Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Занимљивости

Страница: 1 2 3 ... 245

Која му је украла лаптоп

Сусрети са дивљом свињом нису реткост у Немачкој. Неименовани мушкарац сунчао се на језеру западно од Берлина, када је вепар, који је чест у престоници Немачке, „украо“ кесу нудисти и натерао га да трчи за њом пред десетинама посетилаца.

Постоји неколико плажа и језера широм Немачке које људима омогућавају да пливају или се сунчају без одеће као део културе тела. На берлинском излетишту за нудисте дошло је до инцидента, када су дивља свиња и два младунца украла пластичну кесу у којој се налазио лаптоп једног од посетилаца излетишта.

Човек коме су дивље свиње отеле кесу са лаптопом потрчао је за њима, а на излетишту је било двадесетак посетилаца, који су посматрали човека који је успео да „отме“ своје ствари.

Сусрети са дивљом свињом нису реткост у Немачкој. Прошле године европска статистичка агенција „Еуростат“ саопштила је да у ЕУ има око 150 милиона дивљих свиња, а 40 одсто њих може да се нађе у Шпанији и Немачкој.

Наставак...

Од друштвене мреже за дељење кратких шаљивих и музичких клипова до непријатеља бр. 1 америчког председника Доналда Трампа. Како је текао чудан је пут Тик-тока.

Шта је Тик-ток?

- Тик-ток је друштвена мрежа за дељење кратких видео-снимака, која се примарно користи за прављење кратких комичних, забавних и музичких снимака. Мрежу у највећој мери користе припадници млађе генерације. Као Твитер, али за видео.

Апликација омогућава корисницима да праве и постављају кратке снимке од три до 15 секунди, који могу да се увежу у луп до 60 секунди.

Чији је?

- Жанг Јиминг основао је компанију „Бајтденс“ у Пекингу 2012. године. Мрежу за кинеско тржиште - Доуђин, Жанг је покренуо 2016. године, а после почетног успеха наредне године лансирао је Тик-ток за тржишта ван Кине.

Популарност

- Тик-ток је до 2018. године ушао на тржиште 150 земаља. Има око 800 милиона активних корисника широм света. Заједно са Доуђином, Тик-ток је 2019. године достигао милијарду даунлоуда, а у Еп стору (App Store) био најпопуларнија апликација 2018. и 2019. године.

У чему је проблем?

Наставак...

Влада Србије честитала је данас грађанима велику победу над короном и обавестила их да је прослава планирана тим поводом одложена до даљњег због тренутне ситуације са короном.

На заједничкој конференцији за медије којој су присуствовали представници владе и Кризног штаба, грађанима је поручено да ова победа представља плод заједничког рада и корак напред ка повратку поверења грађана у институције.

- Корона је побеђена - тријумфално је обзнанила премијерка Ана Брнабић и наставила - Многи су сумњали да ћемо испунити обећање које је дао председник Александар Вучић када је најавио да ћемо корону победити за двадесет дана. Тај рок је данас истекао, а ми смо доказали да не дајемо празна обећања. Честитала бих грађанима, лекарима, кризном штабу, државним институцијама и свима који су дали велики допринос овом успеху - поручила је она - Нажалост, заказаног славља неће бити. Кризни штаб и влада су размотрили тренутну епидемиолошку ситуацију и заједно одлучили да је најбоље да се прослава одржи неки други пут. Било би стварно глупо и контрапродуктивно да се неко зарази и разболи у овако величанственом тренутку - закључила је Брнабић и позвала грађане да се одговорно понашају, носе маске и одржавају физичку дистанцу све док влада и председник не одреде нови термин прославе.

Наставак...

Јер нема довољно новца за Гучу

Богдан Личина (39), систем администратор из Београда, морао је да на летовање са породицом оде чак на Сејшеле, јер није могао да приушти седмодневни боравак у хостелу у Гучи.

