Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Занимљивости

Страница: 1 2 3 ... 223

Кора банане врло је користан отпадак! Не бацајте је, може да се употреби на много начина. 

* Одлична је за полирање ципела. Избришите ципеле унутрашњом страном коре, а затим изгланцајте меком крпом.

* Кора омекшава месо док га печете, оно остаје мекано и сочно.

* Ставите је у саксију са ружама. "Нахраниће" их јер је богата калцијумом и магнезијумом.

* Кад вас уједе инсект на место где сврби, утрљајте унутрашњу страну коре.

* Фитотерапеути тврде да скида брадавице - обмотајте брадавицу унутрашњим делом коре банане, залепите селотејпом и оставите преко ноћи!

В. Новости

...последица НАТО бомбрадовања

Актуелна Влада републике Србије директна је последица НАТО бомбрадовања 1999. године, саопштила је специјална комисија формирана са циљем да истражи утицај штетности овог догађаја на грађане наше земље. Доктор Дарко Лакетић, председник комисије, каже да је на овај начин недвосимислено доказан штетан утицај НАТО агресије на здравље и квалитет живота грађана Србије.

- Детаљним истраживањем утврђено је да је бомбардовање наше државе и наших грађана довело до формирања овакве Владе Србије. Успели смо да докажемо узрочно - последичну везу НАТО агресије са саставом и поступцима владе и њених чланова. Сагледали смо све чињенице и околности у вези са деловањем министара, као и утицај који одлуке владе имају на живот и здравље грађана и дошли смо до закључка да је оваква влада могла да настане само као последица велике количине уранијума која је коришћена 1999. године - изјавио је Лакетић.

- Први пут смо на везу између осиромашеног уранијума и наше владе посумњали јер нам је било необично то што Расима Љајића није било могуће уклонити из владе, иако је њен састав више пута мењан. Када смо почели мало више пажње да обраћамо на Небојшу Стефановића, понашање министра Вулина или изјаве Ивице Дачића, закључили смо да оваква влада може бити једино резултат НАТО бомбардовања - рекао је Лакетић.

Наставак...

Селаковић нови в. д. патријарха!

Иако су водећи медији вешто прећутали изричитост става СПЦ да је једини пут „очување Косова и Метохије као интегралног дела Србије, по свим међународним стандардима, а уједно у складу са Уставом Србије и са Резолуцијом 1244 Уједињених нација“, црни гласи су се некако пробили до председника Републике. Видевши шта у СПЦ књизи пише, Александар Вучић је прво заплакао, а онда решио да брутално одговори на незахвалност владика: 

„Сменићу их све, а за патријарха поставићу Николу Селаковића!“

Одличан план о дисциплиновању најстарије и најважније српске институције има малу потешкоћу: Селаковић није ни монах, а камоли епископ! Да би се то превазишло, причају упућени, постоји идеја да се Селаковић на брзину замонаши, изабере за епископа и уђе у игру као будући вршилац дужности патријарха.

Наш добро обавештени извор из Председништва каже да, „кад су толики купили дипломе и докторате“, не би требало никакав проблем да буде да се преко везе Селаковић угура у СПЦ структуре, а све на ползу Српства и СНС-овства.

(С*ање ствари)

Прелиминарна анализа каменог саркофага пронађеног у Виминацијуму, коју су урадили антрополози, показала је да се ради о саркофафу за сахрану мушкарца у зрелом добу и женске особе у раним двадесетим годинама, изјавио је директор Археолошког института Миомир Кораћ и додао да су пронађени прилози у њему надмашили сва очекивања археолога.

Кораћ је за Танјуг рекао да ће даља изучавања дати прецизније податке о овим индивидуама, а материјал ће бити подвргнут и ДНК и различитим физичкохемијским анализама ради што бољег разумевања ове археолошке целине. Иначе, нова сезона ископавања Виминацијума је, подсећа Кораћ, већ у првим месецима дала изванредне резултате.

