Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Прилози

Страница: 1 2 3 ... 229

Самит ЕУ-Балкан у Софији, замишљен као "Солун 2", веома је разочаравајући јер суштински није дошло до реафирмације перспективе чланства земаља Балкана у ЕУ.

То је рекао истраживач бриселског Центра за студије европске политике (ЦЕПС) Тоби Вогел. Он је рекао за 'Радио Слободна Европа' да је француски председник Емануел Макрон "изручио кофу хладне воде" на европске аспирације држава кандидата са Балкана, изјавом да ЕУ мора најпре да изврши унутрашње реформе пре пријема нових чланица. 

То је стара позиција Француске и нема ничега новога у томе што је Макрон рекао али је, како је нагласио, интересантно да је он, кога доживљавају као изразито проевропски оријентисаног политичара, заузео такав став према пријему балканских земаља. То им је директно рекао и на самиту у Софију, чиме је одаслат јасан сигнал. 

"Зато сматрам да је исход самита веома разочаравајући, између осталог и због третирања шест балканских земаља у завршном документу као 'партнера' а не 'држава' ", рекао је он. 

Вогел даље наводи да је разочаравајуће да није учествовао на самиту шпански премијер због Косова, и да све то показује да ЕУ није снажно реафирмисала своју приврженост проширењу на Балкан. То су лидери земаља регије свакако примили к знању и деловаће у складу са тим, додао је Вогел. 

Према Вогелу, илузорне су идеје да би Србија и Црна Гора могле постати чланице 2025. 

Реформе ЕУ, пре свега еврозоне не изискују много времена, већ пре свега политичку вољу и консензус земаља чланица који сада не постоји. Француска и Немачка се не слажу у ком правцу треба да иду реформе у еврозони, рекао је Вогел. Они су сагласни само око неких мањих корака које треба предузети у оквиру европског стабилизацијског механизма и слицним питањима. 

"Ззато су илузорне идеје, које се помињу у последње време, да би Србија и Црна Гора могле да постану чланице до 2025. године. Сматрам да је то нереално", истакао је Вогел. 

Наставак...

Како то да са Косова у Србију не могу да дођу каратисти, рукометаши, глумци или парламентарци, а могу привредници. Не може да се организује утакмица али могу заједнички економски пројекти. Не може позоришна представа али може извоз

Одавно у српској политици нема превише логике у томе шта је дозвољено а шта није, шта је пожељно, а шта не. Растегљивост и релативност сваког принципа удара о елементарну разложност јер је успостављено правило: оно што могу ја, не можеш ти! При чему су, наравно, у првом случају разлози увек из домена најсветијих националних интереса и државног разлога, а у другом се ради мање-више о издаји нерадника и лезилебовића у политици.

Оваква се логика увелико демонстрира и на теми Косова.

Дијалог, преговори, мир и стабилност, као динамика тајне и јавне политике, формалних и неформалних сусрета и живи зид од нетолеранције, сукоба и забрана који се подиже сваки пут кад у велику сенку треба да се баце стварни домети преговарача и могући исходи. Зато небитно привидно постаје најважније, као уобичајена инверзија српске политике, као прашина која се увек баца у очи пред неки велики политички галоп.

И сад кад се земље Квинте састају у Вашингтону да договоре евентуални нови формат убрзаног решавања косовског проблема, кад се снимци и фотографије Путина и Вучића, из колоне Бесмртног пука или са свечане вечере, читају као серија порука изван таштине српског председника и евентуалне нове осећајности у односима, кад нема дилеме да нас до краја године чека финална фаза Бриселског споразума, приређује се нова гозба за српске патриотске бираче који би можда могли посумњати да се нешто крупно иза брда ваља. Зато ће се овога пута билдовати национални мишићи, показивати како је власт јака и одлучна, истеривањем косовских каратиста са сениорског Европског првенства у Новом Саду јер су одећом са државним симболима, у којој су се појавили на административној линији на Мердарама, прекршили договор да Косово наступа под заставом Европске карате федерације и са скраћеницом ФК*. 

Наставак...

„Будите чисти, миришите пријатно и облачите се лепо како би импресионирали руске девојке“, само су неке од препорука у приручнику, који је Аргентинска фудбалска асоцијација поделила новинарима пред њихов пут на Светско фудбалско првенство у Русији.

Приручник је, природно, наишао на лавину критика у Аргентини, посебно од самих новинара који су се нашли увређени што је такво поглавље уопште уврштено.