Личина је тек један од бројних грађана Србије који су, трбухом за пансионом, принуђени да одмор и уживање пронађу на некој од далеких локација широм планете.

- Страшно је на шта смо спали. Са породицом нисам летовао нигде пар година и жељно смо ишчекивали ово лето како бисмо остварили свој давнашњи сан, да летујемо у Гучи, Бајиној Башти или Свилајнцу. Међутим, када смо видели цене, шокирали смо се. Сада нажалост морамо да се задовољимо Сејшелима, јер су доста јефтинији од Гуче. Кажу нам познаници да и није толико лоше. Сигурно не може бити добро као Гуча или Бајина Башта, али колико пара, толико музике - резигнирано нам је испричао Богдан Личина.

Према његовим речима, деца и жена су прилично разочарани околностима, али се он труди да их утеши.

Наставак...

Не знамо чему се нада власник Chevrolet Cruz-а који је поставио оглас за продају свог аутомобила, али ако ништа друго многе је засмејао до суза.

Не баш ниска цена гарантује луду забаву за будућег купца “аждаје” CChevrolet Cruze 1.6 LT Plus из 2012. године, бар судећи по огласу који је постављен на домаћи сајт за продају аутомобила.

“Први сам власник, права је километража, ако неком смета могу часком да је коригујем. Продајем полован ауто и не може после 265.000 км да изгледа као нов јер знам какав је био у салону. Продајем га јер ми се смучио, стално ми се квари у последње време и немам више живаца за њега. 
Боље да га продам него да га запалим. Мрзи ме да набрајам шта сам му све мењао и колико ми је пара сатрала кршина.

Делова ретко где има, а и кад нађем коштају као да возим авион, а не ауто, а тако и троши - кад на отвореном троши око осам литара ја од среће скачем, по граду боље да не знате колико троши -треба ми цистерна да је вучем са собом. 

Наставак...

Презиме или породично име, рођењем наслеђујемо од предака. Уз име које нам дају на рођењу и које представља нашу личност и нас саме, презиме означава порекло, корене и традицију.
Ипак, поставља се питање зашто се Срби презивају на ић?

Презиме је настало у другој половини XIV века. Српска презимена су углавном настајала тако што се наставак -ић, -ев или -ов додавао имену оца, мајке, деде или некој другој основи.

Суфикс “ић” је словенски деминутив чија је основна улога у стварању патронима и матронима:

Патроним означава да је презиме настало од оца (нпр. презиме Јовановић је настало од имена Јован на које је додат наставак “ов” што означава припадност и на крају је придодат деминутивни наставак “ић” што значи малени или млади).

Матроним означава презиме настало од мајке (нпр. презиме Сарић - у овом случају се на има само дода наставак “ић”).

Већина породица у Србији носи презиме по неком од својих предака из XIX века.

Наставак...

Научници су објавили прву тродимензионалну мапу васионе, која доказује да је она мање-више равна, као и да се различити делови свемира шире различитим брзинама и тако попунили празнину у познавању њене историје од око 11 милијарди година.

Мапа представља више од два милиона галаксија и обухвата 11 милијарди година историје свемира. После пет година завиривања у најдубље делове свемира, истраживачи су објавили оно што називају „највећом тродимензионалном мапом свемира“ икада.

„Познати су нам догађаји са самог почетка универзума, као и новија историја његовог ширења, али између те две тачке постоји 11 милијарди година које нас и даље муче", напомиње др Кајл Досон, космолог са Универзитета у Јути. Доктор Досон предводи тим истраживача у организацији за дигитално истраживање неба „Слоун“ (SDSS), која се протеклих пет година баве решавањем проблема ове празнине. Ови резултати добијени су међунарадном сарадњом више од стотине астрофизичара, који су били укључени у пројекат проширеног спектроскопског истраживања бариона (eBOSS).

Мапа открива да структуру универзума дефинишу филаменти и тамна материја, и то од момента кад је био стар само 300.000 година. Такође показује шаблоне у распореду галаксија који истраживачима помажу да реконструишу параметре универзума са великом прецизношћу.

