Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Прилози

Страница: 1 2 3 ... 268

У Нишу је данас на 22. годишњицу почетка битке на караули Кошаре откривена спомен плоча посвећена јунацима ових борби у којима је погинуло 108 припадника тадашње Војске Југославије (ВЈ), а један нишки булевар добио је име Јунака са Кошара.

„Пре 22 године на данашњи дан отпочела је битка којом се и данас поносимо. Ударио је Голијат на Давида. Давид је узвратио и победио. Србија је победила, а наши хероји уписали су се у историју за сва времена. Отпор који су пружили наши војници и сви они који су штитили овај народ остаће упамћен као пример велике жртве и несебичне борбе за своју отаџбину. Откривањем ове спомен плоче и овим булеваром чувамо наше хероје од заборава”, рекла је овом приликом градоначелница Ниша Драгана Сотировски. Она је истакла да се тог 9. априла 1999. године нико од хероја са Кошара није питао да ли су на погрешном месту, него су сви били борци за слободу и будућност своје отаџбине.

Тадашњи командант Приштинског корпуса Треће армије ВЈ, генерал Владимир Лазаревић, истакао је да је на данашни дан пре 22 године почео „други Косовски бој” за одбрану Космета, Србије и Савезне републике Југославије од нових Османлија - НАТО агресора.

„Био је то 17. дан злочиначке агресије без преседана у историји ратовања која је имала монструозне геноцидне циљеве, да за 96 сати уништи главне снаге Војске Југославије, да неутралише живот у Србији и примора је на капитулацију и окупацију, и да за та четири дану убије преко 20.000 припадника Приштинског корпуса”, рекао је генерал Лазаревић. Он је додао да наша истина о „другом Косовском боју” остаје за навек, уз непрекидно питање: Зашто је НАТО извршио најгоре злочине против српског народа у последњој години 20. века?

Наставак...

Пре тачно 80 година на данашњи дан нацистичка Немачка је бомбардовала Београд. На подручју Краљевине Југославије почео је Други светски рат, а у бомбардовању које је трајало данима, страдао је велики број људи, док је престоница готово била уништена.

Тог 6. априла 1941. становници Београда нису чули сирене упозорења. У томе су их предухитриле ненајављене бомбе, које су немачки окупатори почели да избацују у недељу рано ујутру. У бомбардовању које је трајало данима, град је готово потпуно био уништен.

„Чини ми се да ми свих ових 80 година уопште нисмо свесни који је ово злочин, дакле, да је ово највећи појединачни ратни злочин над културним наслеђем почињен на територији читаве Европе у читавом раздобљу Другог светског рата“, објашњава историчар Дејан Ристић.

У највећем ратном злочину над Београдом, бомбе су падале на насељене четврти, болнице, главну пошту, железничку станицу. Много људи је страдало, међутим, тачан број никада није утврђен. Процењује се да је погинуло између 2.500 и 4.000 људи.

„Треба нагасити да је непосредни повод за убрзане припреме за напад било оно што се догодило 27. марта те исте године, велике величанствене антифашистичке демонстрације, када су Срби јавно себе декларисали као антифашисти и фактички Хитлеру залепили један добар шамар пред очима читаве Европе и тиме постали једини европски народ који је Хитлеру јавно, акламатавно рекао не“, рекао је Ристић.

Наставак...

На темама о независном Косову

Косовски Албанци добијали су докторске дисертације на Унивезитету у Крагујевцу, а да, према незваничним подацима МУП-а, у то време нису ни боравили у централној Србији. "Крагујевачки студенти", данас су на функцијама на Косову и Метохији.

Све ове докторске дисертације, сада пронађене, штампане су током 2016. године и директно упућују на бахатог ректора Небојшу Арсенијевића. На до сада пронађеним дипломама је потпис Арсенијевића.

Додатно срамотан и погубан део афере "дипломе" је чињеница да је део "албанских студената" са КиМ докторирао у Крагујевцу баш на темама које се односе на Косово као независну државу. Теме које су "полагали" између осталих су "Управљање процесом интеграције Косова у ЕУ - економски, политички и социолошки аспекти придруживања ЕУ", али и за Србе посебно болна тема "Улога јавног тужиоца у кривичним поступцима на Косову". Један од њих добио је и орден што је 1990. године потписао "декларацију о независности Косова".