„Рускиње, као и друге девојаке, обраћају пажњу на то да ли сте чисти, како миришете и како сте обучени. Први утисак им је јако важан. Руске девојке не воле да их третирају као објекте и мрзе напорне мушкарце“, наводи се у приручнику, додајући да Рускиње треба да третирају као „нешто вредно“.

Још један савет се нашао у приручнику: „Воле кад мушкарци преузму инцијативу. Ако то не знате, вежбајте на другим женама пре одласка у Русију.“

„Рускиње су прелепе и многи мушкарци би хтели да спавају са њима. Можда и оне то желе, али оне су такође особе које желе да се осете важно и јединствено“, истиче се у приручнику.

За крај се објашњава: „Немојте питати глупа питања везана за секс. За Рускиње, секс је веома приватна ствар и о њему се не разговара јавно.“

Читаво поглавље изазвало је огорчење на друштвеним мрежама и међу новинарима. АФА се извинила и покренула унутрашњу истрагу, којом је откривено да је део материјала „одштампан грешком“.

Аргентински новинари, који су похађали курс руског и којима су подељени приручници, кажу да су званичници савеза тражили да им врате приручнике, а онда из њих ручно цепали спорно поглавље.

Агенције

Мештанин куршумлијског планинског села Ново село Бојан Радовановић (27), који је осуђен на затворску казну од 40 дана због вожње нерегистроване приколице трактора, упутио је молбу затвору у Прокупљу да затворска економија, док он издржава казну, прихвати 26 крава, свиње и прасиће и 50 кокошака.

Радовановић је понудио да се, током издржавања казне, он брине о животињама, а да затвору поклања млеко и јаја. Бојан Радовановић се на тај корак одлучио јер је пре тога, на разне начине покушавао да се нагоди са прекршајним судом, да казну замени за новчану или наногицу.

„Међутим, ништа нису прихватили, рекли су ми да морам у затвор”, рекао је агенцији Бета Радовановић.

После тога, пре више од месец дана, упутио је и молбу председнику Србије Александру Вучићу, у којој признаје да је начинио прекршај, возећи нерегистрованом приколицом сено за стоку.

Зато, како је Радовановић казао Бети, није тражио помиловање, да буде ослобођен одговорности, него да му се омогући да казну плати.

Он је председнику Вучићу у писму навео да то од њега тражи, јер у планинском селу Ново село, живи са тешко оболелом мајком, да има фарму крава, да је распродао фарму свиња. Да мајку мора негде да смести, стоку да прода и угаси домаћинство, због 40 дана затвора.

„Одговор никада није стигао, имам још девет дана до затвора. Све што ми је остало је да молим затвор да ми помогне, па сам их замолио да прихвате и моју стоку, јер сам чуо да имају затворску економију”, каже Радовановић.

Он је казао да краве, свиње и кокошке немоћне да саме преживе, на имању и да је зато сам послао молбу затвору.

Наставак...

Недопустиво је да Синиша Мали преузме функцију министра финансија, све док се не заврше процеси за утврђивање корупције и прања новца, али и док се не утврди ваљаност његовог доктората, и не пронађу одговорни за рушење у Савамали - поручује Стеван Дојчиновић, уредник Мреже за истраживање криминала и корупције КРИК. Он пита колико је Мали уопште стручан за обављање те функције, јер је он човек који се бавио трансакцијама али, како су истраживачки новинари доказали, углавном у сивој зони и преко разних оф-шор фирми. Ипак, Дојчиновић оцењује да је већи проблем у вези са Малим то што је против њега отворено више случајева за доказивање корупције, које држава још увек није разрешила.

- Мислим да је недопустиво да он са места градоначелника пређе на функцију министра финансија све док ти случајеви не буду решени, јер би то показало потпуну незаинтересованост државе да се бави корупцијом. Када бих кренуо да набрајам сумњиве послове у које је умешан требало би ми пет минута, а мислим да то није препорука за човека који би требао да води финансије читаве државе - сматра Дојчиновић.

Исидора Петровић, активисткиња Иницијативе Неда(ви)мо Београд, такође наглашава да је постављање Синише Малог на место министра финансија, после свих афера које се везују за њега, демонстрирање моћи и ругање десетинама хиљада грађана који су били на протестима и тражили смену градоначелника. По њеном виђењу, јасно је да је ова власт у потпуности криминализована, што се најбоље види на примеру Малог који би одавно морао да буде смењен, а сада би могао да буде награђен за своје злочине.

Новинар БИРН-а Слободан Георгиев оцењује да би евентуално постављење Малог у фотељу министра финансија, показало колико је он важан човек за ову власт, уз опаску да је потпуно небитно шта о томе мисле „стране агентуре и опозиција“. Он претпоставља да ће СНС његово постављење правдати његовом стручношћу, јер је он ипак „доктор наука чији су послови као и имовина коју је стекао за наше институције потпуно легални“.

