Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Прилози

Страница: 1 2 3 ... 220

Поред ранијих донација за изградњу моста преко Ибра, куповину магнетне резонанце и дефибрилатора за краљевачку болницу познати хуманиста из Канаде упутио је Краљеву још једну помоћ од 200.000 евра. Тај новац ће бити утрошен за изградњу новог вртића у насељу Берановац.

Са представницима града потписан је и уговор о донацији, изабран је и извођач радова а реч је о краљевачком предузећу „Техномаг” па ће радови почети до краја ове недеље. Представници поменутог извођача обећали су да ће модеран објекат од око 800 квадрата бити завршен за 90 радних дана па се рачуна да ће до половине наредне године бити и усељен.

Приликом потписивања уговора градоначелник Краљева Предраг Терзић, подсетио је на све раније помоћи Миломира Главчића Краљеву и Рашки која укупно износи око седам милиона евра и додао:

- Будуће обданиште користиће деца са Берановце, али и из Кованлука, Метикоша, Драгосињаца, Јовца и Каменице, који му гравитирају. Тамо је, пре две године отворена мешовита група Предшколске установе „Олга Јовичић Рита” коју похађа тридесеторо деце, а у међувремену још једна. Но, ни изблиза нису задовољене потребе мештана тог краја, па смо проценили да је вртић неопходан - нагласио је градоначелник Терзић.

Уз захвалност донатору он је напоменуо да ће град финансирати недостајућу суму за изградњу овог објекта, а онда уложити своја средства и у његово опремање.

Објекат ће носити име „Вртић Миломир”, а Главчић нам је, у телефонском разговору, објаснио и зашто тако често помаже Краљево, које није његово родно место већ је то село Попе код Јошаничке Бање.

– Знате када је почетком Другог светског рата бомбардован Београд ја сам тамо шегртовао па сам због ратне опасности морао назад у село. Кренуо сам возом за Рашку, осим за карту нисам имао новца за храну. Док сам тако гладан седео на београдској железничкој станици чекајући воз, неки човек је сео поред мене и узео из торбе нешто хране да презалогаји. Упитао ме да ли сам гладан, а ја сам му из учтивости одговорио да нисам. Он, ипак, извади једно јаје и хлеб па ми рече: „Узми мало, заварај ту глад.” У возу смо се мало боље упознали, а када се испоставило да су током ноћи партизани минирали пругу и да се даље од Краљева не може ја сам одлучио да преспавам у чекаоници на станици. Но, он ме је одвео код свог пријатеља у краљевачко насеље Рибницу, где сам преспавао и био почашћен храном. Тог човека, који ми је те ноћи помогао никада више нисам видео, али га никада нисам заборавио, ни њега ни његов град. Видите, у тешкоћама, ко год да је у питању увек се јави неко да помогне. Тако и ја Краљеву... - нагласио је Миломир Главчић. 

Мирољуб Дугалић, Политика

Митрополит црногорско приморски Амфилохије је приликом служења литургије у у Пећкој Патријаршији прокоментарисао чињеницу да српкиње праве много абортуса, а онда је јавност скочила. 

"Оне у својим утробама побију за једну годину више деце него што су побили Мусолини и Хитлер и Броз и ови који су овде на Косову и Метохији. А хоћете да као народ имамо благослов Божји", рекао је митрополит Амфилохије и тиме изазвао буру.

Друштвене мреже су се убрзо усијале, многи су га критиковали јер, како кажу, нико се није сетио колика је стопа сиромаштва у Србији и да деци треба обезбедити много тога.

Међутим, многи су митрополитана и подржали, а један од њих је и певач Никола Роквић. Он је на друштвеној мрежи "Инстаграм" објавио потресну слику и јаку поруку која је прати. 

"Видим сви безбожници скочише на изјаву митрополита Амфилохија Радовића, у којој велики борац и чувар православног и српског идентитета у мученој братској Црној Гори, каже да српкиње убијају више деце абортусом него Хитлер и Мусолини што су убили...Шта је ту нетачно? Шта је ту тако страшно сем саме истине коју је митрополит изрекао! 

Годишње у Србији се пријави преко 17 000 абортуса, а реалан број је много већи... 

Па рачунајте... Да ли вам смета истина или сте толико огрезли у гордости и веровању да је сва власт на друштвено прихватљивом, палом, јадном, малом, трулом, и комплетно посрнулом човеку, који једини на овој нашој прелепој планети Земљи убија свој плод, још док се није ни испилио... Изгледа да и пилићи имају више свести од ових посрнулих друштвено-европски коректних", написао је Никола.
Курир

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган одржао је лекцију бошњачком члану Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу о потреби смиривања тензија у БиХ, пише "Блиц". Лист наводи и да ће председник Србије Александар Вучић од председника Републике Српске Милорада Додика тражити то исто.

