Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Преображење Господње празнује се 6./19. августа као сећање на догађај Христовог преображења на гори Тавор када он најављује своје потоње страдање и славу.
Према Јеванђељима, Исус је треће године своје земаљске проповеди на Тавор повео своје ученике Петра, Јакова и Јована и пред њима се појавио преображен „са лицем сјајним као сунце и хаљинама светлим као снег.
Овај празник је у православљу познат и као летње Богојављење јер су се и тада, како пише у Јеванђељу, отворила небеса и зачуо глас Бога Оца – „Ово је Син мој љубезни... њега послушајте.
Исус, који се преобразио на Гори у присуству Мојсија и пророка Илије, најавио је небеску снагу нове вере и своју улогу Цара над царевима која надилази старозаветне законе и пророке.
Према речима владике Николаја Велимировића, ово небеско сведочанство о Исусу Сину Божјем „требало је да послужи у дане страдања Господњег на укрепљење непоколебљиве вере у његову крајњу победу.

Преображење се у православљу убраја у 12 великих Христових празника и на Истоку се слави од седмог века.
Западна црква унела га је у свој календар тек 1457. године, и то у славу победе хришћанске војске над Турцима код Београда. Наиме, мађарски великаш Јанош Хуњади, код нас познат као Сибињанин Јанко, је са фрањевцем Иваном Капистраном спречио продор Турака на север. Обојица су кратко након победе умрли, први у Земуну, други у Илоку.
Преображење пада увек у време Госпојинског поста па су зато посне и православне трпезе.
Народни обичаји везани за празник Преображење Господње
У цркви се на Преображење, у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану, освећује грожђе и дели народу, а у крајевима где нема грожђа освећује се друго воће. У народу постоји веровање да то воће не треба јести пре Преображења.
Преображење је последњи дан купања у реци. Ако је на Преображење ведро, значи да ће догодине бити слаба летина. На Преображење, према народном веровању, зором се преображавају гора и вода, лишће почиње да жути а вода постаје хладнија, најављујући долазак јесени.
Преображење се прослављало у многим селима и местима па су се на тај дан одржавали вашари, сајмови или зборови.