Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Јуче и данас

Страница: 1 2 3 ... 217

Летње рачунање времена у Европи почело у недељу, 29. марта. У 02.00 часа, у ноћи између суботе и недеље, казаљке на часовницима треба померити један час унапред, односно на 03.00 часа.
Прелазак на летње и зимско рачунање времена први пут је забележен 1916. године у земљама на северу Европе ради уштеде енергије, јер се период дневног светла са раних јутарњих сати премешта на вечерње.
Летње рачунање времена у Европи трајаће до последњег викенда у октобру, када почиње зимско.
Одбор Еврпског парламента изгласао је недавно укидање померања сата које се деценијама дешавало два пута у току године, на пролеће и јесен.
Европска комесарка за саобраћај Виолета Булц је рекла како није јасно да ли би перманентно летње или перманентно зимско рачунање времена било боље за здравље људи.
Почетком марта прошле године Европска унија је предузела додатне кораке ка укидању летњег и зимског рачунања времена.
Одбор Европског парламента је тада изгласао са 23 гласа за и 11 против да се 2021. године укине померање сата које се деценијама дешавало два пута годишње, на пролеће и на јесен.

Наставак...

Јединице југословенске противваздухопловне одбране обориле су 27. марта 1999. године авион америчког ратног ваздухопловства локид Ф-117А "ноћни јастреб", перјаницу најсавременије стелт технологије, код нас познатији као "невидљиви". Генералштаб Војске Југославије саопштио је новинарима да у агресији на СР Југославију учествују ваздухопловне снаге десет земаља авионима Ф-16, Ф-18, Ф-117, Б-52 и два авиона типа Б-2 Ратног ваздухопловства САД, наоружани најсавременијим ракетним пројектилима који су први пут употребљени у агресији на једну земљу. Од почетка агресије из ваздуха на СРЈ дејствовано је са 250 до 300 крстарећих ракета и пројектила и ангажовано између 100 и 200 борбених авиона који су извршили више од 500 полетања.

Бомбардовано је 90 војних и велики број цивилних објеката на целој територији СРЈ. За то време, терористи ОВК су интензивирали нападе на јединице Војске Југославије и снаге МУП-а.

Јединице југословенске противваздухопловне одбране обориле су авион америчког ратног ваздухопловства локид Ф-117А "ноћни јастреб", перјаницу најсавременије стелт технологије, код нас познатији као "невидљиви". То је први и једини потврђен губитак авиона НАТО алијансе израђеног у стелт технологији. Симбол америчког војног престижа и технолошке доминације погођен је око 22 сата изнад Срема из руског ракетног система С-125 "нева", а срушио се близу села Буђановци код Руме.

Пилот потпуковник Дејл Зелко се спасао катапултирањем.

Наставак...

Здравствена служба у Србији почиње да се уводи и организује тек од Хатишерифа из 1830. године. У почетку је била у саставу Министарства унутрашњих послова (1835), онда Министарства просвете, а попечитељ је био у исто време „врховни надзиратељ карантина у Србији”. Од 1837. године радио је и „Шпитаљски фундус” (болеснички фонд) на побољшању здравствених прилика у земљи.

Држава у повоју, владар неписмен, народ сујеверан. Први дипломирани лекар дошао је у Србију 1820, али већ 1837. године било их је 18. Прва болница и апотека отворени су у Шапцу (1826), затим у свим већим местима, а „шпитаљ палилулски” са 100 болесничких места био је највећи и најбољи у земљи.

„Благодареније Богу, болести никакових нема”, обавештавали су кнеза локални органи власти, мислећи на епидемијске болести, у које нису убрајали френгу (сифилис), полну болест веома распрострањену у источној и југоисточној Србији. Вредно је помена да је у Србији рано започето калемљење богиња „сребрном иглом, са дечијих краста”. Пошто је дало добре резултате, пелцовање је постало општа појава, па су издата „Правила за калемљење богиња” (1839).

Наставак...

У капели у Старом Броду код Вишеграда, у присуству малог броја верника, служена је Света литургија и парастос жртвама покоља у овом месту страдалим на празник Младенце 1942. године од усташа предвођених Јуром Францетићем.

