Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Занимљивости

Страница: 1 2 3 ... 218

Готово цела Србија лежи на огромном налазишту биткоина, потврдила су истраживања Рударско-геолошког факултета (РГФ), који тренутно анализира могућности експлоатације овог вредног ресурса.

Стручњаци са РГФ-а открили су огромну биткоин жилу која се пружа кроз компјутере у целој земљи, а за експлоатацију су заинтересовани, између осталих, и Руси Американци и Канађани.

- Ископавање биткоина би могло да почне већ сутра, али Србија за то нема довољно средстава. Зато ће највероватније ова рудна богатства бити дата на концесију понуђачу који на располагању има највише компјутера за ископавање, а Србија ће од сваког биткоина добити одређени проценат - изјавио је Томислав Ђерић, један од стручњака који је учествовао у истраживању.

Осим биткоина, утврђено је да постоје и богате наслаге валута лајткоина и пиркоина, с тим што је њихова вредност на тржишту доста мања од вредности биткоина.

- Лајткоине и пиркоине смо открили сасвим случајно, али су у питању велике резерве и њих бисмо, ако дође до почетка експлоатације биткоина, ископавали сопственим снагама јер је њихово рударење доста лакше и јефтиније – навео је Ђерић и изразио очекивање да ће експлоатација дигиталних руда у наредним годинама повећати бруто-друштвени производ за око 20 одсто.

Наставак...

Прве видео-игре прављене су помоћу ИБМ рачунара који су коришћени у војне сврхе: за разбијање лозинки и израчунавање путања испаљених ракета. Једна од најранијих игара, верује се и друга по реду икада направљена, јесте „Тенис за двојеˮ из 1958. године. Програмирање после „Тенисаˮ почиње све више да се развија и шири. Идеја о видео-играма постаје све популарнија.

Године 1970. почиње производња аркадних система за играње. Понг из 1972. je прва комерцијално успешна игра. Са усавршавањем тадашњих рачунара креће и еволуција видео игара. Једна од првих познатијих фирми за израду игара и играчких система био је „Атари". Осамдесете године доносе егзотичне боје у свет видео-игара које се, као и кућне играчке конзоле, и дан-данас играју. Године 1980. излази Пакман, а „Нинтендоˮ 1981. године избацује игру Донки Конг, где се по први пут појављује Супер Марио.

Али није све остало тако бајно, 1982. излази једна игра која ће заувек променити лице играчке индустрије. То је „Атаријеваˮ видео-игра И-Ти ванземаљац, креирана по истоименом филму, често називана и „најгором игром икада направљеном". Та игра је изазвала колапс читаве западне играчке индустрије. Више од три милиона примерака је враћено, купци су били незадовољни, а критичари сурови у оценама.

Наставак...

Према анкети интернет странице The Top Tens, направљеној на основу гласања из разних делова света, четири најглупље земље су САД, Северна Кореја, Индија и Хрватска...Србија се тренутно налази на 17. месту најглупљих земаља света.

Од суседних земаља, на листи су још и Бугарска (16. место) и Мађарска, која се тренутно налази на 19. месту. 

С обзиром на то да анкета још траје, могуће је да се ова позиција временом промени.

Хрватски портали наводе образложења неких од гласача зашто су ту земљу ставили у врх ове неславне листе.

"Хрвати су глупи. Земља је толико лепа, а људи са власти узимају новац за себе, па су све сиромашнији", једно је од образложења.

"Глупи грађани увек гласају за најгору власт, а онда се чуде кад више нема новца. Такође, већина њих слуша ужасну турбо-фолк музику из Србије и са Косова...", наводи анонимни гласач.

Други сматрају да су Хрвати "ограничени људи који мрзе читав свет", док неки наводе да "Хрвати воле певача усташких песама Марка Перковића Томпсона и ратне криминалце као што је некадашњи командант Главног штаба ХВО-а Слободан Праљк или првог председника Хрватске Фрање Туђмана".

