Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Занимљивости

Страница: 1 2 3 ... 252

Магазин 'Бука' из Бањалуке објавио је видео “Хејт, СЛОВЕни, још сте живи?” који је саставни део Кампање против говора мржње коју тај магазин реализује.

„Нит водиља кампање је поздрав ‘Хеј, Словени’, који смо прекрстили у ‘ХЕЈТ, СЛОВЕни’, јер је мржња, изгледа, постала најнормалнија ствар, као и ‘добар дан’. Видео показује колико смо огуглали на говор мржње, а знамо колико је то опасно и какве све застрашујуће последице може имати“, казао је главни и одговорни уредник Буке Александар Трифуновић.

Спот је написао и режирао прослављени филмски режисер Предраг Личина, а главне улоге играју Христина Поповић, Северина и Горан Богдан, пише 'Бука'.

“Сведоци смо све учесталијег говора мржње, који постепено осваја online и offline простор и прети да постане општеприхваћени начин комуникације у нашем друштву. Опасности навикавања на ову врсту говора су вишеструке”, упозорава Трифуновић и додаје да кампања има за циљ афирмисање културе дијалога, емпатије и разумевања међу људима.

Главни слоган кампање „Хејт, СЛОВЕни, још сте живи?“ има и кратку анимацију. Идејни креатор слогана такође је Предраг Пеђа Личина, аутор зомбие комедије „Последњи Србин у Хрватској“. 

Кроз разговор купаца и запослених у једном супермаркету, видео показује колико смо огуглали на говор мржње.
Хејт, СЛОВЕни, још сте живи? - Звезде региона у кампањи
Н1 Београд

За људе оштећеног слуха

Новосађанка Александра Александровић већ дуже од годину дана уз помоћ шиваће машине помаже људима оштећеног слуха, шијући провидне маске кроз које се може видети не само говор, већ и осмех. Њене маске носе људи широм Србије, региона, али и западне Европе, јер јој наруџбине стижу с разних страна. Због свог хуманог хобија добила је награду "Доброчинитељ" за прошлу годину, која се додељује на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Запослена је као новинарка на Радио-телевизији Војводине, али се у јавности прочула и по својој вештини за шиваћом машином.

„У марту прошле године почела сам да шијем маске. Када је проглашена епидемија ковид-19 у нашој земљи, маске су постале дефицитарна, а неопходна, роба. Комшиница ми је поклонила три маске, и ту неизмерну срећу што сам имала маске, хтела сам да поделим с другима, па сам почела да их шијем“, објашњава Александровић.

Заљубљена у моду и модни дизајн

Заљубљеност у моду и модни дизајн мотивисала ју је да заврши шнајдерски курс, којим се није бавила током студија, али ју је невоља изазвана коронавирусом поново вратила за шиваћу машину. Тражећи мустре и дезене на интернету је пронашла и провидне маске за људе оштећеног слуха. 

Наставак...

Све силе које управљају нашим свакодневним искуствима, али и целим свемиром, могу се свести у само четири категорије: гравитација, електромагнетизам, јака и слаба сила. Међутим, научници су дошли до снажних доказа о постојању и пете силе која управља елементарним честицама - мионима. Све четири природне силе које свакодневно доживљавамо одређују како сви објекти и честице у свемиру међусобно делују. На пример, гравитација чини да предмети падају на земљу, а тешки се понашају као да су залепљени за под.

Сада, физичари кажу да су пронашли могуће знаке пете основне силе природе. То епохално откриће проистекло је из истраживања спроведених у лабораторији у близини Чикага. Према писању BBC-ja, Веће за науку и технологију Уједињених нација наводи да добијени резултати „пружају снажне доказе о постојању до сада непознате субатомске честице или нове природне силе“.

Међутим, резултати експеримента „Мион ге-2“ још увек не представљају коначни доказ да нова природна сила постоји. 

Вероватноћа да је резултат добијен у чикашкој лабораторији статистичка грешка износи један у 40.000. Тај ниво статистичке поузданости у науци се описује као 4.1 сигма.

Да би се откриће сматрало коначно потврђеним, неопходна је статистичка поузданост од пет сигма, што значи да је шанса да је резултат истраживања случајан износи један у три и по милиона.

Наставак...