M. Д. Mиљковић, Данас 

Квинта у Вашингтону, Тачи у Берлину, неформални изасланик канцеларке Меркел Гинтер Крихбаум у Београду, председник Александар Вучић у повратку из Москве, Сабор СПЦ без предлога, али против...то је најновија „сценографија” за косовску драму, која је, нема сумње, веома високо на западној агенди послова које треба довршити.

Србија у лику шефа државе такође сматра да је проблем Косова и Метохије потребно решити, зарад будућих генерација, али не тако да Приштина добије све, а Београд изгуби све.

Политички директори за Западни Балкан пет западних земаља - САД, Немачке, Велике Британије, Француске и Италије - одржали су консултације о финалној фази дијалога Београда и Приштине, који би требало да се одржи наредних месеци и да резултира споразумом о нормализацији односа. Према незваничним информацијама, формула на којој би се темељио споразум је: Косову УН, Србији ЕУ.

Пажњу привлачи једно од начела, која су, према извештајима медија, утврђена, а то је „боље никакав, него лош споразум” две стране. Лош споразум би, према незваничним тумачењима, био подела Косова и Метохије, а што би значило стварање нечег сличног као Република Српска.

Српска православна црква такође се противи подели Косова и Метохије, мада њен став треба схватити као консултативан, будући да црква не би требало да се бави државним питањима, али га црква износи имајући у виду, свакако, утицај који има у народу.

Председник Вучић разговарао је минулих дана са председником Владимиром Путином, од којег Србија очекује не само принципијелну подршку, која укључује могућност да потегне вето у Савету безбедности УН у случају неке резолуције неповољне по интересе Србије, већ и да своју позицију, с гледишта међународног права, износи у свим међународним институцијама и организацијама.

Шта је и докле Русија спремна - није познато.

Наставак...

Хрватски историчар Иво Голдштајн истиче да се коначно мора рећи да у Блајбургу има невиних људи који су убијени, али да има и усташких злочинаца - он је упозорио хрватске десничаре да престану да измишљају партизанске злочине у Јасеновцу након 1945. године. Током емисије "Отворено" на ХРТ-у, Голдштајн је поручио да се комеморација у Блајбургу не може одржавати за оне који нису били жртве.

"Међу убијенима су били и јасеновачки кољачи. Кад будемо помињали само невине жртве, онда ћу то подржавати", поручио је Голдштајн. Он је упозорио саговорнике у студију - председника Хелсиншког одбора Ивана Звонимира Чичка и директора "душебрижништва за Хрвате у иностранству" Томислава Маркића да ће, уколико наставе да измишљају приче о злочинима у Јасеновцу после 1945. године, "направити скандал и напустити емисију".

"У Јасеновцу је после маја 1945. године логор рашчишћаван. Дошли су затвореници из Сиска који су помагали локалним сељацима из Јасеновца и околних села да од цигли и другог грађевинског материјала, којег је у Јасеновцу било у изобиљу, граде куће.

"То је био затвор, људи су могли да примају посете недељом, убијен није нико, можда један или двојица при бегу, било је око 500 затвореника који су две године рашчишћавали", подсетио је Голдштајн.

Председник Антифашистичке лиге Хрватске Зоран Пусић упозорио је на дешавања у Хрватској која се односе на период и симболе усташке Независне Државе Хрватске.

"Пола стадиона виче `За дом спремни!`, а председник /Колинда Грабар Китаровић/ прави се да не чује.

"Никад нисте чули ниједну реч Католичке цркве да осуди усташке симболе и да кажу како је тај режим био у темељној супротности са хришћанским вредностима", навео је Пусић.

Наставак...

Продаја марихуане у медицинске и рекреативне сврхе у Сједињеним Државама достићи ће ове године 11,7 милијарди долара, показује анализа тржишта канабиса коју је урадила компанија за финанијски консалтинг Њу Фронтијер Дејта. Ова фирма предвиђа да ће се до 2019. године продаја повећати за 25 посто, и да би америчка легализована индустрија марихуане могла за седам година да достигне вредност од 25 милијарди долара, преноси Раша тудеј.

„Имајући у виду да се очекује да знатан број држава донесе мере за легализацију канабиса у наредна 24 месеца, све већи број Американаца ће моћи на легалан начин да дође до марихуане у наредним годинама, што је промена коју је донео покрет 4/20”, каже извршна директорка Њу Фронтијера, Ђијада Агире де Карсер.

