Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Прилози

Страница: 1 2 3 ... 253

Да информеру однесе телеграф

Кажу да ко ради, тај и греши. Их, колико онда греше они што раде за неког ко сам за себе тврди да ради највише и у нормалним, а камоли у ванредним околностима

У рату са невидљивим противником у Србији пале су, нажалост, прве људске жртве. Пре тога, као и у сваком рату, страдала је истина. А, ево и како, на примеру насловних страна провладиних таблоида. „Корона није ништа опаснија од грипа“, поручио је 26. фебруара са насловне Информер, цитирајући сада већ чувеног пулмолога Бранимира Несторовића: „Веће су шансе да умрете од обичног сезонског грипа него од тог вируса“. 

Истог дана, исте речи, истог експерта понавља и Српски телеграф (СТ), Курир цитира министра здравља: „Нема места паници“, а Ало је то дословно схватио, па о корони - ни реч. Кажу - ко ради, тај и греши. Их, колико онда греше они што раде за неког ко сам за себе тврди да ради највише и у нормалним, а камоли у ванредним околностима? Дан после, председнику омиљени медији наставили су у истом смеру, само су додали гас. Информер: „Др Бранимир Несторовић објаснио: Коронавирус је смешан! Не треба носити маске. Не верујте лажима“. СТ и Курир храбро цитирају Вучића: „Нема короне у Србији, не купујте брашно и конзерве, бацате паре“, а не заостаје ни Ало: „Страх од заразе беспотребно се шири брже од самог вируса“. Информер 28. фебруара: „Много су веће шансе да страдате у саобраћајки него да се заразите“. За СТ је од пандемије важније да је „Вучић дирнуо у осиње гнездо“ и да га „саботирају паралелне структуре у СНС“, иако више људи верује у паралелни универзум него у паралелне структуре у СНС. За Ало „стручњаци“ откривају: „Вирус све слабији!“ Дан касније СТ јавља: „Корона нестаје за два месеца“, а 1. марта скоро ниједне дневне новине на насловној нису објавиле ништа о корони. 

Наставак...

Познати француски хуманитарац Арно Гујон упозорио је да су хуманитарне донације за Србе на Косову и Метохији опале од како је вирус корона букнуо у свету и у Србији изазвао ванредно стање, и да то може довести до тога да неки Срби на Космету гладују. Донатори су, каже Гујон, јако забринути због тренутне ситуације у свету, што се одражава на Србе на Космету.

- Срби на Космету не смеју да буду жртве тога. Они ће доживети дуплу казну - ем живе у ненормалним условима већ 20 година, ем ће због вируса корона добити мање помоћи. То не сме да се деси. То зависи од сваког од нас. Разумљиво је да будемо забринути и да не желимо да изађемо, али можемо да донације пошаљемо преко интернета и СМС порука - нагласио је Гујон. Он сматра да је у тешким тренуцима логично да човек прво помисли на себе, али да то не сме да буде случај када је реч о Србима на Космету.

- Они имају само нас. Има људи који су, нажалост, гладни и када није ванредно стање, а сада због ванредног стања донације стижу у много мањем обиму. Многе пројекте за пољопривреду и сточарство, које смо планирали за пролеће, нећемо моћи да реализујемо - рекао је Гујон за "Спутњик".

Према његовим речима, ако тренутна ситуација буде спречила извршавање ових пројеката, људи на Космету ће гладовати током зиме.

- Морамо данас да мислимо на њих, да не би били у великој кризи за 10 месеци, када ће наша криза проћи. То се ради сада. Морамо да гледамо унапред - нагласио је Гујон. Он је због тога посредством друштвених мрежа, за сада на француском и српском језику, позвао све Србе и српске пријатеље да не забораве Србе на Косову и Метохији током ових тешких времена.

Наставак...

У светлу бројних шпекулација о пореклу коронавируса те потоњих нагађања да ли је реч о „лабораторијском конструкту” или је настао природном селекцијом, часопис „Лајв Сајенс” пише да истраживања стручњака указују да коронавирус није вештачки изазван вирус, јавља Спутник.

На основу посматрања шиљака новог коронавируса и начина како их вирус користи да се закачи за спољне зидове ћелија домаћина и потом у њих продре, указује се да је вирус толико ефикасан у везивању с људским ћелијама да су истраживачи рекли како су протеини шиљака код коронавируса резултат природне селекције, а не генетског инжењеринга.