Ђоковић је написао на Инстаграму да по том календару на данашњи дан почиње лето.

"Наш календар прати биолошки ритам Земље. Година се делила на два дела, лето је било од Ђурђева до Митрова дана, што се односи на период бујања вегетације и уопште живота на овим просторима. Година је имала тринаест месеци по 28 дана, а сваки месец је имао четири седмице, свака седмица (недеља) имала је по седам дана, као што иду месечеве мене.

На споменику цару Лазару, деспота Стефана Лазаревића, стоји да се Косовска битка догодила 6897. године. Календар се рачунао од момента када су свет створили богови: Перун, Сварог, Стрибог, Црнобог, Триглав, Дајбог, Јаровид, Световид, Морана, Весна и Мокоша", стоји у објави Ђоковића.

Погледајте ОВДЕ

Агенције

Прочитајте и овај текст:

Данас почиње Нова 7530. година по старом српском календару

Пред нама је Дан шале. Бројне су теорије о пореклу обележавања првог априла и о томе зашто се баш тада шалимо, а ово је шест ствари које би требало да знате о данашњем датуму.

Древни Рим - Шале које се збијају првог априла, према једној од теорија, датирају још из времена Древног Рима. Сматра се да су Римљани и Келти обележавали фестивал шале у време пролећне равнодневнице. 

Град који није желео краљевску посету - Друга прича која говори о пореклу првог априла као дану за шалу, везана је за британскох краља из 13. века, који је имао обичај да сваки пут којим пролази, проглашава јавним добром. Када су грађани Нотингемшира чули да планира посету њиховом месту првог априла, решили су да му то не дозволе. Краљ је зато послао војску која је, стигавши, затекла становнике овог града како чине чудне ствари као што је дављење риба на сувом. Чувши за те догађаје, краљ је град прогласио глупим да би га уопште казнио.

Шалимо се до поднева - У Пољској је позната чињеница да шала првог априла може бити прихватљива до поднева. Све неозбиљности нису биле прихваћене после 12 сати, и сматрају се неодговорним понашањем.

Неверица - Неки важни догађаји су се заиста десили 1. априла, па би били прихватани са неверицом. Иран је 1979. године прогласио 1. април Даном републике. До данашњег дана многи не верују да је то стварни празник. У Данској, у граду Албертслунду 2009. године, једна школа је умало изгорела до темеља јер ватрогасци нису веровали да су прва два позива била права. 

Наставак...

Најпознатија криптовалута сада користи готово исто толико електричне енергије као Аргентина. Да би карбонски отисак криптовалута био мањи рударима треба обезбедити напајање из обновљивих извора енергије.

За нешто више од деценије постојања, биткоин је прошао пут од технологије на ивици, популарне само код криптографа, па све до деветог ресурса по вредности на свету, преноси Индипендент.

Драматичан успон криптовалута створио је милионере, поново дефинисао новац и покренуо индустрију вредну више милијарди долара инспирисану њиховом револуционарном децентрализованом технологијом.

Ипак, донео је и неке нежељене ефекте.

Снага која је потребна за функционисање основне мреже биткоина, сада захтева готово исто онолико енергије колико је потребно целој Аргентини. То изазива бројне критике због утицаја на животну средину.

Анализа Универзитета Кембриџ сугерише да биткоин годишње користи више од 121 терават час, што би га да је сврстало међу 30 највећих потрошача електричне енергије на планети.

Наставак...

Музеј нумизматике Централне банке Уругваја објавио је виртуелну збирку новчаница под називом "Жене на новчаницама" у којој је приказана и српска новчаница у апоену од 200 динара на којој је портрет знамените сликарке Надежде Петровић, саопштено је из Народне банке Србије.

Збирка садржи слике новчаница земаља широм света на којима се налазе ликови жена које су током историје кроз свој живот и рад у областима науке, књижевности и уметности биле пионири на путу ка друштву заснованом на једнакости.

Поред новчанице са ликом Надежде Петровић, виртуелна збирка садржи и слике новчаница са ликовима најзначајнијих жена из Уругваја, Аргентине, Мексика, Колумбије, Чилеа, Естоније, Швајцарске, Шведске, Чешке, Немачке, Данске, Норвешке, Уједињеног Краљевства и Израела.

