Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Јуче и данас

Страница: 1 2 3 ... 220

Један од највећих светских умова

Српски математичар, астроном и геофизичар Милутин Миланковић, велики светски научник, оснивач Катедре за небеску механику на Универзитету у Београду и потпредседник Српске академије наука и уметности рођен је на данашњи дан 1879. године.

Миланковић је један од најчувенијих српских научника, којег је Наса уврстила међу 15 највећих умова свих времена који су проучавали Земљу. Милутин Миланковић био је први српски доктор техничких наука, а у сфери његових интересовања биле су математика, астрономија, климатологија и геофизика. Био је дописни члан Српске краљевске академије, а 1923. године предложио је реформу јулијанског календара, коју је православна црква прихватила.

Миланковић је сачинио најтачнији календар, према којем тропска година траје 365 дана, пет часова, 48 минута и 48 секунди, а подршку су му пружили климатолог Владимир Петрович Кепен и геофизичар Алфред Вегенер.

Једном кратеру на тамној страни Месеца дато је његово име, што је званично усвојено на конгресу Међународне астрономске уније 1970. године у Брајтону. Иста организација је 1973. године у Сиднеју донела одлуку да и један кратер на Марсу буде назван по овом српском великану. Астероид који су открили српски астрономи 1936. године првобитно назван "1936 ГА" преименован је 1979. у "1605 Миланковић".

Наставак...

Прошао је век и по од рођења великог српског родољуба, песника и вечитог романтичара са Неретве. Алекса Шантић је био и остао један од најзначајнијих песника српске лирике. Рођен је на данашњи дан 1868. године.

Алекса Шантић рођен је у Мостару, у патриархалној породици. Рано је остао без оца па је значајан период детињства провео са стрицем. Шантић је, као дете из трговачке породице и сам завршио трговачку школу у Трсту и Љубљани.

По повратку у Мостар посветио се књижевном и друштвеном раду. Домовина му је била вечита муза и инспирација, али није недостајало ни љубавних тема. Штавише, волeо је Шантић, више пута, једну Зорку, једну Емину и Анку, којима је посветио неке од најлепших стихова. Ипак овај вечити романтик највише је волео баш ону која му није била суђена, Анку Томлиновић. Љубав са њом му није била дозвољена, али иза ње су остали ови и многи други безвременски стихови. У њима се и данас многи од нас проналазе.

Шантић је многима симбол Мостара. Остао је у том граду и ту написао неке од најлепших стихова о граду на Неретви.

Наставак...

Српска православна црква (СПЦ) и њени верници 24. маја обележавају празник посвећен Светим Кирилу (Ћирилу) и Методију.

Преводом литургијских и библијских књига, Ћирило и Методије су ударили темеље словенској писмености. Њихови ученици Климент и Наум су саставили писмо Ћирилицу.

Ћирило и Методије су били грчка браћа из Солуна, који су ширили писменост и хришћанство међу неписменим Словенима у Великоморавској кнежевини и Панонији. Својим радом они су помагали културни напредак Словена због чега су остали упамћени као „словенски апостоли“.

Они су створили глагољицу, прво писмо Словена.

После њихове смрти њихови ученици су наставили њихов просветитељски рад.

Ова два брата су рођена у Солуну (Ћирило је рођен 827. или 828., а Методије 815. или 820. године). 

Претпоставља се да су били грчке националности, али су, пошто је Солун био окружен Словенима, научили су словенско-македонски дијалект. 

Наставак...

У Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду данас је одржан четворогодишњи помен великану српског глумишта Велимиру Бати Живојиновићу.

Помену су, осим његове унуке Дине, присуствовали високи функционери СПС-а предвођени председником странке Ивицом Дачићем, који је и министар спољних послова Србије. Дачић је рекао да је подржао иницијативу појединих јавних личности, међу којима Ралета Зеленовића и Нелета Карајлића, да се у Кораћици подигне спомен-дом Бати Живојиновићу.