"После открића маузолеја истакнутог становника овог античког града, на истој локацији, у приградској зони, уз саобраћајницу која је водила на исток ка утврђењу Ледерата, код данашњег Рама, откривен је камени саркофаг, специфичан по томе што није опљачкан у прошлим временима", подсетио је. Ово је, каже, тек друго откриће нетакнутог саркофага у вишедеценијским истраживањима престонице провинције Горње Мезије. Израђен је, описује, од кречњака, споља неукрашен и без натписа, са поклопцем у виду двосливног крова са акротеријама у угловима.

Наставак...

После неколико дана забуне да ли је председник Србије Александар Вучић позван или није на инаугурацију Владимира Путина, из Москве је стигло званично саопштење Кремља, уствари врло понизно извињење. Саопштење је потписао лично Путин, а у њему стоји да наш председник „није позван грубом грешком“, pa га руски председник „моли да му опрости, ако икако може“!

Наиме, када су сарадници Владимира Владимировича Путина правили први („драфт“) списак званица, председника Србије, и то ГРУБОМ ГРЕШКОМ, сместили су у групу „издајник Србије, слуга Запада, лажни пријатељ Русије“! Логично је да такви нису добродошли у Русију, али је исто тако логично да се не смеју правити овакве омашке, каже високопозиционирани извор у руској власти. Када је председник Русије видео ову брљотину, одмах је похитао и лично упутио позив Вучићу – али се најмоћнији човек Србије већ био обећао брату Ердогану!

Тежи скандал је избегнут тиме што је Путин позвао Вучића да остатак маја проведе у руској престоници. „Драги пријатељу, молим Те да онда дођеш осмог или деветог маја, макар на Параду победе, кад си већ заузет седмог маја. Ако немаш обавеза, остани у Русији до краја маја или почетка фудбалског Мундијала“, стоји у личној поруци Путина упућеној Александру Вучићу.

С*ање ствари

... да би спрећила нереде

Припадници Министарства унутрашњих послова иселили су данас у Хрватску комплетно становништво места Хртковци, не би ли на тај начин спречили потенцијалне нереде због доласка припадника Српске радикалне странке у ово место. Како сазнаје Њуз, полиција је јуче блокирала скоро све прилазе Хртковцима, али је данас процењено да ова мера није довољна.

- Дужност полиције је да заштити све своје грађане и зато смо јутрос одлучили да муњевито реагујемо и иселимо становнике Хртковаца у Хрватску, чиме смо показали да смо озбиљна држава која не дозвољава радикалима да малтретирају њене грађане - изјавио је наш саговорник из МУП-а. Он каже да на овај начин неће бити никаквих проблема на забрањеном митингу радикала, јер нико неће моћи да малтретира локално становништво, кад ће локално становништво већ увелико бити у избегличким камповима у Славонији. 
- Још увек се не зна колико ће дуго ови људи морати да буду у Хрватској, за почетак би било најбоље да тамо остану до краја године, а за касније ћемо видети шта кажу безбедносне процене. Важно је да они знају да се и по повратку у Србију за час могу пребацити у Хрватску, ако било кад било ко буде најавио митинг у њиховом месту - каже наш саговорник и наводи да би ова ефикасна полицијска мера могла да се примени и на исељење љубитеља спорта који се плаше хулигана, као и припадника ЛГБТ популације у време одржавања Параде поноса.

Марко Дражић, Њуз

Патофизиолошке дисфункције мозга попут епилепсије могу да изазову "дежави" али исто тако и стрес, умор или исцрпљеност

Да ли сте некада имали осећај да сте већ били у неком граду, иако сте први пут у њему? Или да сте већ упознали особу коју први пут видите? Да вам се нешто већ десило, иако знате да није, као да сте били "са оне стране огледала"?

Када вам се непознате особе, околности и ситуације чине однекуд познатим, могуће је да се ради о "већ виђеном". О узроцима и разлозима због којих се јавља овај феномен, за "Живот плус", говори психијатар др Александра Бубера, специјалиста психијатрије, сертификовани трансакциони аналитичар, редовни едукатор и супервизор трансакционе анализе.

