Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Јуче и данас

Страница: 1 2 3 ... 201

..."За дом спремни", заклињу се Павелићу

Тако хрватски ученици и даље читају лектиру у којој су Срби приказани као непријатељи, па и када је реч о деци, јер се дечаци српске националности приказују као силеџије и хулигане"Мој тата спава са анђелима, мали ратни дневник" - књига Стјепана Томаша која велича усташтво и у којој има свега, од поклича "За дом спремни" до "заклињања" поглавнику Анти Павелићу - и даље је обавезна лектира за ученике основних школа у Хрватској. 

Тако овај роман, у којем се шири мржња и подсећа на страшно време усташког режима на такав начин да се он готово глорификује, опет изазива бес и немоћ свих оних који сматрају да је крајње време да се Хрватска супротстави агресији оних који желе да рехабилитују НДХ и усташки режим.

А у самој књизи која прати размишљање "девојчице Цвјете Матковић" из Осијека написана је и реченица да је сва треперила од унутрашњег узбуђења када је чула како Бобо или Јуре виче: Ми смо спремни, поглавниче. Алузију на усташке кољаче Јуру и Бобана није тешко прочитати, а у реченици "Сви су дечки на почетку састава написали Кроација и За дом спремни", сервиран је усташки поздрав као нешто нормално и прихватљиво. Тако хрватски ученици и даље читају лектиру у којој су Срби приказани као непријатељи, па и када је реч о деци, јер се дечаци српске националности приказују као силеџије и хулигане.

Наставак...

Пре тачно 23 године, хрватска војска није успела у намери да пробије западне границе Републике Српске у општинама Козарска Дубица, Костајница и Нови Град и да заузме територију РС. Одбрана коју је на том месту изнела Војска РС (ВРС) била је, како се то наводи, једна од најтежих током грађанског рата.

Тог 18. и 19. септембра 1995. на подручју те три општине у РС страдала су 74 цивила и 64 војника, али је хрватска војска потерана назад. У тим општинама обележена је одбрана од напада хрватске војске и положени су венци за страдале.

У Српској верују како је исход те битке био више од победе. Одвраћање офанзиве из Хрватске умногоме је одредило даљи ток рата. Сукоби су престали у новембру те године, потписивањем Дејтонског споразума, којим је РС дефинисана као ентитет са изузетним степеном аутономије.

Из Владе РС навели су да се овај датум, када је Војска РС извојевала победу и одбранила западнокрајишке општине од хрватске агресије, у Српској обележава као датум од изузетног значаја, међу најзначајнијим у новијој историји.

Поражене су на том месту елитне хрватске јединице. Тада је нападнут и потез до Градишке „са намером да се окупира територија до Бањалуке и створе услови да се дејства продуже до реке Дрине”.

„Ово је била реализација плана да Срба западно од Дрине не сме да буде”, рекао је министар рада и за борачка питања РС Миленко Савановић. Он напомиње да је у будућности потребан опрез, економска и политичка стабилност да се такав покушај не би поновио.

Наставак...

„Верујем да ће наши домаћини, пошто нас упознају кроз разноврсну културну баштину, почети другачије да нас посматрају и доживљавају и да нас неће ценити само као добре раднике, научнике, лекаре и инжењере, већ и као народ чији корени сежу дубоко у прошлост и чије су култура и историја достојне поштовања и дивљења“, рекао је владика Григорије у недељу приликом обраћања верницима у Диселдорфу када је устоличен за новог епископа франкфуртског и целе Немачке. 

У Храму Светог Саве у Диселдорфу досадашњег владику херцеговачког у чин епископа увео је епископ шабачки Лаврентије а свету архијерејску литургију служило петнаестак владика и стотињак свештеника. 

Владика Григорије рекао је да је свестан изазова пред којим стоји, али је указао на дужност да се домаћинима приближи богата српска култура и традиција, као и то да се мора поштовати и ценити, подједнако делима и речима, гостопримство и добра воља народа који је већински у тој земљи. 

Владика Григорије је подсетио да се судбина српског народа, почев од средњег века, неретко преплитала са судбином немачког народа, наводи СПЦ. 

„Није тајна да смо се кроз протекла времена и сукобљавали, али исто тако није неистина да смо се и пре и после тога, али и кроз саме трагичне сукобе упознавали и да смо једни од других учили“, рекао је владика Григорије. 

Наставак...

Пре тачно једног века - септембра 1918. године - Живојин Мишић, командант Главног штаба српске војске, упутио је својим војницима и официрима поруку коју су дуго чекали. У њој се, поред осталог, каже „Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом - од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Треба дрско продирати, без починка до крајњих могућности људске и коњске снаге. У смрт, само не стајте. С непоколебивом вољом и надом у Бога - јунаци напред у отаџбину.”

