Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Прилози

Страница: 1 2 3 ... 281

У први мах можда се могло помислити да је реч о ружној шали, али је нажалост у питању скандал и велика провокацији - на свом сајту, али и преко друштвених мрежа, бугарска невладина организација „Војно-историјски комитет” са својим Клубом „Пуковник Христо Стојанов” при Библиотеци „Зора” у Ћустендилу, позвала је ових дана своје чланове и грађане Бугарске на екскурзију, названу „Стазом 41. пешадијског пука - март 1917. године - чишћење Јастрепца од разбојника”. У објављеном позиву и на штампаном плакату, ова очигледно неонацистичка НВО навела је и „трасу” којом ће се учесници похода кретати - од Ћустендила, преко Власине, Сурдулице, Лесковца, Ниша, Прокупља до планине Јастребац, и то све, како је посебно истакнуто, долином „Бугарске Мораве”.

У Нишу, Прокупљу, Бојнику, Сурдулици и другим местима на југу наше земље, тај поход бугарске НВО доживљавају као скандал и провокацију, као отворени екстремистички иступ и промоцију масовних злочина над српским становништвом током бугарске окупације и Топличког устанка 1917. године у Првом светском рату. Очекују да држава Србија хитно на то реагује. Јер подсећају, бугарска окупаторска војска је у Великом рату починила огроман број масовних злочина над цивилним становништвом у Пустој Реци, Сурдулици, Прокупљу и околини Ниша и Крушевца, када је страдало на хиљаде жена, деце и старих што никада не сме бити заборављено..

А један од највећих злочина су управо на Јастрепцу починили припадници поменутог 41. пешадијског пука бугарске војске марта 1917. године...

Наставак...

Пуцњи припадника Територијалне одбране Словеније у војнике ЈНА 27. јуна 1991. године означили су крај Југославије. Био је то почетак десетодневног оружаног сукоба у Словенији и, показало се, нестанак СФРЈ.

Словенија и Хрватска два дана раније, 25. јуна, прогласиле су независност. Савезно веће Скупштине СФРЈ истог дана, 25. јуна, прогласило је одлуке о сепарацији ништавним. Савезна влада, односно Савезно извршно веће, потврдило је исти став и донело одлуку о слању формација које је требало да овладају граничним прелазима према Мађарској, Аустрији и Италији, као и да онемогуће постављање граничних ознака према Хрватској. Одлука СИВ-а о интервенцији званично је објављена сутрадан 26. јуна. Потписник је био председник СИВ-а Анте Марковић. Истог дана припадници ТО и полиције Словеније преузели су граничне пунктове уклонивши обележја Југославије.

Јединице 'Пете војне области' на чијем челу се налазио Конрад Колшек поподне истог дана покренуле су акцију. Припадници ЈНА из Илирске Бистрице, њих приближно 350, са 11 тенкова, кренули су пут граниичних пунктова. Сутрадан, 27 јуна, упућени су и припадници савезне милиције и царине, њих 730.

Укупно, ЈНА је анагажовала до 2.000 војника са приближно сто оклопних возила или тенкова. Наређење је било да се оружје може употребити само изузетно.

Уочи сепарације Словеније и Хрватске у Београду је 21. јуна боравио Џејмс Бејкер, челник дипломатије САД. Нагласио је да Вашингтон неће толерисати никакву промену међурепубличких граница ни употребу силе. Практично то је значило да се неће добро гледати на интервенцију ЈНА.

Наставак...

Беч први, Калгари 3., Ванкувер 5., Торонто 10.

Главни град Аустрије, Беч, преузео је прво место новозеландском граду Окланду, и поново се позиционирао као град који има најбоље услове за живот, наводи се у годишњем извештају Економиста.

Годишњу ранг листу градова најбољих за живот у свету је објавила „Економист интелиџенс јунит“ (ЕИУ), а Глобални индекс услова живота за 2022. показује неке значајне разлике у односу на претходну годину. ЕИУ, која је сестринска организација магазина Економист, рангирала је 173 града широм света на основу различитих фактора, укључујући здравствену заштиту, стопу криминала, политичку стабилност, инфраструктуру и приступ зеленим површинама.

У тек објављеном извештају, Беч који је на њиховој ранг листи почетком 2021. године пао на 12. место зато што су његови музеји и ресторани тиком пандемије коронавируса били затворени, поново се вратио на прво место, на позицију коју је имао 2018. и 2019. године.

