Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Прилози

Страница: 1 2 3 ... 252

Док цврчци певају истину, мрави вредно скупљају вести које доносе читаност. Ко има већу шансу да презими?

Све се догодило за пет минута

Колега којег ценим ми је послао поруку с питањем да ли је „умро Младић". Био сам на улици и сместа сам позвао редакцију да провере све могуће изворе.

Одмах се указао Твитер налог који наводно води нова министарка спољних послова БиХ, налог сумњив јер је отворен само дан раније, а вест о „смрти" Ратка Младића је трећи или четврти објављени пост.

Дакле, такав извор не сме се цитирати без потврде из Хага или из неког другог валидног извора, а потврде није било.

Вест је лажна, случај затворен, колегама сам поручио да нам може послужити као добра вежба како се поступа у оваквим ситуацијама, све похвале екипи.

Онда сам превртео друге сајтове да видим „ко се навукао".

Ха! Многи тиражни су најпре објавили вест, а затим и деманти, позивајући се на више него сумњив извор, Боже каква грешка, сеирио сам поносан што смо показали професионалност каква се, свакако, од јавног сервиса очекује.

Тада ми се замрзнуо осмех.

Од како сам преузео одговорност за сајт РТС-а, пре нешто више од годину дана, свакодневно пратим разне аналитике о посећености сајтова и тумачим понашање публике.

Било ми је јасно да су у тих пет минута вести о Младићу имале десетине хиљада кликова, најпре оне о „смрти", затим исправке.

Наставак...

Субвенционисање страних инвестиција предмет је критика већ дуго, малтене од увођења те праксе пре више од 10 година, али је у последње време дошло дотле да је чак и Светска банка у новој агенди за раст привреде Србије навела да се њихова продуктивност смањује и да треба направити нови модел за привлачење инвестиција, преноси лист 'Данас'

Око Нове године држава је одобрила две субвенције, 6,4 милиона евра финској компанији ПКЦ вајринг системс за проширење капацитета фабрике за каблове у Смедерева и 2,2 милиона евра за проширење фабрике сокова Раух у Коцељеви, пише 'Данас'.

У првом случају укупна инвестиција износиће 20 милиона евра, а до 2023. компанија треба да запосли 1.200 људи.

У другом случају вредност инвестиције је мало преко 10 милиона евра и инвеститор има обавезу да до 2021. године запосли свега 30 људи.

Ово би могла бити и највећа субвенција по запосленом до сада, јер ће држава платити око 73.000 евра по запосленом човеку у овом неразвијеном воћарском крају између Ваљева и Шапца.

Обавеза инвеститора, аустријског произвођача сокова који је 2006. купио у приватизацији Воћар из Коцељеве је да запосленима у наредне две године исплати 406.431 евро за плате, што је просечна месечна плата од 564 евра, мада из уговора није јасно да ли се ради о нето или бруто заради, пише 'Данас'.

Иначе инвеститор има уговорну обавезу да исплаћује зараду најмање 20 одсто већу од минималца и да пет година од завршетка инвестиције не смањује укупан број запослених испод 248 колико планирају да их имају после инвестиције.

Наставак...

Палма је својевремено Дачића и себе упоредио са фудбалерима Барселоне Месијем и Ћавијем. Милош Вучевић сада за Вучића каже да је као Меси. Откуд толико „месија“ у земљи која по свему спада у трећу европску лигу

Колико су нас само затупили када скоро никоме није засметало - ма шта засметало, скоро нико није ни приметио ишта чудно у признању америчког амбасадора у Србији Ентонија Годфрија да је у емисију Хит твит на Пинку дошао на позив - премијерке Србије Ане Брнабић?! Не, дакле, на позив ауторке емисије. Није амбасадора позвао ни њен уредник, чак ни власник Пинка Жељко Митровић. Позвала га је лично председница Владе. Као да га позива у сопствену кућу. Хмм, па то је то. Позвала га је као у рођену кућу. И зваће и убудуће кога год буде хтела. 

