Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Занимљивости

Страница: 1 2 3 ... 250

„Хлеб који се смешка“ и „салата која весело плеше“ нису уобичајена јела на Тајланду. Ипак, у једном тамошњем ресторану се надају да ће специјалитетима са канабисом, успети да привуку што више гостију.

Ресторан у болници „Чао Фија Абхајибубејхер" у Прачин Бурију, почео је да служи „своја срећна јела" овог месеца, након што је на Тајланду - канабис скинут са листе наркотика, омогућавајући тако и гајење те биљке. 

„Листови канабиса, када се ставе у храну чак у малој количини помажу пацијенту да се брже опорави од болести", рекао је Пакакронг Кванкао, вођа пројекта у болници.

„Лист канабиса може побољшати апетит и учинити да људи добро спавају, а такође и расположенији", додао је.

Ова болница је позната као пионир на Тајланду у смислу проучавања марихуане и њене способности да ублажи бол и умор.

Тајланд је 2017. постао прва држава југоисточне Азије која је легализовала канабис за медицинске потребе, и од тада су отворене бројне клинике за примену медицинске марихуане.

Понуда ресторана укључује и јела као што су „срећна свињска супа", пржени хлеб преливен свињетином и листом марихуане, и салату од хрскавих листова канабиса сервирану са млевеном свињетином и сецканим поврћем.

Наставак...

Прослављате ли крај године 31. 12? Рачунање краја године још од антике било је разнородно.

Поглед у историју овог хаоса открива његову позадину и узроке.

Од давнина су последњи дани у години, као и први у новонасталој били повод претераном јелу и пићу. О томе извештава Цицерон у својој епистоли Атикусу (44. пре Христа), да су обојица конзула на први дан нове године најпре морали да се истрезне и дођу к себи од оргијања које је било још под јаким утицајем непосредно после дивљих сатурналија.

Римљани су почетак нове године, један век пре Цицерона, преместили са 1. марта на 1. јануар, односно на дан ступања на конзулску службу. То показује да је смена година била произвољни датум који могао по вољи да се одреди.

У хришћанском рачунању времена и укупном предању то је водило до страховитог хаоса и честог размимоилажења између „световног“ и литургијског календара.

У средњем веку и раном нововековљу најмање шест различитих датума били су у оптицају за рачунања почетка нове године: 1. јануар, 1. март, 25. март, Васкрс, 1. септембар, Божић.

Као реакција на овакву изразиту произвољност у римском рачунању почетка нове године, Црква на Западу је прописала својим верницима да се 1. јануар убудуће слави као дан почетка који је почев од 13. века мутирао у дан обрезања Спаситељевог.

Наставак...

Полицајац М.Ч. (28) лишен је данас слободе јер је осумњичен да је у центру града ухапсио Миодрага Ристића Пајсера, угледног београдског криминалца.

Припадник МУП-а Србије је са умишљајем и пред бројним сведоцима ставио лисице на руке Ристићу, прекинувши га у пљачки једне престоничке златаре. Због овог дела полицајац је уз кривичну пријаву одмах приведен истражном судији који му је одредио задржавање у притвору од 48 сати.

- Потврђујемо да се овај немио случај десио и уједно се ограђујемо од поступка полицијског службеника. Само захваљући брзој интервенцији врха МУП-а несрећни Миодраг Ристић Пајсер није претрпео веће трауме и одмах је пуштен на слободу. Истичемо да је полицајац радио на своју руку и без одобрења претпостављених старешина. Са њим ћемо вероватно раскинути радни однос, а само захваљујћи својој младости и неискуству вероватно ће проћи само са блажом осудом - рекао је Владимир Ребић, директор полиције, извинивши се ухапшеном Пајсеру.

Наставак...

Бесмртне мисли Петра Петровића Његоша изречене у “Горском вијенцу” преточене су у 143 странице стрипа, а Илија Мировић, професор математике и уредник издавачке куће 'Форма Б', објашњава да је овим, за Србију несвакидашњим подухватом, желео да приближи младима најпознатије дело овог великана књижевности. Стрип, рађен као књига у тврдом повезу, угледао је свет 207 година од Његошевог рођења. Посебна занимљивост је да је ово дело “девете уметности” тешко чак килограм и по, али је, како истиче наш саговорник, још много више мудрости у њему. Овај, пореклом Цетињанин, који живи у Београду, прича за “Вести” да су му “ванвременске” мисли из “Горског вијенца”, старе више од века и по, биле водиље кроз читав живот. Признаје да капитално дело које је оживео у стрипу зна напамет, а да су му током рада на овом пројекту, неке ствари постале много јасније.