Косовски Албанци су код Арсенијевића постајали доктори наука економије, права...

"Блиц" објављује диплому, а на којој је Институт за безбедност на Бањици вештачио потпис. Утврђено је да је то веродостојан потпис Арсенијевића. Заштитили смо име "доктора" јер ће ова диплома бити коришћена током истраге. Оно што је за сада познато, овај "студент", никада није уписао ниједан акредитован програм на Универзитету у Крагујевцу. Никада није био уписан ни на докторске академске студије економске науке. Такође, ни на студије које су, како на његовој дипломи стоји, заједно изводили Европски центар за мир и развој (ЕЦПД) и Универзитет у Крагујевцу. Такве студије никад нису ни биле дозвољене нити акредитоване. Како је саопштио Крагујевачки универзитет ЕЦПД није у Србији имао дозволу.

Наставак...

Покрени се и плеши за нашу планету

Сат за нашу планету - највећа глобална акција гашења светла на сат времена за очување природе први пут је одржана 2007. године. Ове године акција има слоган „Покрени се за планету, она је читав твој свет“. У суботу 27. марта у 20.30 сати угасите светла за очување наше планете.

Организатор акције, Светска организација за заштиту природе (WWF), поред апела за искључивање декоративне расвете на јавним зграма, као и светла у домовима на 60 минута, ове године позива грађане да се прикључе великом виртуелном догађају који ће бити одржан током акције, преко Зум платформе.

Догађај се организује као подсетник људима да је неопходно да се хитно покрену и промене понашање, како би се ублажиле климатске промене. Из Организације подесћају да су екстремни временски догађаји, пораст температуре, загађеност река, чешћи шумски пожари, појава нових заразних болести, неке од промена које су очигледне и у региону Балкана.

Циљ је и да се да подстицај уочи предстојеће Конференције Уједињених нација о биодиверзитету у Кини, где ће светски лидери имати прилику да постигну међународни договор о очувању и обнављању природе до 2030. године. Тамошње одлуке се не тичу само текуће деценије, него и будућности и благостања за много година.

Огранак WWF Adria је објавио спот за песму Лејле Хот, у којем певају и Бојана Стаменов, Тијана Дапчевић, Игор Лазић Нигор, Ирина Бродић. Јана Пауновић, Дарија Врачевић и хор Мастер бластер мјузик скул, са идејом да подстакну све да научи кораке и да током одржавања заказаног Зум догађаја сви заједно заплешу с угашеним светлима и тако начас одагнају апокалиптичне вести.

Наставак...

А Вучић са овима из продавница диплома

Најновији пројекат Здравка Шотре, серија "Александар од Југославије", привукао је велику пажњу овдашњих гледалаца.

Шотра је у интервјуу за лист "Данас" открио шта је њега лично више определило да направи серију, односно да ли је у томе више удела имала књига или њен главни јунак по себи.

- И једно и друго. Прво књига у којој су тај јунак и његова судбина доста разговетно написани, а уз то реч је о, заиста, релевантној личности из наше историје која је доста запостављена и о којој се скоро ништа не зна. Његов живот се састојао од сукоба са небројеним непријатељима. Ево, недавно је и Александар Мартиновић упоредио Александра Вучића са краљем Александром I Карађорђевићем. Казао је да Вучић, као и краљ Александар I Карађорђевић, има и спољашње и унутрашње непријатеље, да имају исту судбину, да су краља Александра I Карађорђевића хтели сви да убију, као што хоће и овога сви да убију… - рекао је редитељ. Он се осврнуо и на особине које су карактерисале Александра I Карађорђевића, а које недостају актуелном председнику.

- Много их је, али рецимо да је манир краља Александра I Карађорђевића био да се саветује са најумнијим људима. О томе у серији постоје сцене настале на основу аутентичних података, сцене у којима краљ скупи све своје војводе - Мишића, Степу, али ту су и познати београдски интелектуалци, председник Српске академије наука у уметности, писци као што су Вељко Петровић, Исидора Секулић… 

Кадa би био пред важном одлуком, онда би се са њима саветовао, док се председник Србије саветује сa овима из продавница диплома… 

Уз то, краљ Александар је био непосредан у комуникацији са људима. Волео је да путује по тој држави и невероватне су те документарне слике које користимо да би смо дочарали како је дочекиван веома топло и срдачно, нарочито у Хрватској. Нисмо хтели да снимамо такве сцене него смо узимали оригиналне документарне снимке - како су га дочекивали у Сплиту, Загребу, по Словенији и куд год је ишао. Можда и више него овде у Србији - закључио је Шотра.