А кад на телевизију са националном фреквенцијом може кога хоће да зове премијерка коју бије глас да је пристала на улогу „фикуса“, можете само замислити шта све може у Србији Александар Вучић. Биће да управо због тога неки државни функционери реагују као да имају Павловљев рефлекс. Па, мислите ли да је несрећном државном секретару у Министарству правде Радомиру Илићу самом пало на памет да закључи како тобоже није у реду да оно што може Емануел не може Александар? Те да би, васељенске правде ради, Вучићу требало омогућити све оно што може и Макрон. Као прелазно решење, док не буде могао све што могу Владимир Путин, Доналд Трамп, Си Ђинпинг или бар Реџеп Тајип Ердоган. Или да му се једног дана, што да не, омогуће иста овлашћења као Ким Џонг-уну. 

Испоставило се, међутим, да је Радомир Илић, попут петла који рано закукуриче, мало претерао. Или само уранио. Али, за разлику од певца, Илић сасвим очекивано није завршио у „лонцу“. Није он кукурикнуо кад се њему кукурикало. Неко му је шапнуо кад да се јави. Када се видело да се то многима баш и није свидело, до даљег је стопирана идеја да председник Србије сам поставља судије и тужиоце. 

Наставак...

Хиљаде људи широм Црне Горе предвођени свештенством, монасима и монахињама Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори и данас протесним шетњама траже промену Закона о слободи вероисповести.

Мирне протесте шетње организоване су у Подгорици, Беранама, Бијелом Пољу и другим градовима Црне Горе.

Окупљањима испред храмова и цркава придружују се верници и присталице СПЦ-а из села и варошица који су у шетње кренули јутрос, пренеле су подргоричке „Вијести”.

СПЦ у Црној Гори последњих неколико недеља организује молебане и протестне шетње против Закона о слободи вероисповести којима присуствује велики број верника те цркве.

Шетње се организују два пута седмично.

СПЦ у Црној Гори сматра да је Закон о слободи вероисповести „антицрквени и дискриминаторски” и да предвиђа „отимање” имовине те цркве због чега тражи дијалог с властима о промени чланова које црква оспорава. За СПЦ најспорнији су делови закона који се односе на подржављење црквене имовине за коју не постоје докази да је била у поседу цркве до 1918. године.

Власт одбацује такве оцене и раније ове недеље позвала је митрополита СПЦ у Црној Гори Амфилохија на дијалог о примени закона и потписивању темељног уговора са том црквом.

Митрополит СПЦ-а је одговорио да „није време да се прича о уговору”, уколико се „не препозна спремност владе да делује против спорних делова текста закона”.

„Поред оваквог закона, сваки уговор, макар био саткан и од најбољих правних формулација, не би имао никакво позитивно дејство на односе цркве и државе”, сматра митрополит Амфилохије.

Наставак...

Нови кинески вирус стигао је у лоше време за светску економију: сада би требало да је врх сезоне за један хотел са 12 соба у близини железничке станице у кинеском индустријском чворишту Вухану - кинеска Нова година обично доноси пуно путника и зараду власнику од око 3.000 долара за месец дана, али хотел је сада празан, као и тај град. Вухан, центар смртоносне вирусне епидемије, заустављен је. Њено избијање стиже у лоше време за Вухан, за Кину и за светску економију.

Кина, светска економија "број 2", успоравала се и пре удара коронавируса.

А светска економија се ионако суочава и са неочекивано оштрим успоравањем у Индији која је "број 7", што је навело Међународни монетарни фонд прошле недеље да умањи своје изгледе за глобални раст ове године.

Коронавирус упоређују с епидемијом САРС-а, која је током неколико недеља 2003. паралисала економију Кине и Хонг Конга.

Али оно што се сада дешава у Кини има много већу тежину: 2003. године, Кина је чинила четири одсто светске производње. Према подацима Светске банке, њен удео данас износи 16 одсто.

"Успоравање раста у Кини могло би имати знатне ефекте широм Азије и других делова света, с обзиром на величину кинеске економије и њену улогу као кључног покретача глобалног раста посљедњих година", рекао је Есвар Прасад, економиста Универзитета Корнел и бивши шеф кинеске дивизије Међународног монетарног фонда.