Ова наредба код војника је дочекана са одушевљењем. Она је значила да дуго очекивана операција - пробој Солунског фронта - коначно може да почне. Већ 14. септембра 1918. српска и француска артиљерија почеле су жестоко бомбардовање бугарских положаја, а сутрадан у 5.30 ујутру српска и француска пешадија кренуле су у одлучујући пробој.

Тако је, пре сто година почела операција која је довела до пробоја фронта, ослобођења Србије, али и до слома Централних сила и завршетка Првог светског рата. Већ првог дана фронт је пробијен у ширини од 11 километара, а бугарске трупе почеле су да се повлаче. Вест о пробоју фронта први су у позадину донели наши пилоти, који су дали велики допринос у борбама и тако показали све већи значај овог вида ратовања:

Наставак...

Директна последица терористичког напада 11. септембра 2001. године била је одлука Беле куће на челу са Џорџом Бушом Млађим, да објави рат тероризму у свету, што је несумњиво суштински одредило тенденције у међународним односима првих деценија 21. века. У Сједињеним Америчким Државама са изузетном посвећеношћу сваке године подсећају на жртве напада од пре 17 година.

Жртве терористичког напада су страдале пошто су два отета авиона ударила у куле "близнакиње" Светског трговинског центра у Њујорку, које су се затим срушиле, као и приликом удара трећег авиона на комплекс Пентагон у Вашингтону, и пада авиона у Пенсилванији. Живот је изгубило око 3.000 људи. Из кула "близнакиња" у Њујорку свега 20 људи успело је да напусти зграде пре него што су се урушиле. Међу жртвама 11. септембра била су и 372 странца, укључујући и једног држављанина Србије.

Велике жртве су претрпели и припадници њујоршких градских служби, пре свих ватрогасци. Чак 343 ватрогасца су погинула приликом пада кула "близнакиња" док су настојала да некако помогну.

Деветнаест припадника Ал Каиде започело је напад отимањем четири путничка авиона који су узлетели са аеродрома у Бостону, Њујорку и Вашингтону. Отмичари су упали у кабине авиона и, служећи се ножевима за хартију као оружјем, преузели контролу над летелицама.

Наставак...

Игуманија манастира Соколица на Космету мати Макарија говорила је за 'Радио Светигора' о идеји разграничења као решења питања јужне српске покрајине.

Како преноси 'Коссев', она је навела да мисли да нико неће имати толику храброст да изда Косово и Метохију, јер ће му се десити оно што је Владика Атанасије Јефтић на Газиместану рекао на Видовдан.

“Лично мислим да неће да дође ни до какве ескалације. Постоји велики благослов над српским монаштвом на Косову и Метохији. Има доста монаштва на Космету. Монаштво је сада на КиМ онај главни елемент који чува овде српство и који окупља Србе и које је гаранција да црква никада неће напустити свој народ. Заступам мишљење моје цркве да ни до какве поделе не сме да дође, јер ми смо на своме иако је овде успостављена једна друга власт. Крајњу реч у случају Космета даће Бог. Нећемо дати ни ми, нити ће дати Вучић, ни Хашим Тачи, него ће да каже Бог. А ми да се питамо да ли смо заслужили да нас Бог заштити. Ваљда ће нас помиловати ради свих оних косовских жртава од 1389 до данас“, навела је. 

Мати Макарија каже да се људи осећају доста несигурно, да не знају шта ће се десити али да их пре свега узнемирују вести које са медија стижу. 
“Јуче сам се вратила из Београда где сам била на здравственој контроли и људи су сасвим неупућени у Београду, зато што су медији толико узнемирили публику и мислим да то није поштена ствар. Људи јако страхују, али ја лично мислим да ту не може тако страшно и тако лоше да се деси,“ каже мати Макарија. 

Наставак...

ДИЦ "Веритас" подсетио је да је, 9. септембра 1993, Хрватска војска напала села Дивосело, Читлук и Почитељ, тзв. “Медачки џеп”, у Лици. Та места су до тада осамнаест месеци налазила под заштитом Уједињених нација. У овој акцији, према Веритасовим подацима, убијено је и нестало 88 Срба, од тога 36 цивила, од којих је 26 старије од 60 година. Од укупно 84 пронађена посмртна остатка 77 је идентификовано, док се на листи несталих води још 11 лица, међу њима седам цивила просечне старости 71 годину од којих су 4 жене. У овој акцији рањеника уопште није било. 

Хрватска војска је у наступању пљачкала, палила, рушила куће, тровала бунаре, убијала и масакрирала цивиле, војнике и милиционере.  Оно што нису успели у наступању, побили су и уништили у повлачењу, које је, уз посредовање УНПРОФОР-а, потрајало до 17. септембра 1993, навео је Веритас. 

