Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Занимљивости

Страница: 1 2 3 ... 225

...које све што мајстори за дан саграде, за ноћ обаљују

Ангажовање Безбедносно информативне агенције на грађевинским радовима на Коридору 10 почело је да даје резултате, сазнаје Њуз.

БИА је током надзирања радова успела да уочи, лоцира и у брзој акцији приведе три виле које су све што мајстори на Коридору за дан саграде, за ноћ обаљивале.

Агент БИА који је желео да остане анониман каже како су се агенти инфилтрирали у мрежу вила и успешно осујетили акцију саботирања изградње Коридора:

- Пут градила три министра рођена,

Три министра, три стручне особе

Прво бјеше Велимир Илићу,

Друго бјеше Антић Александре,

Треће бјеше Михајловић Зорана;

пут градили до аутопута,

пут градили три године дана,

Три године са триста мајстора;

Не могаше темељ подигнути,

А камоли саградити пута.

Што мајстори за дан га саграде,

То све вила за ноћ обаљује, изјавио је агент.

Ово хапшење и привођење доказује да је ангажовање БИА био паметан потез који је довео до прекида агентурног деловања вила, сматрају стручњаци.

Наставак...

Много патим што не могу своју партнерку да држим за руку или пољубим на улици, пожалила се Ана Брнабић а ексклузивно преноси С*ање ствари

Премијерка Србије Ана Брнабић је отворено говорила за београдски прајд магазин „Понос Србије“ о својој сексуалној оријентацији, али и о дискриминацији са којом се суочава сваког Божјег дана. Подршку најближих имам али се надам и да ће приче о поделама на „геј“ и „стрејт“ престати да буду табу, каже једна од најлепших премијерки у Европи.

„Народ ме је добро прихватио, многе бабе ми траже аутограме или желе само да ме додирну, да се увере да сам стварна“, каже Брнабић. „Међутим, има и неких који ме злурадо ословљају са ʼсине‛, ʼтебра‛, ʼгосподине‛, ʼдечко‛, а нису ретки ни они који мисле да сам ʼбрат Пантела‛!“

Као што је премијерка нагласила, нису ипак све ствари ни дивне ни ружичасте: „Много патим што не могу своју партнерку да држим за руку или пољубим на улици. Ипак је ово Балкан, није чак ни Хрватска.“

На крају опширног интервјуа премијерка је рекла да смо „ипак сви само људи“, али је додала „да су најпаметнији и најбољи међу нама били хомосексуалци“.

(С*ање ствари)

... да рађају децу када оду у пензију

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упутило је апел свим женама да се на рађање деце одлуче када оду у пензију.

Министар Зоран Ђорђевић оценио је да би, у случају да мајке постану тек у пензији, женама било далеко лакше јер не би морале да размишљају о томе да ли ће због трудноће остати без радног места.

- Пензија је идеално доба за родитељство јер жена тада има много више времена да се посвети детету. Предности мајчинства у пензији су бројне. У том животном добу жена не мора да тражи неког да јој чува дете док је на послу, или да га уписује у вртић, јер може да буде са њим током целог дана, а то је веома важно за правилан развој деце. Нису занемарљива ни повећања пензија која је председник Вучић најавио и захваљујући којима ће породиље пензионерке имати много бољи финансијски положај у односу на оне жене које се на рађање деце одлуче док су запослене или траже посао - истакао је министар.

- Рађање деце у пензији би било боље и за каријере жена јер би у том случају лакше долазиле до радног места и не би биле дискриминисане када је запошљавање у питању. Послодавци, о којима такође морамо да водимо рачун, у том случају коначно не би морали да страхују због жена које радни однос користе за трудничко или породиљско боловање - објаснио је министар Ђорђевић.

Наставак...

Оштри твитови Доналда Трампа рушили су с времена на време вредност акција компаније „Амазон”, али то је био само привремени пад. Вртоглави раст се наставио и некада мала фирма за продају књига, основана у гаражи у Сијетлу пре 24 године, ушла је у ексклузивни клуб компанија које вреде више од билион (или хиљаду милијарди) долара. У њему је само још „Епл”, који је ту некад незамисливу границу прешао у августу. И један и други сада вреде више него што је укупан бруто друштвени производ Турске или Швајцарске.

Богатство оснивача и директор Џефа Бејзоса увећало се на 167 милијарди долара, скоро колико заједно имају Бил Гејтс и Ворен Бафет, до прошле године неприкосновени двојац на глобалним листама најбогатијих људи на планети.

