Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Занимљивости

Страница: 1 2 3 ... 239

Принц, монах, архиепископ, књижевник, просветитељ...

Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Саву који се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје. Његов култ се вековима негује у народу. Ово је шест ствари које би требало да знате о Светом Сави.

Српски принц 

Рођен је као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, и брат Вукана и Стефана Првовенчаног.

Монах на Светој Гори 

Након што је од оца добио на управу Захумље, 1192. године је побегао на Свету гору и замонашио се у руском манастиру Светог Пантелејмона, где је добио име Сава. Касније је са оцем подигао манасти Хиландар, први и једини српски манастир на Светој гори.

Просветитељ

У Србију се вратио 1208. године да потпуно измири завађену браћу. Бавио се просветитељским радом преносећи основне верске и световне поуке.

Први српски архиепископ 

Године 1219. Сава је убедио Васељенског патријарха и никејског цара да одобре аутокефалност (самосталност) српске цркве са статусом архиепископије. Именован је за првог српског архиепископа.

Наставак...

Кроз уговоре са компанијама и универзитетским истраживачима, канадски војни програм Иновације за изванредност и безбедност у одбрани покушава да изнађе начине за проналажење и идентификовање отпада који кружи у Земљиној орбити, али и за чишћење тог простора.

Како се наглашава, отпад представља ризик по трупове васионских бродова, соларне панеле и оптику, а потенцијална последица неконтролисаног кретања отпада огромном брзином, може бити и потпуно оштећење летелице и повређивање, чак и смрт, астронаута у њима. Ово питање постаје све значајније јер количина свемирског отпада наставља да се повећава, како расте број објеката који се лансирају у Земљину орбиту. Европска свемирска агенција процењује да је у орбити око 129 милиона комада отпада, од делова сателита и ракета, до свега онога што остане после мисија у космос.

Новине Торонто

Ево како да их вратите

Поруке са Whatsapp-а се не бришу трајно, јер обрисане поруке можете пронаћи поново, било да користите iPhone или Android. Да ли знате како да их вратите?

Поруке се могу уклонити из појединачних и групних разговора, а та опција је доступна на свим Android, iOS и Windows мобилним телефонима.

Када уклоните поруку, стиже вам обавештење које гласи „Ова порука је обрисана“. Међутим, поруке остају сачуване на вашем мобилном телефону, и можете да их пронађете помоћу Whatsapp резервне копије.

Систем ствара резервне копије свих ваших порука свакога дана у 02:00, мада се учесталост чувања порука може променити. Да бисте прочитали обрисану поруку, деинсталирајте Whatsapp, а затим га поново инсталирајте. Пошто се опет пријавите, моћи ћете да вратите све разговоре и резервне копије.

Само изаберите опцију за опоравак и биће вам враћени сви разговори, укључујући и обрисане поруке које ће бити приказане као да никада нису ни брисане.

Б92.нет, Вести онлине

Писац Бранислав Нушић, бивши председник Владе Србије Димитрије Давидовић и просветитељ Доситеј Обрадовић, добили су маске какве су се ових дана виђале на улицама неких од најзагађенијих градова у Србији.

У Смедереву су грађани окупљени око иницијативе Црвени беџеви ставили маске и црвене беџеве на неколико споменика у овом граду како би скренули пажњу на прекомерно загађење ваздуха. Смедерево већ годинама мучи загађење ваздуха, а највећи извори су градске котларнице на мазут, индивидуална ложишта, саобраћај, али и највећи послодавац у граду - железара у власништву компаније ХБИС група.

Подаци два позната светска сајта која се баве мерењем загађености ваздуха, Air Visual и World's Air Pollution Real-time Quality index, показују да се Смедерево средином децембра нашло на листи најзагађенијих градова на свету.

Исто је било и крајем прошле и почетком ове године.

Количина суспендованих честица у ваздуху 17. децембра била је неколико десетина пута већа од дозвољене, подаци су Агенције за заштиту животне средине.

У Годишњем извештају о стању квалитета ваздуха у Републици Србији за 2018, који је објавила Агенција за заштиту животне средине, наводи се да је у Смедереву током прошле године ваздух био треће категорије, односно прекомерно загађен, услед прекорачења граничне вредности суспендованих честица ПМ10 и толерантне вредности суспендованих честица ПМ2.5.

У истом извештају пише и да је квалитет ваздуха у Смедереву током 2018. био лош чак 146 дана, а у Београду 132... Погледајте фотографије ОВДЕ 

BBC на српском

Непријатан мирис који гардероба упија током боравка на отвореном простору велики је проблем за све непушаче у Србији. Они спас све чешће налазе у локалним кафићима где проводе сате чекајући да дуне ветар и омогући им безбедан пут кући.

- Трудио сам се да живим пуним плућима целог свог живота, али изгледа да је време да нешто променим и ослободим се нездравих навика - прича Јован Јанковић из Београда - У последње време све више избегавам паркове, пешачења и, уопште, места на којима долазим у додир са ваздухом. Али није лако променити живот одједном. Јуче сам се, на пример, мало дуже задржао са пријатељима у шетњи и одело ми је одмах упило непријатне мирисе. Жена ме стално критикује, каже да машина више не може да опере мој веш, да трошимо ненормалне количине детерџента и да ми је боље да седим у кафићима и миришем на дувански дим као сви нормални људи - јада се он.

Слична ситуација је и у Бору, Ужицу, Нишу и другим већим градовима по Србији. Непријатан мирис ваздуха се осећа на улицама, а газде кафана трљају руке због новонастале ситуације.

Наставак...

Хотел „Гевора“ у Дубаију, висок 356 метара, увршћен је 2018. године је у Гинисову књигу рекорда као највиши хотел на свету. Ипак, његова владавина биће краткотрајна. Солитер на 75 спратова ускоро ће засенити виткији - "Ciel Tower" биће висок 360 метра и имаће 1.042 собе и апартмане распоређене на 82 спрата.