Протојереј ставрофор Драган Вукотић рекао је да је ради превенције ширења вируса корона ове године крајње скромно, без позива верницима, обележено 78 година од страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима. Он је додао да ако ситуација буде дозвољавала, централно обележавање биће организовано 30. маја.

Током усташке офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу реку Дрину и потраже спас у Србији.

Један број људи се намјерно или ненамерно утопио у рјеци Дрини, бежећи од усташа.

Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942. године. 
У Старом Броду је у септембру прошле године освештан Спомен-музеј старобродским жртвама у оквиру обележавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије.

Наставак...

На Косову и Метохији обележава се шеснаеста годишњица мартовског погрома. Тога дана погрому у Албанаца страдало је осморо Срба, а 11 Албанаца у сукобу са међународним полицијским и војним снагама. У манастиру Грачаница, владика раскопризренски Теодосије служио је парастос страдалима, а онда је уследило полагање белих ружа испред уметничке инсталације "MISSING" постављене код Дома културе.

Последице мартовског погрома видљиве су и 16 година касније. Има још порушених и запаљених кућа из којих су Срби протерани. Обновљени објекти су опљачкани и у њих протерани не смеју и не могу да се врате.

"Тада су наши напријатељи хтели да ураде оно што нису успели 1998 и 1999 године, да протерају, униште и спале све оно што је српско на овим просторима", истакао је владика Теодосије.

Насиље је почело на северу Косова - у Косовској Митровици убиством двоје Срба, да би се убрзо прелило на све делове Косова у којима су Срби живели.

Убијени су Јана Тучев, Боривоје Спасојевић, Златибор Трајковић, Добривоје и Борко Столић. Драган Недељковић, Бобан Перић, Славољуб Дабић, Југослав Савић И Ненад Весић. 

"Ова имена су молитва и опомена да се никад и нигде такво зло не понови. Желим да се поклонимо пред њиховим породицама које тако достојанствено и трпељиво носе свој тешки терет и несрећу", рекао је председник општине Грачаница Срђан Поповић.

Наставак...

Владислав Петковић Дис рођен је 10. марта 1880. године. Био је несхваћени песник и боем. Иако су критичари његовог времена сматрали да нема талента, његове песме „Можда спава“, „Тамница“, „Нирвана“, „Међу својима“, Наши дани“, убрајају се у најлепша дела српске поезије.

Како је без оца остао рано, а одрастао уз дванаесторо браће и сестара, од малих ногу био је суочен са сиромаштвом. Као нешто слабији ђак, матуру је два пута пао, а због уских груди и кратковидости није могао да иде у војску.
Због тога постаје учитељ у селу Прлити код Зајечара. Његова боемска страна родила се у ноћним весељима са сељацима. Дис је умео целу своју учитељску плату да потроши преко ноћи, па је наредни месец преживљавао тако што су му родитељи његових ђака обезбеђивали храну.
Прву песму „На прозору свећа гори“, написао је током школовања у Чачку, а љубав према поезији годинама није јењавала. После две године учитељског стажа, даје отказ и долази у Београд, у жељи да се истакне као песник. Ту упознаје многе београдске песничке великане од којих се посебно зближио са Симом Пандуровићем који је за њега говорио:

Наставак...

Борба жена за равноправан третман у односу на мушкарце води се вековима, али је узела маха од друге половине 19. века и почетка борбе за остваривање економских и политичких права жена, па све до данас. Од раних феминисткиња у Британији и САД, преко Ксеније Атанасијевић у Краљевини СХС, па све до модерних лидерки, ово су само неке од жена које су устале против неједнакости.

Рану борбу за права жена највише је обележила Мери Вулстонкрафт, британска књижевница и филозофкиња која је дала изузетан допринос у идеолошком формирању феминистичког покрета.

Написала је неколико романа, а најпознатије и најутицајније дело јој је Одбрана права жена, које је издала 1792. године. Под утицајем просветитељства, Вулстонкрафт је сматрала да је образовање, односно недостатак истог, кључно за формирање карактера сваке жене.