- То је добра идеја коју сам подржао и пренећу је Скупштини града. Тако би се и Кораћица, а и цели Београд, одужили Бати Живојиновићу за оно што је урадио за нашу земљу и њену културу - истакао је Дачић.

Породица је почетком године одлучила да ексхумира Бату из Алеје заслужних грађана и сахрани га поред његове супруге Луле, у порти цркве у Кораћици. За то су добили одобрење градоначелника Београда Зорана Радојичића, а раније је најављено да се ексхумација очекује почетком лета, пренеле су 'Вечерње новости'.

Наставак...

Храм Светог Николаја у Ечки, крај Зрењанина, изграђен 1711. године, најстарија је црква брвнара у Војводини, а данас је у њој, у присуству мештана тог села, обележена храмовна слава. Старешина храма, јереј Горан Болобан рекао је да су храм саградили православни Срби који су се под вођством Арсенија Чарнојевића населили у то време, а сазидан је по узору на цркве брвнаре у централном делу Србије, међутим, како у том селу није било материјала од дрвета прибегли су градњи материјалом који су имали - земља и шиндра којом је покривена.

Болобан наводи да по томе црква и јесте аутентична и јединствена у овом делу Војводине, а могуће и у целој Србији.

У том храму, навео је, обреде су обављали и православни Румуни све док нису добили православни румунски храм 1885. године, тако да су једно време богослужења обављана на српском и румунском језику.

Указао је да је значај храма у томе што је то молитвени простор од 1711. године, па све до данас, али и то што у њему постоји неколико знаменитости као што су два постављена иконостаса.

Наставак...

Сваког 15. маја Ансамбл „Коло“ прослављао је свој рођендан кроз песму, игру и музику. Ове године, њихов 72. рођендан биће обележен емитовањем једног од највећих пројеката из савремене историје Ансамбла.

На њиховој страници на Јутјубу, са почетком у 20 часова, биће емитован филм Коло на Ташу, који говори о нашој традиционалној и народној уметности.

Филм је настао на основу професионалних снимака концерта „Коло на дар“ који је Ансамбл одржао у јулу 2019. године на стадиону Ташмајдан. Режирао га је Мишко Милојевић.

Сваки Дан „Кола“ такође је и дан када Ансамбл слави људе који су од њега направили то што је данас, додељујући Награду за животно дело. Ове године награда је припала Богданки Боби Ђурић, која је велики део своје каријере провела у Ансамблу.

Од 1958. до 1970. била је његова уметница, 1999. постала је и његова директорка. Током два мандата, кроз развијање иновативних кореографија, подмлађивање кадра и стварање нових секција, извела је Ансамбл из тешког периода и спровела га на пут на ком се и данас налази - пут чувања традиције и освајања будућости.

РТС, Ансамбл „Коло“

На данашњи дан пре 30 година догодили су се велики нереди на стадиону „Максимир” уочи фудбалске утакмице између Динама и Црвене звезде, који су најавили крај СФРЈ.

Звезда је у Загреб стигла као шампион, очекивала се квалитетна утакмица, али дошло је до сукоба навијача и „чувеног” ударања полицајца од капитена Динама Звонимира Бобана, који су кулминирали прекидом.

Из Београда је у Загреб стигло око 3.000 Делија предвођених Жељком Ражнатовићем Арканом, са друге стране домаћи „Бед блу бојси” спремно су дочекали сукоб.

„Страха за нас није било јер, нисмо очекивали да ће се то догодити. Више смо били шокирани. Кад је камење почело да пада на терен, отишли смо у свлачионицу и већину догађаја видели тек касније на телевизији. Играчи Динама су причекали да се ситуација мало смири и заједно смо напустили стадион. Сви смо ми били велики пријатељи, спортисти и до данас смо у одличним односима”, рекао је тадашњи Звездин капитен Стеван Стојановић за Индекс.

Према његовим речима, играчи, колико нису били свесни шта се догађа, толико јесу да то није потребно.

Наставак...