- Теорије које објашњавају зашто се јавља "дежави" засноване су на разним истраживањима, од којих се нека баве посматрањем и описом доживљаја особа које су их чешће имале, а неке их проучавају тако што овај феномен изазивају у лабораторији. Прво је постављена теорија "раздвојене пажње", као када радимо две ствари истовремено, па не можемо да обратимо добро пажњу на обе. На пример, зазвони нам телефон, а кренули смо у другу просторију по нешто. 

Наставак...

Продавање половних аутомобила није лако, а добар оглас је пола посла. То зна и мушкарац из Хјустона, који је на сајту „Крејгз лист“ понудио своју „тојоту королу“. Да је оглас био добар, најбоље сведочи чињеница да је аутомобил већ продат.

„Тојота корола“ је у свему просечна. Ни по чему се не истиче, ни изгледу, ни перформансама. Сем по издржљивости. Ту је „корола“ неприкосновена. И то је био адут на који је играо.

Сурова искреност требало је да прода „королу“ из 1999. године:

„Желите аутомобил који ће вам завршавати посао? Желите аутомобил око ког нема много муке? Желите аутомобил који вам нико никада неће похвалити? Па, не тражите даље. 'Тојота корола' из 1999. године.

Хајде да почнемо са карактеристикама.

Блутут: Нема

Шибер: Нема

Скупе фелне: Нема

Камера на задњем стаклу: Нема. Али задње стакло је провидно, а ви имате врат који можете да окренете. 
Да вам испричам причу. Једног дана моја 'корола' је почела да испушта чудан звук. Није ме било уопште брига и игнорисао сам. Престало је. Крај приче.

Наставак...

...које Београд улаже у заштити комараца

Више еколошких организација у земљи и свету изразило је велико поштовање и подршку Београду и градским службама на напорима које свакодневно улажу у заштити комараца. У заједничком саопштењу, ове организације истичу посвећеност и труд које градоначелник и његов тим свакодневно показују како би комарцима обезбедили оптималне услове за несметан развој и раст популације.

- Ниједан град у Европи до сада није учинио толико много на заштити комараца као што то чини Београд - објашњава ентомолог Рајко Петровић. - Градске власти су показале да су више него свесне значаја који има ова врста инсеката и његовој улози у даљем ланцу исхране. Приобаље Саве и Дунава су идеално станиште за комарце, а близина града и његових становника представљају непресушан извор хране што Београд чини јединственим еколошким системом у коме комарци могу остварити свој потпуни потенцијал - каже он.

Градски менаџер Горан Весић не крије задовољство због добијеног признања и обећава да ће град наставити да улаже значајна новчана средства у циљу очувања биодиверзитета, са посебним нагласком на зашиту комараца.

Наставак...

Председник Србије Александар Вучић састао се са Александром Соросом, замеником председавајућег Фондације за отворено друштво, са којим је разговарао о напретку Србије у европским интеграцијама, подизању предузетничког духа и унапређењу положаја Срба  у Србији.

Алекс Сорос је рекао да је Фондација за отворено друштво (Сорос фонд) спремна да помогне колико год је у њеној моћи у унапређењу положаја Срба у Србији, што би у великој мери допринело и њиховом већем учешћу у јавном животу. 

„Србија има прилику да искористи европске и националне ресурсе да унапреди положај најугроженијих грађана Србије, међу којима су и Срби“, истакао је познати хуманиста и филантроп Сорос.

Председник Вучић је захвалио Алексу Соросу што је одвојио мало времена у свом згуснутом распореду да посети Београд, а посебно је био до Неба захвалан што је Соросова фондација одабрала Београд за седиште регионалне иницијативе „Интеграција Рома 2020“. Та иницијатива биће под покровитељством Владе Србије, а Вучић и Сорос сложили су се да је једно од решења да се Срби у већем броју изјашњавају као Роми. 
„Када буду видели какве све погодности нуди статус Рома, мало ће Срба до 2020. пожелети да остану Срби а да се не интегришу у Роме“, стоји у саопштењу.

На крају је Александар рекао Алексу: „Поздравите Вашег тату!“

С*ање ствари

Страница: 1 2 3 ... 223