Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Занимљивости

Страница: 1 2 3 ... 265

Произвођачи један по један избацују пуњаче из паковања својих нових паметних телефона, али и неке од до сада стандардних додатака.

Јужнокорејски медији недавно су пренели да ће се на ово одлучити „Самсунг” за своје телефоне из серије „галакси”. Купци у Срби већ су искусили ове новине, непријатно изненађени информацијом да уз одређене моделе нису спаковани пуњачи као ни слушалице, што се годинама подразумевало.

Осим тога, за неке моделе, истина, добија се „каблић”, али је потребна утичница с „ц” улазом, а не као до сада УСБ излазом. Међутим, она се не добија у пакету и оригинална није нимало јефтина.

Како су нам објаснили продавци, стари пуњачи нису довољно ефикасни и не могу довољно брзо да напуне батерије, што потврђују и искуства власника новијих уређаја, па је додатни трошак тако неминован.

Медији су пренели да „Самсунг”, рецимо, на овај начин планира да се придружи глобалној борби против пластике, кроз сопствену иницијативу да потпуно уклони пластику из паковања до 2025. године. Компанија је, међутим, истакла како ће смањени трошкови значити и нижу цену за потрошаче. И конкурентски „Епл” исто је урадио још 2020. за телефоне „ајфон”, а недавно је најављено да ће се на тај корак „смањења трошкова” логично одлучити и друге мање компаније од наредне године. Купци, међутим, не примећују да цене телефона падају.

Наставак...

Научници НАСА објавили су да је њихов ровер "Perseverance" (истрајност) пронашао неке од најважнијих узорака органског порекла до сада, који иду у корист мисије утврђивања постојања живота на Марсу.

Неколико недавно прикупљених узорака укључује органску материју, што указује на то да је кратер "Језеро", који је вероватно некада "држао" језеро и делту која се уливала у њега, имао потенцијално насељену средину пре 3,5 милијарди година.

- Стене које смо истраживали у делти имају највећу концентрацију органске материје коју смо до сада пронашли током ове мисије - рекао је Кен Фарли, научник пројекта "Perseverance" на Калифорнијском институту за технологију у Пасадени.

Мисија ровера, која је почела на Црвеној планети пре 18 месеци, укључује тражење знакова древног микробног живота. Тренутно, ровер садржи 12 узорака стена.

Локација делте чини кратер "Језеро", који се протеже на 45 километара, геолошке карактеристике у облику лепезе, која је некада била присутна на месту где се река спајала са језером, при чему чува "слојеве марсовске историје" у седиментној стени, која је настала када су се честице спојиле у овом окружењу које је раније било испуњено водом.

Интересантно је да је НАСА овом месту на Марсу дала име "Језеро", на српском језику, јер својим рељефом подсећа на малу општину Језеро у Републици Српској, која има 1.100 становника.

Наставак...

Председник Србије Александар Вучић је револтиран несташицом млека и зато најављује да ће лично објавити имена свих крава које су, у претходном периоду, смањиле придукцију ове животне намирнице.

- Разочаран сам и љут јер је држава урадила све да краве буду задовољне и неометано обављају своју дужност - јасан је Вучић - Пажљиво сам анализирао извештаје министарства пољопривреде и јасно је да је проблем управо у њима и да су оне те које производе мање млека него што је потребно. Такво неодговорно понашање је потпуно недопустиво у данашњим спољнополитичким околностима. Уколико се нешто ускоро не промени, лично ћу објавити имена свих крава које одбијају да снабдевају тржиште довољним количина млека - категоричан је председник.

Сви државни органи раде на решавању овог проблема, а најављује се и оштре санкције за све оне који су својим деловањем довели државу у незавидан положај.

- Прилично је сумњиво да се све ово дешава у време кад већ имамо несташице шећера, када је кромпир поскупео преко 150 посто, цене енергената и хране свакодневно скачу, а тек нас чека зима и вероватне рестрикције струје. Тешко ћете ме убедити да је све то случајно - објашњава Вучић. 

Наставак...

Свима је познато колико фрустрирајући могу бити уједи малих напасти - комараца. Када почнете да се чешете око места убода, свраб се обично погоршава и... улазите у зачарани круг.

Неки људи сматрају да су „прави магнети” за комарце - инсекти хрле код њих где год да се налазе, остављајући убоде на сваком изложеном месту, док други комарцима нису посебно занимљиви, а ако их и убоду свраб и црвенило их не муче много.

Када вас комарац угризе, прободе кожу помоћу посебног усног органа (пробосциса) који му служи за сисање крви. Како се комарац храни вашом крвљу, он убризгава пљувачку у кожу.