„САРС-КоВ-2 - 'коронавирус' је уско повезан са вирусом који изазива тешки акутни респираторни синдром, а који је одјекнуо широм света пре готово 20 година. Научници су проучавали како се САРС-КоВ разликује од САРС-КоВ-2. Ту долазимо до податка да у компјутерским симулацијама мутације у САРС-КоВ-2 не делују баш добро при помоћи вирусу да се веже за људске ћелије. Да су научници намерно направили овај вирус, не би одабрали мутације за које рачунарски модели сугеришу да неће радити”, наводи часопис „Ливе Сциенце”.

Такође, наводи се да се молекуларна структура овог коронавируса разликује од познатих коронавируса што је још један доказ да нови коронавирус није створен у лабораторији.

„Један сценарио јесте да смо се заразили директно од животиње, као што је био случај код САРС-а који је на људе прешао са цибетке или МЕРС-а којим су се људи заразили преко камиле. У случају САРС-КоВ-2, истраживачи сугеришу да је животиња преносник била шишмиш који је вирус пренео на другу животињу те потом и на људе. Та друга животиња могао би бити љускавац”, рекли су научници.

Наставак...

Шта је нови COVID-19? Шта је SARS-CoV-2?
Нови коронавирус који се појавио 2019. године назван је SARS-CoV-2. Откривен је у Кини крајем 2019. Ради се о новом соју коронавируса који пре није био откривен код људи. Болест узрокована тим вирусом назива се COVID-19.
Одакле потичу коронавируси?
Коронавируси су вируси који циркулишу међу животињама, али неки од њих могу прећи на људе. Пошто пређу са животиње на човека могу се преносити међу људима.
Велики број животиња су носиоци коронавируса. На пример, коронавирус Блискоисточног респираторног синдрома (МЕRS-CoV) потиче од камиле, док SARS потиче од цибетке, животиње из реда звери сродних мачкама.
Може ли се овај вирус поредити са SARS-ом или сезонским грипом?
Нови коронавирус откривен у Кини генетски је уско повезан са вирусом SARS из 2003. и та два вируса имају сличне карактеристике, иако су подаци о овом вирусу још увек непотпуни.
SARS се појавио крајем 2002. године Кини. У раздобљу од осам месеци 33 државе су пријавиле више од 8000 случајева заразе вирусом SARS-а. Тада је од SARS-а умрла једна од десет заражених особа.
Тренутно доступне информације нису довољне да би се са сигурношћу могло рећи колико је смртоносан SARS-CoV-2. Ипак, прелиминарни налази указују да је он мање смртоносан од SARS-CoV-2.
Иако се SARS-CoV-2 и вируси грипа преносе са особе на особу и могу имати сличне симптоме, та два вируса су врло различита па се зато и понашају другачије. Још је прерано доносити закључке о начину ширења SARS-CoV-2. Ипак, прелиминарни подаци указују да се SARS-CoV-2преноси као SARS.

Наставак...

Да ли је свет већ у рецесији?

Изузетна времена захтевају изузетне мере. Због пандемије коронавируса САД, ЕУ и Немачка су одобриле милијарде евра и долара кредита и помоћи. Да ли су то покушаји да се спречи рецесија или се свет већ у њој налази?

Организација за економску сарадњу и развој (OECD) је још 2. марта епидемију коронавируса Covid 19, која је у међувремену постала пандемија, описала као највец́у претњу глобалној економији од финансијске кризе 2008.

Теорија

Под насловом „Економисти дискутују о новцу из хеликоптера“, Tagesschau.de, онлајн портал првог програма Немачке телевизије у четвртак 12. Марта 2020. у 11 сати пише: „Прошле седмице (2. марта) америчка централна банка је изненада драстично смањила камате - први пут после финансијске кризе 2008. Али утицај тог потеза чувене ФЕД банке трајао је - неколико минута.“

То што је урадила америчка централна банка је иначе политика коју Европска централна банка води последњих година. Чак и много драстичније.

У истом чланку, затим пише: „Према речима водећих економиста, немачка економија ће у првој половини године вероватно клизнути у рецесију. Дакле, да ли је дошло време за драстичније мере?“

И заиста, у фиоци централних банкара већ деценијама нетакнут стоји предлог нобеловца Милтона Фридмана (1912-2006): такозвани новац из хеликоптера. Фридман је тако назвао новац који централна банка неке земље ствара - ни из чега - и онда га даје грађанима тако да пада по људима као да га неко баца хеликоптера.