Директно.рс (Извор: Данас)

Србима је поручено да иду са КиМ

Када се говори о страдању Срба на Косову и Метохији и етничком чишћењу којем су деценијама изложени, јавност у Србији обично подразумева 1999. годину и погром из 2004, али тај процес започео је много раније, у време бивше СФРЈ, па и пре тога, истиче некадашњи председник Извршног већа КиМ и функционер СПС-а Зоран Анђелковић у разговору за „Косово онлајн”.

Овог марта, наиме, навршава се 40 година од великих албанских демонстрација на Косову, које су већ те 1981. биле део плана насилног одвајања покрајине од Србије. Посебно бруталан насртај на Србе и Српску православну цркву догодио се 16. марта те године, када је запаљен конак манастира Пећка патријаршија, где су изгореле вредне књиге и иконе, подсећа овај портал.

„Уставним амандманима из 1971. године и Уставом из 1974. Србија је постала недефинисана творевина. Већ те 1981. Србија није имала никакве уставне надлежности над покрајином Косово и Метохија... Осим што није имало статус републике и право на самоопредељење, Косово је 1981. године имало све”, наводи, између осталог, Зоран Анђелковић.

И поред тога, како додаје, демонстрацијама су тражили „Косово републику”.

„Али није то била главна ствар. Главна ствар је била застрашивaње неалбанског живља. Те демонстрације су имале поруку - вама овде место није. Ви морате с КиМ да одете”, каже он, наводећи да је било напада на српска домаћинства и да су Срби су остајали без посла.

Додаје: 

Наставак...

Умировљени епископ захумско-херцеговачки је пред крај свог живота упутио поруку новоизабраном патријарху Порфирију у којој је похвалио његову беседу за време устоличења у Саборној цркви у Београду и нарочито то што је у присуству председника Србије Александра Вучића поручио да "Косово није мит, већ завет".

Поменути снимак настао је у болници у Требињу нако што је Порфирије именован за патријарха и пошто је је свечано устоличен у Саборној цркви.

Умировљени владика Атанасије  је у својој последњој поруци упућеној новоизабраном партијарху Порфирију рекао:

- Ваша светости патријарше, архиепископе пећки и жички, београдски и свих српских и приморских земаља, поздрављам Вас и честитам на избору. И особито честитам на синоћној вашој беседи приликом устоличења у Саборној цркви. Брилијантно је састављено, али је виртуелно произнесена. Задивљен сам и честитам. Отворили сте наду овоме народу - рекао је владика Атанасије у последњем обраћању из Требињске болнице у којој је преминуо. Он је даље у својој видео поруци патријарху Порфирију рекао да се разболео у штампарији и да ће у болници лежати још неко време, али да ће уз Божју помоћ све бити добро. Владика Атанасије је са радошћу најавио и десето издање његове књиге Од Косова до Јадовна и најавио га као "петокњижје о страдању Срба".

Иначе, владика Атанасије Јевтић је мета СНС ботова пошто је поручио да је Вучић обично "лапрдало, лажов и кукавица“, којем ништа не верује. Повод је био незадовољство због додељивања ордена Светога Саве председнику на прослави осам векова аутокефалности СПЦ... ВИДЕО

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Српске православне цркве (СПЦ) Атанасије преминуо је 4. марта у требињској болници у 83 години.

Директно.рс 

Ја сам Србин. Моји традиционални пријатељи су Руси и Грци. Руси зато што су нас увек штитили и бранили, изузев ономад кад нас је НАТО мало бомбардовао а Руси били у фазону “да се не петљамо ми баш у све, средиће се то већ некако”, а Грци зато што нас увек лепо дочекају на мору. И гирос. Добро, прошлог лета су нам забранили море, али ништа лично, то је због пандемије, а гирос имамо и у Србији.

Можда би блискост  коју осећам према Русима и Грцима, била још већа кад бих и лично упознао неког Руса и неког Грка. За сада, то је више метафизичка блискост, повезаност која можда нема утемељење у мом личном другарству са неким конкретним Серјожом или Василисом, или некој давној љубави са Машом или Цалистом, али можда би упознавање стварних и опипљивих Руса и Грка само банализовало узвишеност осећања нераскидивости наших народа.