Олакшање школарцима

- Његошеве дубоке и животне поруке и данас су актуелне и биће убудуће, иако је писао о нечему што се десило и педесетак година пре њега - прича наш саговорник. Мировићева и жеља његових сарадника била је да приближе капитално дело првенствено школарцима, али, како истиче, и најширем кругу публике.

Наставак...

Све светске агенције су са ознаком ХИТНО јавиле да председник Србије Александар Вучић одлази на Бадњи дан на Свету Гору и да су велике шансе да остане у Хиландару! „Ја иначе живим аскетски, монашки, испоснички - никакав ми проблем не би био ни да се замонашим“, рекао је Председник.

Према нашим информацијама, Вучић ће присуствовати вечери на Бадње вече, а у два ујутру и свечаној служби. Такође, планирано је да буде присутан и на Божићној литургији и да се поклони свим светињама чувене хиландарске ризнице, Богородици Тројеручици и Богородици Млекопитатељници. Ако му се све то допадне, примиће монашки постриг и своје грехе окајавати у Српској царској лаври Хиландару.

Предвиђен је и разговор са игуманом царске лавре Методијем који ће га упознати са животом монаха, као и са могућностима напретка у служби - то јесте колико би Вучићу требало да од простог монаха напредује до патријарха.

(С*ање ствари

Нова 2021. година славиће се углавном код куће, али кад је реч о Србима то је веома широк појам јер нас има од Аустралије до Америке или скоро три и по милиона у дијаспори! Тако ће после Балкана највише Срба чекати 1. јануар у САД-у где живи чак 650.000 наших људи.

Пандемија ковида 19 претвориће, нажалост, и најлуђу у најдосаднију ноћ, али када је реч о Србима и дочеку Нове године макар једна ствар ће бити занимљива: 

Где ће све код куће славити 2021? 

У ствари, то питање ће бити занимљива географија јер Срба има на свим континентима и меридијанима. Али, кренимо редом. Према последњим подацима, на планети земљи живи око 11 милиона Срба. Наравно, у Србији живи највише Срба -скоро шест милиона, а у државама бивше Југославије готово 1,6 милиона.

Остали су, по свему судећи, трбухом за крухом кренули широм дијаспоре, махом преко Атлантског океана, ка Северној Америци пошто поред САД-а и Канада броји много Срба - 180.000. Ако том броју додамо још 650.000 наших људи који живе у САД-у то значи да у Северној Америци би Нову годину требало да чека око 830.000 Срба! 
Када је реч о Европи највише Срба има у Немачкој - 450.000 па у Аустрији (300.000) и Швајцарској (скоро 200.000). Дакле, на немачком говорном подручју у готово милион случајева се може чути српски језик.

Занимљиво да у Великој Британији која је позната по строгим процедурама чак и у вези туристичких виза живи 80.000 Срба. Коначно и Азија и Океанија бележе немали број Срба - 120.000 од којих је убедљива већина у Аустралији.

Наставак...

Руска анимирана серија "Маша и Медвед" номинована је за награду Глобал ТВ Дименд Авардс у категорији “Најтраженија дечија серија“. Добитници ће бити проглашени у априлу 2021. године, саопштила је прес-служба компанија “Анимакорд“.

Независна америчка аналитичка компанија "Перот аналитикс" објавила је кандидате за годишњу награду најтраженијег на свијету серијског садржаја - 2021 Глобал ТВ Дименд Авардс, чији ће победници бити објављени у јануару 2021. године, наведено је у саопштењу.

“Маша и Медвед“ је једини руски анимирани пројекат који је представљен на Глобал ТВ Дименд Авардс. Серија је постала један од пет финалиста, у које су ушле успешне стране серије као што су: “Патролне шапе“, “Пепа Прасе“, “Сунђер Боб Коцкалоне“ и “Ратови звезда: Ратови клонова“.

