Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Прилози

Страница: 1 2 3 ... 231

Судско веће Специјалног суда ослободило је данас Милорада Улемека и шесторицу припадника команде бивше Јединице за специјалне операције оптужбе за оружану побуну у новембру 2001. године. Веће је, како је образложио судија Драгомир Герасимовић, једногласно утврдило да нису доказани наводи оптужнице, односно да оптужени нису учинили ово кривично дело.

- То произлази из материјалних доказа, исказа сведока, док мањем броју сведока који су износили своја виђења и посредна сазнања суд није поверовао. То су Чедомир Јовановић и Душан Михајловић, чија су сведочења о овом догађају била у супротности, као и изјаве припадника земунског клана Љубише Бухе, Душана Крсмановића и Дејана Миленковића - навео је судија у кратком образложењу пресуде.

За суд је кључан био стенограм са 61. и 62. седнице Владе Србије којој је председавао тадашњи премијер Зоран Ђинђић, пошто је на њој речено да безбедност државе ни у једном тренутку није била угрожена и да је реч о протесту, како се у записнику на више места наводи.

О томе сведочи и одсуство реакције врха државе током догађаја из оптужнице. Судија је истакао да у земљи није уведено ванредно стање, што би било логично у случају оружане побуне. Поред тога, утврђено је да су људи из врха служби безбедности били одсутни у време догађаја из оптужнице, јер нису имали информације да ће доћи до насилног преузимања власти. На телевизијским снимцима види се да безбедност грађана није била угрожена, казао је судија, наводећи да о ставу државе говори и чињеница да је премијер са сином после догађаја дошао у центар ЈСО у Кулу на прославу, када су неки припадници награђени сабљама и пиштољима.

Наставак...

Бивша канадска новинарка Роуз Најт изјавила је да јој се актуелни премијер те земље Џастин Тридо извинио због неприкладног сусрета од пре скоро две деценије, преноси АП. Канадски премијер тврди да се њиховог сусрета сећа на другачији начин.

Роуз Најт је јуче званично потврдила да је она особа о којој је била реч у уводнику листа Крестон вели адванс пре 18 година, где се тврдило да је Џастин Тридо "пипкао" младу новинарку која је пратила музички фестивал у Британској Колумбији.

"Уживала сам током моје новинарске каријере, али она је одавно завршена. Избегавала сам да раније објавим саопштење о овом из обзира према мојој и приватности моје породице. Инцидент који се помиње у уводнику јесте се догодио како је описано. Господин Тридо се извинио следећег дана", навела је Најтова. Нагласила је да после овог саопштења више неће пружати било какве додатне детаље и информације и додала да са Тридоом више није имала никаквих контаката.

Канадски премијер се такође јуче огласио и навео да поштује одлуку Најтове да се јавно огласи, али да се он њиховог сусрета сећа на другачији начин.

"Уверен сам да нисам неприкладно деловао, али мислим да је суштина овога да људи могу да интеракције доживљавају на различите начине", оценио је Тридо.

Канадска државна телевизија Си-Би-Си пренела је да је Тридо почетком протекле недеље први пут одговорио на оптужбе да је на музичком фестивалу одржаном пре 18 година "пипкао" новинарку која га је интервјуисала у време док се још није бавио политиком, тврдећи да се не сећа било каквих "негативних интеракција" тог дана.

Тридо је о томе причао током посете Саскечевану, одговарајући на питања у вези са оптужбама које датирају још из 2000. године када је као 28-годишњи наставник посетио музички фестивал "Кокани" у Крестону у покрајини Британска Колумбија.

Наставак...

Врховни суд Хрватске умањио је за годину и по дана казну Драгану Васиљковићу и правоснажно га осудио на 13 година и шест месеци затвора због ратног злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској. Васиљковић је осуђен због ратног злочина у книнској тврђави и при нападу на Глину. Правноснажном пресудом, како је објављено на сајту хрватског Врховног суда, „делимично је усвојена Васиљковићева жалба”.

За прве две тачке оптужнице, Капетану Драгану изречене су казне од по седам година затвора. С обзиром на то да у Хрватској не постоји кумулативна казна (не сабирају се казне), њему је изречена јединствена од 13 година и шест месеци. У објави на сајту највише судске инстанце у Хрватској наводи се да је другостепеном пресудом исправљена грешка која се састојала у повреди казненог закона тако што је оптуженом Васиљковићу кривица утврђена за два дела, а не четири како је то учињено првостепеном пресудом, што је довело до ублажавања казне.