Критички је била настројена према систему образовања, који контролишу мушкарци. Залажући се за друштвени поредак заснован на разуму, а не празноверју и предрасудама, тврдила је и да је брак легализована проституција.

Средином 19. века, у време европског Буђења народа, са друге стране Атлантика Елизабет Кеди Стентон организовала је прву Конвенцију за права жена у Сенека Фолсу у америчкој држави Њујорк.

Наставак...

На данашњи дан пре пет година преминуо је један од највећих аутора југословенске рок музике Влада Дивљан, фронтмен "Идола" и истакнути музичар новог таласа.

Аутор је низа песама које су обележиле југословенску музичку сцену осамдесетих. "Одбрана и последњи дани", албум "Идола" објављен 1982. године, проглашен је најбољим албумом југословенске рок и поп музике.

Оно што је мало познато је да је први инструмент који је Влада свирао била мала мандолина, пошто је био фан групе "Дубровачки трубадури". Касније је набавио гитару.

Звук улица

Први бенд Дивљан је формирао 1976. године и назвао га "Мерлин", а затим је преименован у "Звук улице". Бенд је био мешавина мелодичног рока, хард рока и џез рока. Радили су обраде Битлса, Ролингстонса, Џимија Хендрикса, али и сопствене песме.

Дечаци и Идоли

Крајем 1979. године формирао је бенд "Дечаци". Када је фотограф и новинар Драган Папић упознао групу, постаје њихов креативни ментор. Објавио је слике "Дечака" у часопису Видици. То је био концептуалан бенд без снимљених албума.

Наставак...

Навршава се десет година од смрти Моме Капора. У Свечаној сали општине Врачар вечерас је посвећено Моми Капору. Биће промовисана и књига "Најлепше приче Моме Капора" коју ће пратити изложба слика и цртежа. Књигу је приредила супруга Моме Капор, Љиљана која каже да јој се чини да, иако је прошло десет година од смрти, Момо никада није отишао.

- Обнављају се књиге, биле су изложбе, пет великих изложби, у Политици недељом излази колумна а често чујем 'шта би Мома сада рекао', често га цитирају. Има трг, улицу и у овој ери брзог живота, интернета, Мома се често помиње - рекла је гостујућу у Београдској хроници Љиљана Капор. Када је реч о избору прича Љиљана Капор каже да свако има своју најлепшу причу.

- Људи се лако поистовјећују, проналазе у његовим причама. Он се бавио ситнцама, атмосфером и кроз његове приче осетите и укус и мирис а то је најтеже. Да од ситница направите књиге, приче, слике - објашњава Љиљана Капор.

Приређујући књигу "Најлепше приче Моме Капора" Љиљана каже да је пошла од избора Милисава Савића и збирки прича које је бирао сам Мома.

- Узела сам и направила неки мој избор најлепших прича уз једну прелепу Момину слику - рекла је супруга Моме Капора.

Наставак...

Служењем парастоса погинулим борцима и полагањем венаца испред спомен-обележја у месној заједници Бродско поље један, у Броду је данас обележено 28 година од агресије Хрватске војске на ову општину.

Председник Предсједништва општинске Борачке организације Зоран Видић рекао је да је 3. март 1992. године у историји Брода уписан као датум када су Срби са подручја те општине били изложени отвореној агресији из Хрватске.

- Тог дана је из Славонског Брода преко моста у Брод прешао велики број добро наоружаних хрватских војника са тешким наоружањем. Напад на српско становништво почео је на главном путу Брод-Дервента, односно у Стадионској улици, када су хрватско-муслиманске војне снаге заједно са 108. Бригадом Збора народне гарде заузеле центар града - навео је Видић. Он је подсетио да о преласку хрватске војске преко моста у Брод постоје сачувани видео-снимци, који су увршћени у документарни филм "Од страдања до слободе Брода".

Видић је додао да се обележавање организује према календару обележавања значајних датума из новије историје не само за подручје Брода, већ и целе Републике Српске.

Начелник општине Брод Илија Јовичић, рекао је новинарима да је ова локална заједница пре 28 година преживела тешке тренутке током покушаја заузимања њених појединих подручја, посебно Бродског поља.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 217