Позивајући се на одлично обавештене изворе, београдски дневник пише да је Изетбеговић ненајављено посетио Турску на позив Ердогана који желео да му у четири ока пренесе утиске о својој недавној посети Србији и разговорима које је са Вучићем имао о проблемима у регији. 

"Најкраће речено, Ердоган је Изетбеговићу пренео да се са Вучићем договорио да ће Србија и Турска учинити све што је у њиховој моћи како би се стабилизовале прилике на Балкану, посебно у БиХ", наводи се у тексту. Према изворима на које се "Блиц" позива, с обзиром на то да је Турска показала спремност за велика економска улагања у Србији, стабилне политичке прилике у региону су од суштинског значаја за обе стране, а предуслов за такву стабилност је - побољшање нарушених односа између Срба и Бошњака, посебно у БиХ. 

"То је Ердоган отворено рекао Изетбеговићу. Од бошњачког члана Председништва БиХ се очекује да ублажи запаљиву реторику према РС, док ће, са друге стране, Вучић то исто да тражи од Додика када је у питању БиХ", тврде неименовани "Блицови" извори из дипломатских кругова. 

Политички аналитичар Неџад Латић, који иначе важи за одличног познаваоца прилика у бошњачком политичком врху, оцењује да изненадни одлазак Изетбеговића "на поклоњење" Ердогану представља очигледан шамар политици коју у БиХ води лидер највеће бошњачке странке, наводи београдски лист. 

Наставак...

ИЗ Статута Народног музеја Црне Горе, из дела који обухвата истраживање, прикупљање, стручну обраду и презентацију музејских предмета који се односе на династије које су владале Црном Гором, избрисани су Немањићи, који су владали Зетом скоро два века, а чији је родоначелник Стефан Немања рођен у данашњој Подгорици! "Новости" су безуспешно покушавале да од надлежних у Музеју дођу до одговора зашто је то учињено.

Академик ЦАНУ др Зоран Лакић је запањен овом вешћу.

- Просто невероватно! Али могуће! Легенда каже да је своју историју Црна Гора почела као земља богова. Стварно, Црна Гора има "бескрајно много прошлости". На бројним историјским раскршћима "алтернативна историја" нудила је своја тумачења. Бојим се да и у овом случају "алтернативни историчари" имају задњу реч. Иза њих стоји актуелна политика, зато Подгорица више није Немањин град - каже за "Новости" професор Лакић. 

- Заиста би требало проверити шта пише у новом статуту Музеја Цетиње и шта је писало у ранијем статуту. Како је и зашто дошло до ових измена? У противном, Црна Гора је на путу да постане земља чуда, иако је почињала своју историју као земља богова! Немањићки период је могуће избрисати из статута Народног музеја, али не и из историје Црне Горе.

Професор Веселин Матовић каже да је брисање Немањића само део културоцида који се спроводи над српским народом у Црној Гори.

- Избацивањем Светог Саве, Теодосија, Доментијана, Јефимије, Стефана Лазаревића из наставног програма режим поручује да у Црној Гори нема српских писаца ни српског језика, а ни Српске православне цркве. То значи да нема ни српског народа, а неки би очигледно волели да га никад није ни било - каже за наш лист Матовић. - Избачене су чак и епске народне песме "Женидба краља Вукашина", "Косовка Девојка", "Марко Краљевић укида свадбарину", "Деоба Јакшића", "Ропство Јанковић Стојана", "Хасанагиница"...

В. Новости

Легендарни вођа француског Покрета отпора против нацистичке окупације генерал Шарл де Гол (1890‒1970) никада није посетио Југославију. Де Гол је после Другог светског рата био носилац политике европског помирења и сарадње међу народима. Симболичким посетама Берлину и Москви желео је да означи престанак непријатељстава и почетак периода сарадње. Његов политички идеал била је уједињена Европа од Урала до Атлантика.

Де Гол је игнорисао Тита и то је сметало југословенском маршалу. Тек последњих деценија се говори да је то било због генерала Драже Михаиловића. И данас шира јавност не зна шта је прави узрок. Два записа из два различита временска периода говоре да је између Драже и Де Гола постојало уважавање.

Први запис је из Архива Југославије и налази се у досијеу Божина Симића. Загонетна личност Божин Симић (1881‒1966) био је амбасадор Титове Југославије у Анкари од августа 1945. до краја маја 1948. г., када је пензионисан непосредно пред Пети конгрес КПЈ у Топчидеру. У Симићевом дипломатском досијеу налази се и биографија непознатог аутора, вероватно некога из надлежних служби. Та биографија, или биографска белешка, настала је вероватно пре маја 1948. г. јер га представља као не баш поуздану личност.