Када је „Амазон” 1997. изашао на берзу, једна акција вредела је 18 долара, да би овог уторка достигла вредност од 2.050 долара. Од онлајн књижаре, „Амазон” је израстао у џина електронске трговине преко којег се данас обави 49 одсто свих интернет куповина у САД. Производи „киндл” читач и постаје конкуренција „Нетфликсу”, улазећи у продукцију филмова и серија. Поврх свега, највреднији део бизниса је продаја технолошких услуга у клауду. У његовом дигиталном облаку смештени су сајтови „Нетфликса”, „Унилевера” и других великих фирми, док само уговор са Пентагоном вреди 10 милијарди долара.

Пошто је многе малопродајне ланце приморао да ставе катанац, сада и директно улази на њихов терен отварајући „обичне” продавнице, где купци могу да тестирају техничке производе попут „киндла” или подигну робу не чекајући поштара.

Наставак...

Власти су по природи сумњичави према новотаријама, страхујући да могу да им нашкоде, па не чуди да се са отпорима у старту суочавао и напитак који се већ вековима свакодневно миришљаво лелуја у милијардама шољица широм света. Историја кафе је мешавина митова и чињеница још од давних времена када је из прадомовине у провинцији Кафа у југозападној Абисинији кренула у освајање планете.

Према једној арапској легенди, чувар коза, извесни Халди, још пре хиљаду година је открио стимулативна својства кафе, закључујући да му је стадо живахније када се наједе њеног зрневља. Путовање из Абисиније покренули су монаси хришћанских Копта, да би кафу наставили да шире следбеници исламских мистика, суфа. И једнима и другима је кафа је постала спиритуално пиће које је телу давало снагу током целоноћних молитви.

Човек је кафу открио тек када је пренета за Јемен где су у области Мукха (Мока) негде крајем 7. века основане прве плантаже уз обале Црвеног мора. Један рукопис из париске националне библиотеке сведочи да је употреба кафе била позната већ око 875. године. Кафа је освајала простор и утврђивала своје позиције. Јеменски студенти каирског исламског универзитета Азхар донели су је за Египат. Ходочасници који су путовали до Меке учинили су да се прошири Арабијским полуострвом. Коју деценију касније, кафа је освојила Меку, Каиро, Дамаск и Истанбул.

Наставак...

Кока-Кола улази у бизнис са кафом куповином бренда „Коста кофи” од британске компаније Витбред за 3,9 милијарди фунти (5,1 милијарде долара). Очекује се да ће споразум битри финализован у првој половини 2019. године, преноси агенција АП. Прикључивањем „Косте” низу својих брендова, компанија Кока-Кола ће ући на једно од ретких тржишта напитака на којем тренутно није одмерила своју снагу, и где би могла потенцијално да снажно конкурише ривалима као што је Старбакс.

„Коста доноси Кока-Коли нову снагу и експертизу у сектору кафе, док наш систем може да створи могућности за раст бренда Коста широм света”, изјавио је Џемс Квинсеј, председник и главни извршни директор компаније Кока-Кола.

„Топли напици су један од ретких преосталих сегмената у целокупном сектору напитака у којем Кока-Кола нема глобални бренд”, додао је. Коста има преко 2.400 кафеа у Уједињеном Краљевству и још 1.400 на више од 30 међународних тржишта. У првом кварталу ове године, остварио је оперативни профит од 123 милиона фунти, и приход од 1,29 милијарди. 
Овај споразум представља велики поврат инвестиције за Витбред, који је купио Косту 1995. године за 19 милиона фунти, када је та фирма имала само 39 кафића, да би у међувремену постала највећа компанија за кафу у Британији.

Наставак...

Београдски тим "AXE-R" направио је најатрактивнији персонални рачунар на свету који је на такмичењу "CMWS 2018", одлуком стручног жирија, заузео прво место у апсолутно најтежој категорији "Scrach Build", али је проглашен најбољим и гласовима публике.

Пре једног месеца Ненад Ђорђевић, Немања Ђорђевић и Душан Србљак пријавили су свој пројекат "AXE-R" за учешће на престижном светском првенству у модификацијама и иновацијама рачунара и рачунарских кућишта "Case Mode World Series 2018".

Несвакидашњи атрактивни хексагони дизајн и импресивне компоненте вештачке интелигенције издвајају "AXE-R" и чине га посебним у односу на све остале рачунаре. Кућиште "AXE-R" поседује скуп сензора који у сваком моменту прате све виталне параметре рачунара, укључујући влажност и температуру ваздуха. Само брине о компонентама, уколико дође до цурења течности аутоматски се гаси, а уколико температура није оптимална, поклопац се отвара ради проветравања.