- На овај начин је пресуда у њеном осуђујућем делу усклађена са опсегом утврђене одговорности оптуженог - наводи се у пресуди Врховног суда Хрватске.

Саво Штрбац, члан адвокатског тима Капетана Драгана, пресуду ВСХ оцењује као вид компромиса са којим се, како каже, Васиљковић неће сложити.

- Да је хтео компромисе могао је, када је пре три године изручен Хрватској из Аустралије, да призна кривицу и да не буде у притвору - објашњава Штрбац.

С обзиром на то да је Васиљковић у притвору већ готово 13 година и да је по хрватским законима стекао право на условни отпуст, Штрбац каже да ће адвокатски тим поднети захтев за његово пуштање на слободу чим им буде достављена правоснажна пресуда. О захтеву ће се, међутим, сматра Штрбац, одлучивати тек по завршетку правосудних ферија.

Наставак...

Не постоји народ у Европи чија се права тако брутално газе, као што је то случај са српским народом у данашњој Црној Гори, упозорава функционер Нове српске демократије Будимир Алексић. Он истиче да се, без обзира на проценат Срба у Црној Гори /33 одсто/, већ двадесет година спроводи политика масовног и систематског кршења елементарних права српског народа.

Алексић тврди да су "Срби свакодневно изложени тортури готово свих медија, као и да су на удару државе непрестано српски језик и Српска православна црква".

"Таква политика црногорске власти према Србима није ништа друго него новоцрногорски национализам и шовинизам, камуфлиран у вербалну одору грађанског мултикултурализма и мултиконфесионализма", рекао је Алексић Срни. Он наводи да Срби у Црној Гори не могу бити директори, судије, тужиоци, полицајци, амбасадори и конзули.

"Они не могу да се школују на свом језику и немају своје установе културе које финансира држава чији су грађани. За њих нема места на Радио-телевизији Црне Горе. Једноставно, Срби су грађани другог реда у Црној Гори", упозорава Алексић.

На питање зашто је то тако, Алексић наводи да постоје два одговора - са једне стране, Црна Гора није држава истих шанси за све грађане, а са друге, Срби у Црној Гори имају проблема само зато што су Срби.

"Кад би постепено одустајали од свог традиционалног, историјског, културног и националног идентитета - држава би према њима била благонаклонија. У супротном, и даље ће имати третман грађана на које држава не рачуна", истиче Алексић.

Високи функционер НСД-а указује на чињеницу да у црногорским органима државне управе, односно на руководећим местима у просвети, здравству, правосуђу и полицији - Срба готово да нема.

Наставак...

Францускиња Седела Роман случајно је, док је џогирала плажом у Вајт Року - канадском граду на самој граници са америчком савезном државом Вашингтон - прешла на територију САД, због чега је 15 дана била притворена у америчком центру за мигранте.

„Кад се сетим тога, помислим - зар је морало све то да се деси ни због чега. Моја прича је помало невероватна“, каже данас млада жена присећајући се немилог догађаја, који се догодио 21. маја, преноси канадски канал CBC.

Седела Роман из француског града Бријансона је, пошто је дипломирала, одлучила да оде у Вајт Рок, где јој живи мајка, како би учила енглески језик, преносе француски медији.

„Био је нерадни дан и, пошто ми мајка није радила, отишле смо на плажу са мојом млађом сестром... Предвече сам кренула на џогинг, а када сам стигла до краја плаже видела сам да плима надолази“, прича девојка. Онда је, каже, кренула стазом са које је могла да фотографише пејзаж пре него што се врати, али су је у том тренутку два америчка агента задужена за надзор границе оптужила да је илегално ушла у САД. Непријатно изненађена, без личних докумената код себе, објаснила им је да је Францускиња, да има визу за Канаду и да је прешла границу а да тога није била свесна. Агенти су јој, међутим, рекли да не могу да је пусте и одвели је у неку зграду где су јој узели отиске пристију и одузели личне ствари.

„У том тренутку сам почела да се бојим. Имала сам утисак да сам опасни криминалац“, присећа се Седела. Дозволили су јој да телефонира мајци, која је најпре помислила да је реч о несланој шали, али јој је амерички агент објаснио о чему се ради.

Наставак...