Комадант УНПРОФОР, генерал Жан Кот, 19. септембра 1993, после комплетног обиласка поменутих села, изјављује: „Нисам нашао знакова живота, ни људи, ни животиња, у неколико села кроз која смо данас прошли. Разарање је потпуно, систематско и намерно“. 

За злочине почињене у овој акцији Тужилаштво Хашког трибунала оптужило је тројицу хрватских генерала: Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца, док је истрага против четвртог, Петра Стипетића, обустављена пошто је, по речима главне тужитељице, успео доказати „паралелну линију командовања“. 

Наставак...

На данашњи дан, пре 20 година, два студента регистровала су „Гугл“ као приватну компанију, а пре 10 година покренут је претраживач „Гугл хром“.

Како наводи британски Метро, 4. септембра 1998. године, два студента Лари Пејџ и Сергеј Брин у гаражи су одлучили да њихова животна мисија буде да организују све информације на свету како би сви могли да их користе. 

Тако је „рођен“ Гугл.

Од тада, Гугл је постао место на које људи широм света одлазе како би пронашли одговоре за како једноставна, тако и тешка питања, а понекад чак и нека банална питања.

У међувремену, Гугл је прерастао у империју, која корисницима помаже не само да приступе како корисним, тако и бескорисним информацијама, већ им даје и смернице преко Гугл мапса, помаже да међусобно буду у контакту преко Џимејла или учи људе да вежу машну уз помоћ снимака на Јутјубу.

Гугл је корисницима омогућио да имају комуникацију на више од 100 језика преко Гугл преводиоца, као и да истраже места која никада не би могли да виде без сервиса Гугл Земља.

Танјуг

Новинар и аутор телевизијског серијала "Агапе" Александар Гајшек чији је преминули академик проф. др Владета Јеротић био стални гост рекао је за "Недељник" да је Јеротић био један од највећих српских просветитеља, уз Светог Саву и Доситеја Обрадовића. 

"То су великани који се појаве једном у 200 година. Верујем да ће бог опет послати такву личност и које ће на тај начин светлети и држати ту бакљу неугашеном", рекао је Гајшек о свом дугогодишњем сараднику. Он је нагласио да је Јеротић обележио многе животе и изменио их на боље.

"Упућивао је српски народ на пут просветљења или просвећења, како је он то говорио. Да идемо ка светлости, развијамо наше умове, а да уз то будемо и добри људи", рекао је Гајшек.

"Људи су реаговали на његове речи, јер их је живео. У његовом случају, етика није била раздвојена од праксе. Он је доказао да је то могуће", додао је он.

Гајшек је подсетио и на Јеротићева бројна пријатељства и познанства које је неговао током живота, чак и са људима који му ниси били блиски по животним ставовима.

"Од Исидоре Секулић коју је лично лечио хомеопатским лековима још у оно време, преко Иве Андрића, Црњанског, патријарха Павла. Сваку од тих личности је уважавао, и они су га сматрали једним од најмудријих људи на овим просторима. Чак и људи који су припадали другачијој животној провенијенцији, као што је, на пример, хрватски писац Ковач, који је припадао агностичком или атеистичком свету, сматрао га је најмудријом главом бивше Југославије", рекао је он.

Наставак...

И "Волстрит џорнал" и "ЕУ обзервер" пишу о састанку министара спољних послова ЕУ у Бечу, при чему амерички лист наводи да су САД и Немачка на супротним странама кад је реч о могућем плану о "промени граница између Србије и Косова" и решавању једног од последњих великих територијалних спорова у Европи.

Њујоршки лист Волстрит џорнал наводи да је Берлин забринут због "потеза који би могао да отвори Пандорину кутију међуетничких спорова у неким од најсиромашнијих земаља региона", а немачки званичници су у петак рекли да остају дубоко скептични по том питању. Волстрит џорнал указује, у том контексту, на изјаву немачког министра спољних послова Хајка Маса.

"Не мислимо да су разговори о размени територија између Косова и Србије конструктивни. То може да отвори превише старих рана код тамошњих народа", рекао је Мас, на путу ка Бечу, на разговоре између шефова дипломатија ЕУ и балканских званичника.

Сa друге стране, указује се у тексту, амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон је прошле недеље изјавио да та идеја не забрињава Вашингтон, упркос дводеценијском противљењу Запада. Евентуални договор о територијалним корекцијама могао би да наиђе на значајне критике на домаћем терену, оцењује Волстрит џорнал, уз напомену да се тој идеји противи српско православно светштенство и водећи косовски политичари. Уз то, додаје се, званичници у суседној Босни изразили су забринутост да би то могло да додатно подстакне тежње лидера Републике Српске Милорака Додика ка независности.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 201