Списак финалиста формиран је на основу података глобалне потражње за серијским садржајем од 1. јануара 2020. до 31. октобра. Истовремено, победника не бирају чланови жирија, већ потражња публике, на основу тога како се ТВ серија пласира код гледалаца на више од 100 тржишта широм света на свим типовима медијских платформи.

Наставак...

Божић ће ове године широм света "захваљујући" пандемији бити прослављен сасвим другачије него до сада. Коронавирус прoменио је у великој мери начин на који се, обележава најрадоснији хришћански празник. Традиција се, међутим, не мења тако често. Иако их има безгранично много, онолико колико има и народа, представљамо шест најнеобичнијих божићних обичаја.

Танакуј или "када крв кључа" у Перуу 

Сваке године 25. децембра у провинцији Чумбивилкас одржава се Таканакуј, што би се на Кечуа језику народа са Анда могло превести са "када крв кључа". Реч је о традиционалним борбама без рукавица чији је циљ решавање сукоба са појединцем, пријатељем, чланом породице или решавање територијалних сукоба који су се јављали током целе године.

Другачије речено, да се "закопају ратне секире". Стил борбе који се користи током прославе релативно је сличан борилачким вештинама, укључује ударање ногама и рукама. Без разлике у борбама учествују и мушкарци и жене. Борци прозивају противнике именом и презименом. Затим одлазе до центра круга и започињу борбу. Руке обмотавају тканином, слично бандажерима у боксу. Није дозвољено гристи, ударати противника који је на земљи или чупати за косу.

Победник се бира на основу нокаута или га прогласи судија. На почетку и на крају борбе, противници морају да се рукују или да се загрле.

Наставак...

3ахтевале да се прве вакцинишу!

Председник Србије Александар Вучић поново је потврдио да је међу најхрабријим људима, како у Србији тако и Српској напредној странци! Како сазнајемо, Председник је ултимативно инсистирао да он први буде вакцинисан, без обзира на ризике и здравствене проблеме, али су га Ана Брнабић и Дарија Кисић Тепавчевић коленопреклоно замолиле да оне буду прве!

„Ако се нешто и нама деси, далеко било и не дај Боже (у кога не верујемо, али се тако каже), Србија ће функционисати, а Вас шефе морамо да сачувамо народа и Србије ради“, углас су завапиле Ана и Дарија. А кад су шеретски додале „Да Фајзер прави ՚леба, ми бисмо и тај ՚леба јеле“ - Председник није имао куд но да попусти и не вакцинише се први. А додатни разлог је што Вучић из дна душе презире маркетинг и сигурно се не би вакцинисао пред ТВ екранима.

„Некога ћемо да оставимо и за неку другу вакцину, да пружимо подршку свакој вакцини, да покажемо да је свака одлична, врло добра“, загонетно је поручио Вучић. А на примедбе злочесте опозиције да се плаши вакцинације, Председник је јуначки одговорио: „Ко се плаши? Има да примим пет вакцина а не једну!“

С*ање ствари

До сада смо „на кашичицу“ добијали информације о могућем Apple-овом електричном аутомобилу, али сада су у јавност изашле мало конкретније информације о тој теми. Reuters је објавио да Apple планира да 2024. године започне производњу електричних возила.

iCar?

Аутомобил би требао да буде опремљен иновативном батеријом са monocell дизајном. То ће, према извештају, омогућити компанији да дода више активних материјала у батерију, што ће обезбедити и већу километражу са једним пуњењем. Apple такође истражује могућност употребе lithium iron phosphate (LFP) батерија, које се мање загревају и не садрже кобалт. Ово последње је можда и најважнија чињеница, пошто више од 60% светских залиха кобалта лежи у Демократској Републици Конго, у чијим рудницима често раде и деца, па би се избегавањем овог елемента смањило и искоришћење деце на тешким физичким пословима. Познаваоци кажу да употреба батерија без кобалта представља потпуно нови ниво и да је упоредив са појавом iPhone-а у свету телефона.

Возило би требало да буде опремљено са LiDAR сензорима преко којих би било способно да „разуме“ окружење у којем се налази. Овде би Apple могао да искористи и прилагоди већ постојеће LiDAR сензоре који се употребљавају у iPhone iPhone 12 Pro и iPad Pro уређајима.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 250