„Стабилност и добра инфраструктура главне су чари града за његове становнике, уз добру здравствену заштиту и мноштво могућности за културу и забаву", наводи се у извештају.

Мелбурн је задржао своје место међу првих десет најпожељнијих градова за живот на свету, али су други аустралијски градови који су били у првих десет, као што су Бризбејн, Аделаида и Перт пали на 27, 30. и 32. место.

Главни град Украјине, Кијев, ове године није укључен у разматрање с обзиром на оружани сукоб са Русијом од краја фебруара, док су руски градови Москва и Санкт Петербург пали на ранг листи због „цензуре“ и утицаја западних санкција. Москва је пала за 15 места, док је Санкт Петербург пао за 13 места.

Наставак...

Млади канадски глумац и бивша звезда серије “Ривердејл” Рајан Грентам који је оптужен за убиство своје мајке, такође је ковао заверу да убије премијера Џастина Трудоа у марту 2020.

Тродневно саслушање у вези изрицања казне 24-годишњем Грентаму пред Врховним судом Британске Колумбије је почело 13. јуна а завршило се у среду. Рајан се већ изјаснио кривим за другостепено убиство своје мајке Барбаре Ен Вејт у марту, а тужилаштво је рекло да његово признање повлачи обавезну доживотну казну, пренео је “Пипл”. Према кривичном законику, за убиство другог степена минимални период издржавања казне пре захтева за условно пуштање је 10, а максимални 25 година.

Убио мајку и снимио признање

CBC  пише да је Рајан увежбао убиство и снимао видео, укјучујући снимак који је забележио сате после убиства, на којем он признаје злочин и показује беживотно тело своје мајке, док “Фокс њуз” преноси да је 64-годишња жена усмрћена метком у потиљак док је свирала клавир у њиховој кући у Сквомишу у Британској Колумбији 31. марта 2020.

Он је признао убиство из нехата у марту, што је смањење у односу на иницијалну оптужницу за првостепено убиство. Током саслушања у понедељак, тужиоци су представили резултате два психијатријска извештаја који говоре да је Рајан убио своју мајку како би је поштедео да не види даље насиље које је намеравао да почини - а то је убиство Трудоа.

Разматрао да ли да убије Трудоа или студенте

Како су открили тужиоци ове недеље, Рајан је дан после убиства своје мајке спаковао у своје возило три пушке, муницију, 12 молотовљевих коктела, залихе за камповање и мапу са упутствима до колибе Ридо у Отави. 

Наставак...

Европски парламент је већином гласова усвојио забрану продаје нових возила на бензин и дизел од 2035. године.

Намера је да се убрза прелазак Европе на електрична возила и охрабре произвођачи аутомобила да више улажу у електрификацију. Циљ је да се до 2030. године смањи укупна емисија штетних гасова за 55 одсто, у поређењу с нивоима из 1990. године, што је план који захтева брже смањење емисија у индустрији, енергетици и превозу. Тако ће бар по садашњем ставу од 2035. бити потпуно онемогућена продаја возила на фосилна горива у унији, али остаје да се види да ли је све могуће спровести и у пракси. Предлози појединих заступника да се до тог периода пласман на тржиште смањи за 90 процената нису усвојени.

Ипак, медији наводе да закон још није коначан, а гласање протекле седмице тек потврђује позицију парламента за будуће преговоре са државама чланицама поводом финалних прописа.

Уколико све буде како је планирано, до те године ће на заједничком тржишту морати да поставе милионе станица за пуњење електричних аутомобила.

- Куповина и вожња аутомобила сa нултом емисијом постаће јефтиније за потрошаче - рекао је Јан Хуитема, главни преговарач парламента задужен за ту политику, пренео је „Јутарњи лист”. Произвођачи попут „Форда” и „Волва” јавно су подржали план ЕУ којим би се обуставила продаја возила сa моторима сa унутрашњим сагоревањем. Други, попут „Фолксвагена”, настоје да обуставе продају таквих возила у Европи до тог датума.

Ројтерс је, међутим, објавио како је имао увид у преписке које показују да је аутомобилска индустрија, укључујући и Немачко удружење аутомобилске индустрије ВДА, лобирала за одбацивање циља до 2035. Сматрају да је такав план амбициозан управо због неизвесног увођења инфраструктуре за пуњење.