Наставак...

Детроитски стадион “Понтијак Силвердом“ и даље стоји, после неуспелог покушаја рушења објекта експлозивом у недељу, пише Би-Би-Си. Међутим, грађевински радници кажу да је имплозија ипак обавила посао.

Тим је поставио експлозив у челичне греде, које се јесу сломиле, међутим “Силвердом“ је превише добро изграђен, рекли су званичници.

Сада морамо само да чекамо и пустимо да гравитација обави своје. Срушиће се, само не знамо када - истакли су званичници, пренео је Wxyz.com. Шеф грађевинског тима је рекао да његови људи процењују ситуацију. Извршни потпредседник компаније за рушење “Адамо“ рекао је да се осам експлозивних пуњења дисконектовало и зато нису експлодирали.

Рушење ће бити поново заказано, мада још није објављено када.

Стадион “Понтијак Силвердом“, у предграђу Детроита у Мичигену, био је дом за детроитске “Лавове“ од 1975-2001, као и за “Пистонсе“, од 1978-1988. На њему је “Лед Цепелин“ одржао концерт 1977, папа Јован Павле Други се појавио 1987. и одржани су бројни други масовни догађаји, подсећа Wxyz.com.

Аваз

Demolition blast fails to bring down Pontiac Silverdome 

Златна рибица већ испунила све жеље

Независни синдикат Деда Мразова (НСДМ) данас је протестовао широм Србије јер њиховим члановима Златна рибица узима посао испуњавајући људима жеље пред Нову годину.

Како су Деда Мразови саопштили на главном протесту у Београду, Златна рибица представља нелојалну конкуренцију зато што по повољнијим условима ради оно што су до сада радили Деда Мразови.

- Не само што Златна рибица испуњава жеље свима без обзира на то да ли су били добри или не, већ то чини и сад пред Нову годину кад је то наш посао, док Деда Мразови вредно спремају поклоне. Такође, она не мора ни да држи дијету да би могла да се спусти низ сваки оџак како би оставила поклоне - саопштили су Деда Мразови и позвали државу да интервенише.

Деда Мразови су изнели податак да је број жеља које ће ове године моћи да испуне опао за чак 90 одсто и да ће их испуњавати само онима који желе и њихове поклоне, поред оних које су добили од Златне рибице. 
- Пошто не знамо шта ћемо да радимо са вишком поклона, највероватније ћемо их у новогодишњој ноћи, у знак протеста, просути на Тргу републике – изјавили су Деда Мразови и као пример дрскости Златне рибице навели да је она чак направила и веб-сајт, а поклоне дели и преко вибера.

Наставак...

Мрежа компјутера који омогућавају трансакције дигиталне валуте биткоин потроши годишње више електричне енергије него 19 европских земља појединчано, пренео је данас Гардијан.

Компјутери за "рударење" биткоина годишње потроше 30,14 тераватсати (TWh), чиме би мрежа компјутера за битокин била отприлике равна са 60 земља у свету по потрошњи електричне енергије.

Свака трансакција у биткоинима који данас кошта 10.000 долара, због саме природе дигиталне валуте захтева огромне количине енергије - свака трансакција поједе по око 300 kWh струје.

Биткоин је дигитална или криптовалута која нема централну управу која би штитила безбедност корисника. Зато су креатори биткоина смислили комплексно шифровање за заштиту пребацивања биткоина медју корисницима. За сваку трансакцију је потребно решити сложене компјутерске проблеме због чега људи широм света уступају капацитет својих компјутера, често с наменски ојачаним процесорима и графичким картама.

Људи који уступају капацитете својих компјутера, такозвани "рудари" за то добијају накнаду - одређену вредност у биткоинима.

Наставак...

Судско веће Хашког трибунала донело је једногласну одлуку којом је српски народ осуђен на доживотну свађу око казне генералу Ратку Младићу.