DW ту идеју назива - „киша пара“. А у чланку даље пише: „Данас, за многе економисте, та Фридманова идеја више није само луда идеја. Концепт ’кише пара’ могао би постати друштвено прихватљив“, сматра економиста и бивши ректор универзитета Бундесбанке Дитрих Шонвиц.

Наставак...

Европском суду у Стразбуру

Адвокати породица гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића, који су 5. октобра 2004. пронађени мртви у близини војног објекта "Караш" на Топчидеру, поднели су Европском суду за људска права представку којом се жале на државу због неизвршења одлуке Уставног суда Србије из 2013. године. Том одлуком Уставни суд је утврдио да је дошло до "повреде процесноправног аспекта права на живот из Устава" па је наложио српском тужилаштву да "предузме све мере како би се преткривични поступак у том случају окончао у најкраћем року", али тужилаштво до данас није отворило истрагу, већ је случај и даље у предистражној фази.

Држава је, међутим, испунила други део налога из исте одлуке Уставног суда и породицама исплатила по 5.000 евра због неефикасне и неделотвроне истраге.

Један од пуномоћника породица гардиста адвокат Предраг Савић рекао је да је представка против државе Србије Европском суду поднета због кршења права на живот које је гарантовано Европском конвенцијом о људским правима и Уставом Србије, а због неизвршења одлуке Уставног суда у делу који се односи на спровођење ефикасне и делотворне истраге.

"Од Европског суда смо тражили да утврди повреду Конвенције и да наложи држави да спроведе делотворну истрагу", прецизирао је Савић.

Указао је да су породице убијених гардиста већ исрпеле сва правна средства у домаћем систему, и да је последња инстанца суд у Стразбуру.

Очекује да ће се Европски суд прогласити надлежним за тај случај и усвојити представку.

Наставак...

Политика ме уопште не занима 

Био сам срећан, јер неко цени мој труд и моје залагање. Како може да се осећа фудбалер када добије позив неке репрезентације.

То поручује за 'Данас' играч приштинског фудбалског клуба 'Фљамуртари' Илија Ивић, чија је одлука да прихвати позив селектора младе косовске репрезентације подигла велику прашину. Ивић наводи да је фудбал почео да тренира већ са шест година у локалном клубу, у Грачаници. У 'Фљамуртарију' је три године и, како каже, добро је прихваћен.

- Осећам се нормално, као код своје куће – наводи Ивић.

Упитан како је реаговао када је добио позив да заигра за младу репрезентацију Косова, Ивић одговара да је био срећан.

- Искрено, био сам срећан, јер неко цени мој труд и моје залагање. Осећао сам се феноменално. Како може да се осећа фудбалер када добије позив неке репрезентације – наводи Ивић.

Са селектором младе косовске репрезентације Рамизом Краснићијем има, каже, коректан однос. На питање како је на њега утицала медијска прашина која се подигла због његове одлуке да наступи за репрезентацију Косова, Ивић одговара да је фудбал једино што га занима.

- Политика ме толико не занима. Хоћу да покажем фудбал на терену и да све буде најбоље, а шта ће ко да каже… Искрено, политика ме уопште не занима – понавља Ивић. Он се присећа да га је отац још од његове четврте године учио да шутира лопту и додаје да је од њега и стрица наследио љубав према фудбалу, јер се цела породица бави тим спортом.

Наставак...

Патријарх српски Иринеј не види о чему би се преговарало са Владом Црне Горе пошто је, истиче, једино решење да се повуче Закон о слободи вероисповести.

Патријарх српски Иринеј је на крају своје посете Српској православној цркви у САД за портал Саборник, рекао да у спорном закону нема ни говора о верској слободи већ о жељи да се дође до светиња и манастирских имања, које би се повериле "назови митрополиту Мирашу Дедеићу". Жеља власти је, истиче, да има своју аутокефалну цркву, вреоватно са Дедеићем на челу, коју народ није прихватио. 

Патријарх каже да постоје индиције да ће доћи до физичких обрачуна, па чак и до проливања крви.

"Црногорци кажу: бранићемо животима својим наше светиње. Порука је врло јасна коју треба уважити у интересу и народа и Црне Горе и општег мира", поручио је Иринеј.