Наставак...

На фасади зграде Радио-телевизије Војводина јутрос је освануо графит на ком је нацртан председник Србије Александар Вучић који у руци држи паролу на којој пише: "Није зграда крива, ја сам уредник програма".

Порука алудира на недавна дешавања испред зграде РТВ-а када су демонстранти током протеста разбили прозоре на улазним вратима.

Током преподнева графит је прекречен белом бојом, али се испод фасаде јасно назире лик Александра Вучића и парола коју држи у рукама. Испред зграде РТВ-а и ранијих година често су одржавани грађански протести због незадовољства уређивачком политиком покрајинског јавног медијског сервиса, али су протекли без оштећења имовине.

После покрајинских избора 2016. године и доласка на власт Српске напредне странке смењен је скоро цео уређивачки тим инфирмативног програма на српском језику. Преко ноћи је укинуто неколико популарних емисија, велики број људи премештен је у друге редакције на лошија радна места, а са више десетина сарадника раскинути су уговори о радном ангажовању.

Наставак...

Премијерка је хитно позвана на састанак код Председника и затекла га је у врло негативном расположењу.

- Е овако више неће моћи! - дочекао ју је са врата. - Па ово је брука и срамота!

- На шта... тачно... мислите? - усудила се да приупита.

- Образовање министара! - продрао се Председник. - Нема дана да се не постави питање њихових квалификација и стручности! Онај један плагирао докторат, онај други изгледа није ни завршио факултет, о докторату да и не говорим, бар двојица негде купили диплому... Е па тако више неће моћи! Иди одмах у Безбедносно-информативну агенцију и да сте пречешљали све... без изузетака и до детаља! А онда предузимај мере! 

Ускоро је Премијерка заказала састанак Владе. 
- Господо министри - отворила је састанак Премијерка - ја сам по наређењу нашег вољеног Председника имала задатак да испитам вашу стручну спрему.

Чуо се жамор негодовања.

- Па зар нам наш вољени Предсдник не верује? - усудио се да упита Министар одбране.

- Наравно да вам верује - одговорила је Премијерка. - Највећи доказ његовог поверења је што вас је све до једног он предложио за места у Влади… Али ја сам због бројних сумњи додатно морала да вас све проверим. И ја сам вас све проверила.

Наставак...

На данашњи дан, 10. јула 1856. године, у селу Смиљану рођен је Никола Тесла. Свет га памти као генија, његови проналасци су задужили човечанство, а какав је човек Тесла био? Помало чудан, изгледа.

У вези са Теслиним рођењем постоји легенда која каже да је рођен у ноћи између 9. и 10. јула 1856, што је бабица наводно протумачила као лош знак и упозорила Теслину мајку да је родила “дете таме”. Теслина мајка је одговорила бабици да ће њено дете бити “дете светлости”. Тако је и било.

У наслеђе новим генерацијама Тесла је оставио низ патената и изума у подручју електротехнике и радиотехнике, а посебно је остао упамћен по примени наизменичне струје и радиокомуникацији. Својим истраживањима претходио многим важним открићима у физици као што су рендгенски зраци, електрон, космички зраци и акцелератори честица, а предвидео је и бројне техничке изуме двадесетог века као што је телевизор, радар и модерне турбине. Мање је познато да је предвидео и глобални систем комуникација, па чак и данашње паметне телефоне.

“Кад уведемо бежични систем, цео свет ће се претворити у велики мозак. Бићемо у стању да комуницирамо једни са другим независно од удаљености. Не само то, већ ћемо кроз телевизију и телефонију видети и чути једни друге као да се налазимо лицем у лице. А инструменти помоћу којих ћемо то да радимо биће невероватно једноставни у поређењу са данашњим телефонима. Човек ће моћи да носи такав уређај у џепу”, рекао је Тесла у једном интервјуу из 1926.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 245