Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Занимљивости

Страница: 1 2 3 ... 234

... којим је купио диплому

Председник Србије Александар Вучић оштро је критиковао све који доводе у сумњу легалност факултетске дипломе Небојше Стефановића и поручио им да има доказе који недвосмислено показују да је она купљена поштено зарађеним новцем.

- Лажна елита даје себи за право да коментарише образовање Небојше Стефановића, а он је паметнији и образованији од свих њих. Вођени мржњом они не бирају речи и средства како би понизили Србију и њен народ - љутито је одговорио Вучић критичарима власти. - Диплома Небојше Стефановића је стечена потпуно легално, новцем који је он поштено зарадио са својих десет прстију. Мислите ли да је лако зарадити и уштедети довољно новца за куповину дипломе на једном лондонском универзитету. Стефановић је то успео уз огромна одрицања и зато му треба одати признање, а не провлачити га кроз медијско блато - поручио је председник. Он се осврнуо и на чињеницу да универзитет на коме је Стефановић дипломирао није акредитован као образовна институција.

- Шта значи акредитација универзитета у данашње време? Нама је потребно знање, а не формалне титуле стечене седењем у клупи и учењем непотребног градива. Какве везе има што је тај лондонски Мегатренд имао само једног запосленог? 

Наставак...

Најмање три убода бика догодила су се током последњег, осмог дана овогодишњег Фестивала Сан фермин у шпанском граду Памплони, саопштили су данас здравствени радници.

Портпарол Црвеног крста Хозе Алдаба рекао је да је један од учесника трке са биковима убоден у ногу, а друга два у руку.

Трку дугу 850 метара завршило је шест бикова за два минута и 42 секунде.

Бикови ће током дана бити убијени у рингу.

Фестивал, који је Ернест Хемингвеј описао у роману “Сунце се поново рађа“ сваке године посети око милион људи.

Танјуг

Погледајте ВИДЕО 

Влада Србије расписала је тендер за хитну набавку правих факултетских диплома за министре, саопштила је данас премијерка Ана Брнабић. Она је истакла да очекује да се на тендер јави велики број понуђача пошто је количина диплома која је Влади неопходна највећа у историји земље.

- Тендерски поступак биће једноставан и транспарентан. Од понуђача очекујемо да обезбеди праве факултетске дипломе и да факултети чије су дипломе постоје. Пожељно је да дипломе буду из области које имају неке везе са менаџментом, али није неопходно. Рок за доставу готових диплома је крај ове године како би влада у изборну годину ушла са министрима чије дипломе нису спорне - објаснила је премијерка.

- Ово ће бити највећа набавка диплома у Србији до сада. Уочили смо да је велики проблем када су дипломе министара у питању то што су сумњивог порекла и због тога смо, у договору са председником Вучићем, одлучили да издвојимо средства за набавку проверених диплома како бисмо једном за свагда стали на пут оспоравању њиховог факултетског образовања - изјавила је Ана Брнабић.

Премијерка је додала да ће након овог тендера бити расписан тендер за набавку другова са факултета који ће потврдити да су министри заиста студирали.

Соко Соколовић, Њуз

Зашто жмуримо када једемо лимун? Зашто нам је сопствени глас чудан када га чујемо на снимку? Прочитајте и сазнајте одговоре на питања.

Да ли сте се запитали зашто не препознајемо сопствени глас на снимку? Одговор лежи у начину како наше кости спроводе звук. Наши саговорници чују само звукове који се емитују ваздухом. Запис садржи исто тако само такве звуке. У исто време, начин на који чујемо гласове је комбинација регуларних звукова и оних нискофреквентних које спроводе кости наше лобање.

Да ли вам се десило да вас кад пијете хладну воду или једете хладно, заболи глава? Бол у глави када једете и пијете нешто хладно као и пара која излази из ваших уста када сте напољу а напољу је хладно, јавља се због сужења жила које се јављају као реакција на ниске температуре.

Већина људи воли да иде на плажу и да се сунча. Када крене топло време и летњи дани плаже су пуне шарених пешкира и људи који се сунчају не би ли добили препланули тен. Још једна појава је и посветљена коса. 
Да ли сте се запитали зашто је то тако? У оба случаја дешава се да сунце разбија меланин који је одговоран за боју коже и косе. Коса није „жива“ као кожа па тако када је пигмент ослобођен, он се не надопуњава у косу, тако да потоњи постаје лакши а коса светлија. Кожа „одговара“ сунцу јачом надокнадом меланина, чинец́и боју тамнијом.

Наставак...

Српски народни обичаји потичу из давних времена и из старих, нека веровања опстала су до данас. Народне обичаје често прате разни обреди и ритуали који се изводе у одређеним приликама и из различитих намера, уз веровање да ће то донети помоћ и корист.

Кад момак девојци дарује јеабуку, то значи да јој је исказао љубав.

Јабуком су се гости позивали у сватове.

Девојка је извођена из родитељске куће тек након што је погођена јабука.

Кад се роди дете породиљи се дарује црвена јабука да би дете било здраво и напредно.

За Божић, старији су даровали децу јабуком у коју је забоден новчић.

На Бадње вече јабуку би расекли на онолико делова колико има укућана ради заједништва у кући.

Последње јабуке се не беру са дрвета како би и следеће године био добар род.

У време задушница, на крст или споменик гробља ставља се јабука.

Током поста, на трпези је обавезна сува шљива.

Када се бира место за градњу куће, бира се тамо где шљива најбоље расте.