Они који не знају шта је Косово хоће да га деле, а ставити то питање на референдум може само онај ко нема разума, знања нити мудрости, изјавио је митрополит Амфилохије Радовић, обраћајући се верницима у манастиру Грачаници, на Видовдан. Како је пренео портал Коссев, Амфилохије је рекао да они који не знају шта је Косово шире приче о његовој подели.

"Шта значи поделити Косово? То значи поделити живот Светога Краља Дечанског, распарчати Краља дечанскога и његове свете мошти", сматра митрополит.

"То значи такође делити мошти светих архиепископа пећких и светиње које сијају овде кроз векове и сијаће до краја света и века", наводи Амфилохије. Према Амфилохију, "има и оних који би хтели да ставе Косово, косовску гробницу, косовски завет на референдум".

"Ставити на референдум главу Лазареву може само неко ко нема разума, нема памети, нема знања, ни мудрости, јер Косово је глава Лазарева, а његово тело је у Раваници – овај други део Србије то је тело Лазарево", рекао је Амфилохије.

Амфилохије је поручио да је на овим просторима кроз векове била тиранија, али да нико никада није делио Косово и Метохију.

"Тиранија је била кроз векове на овим просторима, али нико никада од народа ни кад је остајао, ни кад је бежао са ових простора, није делио Косово и Метохију, није стављао на референдум Косово и Метохију, није стављао на референдум биће своје, судбину своју", закључио је Амфилохије.

Подсетимо, митрополит Амфилохије изјавио је за Божић да се боји да политика председника Србије Александра Вучића води "издаји Србије и Косова".

Та изјава наишла је на оштре осуде у јавности, док је сам Амфилохије изјавио да нема ништа лично против Вучића, али да је питање Косова питање судбине народа.

ФоНет

Опозиција тражи посебну седницу Скупштине Србије о Косову и Метохији. Верују да председник Александра Вучић улази у одлучујући фазу дијалога са Приштином, без консултација са парламентом и платформе на основу које би преговарао. Зато од председника и Владе траже да информишу парламент о току и садржају преговора.

"Тема о којој се говори свуда у свету, у Бриселу, ЕУ, УН, само не у Скупштини Србије", каже Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Нова Србија - покрет за спас Србије. Зато опозиција тражи да Косово буде тема на посебној скупштинској седници.

"Сматрамо да је Скупштина Србије право и једно место где ће се расправљати о судбини Косова и Метохије", навела је посланица Санда Рашковуић Ивић (Народна странка).

"Није ово за нас дневнополитичка тема. Ово је тема која се тиче будућности Србије, ово је тема која се тиче сваког грађанина Србије", одговара Ђорђе Милићевић из СПС.

Н1: Да ли би онда о тој теми требало да се разговара у парламенту. То тражи опозција, да добије одговоре председника и Владе, јел бисте Ви тај захтев подржали?

Милићевић: "Ја сам Вама рекао да је за нас недопустиво да се питање Косова и Метохије своди на ниво дневне политике, зарад стицанај политичких поена, што је евидентан покушај појединих опозиционих политчких партија".

Није стицање политичких поена, већ потреба да се о тешким темама води дијалог, одговара опозиција.

"Апсолутно без икакве расправе ће се донети велике одлуке које ће бити штетне и за Србе на Косову и за Србију у целини, бојим се и за цео Балкан", оцењује Зоран Живковић из Нове странке.

Наставак...

Трећина студената у Србији планира да по завршетку школовања оде у иностранство, а међу њима више од 90 одсто има апсолутну подршку родитеља за ту одлуку, а 70 одсто има рођаке и пријатеље у иностранству на чију помоћ рачунају. То показују резултати данас представљеног истраживања „Миграције студената” које је спровео Кабинет министарке задужене за демографију и популациону политику.

Министарка Славица Ђукић Дејановић рекла је на конференцији за новинаре да је најдрастичнији податак из целог истраживања тај што је четвртина оних студената који би да оду већ решена у одлуци да то и учини, без обзира на мере које би предузела држава у намери да х задржи у Србији.

„Она популација младих коју питамо „шта би требало да се догоди у Србији, а да не одете”, једна четвртина који планирају да оду каже да нема ниједне мере која може да их задржи. Они су већ донели одлуку”, рекла је Ђукић Дејановић. Она је истакла да је циљ истраживања да се прикупе сви подаци који ће се односити на креирање конкретних мера и стимулативних активности за задржавање младих у Србији.