За дизајн торња који се гради у богатом обалном насељу Дубаија, одговоран је биро за архитектуру НОРР, који потписује можда најпрепознатљивији хотел у Дубаиjу, чувени „Атлантис“.

"Ciel Tower" ће имати стаклену осматрачку платформу која ће пружати поглед на град са свих страна. Посетиоци ће уживати и у панорамском погледу са хотелског базена на крову.

„Ми се ни са ким не такмичимо, ми једноставно желимо да урадимо оно што мислимо да доноси профит и лепоту нашем граду и то ћемо урадити“, каже Ранијет Мишра из „Атлантиса“.

Дизајнери су у децембру добили три награде ИПА, за најбољу међународну архитектуру хотела, најбољу арапску хотелску архитектуру и најбољи арапски торањ.

Наставак...

Киша или снег, хладно или топло, мрачно или светло, понедељак је увек ту. Подсећа нас да је нова радна недеља почела. У ствари понеког и не, јер постоје професије којима је сваког дана радни дан, па фаму или симболику понедељка и немају. Још не знамо који дан у недељи би могао да буде њихов понедељак.

Понедељак је многима најомраженији дан у недељи, али овај дан има и неке позитивне стране. Истраживање једне британске козметичке компаније показало је да се жене радују понедељку, јер га виде као прилику да се одморе после напорног викенда.

Најгори дан је среда зато што ниво енергије пада, а број незавршених обавеза расте. Због тога се често лоше осећамо, јер ипак су ту рокови које ваља поштовати.

Према истраживању које су спровели енглески научници, људи на југоистоку земље први пут у дану насмеше се у 11.16 часова, а на истоку тек у 11.33 часова. 

Више од 50 посто људи понедељком касни на посао.

Топ пет ствари којима се људи боре против депресије су гледање телевизије, секс, куповина, куповање чоколаде или козметичких производа и планирање викенда.  

Наставак...

Министар финансија Синиша Мали саопштио је да је јуче, током ломљења божићне чеснице, пронашао оригинални докторат. 

Мали је истакао да је пресрећан јер више нико неће моћи да оспори његову докторску дисертацију.

- Активно сам размишљао о новом докторату јер сам желео да сперем љагу са свог имена и ево, као да ме је неко чуо. Докторат сам пронашао у чесници, пред сведоцима који могу да потврде да је та докторска дисертација само моја и да је у питању аутентични научни рад - изјавио је Синиша Мали за Њуз.

- Зна се да је докторат извучен из чеснице доноси срећу и благостање када је академска каријера оног ко га је извукао у питању и због тога сам посебно срећан. У свему овоме има симболике јер су ми говорили да треба да поцепам претходни рад, ја нисам желео, а испало је да је довољно да, фигуративно говорећи, поцепам чесницу, да бих постао доктор - рекао је министар финансија.

Он је додао да ће ово ломљење чеснице памтити дуже и од оног када је у чесници пронашао кључеве који отварају врата 24 сата на бугарском приморју.

Соко Соколовић, Њуз

Прва особа која на Божић уђе у кућу има посебну мисију
Нa Божић, рано ујутру, прва особа која дође у дом има посебан статус и назива се - положајник или радован. Њена мисија је да донесе радост у кућу, па је то обично “договорена” посета.
Када положајник уђе, обичај је да поздрави укућане речима “Христос се роди”, а онда да приђе огњу, узме гранчицу бадњака и џара ватру уз речи:
“Колико варница, толико здравља, колико варница, толико среће и весеља, колико варница, толико парица.” Он може да наброји све што мисли да би домаћину било важно да му се умножи и на крају каже: “Амин, боже, дај!”
Верује се да ће породица захваљујући томе бити здрава и радосна током целе године, уз призвук старог веровања да је положајник мудрац са истока и да док џара ватру гата по звездама у корист домаћина.
Обично улогу радована има дете, које добија симболичан поклон у знак захвалности. Данас се све чешће прескаче џарање ватре, али положајник и бадњак опстају.
Верује се да ће породица захваљујући томе бити здрава и радосна током целе године, уз призвук старог веровања да је положајник мудрац са истока.

Поласком Г8811 "паметног" воза, који има 5Г сигнал, бежично пуњење и интелигентну расвету, а нема машиновођу, Кина је свечано пустила у саобраћај нову брзу пругу.

Та линија води од Пекинга до Џангђијакуа, града у северној покрајини Хебеј, који ће заједно са кинеском престоницом бити домаћин Зимских олимпијских игара 2022. године.

Како је известила агенција Синхуа, железничка пруга дуга 174 километара, дизајниране максималне брзине од 350 километара на сат, смањиће време путовања између Пекинга и Џангђијакуа са ранијих више од три сата на 47 минута, што ће олакшати међуградски саобраћај. Дуж пруге има 10 станица, а изграђено је и неколико подземних тунела.

Међу првим путницима у "паметном" возу, чији је полазак са пекиншке северне жељезничке станице у понедељак означио пуштање брзе пруге у саобраћај, налазила се и Јанг Јанг, прва кинеска олимпијска шампионка која је освојила две златне медаље у брзом клизању на Зимским олимпијским играма 2002. године у Солт Лејк Ситију. Јанг Јанг (43), која је сада председница кинеске Атлетске комисије за зимску олимпијаду, изјавила је за новинску агенцију Синхуа да је брза пруга Пекинг-Џангђијаку од изузетног значаја за припрему зимских олимпијских и параолимпијских игара 2022, јер ће допринети побољшању ефикасности њиховог рада и промоцији зимских спортова у Кини.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 239