Нико не зна како ће се одиграти епидемија или какав ће бити њен економски утицај. Власти и даље покушавају да боље схвате нови вирус. Он је из породице коронавируса, која може проузроковати само обичну прехладу, али и озбиљније болести као што је САРС. До сада је Кина потврдила више од 4.500 случајева коронавируса и више од 100 смртних случајева.

Наставак...

Пословодство војне компаније из Ваљева донело је нову одлуку о суспензији Александра Обрадовића, која је по речима Владимира Гајића, Обрадовићевог адвоката, потпуно незаконита, и представља кршење елементарних људских права његовог клијента.

На другој страни, Марио Рељановић, стручњак за радно право, објашњава да закон дозвољава послодавцу да донесе овакву меру, али и додаје да у последњем решењу види поруку да се узбуњивач из Ваљева „не сме вратити на посао“.

– Пре десет дана донета је одлука да се Обрадовић привремено удаљи са посла, јер је против њега започето кривично гоњење. У тој одлуци се каже да ће суспензија трајати до правоснажног окончања поступка. А у образложењу се наводи да се ова мера доноси, јер се против Обрадовића води истрага због кривичног дела одавања пословне тајне. Па се даље каже „пошто је карактер разлога за вођење кривичног поступка такав да изискује прекид рада запосленог, то се запослени привремено удаљава са посла.“ Формулација „карактер разлога за вођење кривичног поступка“ је непозната у правној науци. Ово је са правне тачке једна монументална глупост - каже Гајић. Он додаје да се не може говорити ни о каквој привременој мери удаљења са посла јер кривични поступак може да траје и десет година, због чега се крши елементарно право његовог клијента на рад.

На другој страни Марио Рељановић објашњава да закон предвиђа могућност да се запослени удаљи са радног места ако је кривично дело учињено на раду или у вези са радом. Како истиче, оваква мера не наступа по сили закона већ је послодавац самостално доноси.

Наставак...

Сваки покушај да се са временске дистанце од безмало осам векова, у односу на време када је Свети ходио земљом, изнова проговори о Сави, са собом носи и велики ризик од понављања оног већ одавно написаног или изреченог о личности коју с правом називамо истинским оцем нације, утемељивачем националне цркве, духовности, културе, уметности, архитектуре...

И када после непуних осамсто година од дана његовог часног упокојења изговоримо реч ,,Сава” - мислимо искључиво на њега.

У овоземаљском обличју рођен под именом Растко, а у оном духовном, судбинском и вечном назван Савом, по узору на Светог Саву Освећеног, Анин и Немањин најмлађи син, од Господа измољен родитељском љубављу и усрдном молитвом, корачао је кроз живот без пута, а пут се његовим стопама стварао.

Свети Сава Први Српски, утемељивач наше цркве, а тако га треба називати како бисмо га разликовали од његових часних и достојних наследника на духовном престолу Србије који су, следећи његовим стопама, понели то дивно име Сава, читавим својим бићем уткао је себе у многовековно битисање свог народа, у сваку пору српског идентитета својим делима стварајући вечни путоказ ка оном непролазном и апсолутном у доброти, племенитости и љубави.

Нека нам на овом месту, макар и накратко, буде дозвољено да подсетимо и на четворицу његових наследника на духовном трону Србије који су носили његово име. Били су то архиепископи српски Свети Сава Други (1263–1271), Свети Сава Трећи (1309–1316), као и патријарси Сава Четврти (1354–1375) и Сава Пети (1396–1406/7).

Наставак...

Магле смо се, бар накратко, некако решили, јер је за њу довољна и кошава. Много већи проблем су они који грађанима годинама продају маглу. И то на снижењу. Зато многи не виде ни прст пред носом

Од магле, која је данима гушила грађане Србије, неупоредиво су гори продавци магле. За праву маглу довољна је и кошава, али продавце магле не може да растера ни комунална полиција. А и како би могла, кад и њу и све друге полуге власти контролишу продавци магле? 

Магле смо се, бар накратко, некако решили. Остале су друге штетне честице, на које ћемо морати да се навикнемо. Оптимисти се надају да ће нам у томе помоћи и еволуција. У то се не бих баш кладио, јер ми се чини да власт понекад покушава да нас намагарчи или направи мајмунима.