Патријарх Иринеј је рекао да је доласком митрополита Амфилохија црква доста оживела, саграђене су нове цркве и народ је почео да се враћа цркви.

"Жива црква и жив народ, вероватно је то некоме сметало", рекао је патријарх.

"Српска црква подигла Црну Гору" 

Патријарх Иринеј сматра да је оно што је црногорски председник Мило Ђукановић учинио не само незаконито, већ и против сваке памети, као и да он "атакује на највеће светиње српске и црногорске".

Каже да нису истините Ђукановићеве тврдње да је то била државна имовина до 1918. године, која је наводно касније прешла у српске руке.

Наставак...

Запањујуће је што је измењени, допуњени и прекрштени устав одштампан и пре него што је уопште дошао на дневни ред јулског сабора, каже протојереј-ставрофор Велибор Џомић, говорећи о изменама кровног документа српске цркве у Северној и Јужној Америци

Устав „Српских православних епархија у САД” дефинитивно је стављен ван снаге одлуком Црквеног сабора Српске православне цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци.

Сабор у Клирвотеру у Флориди имао је очекиван исход: усвојена је одлука Светог архијерејског Синода којом су стављене ван снаге све одлуке Црквеног сабора које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју из јула прошле године. Ради се о изменама Устава СПЦ у Северној и Јужној Америци, којима је и сам документ преименован, а уз неке друге измене највише је пала у очи управо ова о увођењу у назив „српске православне епархије”, уместо Српске православне цркве.

Једнодневном заседању председавао је патријарх српски Иринеј, који је, уочи почетка васкршњег поста, на Флориду допутовао право са заседања делегација православних цркава у Аману. Посећујући више парохија у САД, он је говорио о неопходности јединства, којем је посвећена и прва одлука сабора на Флориди: СПЦ у Северној, Средњој и Јужној Америци, „ради уклањања неспоразума, поново потврђује своје унутарње јединство и наглашава да је саставни део аутокефалне СПЦ”. Потребу да се нагласи, практично, да нема раскола у Америци, условио је вероватно начин на који су рађене измене кровног документа српске цркве на овом континенту. То је рађено без знања двојице „америчких” епископа (владике буеносајреског Кирила и канадског Митрофана) организовањем јулског сабора под председавањем тројице епископа (новограчанички Лонгин, источноамерички Иринеј и западноамерички Максим) од петоро чланова Епископског савета и примењивањем новог назива „Српске православне епархије у САД” на званичном сајту и службеним документима и пре него што је сабор одобрио измене устава.

Наставак...

У историји медицине до сада се није појавило више теорија завере и дезинформација као што је случај последњих седмица са вирусом корона. То је био један од разлога због којих су научници и лекари недавно издали саопштење у медицинском листу „Лансет”, објаснивши да теорије завере угрожавају глобалну борбу против вируса и да стварају страх, изазивају гласине и предрасуде које угрожавају глобалну сарадњу у борби против новог вируса. И Светска здравствена организација је изразила забринутост због лажних вести које се шире брзином светлости и деле на друштвеним мрежама, а и наши лекари из дана у дан морају да објашњавају шта је истина, а шта заблуда у вези са ковидом 19.

У једном твиту од 16. фебруара оптужена је Америка да је измислила вирус корона како би водила трговински рат с Кином, а био је случај и да су амерички званичници упозорили да Русија преко друштвених мрежа шири дезинформације, тврдећи да нова болест долази из САД, што је Марија Захарова, портпаролка министра спољних послова Русије, окарактерисала као намерну лаж.

Главна теорија је да је ковид 19 у ствари део биолошког рата, који је намерно пуштен из лабораторије. Неки стручњаци сматрају да ова теорија ипак није потпуно без основа.

Епидемиолог у пензији професор др Радмило Петровић каже за „Политику” да је још у првом уџбенику из епидемиологије из педесетих година прошлог века наглашено да „када се у једној епидемији не може открити узрок заразе, онда мора да се помисли и на биолошки рат”.

- То је једна од алтернатива. Наиме, циљ биолошког оружја је да се направи економска штета некој земљи. Али онда страдају људи. Изгледа ми да је вирус корона доста згодан да буде баш биолошко оружје. Тренутно читам књигу „Биолошко оружје” и многе ствари су ми јасне - наглашава др Петровић.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 253