Да подсетимо, Божин Симић је био учесник Мајског преврата (1903), члан четничке акције (српске револуционарне акције), комита у Македонији, члан Народне одбране, организације „Уједињење или смрт" (такозване „Црне руке"), члан ложе „Уједињење", организатор устанка Исе Бољетинца у договору са Милованом Миловановићем... Осуђен је на 20 година робије у процесу против Аписа и Црнорукаца 1917. г. док је боравио у Русији и командовао југословенском добровољачком дивизијом, био је у емиграцији до 1935. године... Учествовао је у пучу 27. марта 1941. Бомбардовање Београда затекло га је у Москви. Рат је углавном провео у Лондону. Био је посланик Владе Краљевине Југославије у Покрету отпора генерала Шарла де Гола.

Наставак...

Изрази „потурица”, „конвертит” и „шиптарски феудализам”, који се могу прочитати у уџбенику историје за трећи разред средње школе професора др Радоша Љушића распламсали су протеклих дана оштру полемику. Иако гимназијалци дуже од деценије уче из ове књиге, др Александар Милетић, директор невладиног Центра за историјске студије и дијалог, тек сада је објавио оштру критику Љушићеве књиге.

Милетић сматра да овај уџбеник распирује националну мржњу према несрпском становништву и обилује шовинизмом.

Некадашњи Љушићев студент замерио је свом професору на изрицању тврђења да је већина преобраћених Срба муслиманску веру примала из материјалних разлога. Споран је и закључак да су у свести народа „потурчењаци били гори и несноснији раји од Османлија”, а није имао слуха ни за констатацију да су „Црногорци део српског народа”. Милетић је нагласио да Љушић промовише нетрпељивост према Црногорцима јер је написао да су „Православље, Русија и Србија, три су битна чиниоца у повести Црне Горе. Црногорци су се клели у сва три, али никада искрено, већ према потребама”.

Са друге стране, професор др Радош Љушић ову критику схвата као политички напад и покушај дискредитације његовог рада. Свака од поменутих тврдњи, како каже Љушић, заснована је на релевантним изворима.

У Љушићеву одбрану стао је и историчар Чедомир Антић, тврдећи да Милетић у поменутом уџбенику није пронашао ниједну фактографску грешку.

„Др Милетић свакако зна да историју пишемо на основу извора. Зато није увредљива констатација да Црногорци, а посебно њихови главари, нису били постојани у својим приврженостима и да је сиромаштво допринело развоју корупције у том друштву. Извори такође недвосмислено потврђују и да су Црногорци у 19. веку били део српског народа”, написао је Антић у ауторском тексту објављеном на сајту Напредног клуба.

Наставак...

Како је кренуло, сви ми што смо сумњали у објашњење министра војног да му је женина тетка из Канаде позајмила 205.000 евра - и то у кешу - за куповину стана у Београду, мораћемо још и да се извињавамо Александру Вулину. Ево, ја ћу први.

Извињавам се што сам наивно поверовао да Србија може да постане правна држава у којој закони важе за све, да и министар мора да докаже одакле му толике паре. Мада, да смо правна држава не бисмо морали да чекамо бар до 2025. за пријем у ЕУ. До тада ће одабранима као доказ бити довољна и „часна пионирска реч“. Вулинова, на пример, јер од тетке нема ни трага ни гласа.

Извињавам се што је Агенција за борбу против корупције аферу проследила Тужилаштву за организовани криминал. Људи моји, цела операција је била врло траљава и неорганизована, што би рекли - чист криминал. Дакле, за неко друго, а не за Тужилаштво за организовани криминал. Унапред се извињавам и ако друго тужилаштво закључи да је то, ипак, био организовани криминал - јер без добре организације нико не може 205.000 евра да пребаци у ратама од по 9.000 евра. Тим пре што 205 није дељиво са девет. Али, то је већ виша математика.

Извињавам му се што чак и Небојша Крстић, бивши саветник бившег председника Бориса Тадића, сматра да би Вулин требало да буде смењен, јер је нанео велику штету Влади. Као да је једини од министара нанео штету Влади, држави и грађанима. И шта ћемо са њима? Биће да је Крстић само проценио да је ово згодна прилика да изнесе бар једну замерку на рачун некога из актуелне власти, тако да од сада нико не може да му приговара да критикује само бивши режим. Док и садашњи не постане бивши.