Сваке године 20. априла (или 4/20), хиљаде Американаца се окупљају широм земље да „славе” и конзумирају марихуану, која је и даље незаконита у већини земаља.

Девет држава - Аљаска, Калифорнија, Колорадо, Орегон, Масачусетс, Мејн, Невада, Вермонт и Вашингтон, заједно са Вашингтоном ДЦ, већ је легализовало рекреативну употребу марихуане, мада нису све дале дозволу за њену продају, нити наплаћују порез од продаје.

Државе у којима је продаја дозвољена законом прикупиле су више од 1,6 милијарди долара пореза откако су донеле такве одлуке.

Број присталица легализације конопље у САД-у порастао је за више од 60 одсто од 2000. године, показало је истраживање јавног мњења из јануара 2018. које је сповео Пју Рисерч Центар (Pew Recearch). Не тако давно, мање од 25 процената Американаца је подржавало идеју о легализације ове биљке.

Прошле године, легална продаја канабиса је забележила снажан скок будући да су укупне куповине порасле за 30 процената.

Наставак...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас на Пословном форму у Истанбулу да су инвеститори из Турске добродошли у Србију и да ће у нашој земљи добити најмање пет одсто боље услове него у било којој другој држави на Балкану или у југоисточној Европи.

У последњих десет година Србија и Турска су трговинску размену увећали чак девет пута, од потписивања споразума о слободној трговини она је учетворостручена, а сигуран сам да можемо додатно да је утростручимо, рекао је Вучић. Он се посебно захвалио турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану на огромном груду који је уложио на успостављању добрих односа, као и на томе што је турске инвеститоре подстицао да отварају погоне и тамо где муслимани нису већинско становништво.

Захваљујући вашим привредницима у многим малим местима, у која нису желели да иду инвеститори из других земаља, више немамо проблема са незапосленошћу, казао је Вучић и истакао да су компаније из Турске отварале погоне и у местима погођеним поплавама. Председник Србије је истакао да ћемо улагатки велике напоре да бисмо унапредили економију и подигли је на виши ниво, који би још више одговарао турским инвеститорима.

Вучић је Ердогану захвалио и што је охрабрио турску Халбанку да послује у Србији, јер је то додатно олакшало довођење турских привредника.

Поставили сте данас веома амбициозан задатак да утростручимо нашу трговинску рамену и сигуран сам да је то могуће, јер у Србији постоји посебно поштовање према Турској и председнику Ердогану. У нашу земљу сте добродошли, сва врата су вам отворена и можете се осећати као код своје куће, поручио је Вучић. Он се захвалио Ердогану што га је дочекао на аеродрому, чиме му је указао посебну част.

Наставак...

Шеф српске дипломатије, Ивица Дачић, поручио је хрватском колеги Андреју Пленковићу да више неће реаговати на његове речи осим, како је навео, ако не изјави да су хрватске сатније ослободиле Берлин заједно са Црвеном Армијом.

У одговору Пленковићу, који је шефа српске дипломатије назвао „неуспешним шлагер певачем”, Дачић каже:

„Извини Пленковићу, не знам да певам Лили Марлен или Томпсонов 'за дом спремни'. А и вама, Хрватима, боље је било да сте се задржали на шлагерима”.

У изјави Танјугу, Дачић констатује да Пленковић сваки дан напада Србију јер му је потребан непријатељ да би, како каже, „побољшао свој рејтинг анемичног политичара”.

„Хрватски премијер Андреј Пленковић очигледно нема ста друго да ради, осим што сваког дана напада Србију, тако да је Хрватска данас земља која је у свађи са Србијом, Словенијом, Босном и Херцеговином и Мађарском, скоро са свим својим суседима”, навео је шеф српске дипломатије који се, иначе, налази у посети Индицији. За личне увреде које му је Пленковић упутио, Дачић каже да нису важне, али да то што је скандалозном назвао изјаву „да је Хрватска била на страни Хитлера у Другом светском рату”, показује да он не зна оно што и деца знају:

„Да је Хрватска 15. јуна 1941. приступила Тројном пакту Немачке, Италије и Јапана, и да је остала верна Хитлеру и после његовог самоубиство 30. априла 1945. Наиме, у Загреб су партизани ушли тек 8. маја, чак и после капитулације Немачке, усташе су се бориле. Срби су срушили пакт са Хитлером 27. марта 1941., а Хрвати су 10. априла са цвећем и одушевљењем дочекали Немце у Загребу”.

Дачић констатује и да је Пленковић нешто помешао. Хрвати су се, подсећа, борили код Стаљинграда, али на страни Хитлера.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 229