Наставак...

„Жестока неслагања“ у Београду

„У разговору са српским председником Александром Вучићем, савезни канцелар Олаф Шолц је инсистирао на томе да се Србија - која је ипак кандидат за приступање ЕУ - изволи прикључити европским санкцијама против Русије. Што, како је Шолц појаснио на конференцији за штампу, - 'у најбољем случају не треба да се деси кад све буде готово'“, јавио је дописник јавног сервиса АРД који прати Шолца на балканској турнеји.

„На то је српски председник - баршунасто меким гласом, али тврдим речима - опширно почео да објашњава зашто неће испунити ту жељу: да су односи са Русијом стари вековима, да Москва подржава Србију у Савету безбедности УН и да је енергетска ситуација компликована“, пише на порталу јавног сервиса. „Србија скоро сасвим зависи од руског гаса и добија га од Путина по повлашћеној цени.“

„Ствар са санкцијама потцртава колико се Србија до сада добро осећала са својом политиком две столице - руском и европском. И да у Београду уопште не увиђају да морају да се одлуче за једну од две столице“, додаје се у извештају.

„За Немачку је српско одбијање санкција врло непријатно јер долази у тренутку кад је Берлин такорећи поново открио Балкан. И увидео да не може вечно да замајава шест западнобалканских држава уколико жели да сузбије руски утицај у региону“, наводи јавни сервис.

Водећа немачка агенција дпа оцењује: „ЕУ сада већ све отвореније захтева од Србије да одабере страну. Шолц је указао на то да у ЕУ постоји заједничка линија наспрам Русије и да ниједна земља која жели да приступи ЕУ о томе не треба да гаји илузије.“

Наставак...

Српска православна црква на Косову и Метохији прекинула је контакте са властима у Приштини због „нечувеног кршења владавине права и верских слобода”, објављено је на Твитер налогу манастира Високи Дечани. У објави се наводи да отворена етничка и верска дискриминација према СПЦ наноси штету свим грађанима КиМ.

„У ситуацији отвореног непоштовања судских одлука од стране привремених институција у Приштини и потписаних споразума које гарантују ЕУ и ОЕБС, СПЦ је упозорила међународне представнике на потребу за посебним механизмима заштите”, наведено је у објави.

Манастир Високи Дечани објавио је и фотографију управо објављеног извештаја Стејт департмента о верским слободама на КиМ за 2021. годину у којем је изнет критички став због неспровођења одлуке уставног суда у Приштини из 2016. године, према којој су 24 хектара земље власништво манастира.

Покренута истрага против Општине Дечани због манастира

Основно тужилаштво у Пећи покренуло је истрагу против општине Дечани због неспровођења одлуке Уставног суда у Приштини из 2016. године којом је утврђено да 24 хектара земље и шуме припада средњовековним православном манастиру Високи Дечани, рекао је за Радио Слободна Европа главни тужилац Основног тужилаштва у Пећи Агим Курмехај.

„Да, започели смо истрагу. У том правцу се предузима неколико акција”, рекао је Курмехај.

Локалне власти у Дечанима одбијају да спроведу одлуку о враћању земљишта Високим Дечанима јер сматрају да та имовина никада није припадала манастиру.

Наставак...

Национална скупштина Квебека усвојила је великом већином предлог 'Повеље о француском језику'.

Овај законски акт је протеклих седмица изазваодискусије, негодовања и протесте, против закона којим се ометају права англофона, алофона и староседелаца. Уз ограничавање употребе енглеског језика у судовима и јавним службама, и строже захтеве малим предузећима и општинама, ту је ограничење броја студената који могу похађати колеџе на енглеском језику. Са друге стране, повећава се број курсева француског језика који се на колеџима морају пратити.

Премијер Квебека Франсоа Лего и министар у чијој је надлежности француски језик Симон Жолин Бере, после протестасубранили закон, тврдећи да су страхови неосновани. Премијер Лего каже да су опречни ставови у суштини показали да је закон уравнотежен, одговоран и умерен.

Посебне замерке су биле да ће се закон одразити и на здравствене услуге, али надлежни потенцирају да закон не модификује закон о здравственим услугама у провинцији, који обећава услуге на енглеском језику онима који то затраже.

Министарка Жолин Берет сматра да је доношење закона почетак напора за јачање француског језика у провинцији.