Лесли Восхол, потпредседник и главни научник на Медицинском институту „Хауард Хјуз”, објаснила је да пљувачка комарца има квалитет сличан анестетику, тако да не осећате угриз све док инсект не одлети. Такође садржи антикоагулансе тако да ваша крв наставља да тече без згрушавања.

„Пљувачка комараца садржи много протеина; неки су алергени… Наше тело препознаје протеине комараца као страно тело, а наше имунолошке ћелије крећу у акцију да се боре против њега”, објаснила је Восхолова. 

Зашто ујед комарца сврби 

Није угриз оно што изазива свраб - то је у ствари одговор тела на страни протеин комараца са којим тело покушава да се бори. Због тога неки људи имају само благу реакцију на угризе, док други, осетљивији на страни протеин, реагују тако што им се стварају већи отоци, јаче црвенило и упорнији свраб.

Наставак...

Најатрактивнији туристичко-музејски воз у Европи „Носталгија”, са вагонима из двадесетих и тридесетих година прошлог века, после три године данас је почео поново да саобраћа на релацији Мокра Гора - Вишеград. До 30. октобра, сваке суботе и недеље, из станице Мокра Гора за Вишеград, воз „Носталгија” полазити у 11.15 часова, док је повратак из станице Вишеград у 15.35 часова.

„Спајањем ове две дестинације туристима је омогућено да уживају у природним лепотама и културним садржајима које нуде и Мокра Гора и Вишеград, чиме су обједињене и обогаћене туристичке понуде Србије и Републике Српске. Додатно, у компанији 'Србија воз' смо изузетно поносни и на чињеницу да у 21. веку, у време када на наше пруге уводимо модерне возове са савременим функционалностима, истовремено и нудимо несвакидашње искуство путовања железницом са почетка 20. века, чиме унапређујемо туристичку слику целог региона,” изјавио је в.д. директора „Србија воза” Иван Булајић.

За време вожње пругом у дужини од 25 километара од Мокре Горе до Вишеграда, из вагона са дрвеним клупама и са аутентичном локомотивом, путници ће имати прилику да сагледају богатство и лепоту природе овог краја, али и да током двосатног боравка у Вишеграду посете знаменитости, као што су Мост на Дрини и Андрићград.

Наставак...

Голубачку тврђаву, средњовековну лепотицу и једну од најатрактивнијих туристичких дестинација у Србији, погодио је гром, потврђено је „Политици”  у установи „Тврђава Голубачки град”, надлежној за овај споменик културе.

Гром је ударио у Шешир кулу, најатрактивнији и највиши део утврђења који се уздиже на 70 метара висине. Како се ово догодило у недељу, 21. августа, још нису познате размере оштећења, нити материјална штета коју је нанела та природна непогода. Незваничне процене указују да последице нису мале.

Екипе задужене за процену оштећења изашле су на лице места. За сада се раде процене на доводу струје и инсталацијама, јер је ту већа штета него на самом крову куле, јер нам у овом тренутку не раде рефлектори, нема струје у Шешир кули и у још две, претпоставља се да је страдала комплетна аутоматика. Мајстори ће утврдити да ли се квар може брзо отклонити или се морају мењати каблови, каже за „Политику” Искра Максимовић, директорка Голубачког града.

Што се тиче крова куле, када извођачи радова буду могли да изађу на врх, процениће степен оштећења и штету, односно да ли ће морати да се мења читава шиндра или само део.

„Тврђава има добру громобранску заштиту, посебно је рађена заштита за довод струје, и то нас је очигледно спасло јер ко зна шта би било без тога”, сматра Максимовић. Додаје да познаваоци прилика кажу да је гром ударио у паник светло које се налази на горњем делу Шешир куле и тврде да су у том смислу имали срећу.

Срећна околност је и што нема повређених, иако је у моменту удара грома на тврђави било посетилаца.

Наставак...

У аутомобилској индустрији коњска снага је постала стандард исказивања потентности агрегата, односно његове максималне снаге. Овај појам је настао у време када је поређење рада мотора са радом коња олакшавало купцима да схвате његову праву снагу.

Током касних 1700-их година, шкотски иноватор James Watt је произвео парну машину. У потрази за начином објашњења, Watt је сматрао да ће поређење рада његовог мотора са радом коња омогућити свима да схвате вредност новог изума.