Извињавам се и што ми је потпуно сумануто звучало објашњење да је 205.000 евра од женине тетке добио у ратама од по 9.000 евра. Ма коме би, ако није истина, могла пасти на памет таква глупост? А ако је лагао, онда то није само Вулинов, већ и проблем свих, па и премијерке и председника Александра Вучића, за кога многи верују да је у ствари и саставио кабинет Ане Брнабић.

Наставак...

Споменик хероју Милану Тепићу откривен је у Београду на углу улица Љутице Богдана и Кнеза Александра Карађорђевића на Дедињу. Откривање споменика и полагање венаца одржано је поводом обележавања 26. годишњице од смрти хероја Милана Тепића.

После откривања споменика, венце су положили министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, чланови породице, представници Војске Србије, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Милан Тепић је рођен у месту Комленац код Козарске Дубице 1951. године, а погинуо је 29. септембра 1991. у Беденику код Нове Раче. Не желећи да препусти непријатељу велико складиште оружја и муниције, мајор Тепић дигао је у ваздух војно складиште и себе.

Министар Зоран Ђорђевић рекао је у обраћању присутнима да су херојско дело и свесно поднета жртва одредили судбину мајора Милана Тепића, али и судбину многих других.

"Жалимо јер је Србија изгубила храброг и часног официра, узорног и поштеног грађанина и одважног војника. Његово дело веће је од свих нас и нема начина да то било ко од нас премери. Немерљиво је", поручио је Ђорђевић. Навео је да је мајор Тепић жртвујући себе спречио смрт недужних цивила, те је, да би сачувао њихове животе, жртвовао свој. 

"Такви хероји не рађају се сваког дана. Хероји попут Тепића одредили су карактер и судбину читавог народа", каже Ђорђевић.

Наставак...

Хрватска је припремила закон о правима хрватских ветерана у ком као агресоре први пут означава "Србију, Црну Гору и српску националну мањину у Хрватској".

Тај закон је већ прихваћен акламацијом свих политичких опција у саборском Одбору за ветеране, а био би и усвојен да против њега није иступио председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац, а као тему га је поставио и председник Србије на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Одредбе предложеног закона засноване су на декларацији о домовинском рату, али са две битне разлике када је реч о формулацији ко је све био агресор на Хрватску. Наиме, у предлогу закона стоји да су "агресију на РХ извршиле Србија, Црна Гора, ЈНА и паравојне јединице из БиХ уз помоћ великог броја припадника српске националне мањине у Хрватској" док се у декларацији не спомиње БиХ и наводи се оружана побуна тек дела српског народа у Хрватској.

Пуповац истиче да је предложени закон о правима хрватских ветерана неприхватљив из више разлога.

- Тај закон стигматизује већи део Срба у Хрватској, има негативне политичке и правне консеквенце и додатно отвара сукобе између Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе пошто поново отвара питање о узроцима и последицама рата - објашњава Пуповац. Како каже, још постоји нада да закон неће бити усвојен.

- Ми проучавамо правне основе и све могуће послљдице овог закона по међуетничке односе у Хрватској и међудржавне у региону. Предстоје нам ове недеље разговори са представницима власти, а тај закон може бити усвојен тек после друге расправе у Сабору. Када ће бити та друга расправа, још се не зна - наглашава Пуповац.

И председник Србије Александар Вучић сматра да овај закон не доприноси добросусједским односима Хрватске и Србије.

Наставак...

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас пасош Републике Србије британском глумцу и редитељу Рејфу Фајнсу.

Фајнс је на српском, захваљујући се на пасошу, рекао:

„Хвала вам господине председниче. Никада нисам мислио да ћу постати Србин. Сада изгледа јесам”. „Мој живот обогаћен је вашом храном, вином, добротом и пријатељством. Хвала што сте прихватили овог Енглеза у вашу отаџбину. Ја сам почаствован”, нагласио је Фајнс.

Председник Вучић уручио је славном глумцу пасош и личну карту Републике Србије речима: „Ово је твој нови пасош”.

„Велика ми је част што данас могу да вам уручим личну карту и пасош Србије. Обично људи када говоре о разлозима давања некоме држављанства или зашто је неко заинтересован да га узме, проналазе, ваљда полазећи од себе, неке наопаке разлоге као што су паре, политичка повезаност. Поносан сам што вам дајем овај пасош што много волите Србију и то је најважније”, поручио је Вучић обраћајући се новом држављанину.

Председник је рекао да зна да Фајнс много воли Србију још од снимања првог филма у нашој земљи, где долазио већ готово деценију.

„Ми Срби смо срећни што вас имамо за пријатеља, а сада и за сународника. Не само због „Енглеског пацијента”, већ и онога што сте радили и што радите за и у нашој земљи”, истакао је Вучић.

Рекао је да захваљујући њему добијамо субвенције за филмове у нашој земљи.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 220