Верује се да је шљива седиште душе покојника или неког божанства.

Ракија се пече у већини наших домаћинстава.

Један од обичаја приликом просидбе девојке је испијање ракије.

Вести

У градовима и селима широм северног Чилеа потпуно помрачење Сунца посматрале су на десетине хиљада туриста. Када је Месец дошао у положај између Земље и Сунца наступио је потпуни мрак који је трајао око два минута.

Прво је Сунце нестало над Тихим океаном, а онда се Месец тако поставио између Земље и Сунца да је више од два минута мрак био на обалама Чилеа у 16.38 по локалном времену.

Температура се за тих неколико минута спустила за три или четири степена Целзијуса.

Последњи пут та астрономска појава била је видљива у том региону 1592. године, а следећи пут ће становници овог дела света моћи у њој да уживају тек 2165. године.

PTC

Погледајте потпуно помрачење Сунца у Чилеу 

Прочитајте следећу листу, и сазнајте занимљивости и необичности које нисте чули нигде:

Да ли сте знали да су у Финској били забрањени цртани филмови Паје Патка, јер он не носи панталоне?

Да је Венера једина планета која се ротира у смеру казаљке на сату?

Да је морским раковима шкампима срце у глави?

Да је Чарли Чаплин једном приликом освојио трећу награду на такмичењу за свог двојника.

Да Гинисова Књига Рекорда, држи рекорд као најчешће крадена књига из књижара?

Да једна библиотека у Индиани тоне око 2 центиметра годишње, јер статичари нису урачунали тежину свих књига?

Да на планети Земљи има толико злата да је прекрије целу у слоју од једног метра?

Да се бебе рађају без чашица у коленима, јављају им се тек у периоду од другог до шестог месеца живота?

Да сваки пут када полижете поштанску маркицу уносите у организам десети део калорије?

Vestionline

На листи најсрећнијих земаља на свету, Финска је опет заузела прво место, док је у региону најбоље рангирана Словенија, која је 44.

Резултати испитивања нивоа среће у свету објављени су на страници World Happines Report, а иза Финске следе Данска, Норвешка, Исланд, Холандија, Швајцарска и Шведска.

Од земаља региона Словенија је на 44. месту, Србија на 70. Црна Гора на 73. Хрватска на 75. БиХ је на 78 месту и Северна Македонија на 84. месту.

Мађарска се налази на 62. месту, Грчка на 82. Албанија на 107. месту, док се међу срећнијим земљама сматрају Нови Зеланд (8), Канада (9), Аустрија (10), Аустралија (11), Луксембург (14).

Велика Британија, Немачка и Француска налазе на 15. 17. и 24. месту, Русија на 68. а Седињене Америчке Државе на 19. месту.

Најлошије рангиране земље су јужни Судан (156), Централна Афричка Република (155), Авганистан (154), Танзанија (153), Руанда (152) и Јемен (151).

Листа најсрећнијих земаља прави се на основу тога колико су грађани једне земље задовољни. Истраживање спроводи мрежа УН за одржива развојна решења, у сарадњи са Фондацијом Ернесто Или, а спроводи га група независних стручњака.

Срна

У Србији се појавио доктор Теодор Хербез, школован и имућан човек који је дошао да буде први чиновник у отаџбини. Димитрије Давидовић га је препоручио кнезу Милошу као “родољубивог Србијана”, иначе човека са којим је провео детињство у Земуну. Он је упознао Хербеза и са Јеленком, који ју је и оженио 1835. године, а да се око тога он сам мало питао. Кнез је Јеленки дао и “мираз”, неку врсту отпремнине из његовог живота, велико београдско имање. На њему се данас налази Дом Јеврема Грујића, позориште Атеље 212.

Омиљена љубавница је од кнеза добила и “вате”, онолико дуката из ковчега колико је могла шаком да захвати. И Хербез је имао кућу у Београду у коме је одржавао посела за елиту културе и политике Србије. Није се одрекао кнеза Милоша ни у доба уставобранитеља. 
Због тога је ухапшен 1844, уочи Катанске буне. По повратку Милоша Обреновића у земљу, Хербез је наставио успешну каријеру чиновника све до положаја министра финансија. Очигледно је да се “мала госпођа” добро старала о добробити презимена које је стекла браком.

Наставак...

Бразилска новинарка Клаудјиа Валин, која од 2003. живи у Шведској, описала је како изгледа живот тамошњих политичара.

"Ово може звучати чудно људима који живе у другим земљама, али Шведска не нуди никакав луксуз или повластице својим политичарима. Без службених аутомобила или приватних возача, шведски министри и парламентарци путују у препуним аутобусима и возовима, баш као и грађани које заступају", пише Валин. Додаје како политичари у Шведској немају право на посланички имунитет па може да им се суди као и свакој другој особи. Раде у канцеларијама мањим од осам квадратних метара.

"Ја сам тај који плаћа политичаре", каже Јоаким Холм, шведски држављанин. "И не видим разлога да им пружим луксузан живот."

Само премијер има неке повластице

Политичари који се усуђују да потроше јавни новац на такси, уместо да се возе возом, завршавају на насловним странама новина. Чак и председник парламента добија картицу за коришћење јавног превоза, пише Валин.

Само премијер има право на трајно коришћење аутомобила и лично осигурање. 
Грађани прате како се троши њихов новац

"У правосудном систему логика је иста: нема судија који имају право на службена возила, секретарице или повластице. Они који су на власти могу бити позвани на одговорност, а све информације морају бити доступне јавности. 

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 234