Дугоочекивана пресуда је изазвала различите реакције и довела до оштрих подела у српском друштву.

- Хашки суд је овом пресудом оправдао сврху свог постојања и показао да је правда достижна - тврде у Фонду за хуманитарно право. - Бројни сведоци које смо чули током процеса и докази изведени пред судом јасно показују да је висина казне потпуно одмерена и више него заслужена. Српски народ мора прихватити своју одговорност, суочити се са прошлошћу и спровести пресуду у дело - поручују из ове невладине организације.

За разлику од њих, један део јавности сматра да је ова пресуда апсолутно неправедна и доказује пристрасност Хашког трибунала. 

- Хашки суд, од свог оснивања, за циљ има сатанизацију српског народа и приписивање одговорности за дешавања у бившој Југославији само једној страни. Наша дужност је да бранимо свој национални интерес и јавно кажемо шта мислимо о овој срамотној пресуди - истакао је Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери.

Наставак...

Многи корисници мобилних телефона често, како би били мирни, потпуно угасе тон за долазак порука и позива на свом телефону. Међутим, управо тада до изражаја могу доћи тзв. "фантомске вибрације" - осећај да је на уређај стигла порука или позив, иако то није случај.

Према једном истраживању са Тајвана, 95 посто власника мобилних телефона осетило је фантомске вибрације, а чак 84 посто њих је и чуло да им мобилни звони иако то није био случај. Слична ствар важи и за мобилне телефоне опремљене сигнализацијском ЛЕД лампицом - колико ли се само пута догоди да се у периферном виду чини како је стигла порука или нешто слично?

Сличан резултат је стигао и из истраживања 2012. године у Индијани. Од тристотињак студената, њих 89 посто је осетило неку врсту фантомских вибрација мобилног телефона, у просеку једном сваких пар недеља.

Није само "у игри" преокупираност младих мобилним уређајима - јер иста ствар се јавља и код рецимо болничког особља, где је готово три четвртине запослених доживело сличан осећај.

Наставак...

НАСА је снимила промене годишњих доба на Земљи током 20 година и направила глобалну мапу.

Визуелни подаци објављени ове недеље показују промене на Земљи из перспективе свемира. Поларне ледене капе и сНежни покривач се скупљају и шире у зависности од доба године.

Различите боје океана, плава, зелена, црвена и љубичаста, приказују обиље или недостатак подводног живота.

Океанограф НАСА Џереми Вердел који је радио на пројекту, каже да је то налик гледању дисања Земље. Он је навео да визуелни приказ показује да на северној хемисфери проЛеће долази раније а да јесен траје дуже.

Вердел је приметио и да се Арктик временом смањује, што је случај и са Антарктиком, иако мање очигледно.

Мапа је склопљена од слика које су снимили сателити.

РТРС
Погледајте ВИДЕО

Јапанско железничко предузеће извинило се путницима пошто је један њихов воз кренуо 20 секунди пре него што је предвиђено возним редом, преноси Би-Би-Си.

Руководство, одговорно за линију „Цукуба експреса“ између Токија и града Цукубе, „искрено се извинило због непријатности“ које су изазвали.

У званичном саопштењу, компанија наводи да је воз требало да крене у 9:44:40, али је уместо тога кренуо у 9:44:20 сати.

До грешке је дошло зато што особље није проверило возни ред, каже се у саопштењу.

Компанија наводи да због ове непријатности није било жалби путника.

На тој линији возу треба 45 минута да из Токија стигне у Цукубу.

Јапан се поноси мрежом брзих железница (Шинкансен) којом је од 1964. године до данас путовало више од 11 милијарди путника, а није забележен ни један смртни случај због судара или излетања воза из шина.

Кашњење возова, брзих или регуларних линија, толико је ретко да сваки пут кад се догоди постане вест.

РТС

Страница: 1 2 3 ... 218