Кућиште "AXE-R" немогуће је упалити без физичког кључа, ни отворити поклопац „хаубе“ без кодираног и скривеног РФ кључа. Такође, „хауба“ је покретна и аутоматски се отвара и затвара.

Наставак...

Агенција Ројтерс пише данас о убрзаном развоју српског ИТ сектора и његовом доприносу убрзању раста бруто производа земље, наводећи да Србија, иако мали играч у светским па и западноевропским оквирима, сада генерише 10 одсто БДП-а од информационих технологија.

Србија, земља која сматра проналазача Николу Теслу једним од својих најпознатијих синова, гледа на технологију као средство које ће јој помоћи да изађе из вишедеценијске економске стагнације у коју је упала након ратова на Балкану 90-их година, почиње причу британска агенција.

Министар финансија Синиша Мали каже да је извоз технологије донео земљи у досадашњем току године милијарду евра (1,2 милијарде долара) у поређењу са око 900 милиона евра у 2017. години, чиме се ИТ сврстава у прва три извозна сектора, поред аутомобилске индустрије и пољопривреде, наводи се у тексту.

Српске компаније, додаје се даље, производе софтвере за широк спектар индустрија - од пољопривреде до медицине, као и апликације за превознике типа „Убер”, за клауд технологије, онлајн игрице... Баве се такође пружањем услуга кол-центара и помоћи клијентима.

У тексту се напомиње да под премијерком Аном Брнабић (42), чији претходни радни ангажман карактерише промовисање предузетништва, Србија појачава подршку стартап сцени и анимира мултинационалне компаније да започну пословање у Србији, привлачећи стране инвеститоре ниским платама и субвенције до 10.000 евра по запосленом.

Наставак...

„Гугл“ прати кретање својих корисника, чак и ако они експлицитно нагласе да то не желе, показало је истраживање америчке агенције АП.

Како наводи АП многи „Гуглови“ сервиси на мобилним телефонима са „андроидом“ или на „ајфону“ бележе податке о вашој локацији, чак и кад корисник у подешавањима намести да не жели ту опцију, што су потврдили и истраживачи са „Принстона“.

У већини случајева, „Гугл“ унапред тражи дозволу да користи вашу локацију. На пример, апликација „Гугл мапс“ ће вас подсетити да дозволите приступ вашој локацији ако је користите за навигацију и уколико је дуже време користите на тај начин, показаће историју вашег кретања на временској линији.

Такво меморисање дневног кретања носи са собом ризике по питању приватности, а полиција га често користи да би одредила локацију осумњичених.

„Гугл“ зато омогућава и да се историја локације искључи, уз напомену да ће на тај начин компанији бити онемогућено да памти где је корисник био.

Међутим, то није тачно, наводи АП, јер чак и ако је та опција искључена, поједине апликације „Гугла“ складиште локације без питања корисника.

Наставак...

Република Србија предложиће наредних дана у Бриселу поделу ресторана на Панчићевом врху на Копаонику, ексклузивно сазнаје Њуз. Према тој подели, северни део ресторана, који укључује кухињу, шанк, барске столице и два сепареа требало би да припадне Србији.

Председник Србије Алексанар Вучић напоменуо је да ће многи критиковати овакву одлуку, али да је у овом тренутку подела ресторана највише што можемо да добијемо и да ако не одреагујемо што пре ризикујемо да га целог изгубимо.

- По цео дан слушамо те стручњаке који причају да је ресторан на Панчићевом врху срце Србије, а да питам ја њих, колико пута су га посетили. Да ли знају да наведу имена свих конобара и сталних муштерија, да ли су икада прочитали понуду дана - пита се председник Вучић. Он је напоменуо да држава чини све што је у њеној моћи да одбрани ресторан, за разлику од оних из бивше власти који за њега прстом нису мрднули.

- У време Ђиласа, Јанковића, Јеременића нико није спомињао ресторан на Панчићевом врху. Они су мислили само на свој џеп, бројали су своје милионе и понашали се као да ресторан на врху Копаоника ни не постоји. Е то је разлика између нас и њих, ми се даноноћно боримо за тај ресторан, али у овом тренутку је подела највише што можемо да добијемо - изјавио је Вучић и најавио специјалан воз који ће саобраћати из Београда до ресторана, чија ће унутрашњост бити осликана ресторанским менијем.

Марко Дражић, Њуз

Страница: 1 2 3 ... 225