Продаваца магле ћемо се много теже решити. Они су решени да остану на својим местима, док већина грађана од све гушће магле, коју им нуде, не виде ни прст пред носом. Ево само један пример. У настојању да нас убеде у обећање Александра Вучића да ће 2025. плата заиста достићи 900 евра, тројица економиста, сарадника МАТ-а, сви чланови Савета НБС, Миладин Ковачевић, Стојан Стаменковић и Иван Николић предочили су нам као крунски доказ случај Румуније, у којој су од 2013. до 2019. плате порасле 80 одсто - са 357 на 641 евро. Аух, каква несмотреност. Тим поређењем они су открили дуго скривану тајну, да је Србија у ери напредњака страшно назадовала. Тако тешке оптужбе нису изговорили ни економисти које Вучић сматра највећим непријатељима - Милојко Арсић, Даница Поповић, Дејан Шошкић, Миодраг Зец…

Наставак...

После повезивања бројних организација Срба у Словенији у једну кровну, а затим и договора влада Србије и Словеније, српски језик ће од наредне школске године бити доступан у основним школама те алпске земље као додатна активност. Због великог броја деце која желе да похађају часове српског, рок за пријаву је продужен до 1. марта.

Некадашња НБА звезда Рашо Нестеровић један је од бројних Срба који живе у Словенији. Можда ће неко од његово петоро деце, ако буду желели, убудуће у основној школи учити српски језик. Можда и не, али бар имају прилику. Шта је то што ће се предавати?

Председник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић каже да ће се настава српског језика састојати од три предмета - српски језик, Србија моја отаџбина и историја и култура српског народа.

Словенија даје простор у школама и покрива потрошену струју, воду и грејање. Наставнике ће плаћати и одабрати Србија. Ову прилику већ годинама користе многе заједнице, осим српске.

Сладојевић истиче да зна да је више деце у Словенији учило холандски, украјински, кинески језик као матерњи језик.

"То сугерише да у овој земљи живи више Украјинаца, Холанђана и Кинеза што, једноставно, није тачно", наглашава Сладојевић.

Највише деце до сада је пријављено у љубљанској школи "Ливада" - близу 30. Директор који је своје просветно искуство градио у Београду, каже да је хиљаду до сада пријављених изванредан број и да се нада да ће пројекат бити добро испланиран и одржив.

"Само желим да држава Србија истраје у том програму, а не да после годину-две из ових или оних разлога каже 'ма не''', истиче Горан Поповић, директор те основне школе. Сматра да би се, у том случају, тешко све поново покренуло.

Наставак...

Мора да нешто у друштву дебело није у реду када се у Хрватској не крију симпатије за троструког убицу, а у Србији за продавачицу која је нокаутирала припадницу комуналне полиције. Поједини правници понудили су ухапшеној бесплатну одбрану, уз објашњење: „када неправда постане закон, побуна постаје дужност“, док је фејсбук-група „Правда за Филипа“ ангажовала адвоката да брани Филипа Завадлава, који је убио тројицу Сплићана „из наркоманског миљеа, који су изнуђивали, претили и физички нападали“ 25-годишњег младића и његовог брата.

Како смо дошли до тога да је друштвено оправдано бранити починиоце кривичних дела? Да ли је стварно млади Сплићанин „херој, а не злочинац, јер је спасио брата и узео правду у своје руке, кад већ то нису хтели правосуђе и полиција, а да су они одрадили свој посао три насилника би били живи у затвору“? Или је у праву твитерашица Нервиоса, која пише: „погрешно је продавати ствари на улици, погрешно је устројена комунална полиција, погрешно је ударити службено лице, погрешно је друштво у ком људи немају избор сем да раде на црно, све је погрешно, нико ту није херој“?

Када уђеш у погрешан воз, никад нећеш стићи до циља, јер је свака следећа станица погрешна. Срећа само па немамо возове који јуре 210 на сат. Да имамо, сваког минута били бисмо три и по километра даље од циља. 

Када смо већ код возова, због чега је вест о хапшењу Мирољуба Јевтића, в. д. директора 'Инфраструктуре железнице Србије' због мита од 10.000 евра за провладине таблоиде била идеална прилика да рафално нападну и потпредседницу Владе и министарку саобраћаја Зорану Михајловић? 

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 252