James Watt је радио са коњима у руднику угља, а његова процена је била да просечна животиња може да помери 100 килограма угља на удаљености од 30 метара током једног минута. Watt је затим проценио да његова парна машина може да уради исти посао као десет коња па је због тога тврдио да има десет коњских снага. То значи да би његов мотор могао да премести 1.000 килограма на дистанци од 30 метара сваког минута, или 100 килограма дуж 300 метара, уколико је то било потребно.

Како пише Ревија ХАК, овај потез је наишао на прихватање купаца, а Watt-оое тврђење о перформансама су чиниле основу за поређење и са супарничким инжењерима. Недуго после тога, сви су почели да мере у коњским снагама. Баш због James Watt-а данас имамо међународну мерну јединицу у виду коњске снаге која износи тачно 746 вата.

Агенције

Обратите пажњу на ових неколико ствари

Сви који су макар једном доживели да им интернет успори или "закуца", знају колико то може бити фрустрирајуће искуство. Ипак, људи којима је хронично спор Wi-Fi требало би да обрате пажњу на неколико ствари.

На брзину Wi-Fi мреже може да утиче доста фактора - од позиције рутера, преко броја корисника и каблова, па све до избора интернет провајдера.

Рутер мора бити на правом месту

На брзину може утицати и позиција на коју је постављен рутер, као и опсег мреже коју користите. Углавном се препоручује да рутери буду смештени у отвореном простору и да не стоје на поду. Стручњаци чак предлажу да се рутер подигне високо на неку полицу како би се максимизирао досег.

Поред тога, одабир опсега током повезивања је важан. Рутери емитују сигнал у опсезима од 2,4 GHz и 5 GHz и то се најчешће може одабрати на Wi-Fi листи када повезујете неки уређај.

Иако 5GHz мрежа може да преноси веће брзине, проблем је што је досег мреже на овој фреквенцији мањи. То значи да 2,4GHz треба да буде први избор за уређаје који су удаљени од рутера јер лакше пробија кроз тврде баријере, као што су зидови и подови. Мало дебљи зид може потпуно да блокира 5GHz мрежу .

5ГХз се, са друге стране, препоручује за уређаји који се налазе у близини рутера.

Наставак...

Ласерска оловка која може да пише у ваздуху најновије је откриће кинеских научника. Наиме, стручњаци из лабораторије Хунгтуо у Вухану креирали су оловку која користи кратке ласерске пулсеве како би уклонила електроне из молекула ваздуха и претворила их у плазму која емитује светлост, како би се написане речи појавиле у ваздуху, преносе светске агенције.

„За цртање у ваздуху захваљујући овој оловци нису потребни ни табла, папир, ни екран. Оловка користи пулсеве од само неколико фемтосекунди (једнака једном квадрилионитом делу секунде), којима је потребно милион мегавата енергије. Како су ти пулсеви изузетно кратки, потрошња енергије и није тако велика, а ласерску оловку је могуће безбедно користити”, објашњава вођа истраживачког тима Цао Шангдонг.

Научници се надају да би ова ласерска оловка у будућности могла да се користи у квантном рачунарству и другим напредним технологијама, а можда чак и као нека нова холографска технологија.

РТС

Студенткиња друге године Факултета музичке уметности у Београду, Вера Столић, освојила је прву награду на највећем светском фестивалу фолклорне музике који је крајем јула одржан у граду Браила, у Румунији. Она студира на Катедри за етномузикологију и етнокореологију, а публици се представила песмама са Косова и Метохије, наступивши у аутентичној традиционалној народној ношњи из некадашњег царског српског града Призрена.

Студенткиња из Краљева била је једини представник Србије, а бриљирала је међу осталих 29 учесника из Румуније и Молдавије. Појашњава да су се за тај ужи круг јављали онлајн, слањем снимака извођења две песме и да је стигло укупно више од 100 пријава за 15. Интернационални фестивал фолклорне музике.

- Била сам пресрећна када сам се пласирала у ужи круг, јер је веома велики успех уопште учествовати на овом такмичењу. А прво место уопште нисам очекивала, утисци се још нису слегли, конкуренција је била прејака и сви кандидати су били изванредни - објашњава Столићева и додаје да је учеснике пратио оркестар „Лаутари” из Молдавије, под диригентском палицом маестра Николаја Ботгроса.

Иако се њено извођење невероватно разликовала од наступа осталих извођача, публика је, каже, разумела и одушевљено реаговала на песме „Прелетеше птице ластавице” и „Ој, цоко, цоко”. Ова друга се толико свидела и такмичарима из Румуније па су одлучили да је ускоро изведу у једном популарном телевизијском шоу-програму.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 265