Такорећи што их више не знам, све их јаче волим.

Са друге стране, моји традиционални непријатељи прво су били Немци. Предложио сам пре неки дан мом седмогодишњем сину и његовим другарима да се мало играју партизана и Немаца, али само су ме погледали као чудака и наставили да немају појма ко су партизани и Немци.

После прилично безбрижног одрастања осамдесетих уз зле Немце, деведесетих су моји традиционални непријатељи изненада постали Хрвати, Албанци и муслимани из Босне, популарни Бошњаци.

Е ту је већ ситуација била мало другачија, јер за разлику од астралних Руса и Грка које волим и Немаца, тачније давно изумрлих војника Вермахта, које не волим, ови нови непријатељи су ми много ближи. И територијално и орално. Вокално, хтедох рећи. Јер језик, говор, псовке, песме, клетве, стихови - све познато и све моје или скоро моје. Ту додуше искључујем Албанце јер немам благе везе шта причају, али претпостављам да договарају проширење породице, а мени смерају неко зло.

Наставак...

Владика Атанасије Јевтић сахрањен је данас у манастиру Тврдош код Требиња. Оно што је наљутило и разочарало многе у Србији, али и шире, јесте чињеница да се нико од представника власти Србије није појавио на сахрани покојног владике Атанасија.

Владика Атанасије уживао је велико поштовање верника Српске православне цркве, али и свих осталих који су у њему видели човека велике духовности и ерудиту раскошног знања.

Званично, две делегације су биле присутне на сахрани човека и епископа, који није био омиљен режиму Александра Вучића. На последњи испраћај умировљеном епископу захумско-херцеговачком и приморском дошле се две званичне делегације, једну је предводио премијер Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић, а другу  председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Како нам је потврђено, уз свештенство и монахиње, једини који су из Србије дошли да се поклоне одру владике Атанасија били су Млађан Ђорђевић, председник покрета Ослобођење, принчевски пар Филип и Даница Карађорђевић, као и прослављени српски и светски кошаркаш Дејан Бодирога. 

Патријарх Порфирије, који је у изолацији, послао је писмо прочитано на сахрани. Остаје питање зашто се нико од званичника власти из Србије није појавио у Требињу данас.

Осведочени критичар лика и дела Александра Вучића осетио је тако "батину" председника свега и свачега у Србији и био кажњен због изјава које је давао о Вучичу. Владика Атанасије Јевтић био је мета СНС ботова, храбро је иступио и поручио да је Вучић обично "лапрдало, лажов и кукавица“, којем ништа не верује. Повод је био незадовољство због додељивања ордена Светога Саве председнику на прослави осам векова аутокефалности СПЦ.

Наставак...

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије навео је у писму прочитаном на сахрани епископа захумско-херцеговачког Атанасија Јевтића да су тамо где је био Атанасије, били и свети оци и учитељи Цркве - "тамо је био Христос распети и васкрсли", чијом "силом" је он "храбрио, чувао, подизао и хранио све који су били у невољи".

Умировљени епископ и професор на Православном богословском факултету у Београду Атанасије преминуо је у четвртак након борбе са коронавирусом.

Писмо је на сахрани на гробљу манастира Тврдош у Требињу прочитао митрополит дабробосански Хризостом зато што се патријарх налази у превентивној самоизолацији због контакта с особом зараженом коронавирусом.

„Али - (Порфирије) његов студент, чиме се бескрајно поносим, и срце ми је пуно када то изговорим или помислим, а верујем и многима владикама, свештеницима, монасима, који су били његови студенти, који су га тих давних година слушали на факултету, на јавним предавањима у Београду, а и они који као мирјани служе Цркви, а недељом и празником су хрлили у манастир Ваведење, где је он, заједно са дивним професорима, нашим оцима Амфилохијем и Иринејем служио и на земљи нам отварао двери Царства небеског“, навео је Порфирије.

Порфирије је нагласио да је Атанасије студентима путем апостола Павла откривао православље, манастире и српство Далмације - када су певали Христос воскресе у Јасеновцу и на Косову и Метохији, први пут са њим крочили на Свету Гору.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 268