Најзначајнији српски уметник са почетка 20. века Надежда Петровић увела је српску уметност у токове савремене европске уметности. Велики борац за права човека, хуманиста и патриота, спојила је два основна опредељења - модерни израз и идеју уметности у служби народа.

Рођена је у Чачку 12. октобра 1873. године, а њен стваралачки опус чине три најзначајнија периода - минхенски, који је од одлучујућег значаја за њено ликовно стваралаштво, српски и париски период.

Наставак...

Издржљивост батерије на мобилном телефону многима је битна ставка кад купују нови уређај, али нешто што бројни људи раде утиче на то да се са временом та издржљивост значајно смањи.

Остављате ли и ви мобилни телефон на пуњачу пре спавања, како би вас ујутро дочекала пуна батерија?  Било би добро да престанете.

Наиме, USA Today проверио је шта о томе кажу три велика произвођача - “Аппле”, “Samsung” и “Huawei”, и сви су се сложили да мобилни телефон не би требало пунити током ноћи. Из Епла и Самсунга наводе да није добро за батерију да је дуже време на пуњачу, а из Хуавеи компаније сматрају да је оптимално да се напуњеност батерије креће између 30 и 70 посто.

Стручњаци саветују да је најбоље батерију напунити пре спавања, него је оставити на пуњачу током целе ноћи, а при томе батерију не морате пунити до краја.

Исто тако, било би добро да не чекате да се батерија испразни до краја, пре него што је ставите на пуњење.

На животни век батерије утиче и температура на којој држите телефон. Увек је боље да је на хладнијем, јер високе температуре скраћују век батерије. Према томе, држати телефон испод јастука или га остављати на сунцу, никако нису добре идеје.

Ако мобилни телефон ипак пуните током ноћи, у случају да се пробудите и приметите да је батерија пуна, искључите га с пуњача. То неће баш пуно помоћи, али ни шкодити.

Нова.рс, Драгана Пандуревић Јововић

Шта се то збива на тржишту некретнина?

Амерички медији брује о томе да Канада наставља да доминира када је реч о рекордно високим ценама кућа. Ни пандемија није стала на пут том расту

Упркос кризи, тржиште некретнина наставља да цвета у Канади. Буквално је могуће продати све, па је тако за само три дана од датума постављања огласа - "отишла" малена гаража у Торонту, и то за 587.000 америчких долара.

Лоцирана је у Гринвуд авенији, између две породичне куће, са само једним паркинг местом испред. Изгледом више подсећа на малу кућу, па остаје да се види шта је идеја новог власника - можда ће је користити у те сврхе.

"Financial Post" пише о Ерону Муру који је у децембру купио кућу у Торонту, да би је продао већ у марту, и то за 28% вишу цену. За некретнину са три спаваће собе добио је 649.000 долара.

Иначе, како смо недавно писали, просечна цена куће у САД сада је око 300.000 долара. На том тржишту су цене знатно опале због пандемије, али Канада из неког разлога одолева "тренду пада".

Блумберг даље извештава да је бум на тржишту некретнина у Канади "прича без краја". Чак је и државна агенција за овај сегмент била убеђена да ће цене спласнути током кризе, као и потражња, али се десило супротно.

Наставак...

У необичном случају у Великој Британији, 41-годишњи незапослени дипломац са Оксфорда извео је родитеље пред суд у бизарном покушају да га финансијски издржавају целог живота.

Упркос томе што је дипломирао право на престижном универзитету Окфорд, 41-годишњи Фаиз Сидикуи тврди да је потпуно зависан од својих родитеља који живе у Дубаију.

У судским документима који су се појавили у медијима, Сидикуи је описан као "рањиво" одрасло дете са здравственим проблемима и тврди да се престанком издржавања од стране богатих родитеља крше његова људска права, преноси "Oddity Central".

Дипломирани правник који не ради од 2011. године, живи бесплатно у стану вредном 1,14 милиона долара у власништву његове мајке Ракшанде (69) и оца Јаведа (71) у лондонском Хајд Парку. Поред тога, родитељи му плаћају рачуне и дају му 550 долара џепарца недељно.

Недавно су му запретили да ће прекинути да га финансирају због озбиљне свађе коју су имали. 

Директно.рс

Страница: 1 2 3 ... 252