У 'Квебек Солидер' нису задовољни клаузулом која позива избеглице да науче француски језик у року од шест месеци, јер после тога не могу да добију услуге на другом језику. Многи тај рок оцењују као нереалан и неприхватљив.

Премијер Лего сматра да би Квебек требало да се усмери ка пријему што више имиграната који већ знају француски, те да би то могло бити укључено и у предизборну кампању његове странке.

Премијер Џастин Трудо изјавио је да је забринут због закона, али није прецизирао да ли ће и како федерална влада реаговати. По његовим речима, одлуке ће бити донете у складу са потребама озаштити мањина у земљи.

Представници староседеалаца тврде да ће овај закон угрозити образовну перспективу младих из њихових заједница и да ће оставити последице на процес измирења у провинцији.

Наставак...

Експериментални вирус који убија ћелије рака у оквиру клиничког испитивања први пут је примењен на човеку, са надом да ће се коначно открити нов начин успешне борбе против малигних тумора.

Потенцијални лек, назван CF33-hNIS (или Ваксинија), је у ствари оно што се зове онколитички вирус, генетски модификовани вирус дизајниран да селективно инфицира и убија ћелије рака, а поштеди здраве. У случају CF33-hNIS, модификовани вирус богиња делује тако што улази у ћелије и умножава се. На крају, заражена ћелија пуца, ослобађајући хиљаде нових вирусних честица које делују као антигени, стимулишући имуни систем да нападне оближње ћелије рака.

Претходна истраживања на животињама показала су да лек може да искористи имуни систем на овај начин да лови и уништи ћелије рака, али до сада није рађено тестирање на људима. Центар за борбу против рака и истраживачки центар „Град наде“ ("Citi of Hope") у Лос Анђелесу и биотехнолошка компанија „Имугена“ са седиштем у Аустралији - сада најављују да је прво клиничко испитивање на људима у току.

„Наше претходно истраживање показало је да онколитички вируси могу стимулисати имуни систем да реагује и убија ћелије рака, као и да стимулише имуни систем да боље реагује на друге имунотерапије“, каже онколог и главни истраживач, Даненг Ли.

„Верујемо да CF33-hNIS има потенцијал да побољша исход болести код наших пацијената“, додаје Ли.

Откључавање тог потенцијала ће прво зависити од тога да ли је CF33-hNIS безбедан за људе, при чему ће се прва фаза испитивања фокусирати на безбедност и подношљивост лека. Очекује се да ће клиничко истраживање обухватити укупно 100 учесника, од којих ће сваки бити одрасли пацијент са метастатским или узнапредовалим туморима који су претходно прошли најмање две терапије стандардног лечења.

Наставак...

Пажљивом и поштеном пратиоцу овогодишњег такмичења за најбољу песму Европе јасно је да и овог пута над свим стоји статус „моралног победника”. То је српска представница Констракта са досад још незабележеном подршком публике широм Европе. Моћна Европа још у квалификацијама скоро да није крила - Украјина мора да победи. Само, то се морало извести некако „демократски” и „регуларно”, што се уплитањем политике у ово такмичење још од пада Берлинског зида, перфидно и континуирано користи. Стручни жирији најмоћнијих западних земаља међусобно су на самом почетку поделили силне гласове и победничку четворку поставили тако високо да је и очекивани велики број гласова публике за Констрактину песму у укупном збиру не може претећи.

То што је на крају Уједињено Краљевство „препустило” победу Украјини, сасвим је у политичком и реалном курсу подршке, коју на свим плановима премијер Џонсон и екипа држе као ударна сила ЕУ и НАТО-а против Русије. Констракта је у једном тренутку била ноћна мора за тај перфидни план, утолико више јер је представљала малу Србију, којој такав Запад већ три деценије ломи кичму. Иако на петом месту, Констракта је тако испала двоструки морални победник, а време и публика већ показују да ће њена песма бити дуготрајнија од многих досад победничких, па и украјинске „Стефаније”.

Од самог почетка Евросонга, који је лепа идеја да се уместо ратова и сукоба у Европи пева, али само њеног западног капиталистичког дела, постоји и њен наредбодавни моменат - „мора”. Ако је у почетку и било у реду да пет земаља оснивача такмичења директно улазе у финале, то је после деведесетих година прошлог века, по распаду комунистичког Истока уз директно мешање политике, постало „право примата” над осталим учесницама.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 281