Када је реч о планираној дужини боравка у иностранству, 50 одсто оних студенета који би да оду из Србије не планира да се врати, 19 одсто би да се врати, али кад обезбеде довољно новца за покретање сопственог посла у Србији, док би се 13,8 одсто вратило када економска ситуација у Србији буде боља и стабилнија.

У истраживању је учествовало 11.013 студената државних и приватних високошколских установа у Сбијии, међу којима су 56 одсто студенткиње.

Ђукић Дејановић каже да међу онима који планирају да након завршетка школовања потраже боље услове живота у у иностранству предњаче студенти информационо-комуникационих технологија, чак њих 36,5 одсто и студенти из области медицинских наука, више од 30 одсто, док је мањи удео студената из области друштвених наука.

Наставак...

CАД се повлаче из Савета Уједињених нација за људска права, изјавила је америчка амбасадорка у УН Ники Хејли, истакавши да је то „организација која није вредна свог имена”.

Објављујући повлачење у обраћању у Стејт департменту, заједно са државним секретаром Мајклом Помпеом, она је рекла да се Вашингтон одлучио на тај корак пошто друге земље „нису имале храбрости” да се прикључе америчкој борби како би се реформисало то, како је навела, „лицемерно тело које служи само себи”.

„Чинећи овај корак, желим да буде кристално јасно да то не значи повлачење из нашег ангажовања у вези са људским правима”, додала је Хејли, преноси Ројтерс.

Америчка амбасадорка је подсетила да је пре годину дана јасно ставила до знања да ће САД остати у Савету УН само „уколико се спроведу суштинске реформе”. Према њеним речима, јасно је да су ти позиви на промене остали без одговора, преноси АП. Уз то, Хејли је оштро критиковала чланство у Савету земаља као што су Кина, Куба, Венецуела и ДР Конго, које су, како је навела, и саме оптужене за кршења људских права. Критиковала је, такође, Русију, Кину, Кубу и Египат јер, како је навела, осујећују напоре САД да реформишу Савет.

Критике је упутила и земљама које, како је рекла, деле америчке вредности и охрабривале су Вашингтон да остане у Савету, али „нису биле спремне да озбиљно оспоре статус кво”. Хејли је, такође, рекла да Савет УН за људска права има „хроничне предрасуде против Израела”.

Ипак, напоменула је да би се „САД радо поново придружиле Савету” уколико то тело спроведе реформе.

Наставак...

Нису ми јасни Бањалучани. Протестују, а гориво је тамо за 20-30 динара јефтиније него код нас. Ако им се не свиђа зашто не дођу у Србију да наточе пар литара. И одмах ће се осећати боље. Чим се врате кући. Као бугарска крава Пенка

Цео свет је са одушевљењем дочекао вест да је бугарска крава Пенка победила европску бирократију. „Живела крава Пенка“, у Бриселу је ускликнуо портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас. А ми? Кад ли ћемо дочекати да се неко у Бриселу са толико разумевања, па чак и нескривене симпатије, обрати било коме са Западног Балкана. За Балканце, изгледа, никога није брига. Ни у Бриселу, ни у Београду, Сарајеву, Тирани, Скопљу, Подгорици... А уз све то више не можеш никога да оптужиш ни да нас третирају као стоку, јер бугарску краву су пустили у ЕУ, а нас неће.

Упркос двоструким аршинима, не знам никог кога није обрадовала вест што је Пенка преживела. Али, такође, не знам никог ко не брине шта ће бити са народима Западног Балкана, ако се према њима у Бриселу буду понашали на исти начин као првих дана када су сазнали да је бугарска крава илегално, попут избеглица из Сирије, прешла границу са Србијом. Њена једина грешка је у томе што је кући хтела да се врати преко легалног граничног прелаза. Да се вратила истим путем којим је и дошла - ником ништа. Овако, крава је долијала и замало да настрада. Јер, из ЕУ можеш где хоћеш, али из Србије у ЕУ неће моћи. Ко зна, можда би у Бриселу пустили Пенку да из Србије уђе у ЕУ да је потписала правно обавезујући споразум са Приштином?

Краву су спасиле сузе. „Просто је била тужна, јер је заробљена, а навикла је на слободу.“ 
Ове речи њеног власника Ивана Кирилова Харалампијева гануле су цео свет. 

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 231