„Пошаљи ми мало љубави” (Send me some lovin’) певао је Ричард Вејн Пениман, познатији као Литл Ричард (5. децембар 1932 - 9. мај 2020), пионир, а како су многи тврдили и краљ рокенрола. Те речи би могле бити мото његове вртоглаве каријере и живота који се управо окончао прекјуче 9. маја, у његовој 88. години, како је јавности потврдио син ове музичке звезде.

После много животних искушења и озбиљних болести, можданог и срчаног удара, ипак на крају остају незаборавни хитови овог пионира рокенрола са обе стране Атлантика попут „Tutti Frutti”, „Long Tall Sally”, „Rip it up”, „The Girl Can’t help it”, „Lucille”, „Good Golly”.

Публику је привукао својим пуним, моћним гласом још као тинејџер четрдесетих година прошлог века, а бавио се и компоновањем и глумом. Потицао је из свештеничке породице и његове велике дилеме и животне кризе проистицале су из потребе да се окрене вери, док га је таленат водио ка рокенролу који је са собом носио бројне пороке. Било је тешко у младости помирити таква два животна избора. Таленат за музику је показао у детињству, у адолесценцији је привукао пажњу музичких дискографских кућа, а од 1955. до 1957. је снимио низ већ поменутих великих хитова.

Каријеру је више пута прекидао и посвећивао се хришћанству. У тим фазама је певао госпел и говорио да је „рок велико зло”. Међутим, када се развео 1962.  вратио се рокенролу и сцени, експериментишући поново са алкохолом, дрогама и сексуалном оријентацијом. 

Наставак...

Из Митрополије дабробосанске поручили су да се "довођењем Блајбурга" у Сарајево трајно затварају врата сарадње и свих односа ове митрополије са Надбискупијом врхбосанском, лично Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома са кардиналом Винком Пуљићем. Митрополит Хризостом рекао је Срни да се у Митрополији осећају издано и да им је жао.

- Надали смо се да можемо кренути путем заједништва. Како ићи заједно? Ја на Стари Брод на Дрини да плачем и оплакујем жртве /Јуре/ Францетића, а кардинал доводи Блајбург у Сарајево. Е, па то не иде заједно! Нема више ни молитвених осмина за јединство хришћана, ни било каквих других односа", поручио је митрополит Хризостом.

Поводом најаве да ће 16. маја кардинал Винко Пуљић у сарајевској катедрали предводити мису за убијене у Блајбургу, митрополит дабробосански Хризостом је истакао да је то крајње забрињавајуће.

- Миса није служена на Ускрс, а, гле, за Блајбург може и треба. Извитоперене вредности! Зар је ово могуће у једној цркви?", упитао је митрополит дабробосански. Он је додао да не разуме чему служи "довођење Блајбурга" у Сарајево.

- Добру? Не! Злу, бојимо се! -  навео је митрополит Хризостом.

Кардинал Пуљић рекао је раније да су му бискупи две бискупске конференције дали мандат да предводи комеморацију за жртве блајбуршког крсног пута, као и свих других жртава рата, што је и прихватио.

Наставак...

Европа и САД данас обележавају 75. годишњицу од краја Другог светског рата. Церемоније су сведене на минимум, пошто су у већини земаља на снази рестриктивне мере због коронавируса. Лидери су овај дан обележили углавном полагањем венаца и говорима, а војна парада у Москви, која Дан победе слави 9. маја - је отказана.

Уместо манифестација са великим бројем званица Кетрин Џеникс је у празном Ројал Алберт холу одала почаст жртвама Другог светског рата у Британији.

Дан безусловне предаје нацистичке Немачке обележили су и авиони краљевског ратног ваздухопловства, који су надлетели центар Лондона и престонице Шкотске, Велса и Северне Ирске.

У Паризу је одржана скромна церемонија затворена за јавност, током које је председник Емануел Макрон положио венац на Споменик незнаном војнику.

У Немачкој су канцеларка Ангела Меркел и председник Франк-Валтер Штајнмајер положили венце на споменик жртвама рата и диктатуре у Берлину, а на Бранденбуршкој капији писало је: "Хвала вам" упућено савезничким снагама.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 220