Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Занимљивости

Страница: 1 2 3 ... 233

Научник др Пол Тинари, из Британске Колумбије, верује да ће ускоро бити могуће за неколико дана направити кућу, од нацрта до градње, захваљујући 3Д штампачу бетона за кућу, који је он измислио.

Др Тинари, који се бави грађевинским и машинским инжењерингом, каже да се градња није много изменила још од времена старих Римљана, али сматра да је сада технологија довољно напредовала и да су компутери довољно моћни да ураде све што је потребно за брзу градњу. То се нарочито односи на изградњу јефтиних станова, или за замену порушених у областима погођеним елементарним непогодама.

Поступак је сличан онима који се примењују и за свако друго 3Д штампање. Бетон се стави у штампач смештен изнад тла на одговарајућој локацији, и када добије информацију преко компјутера, он почиње да испушта бетон у облику потребном за зидање те одређене куће. Употребљавају се посебне врсте бетона, са еластомерима због обликовања, и акцелерантима за брзо сушење.

Тинари каже да спољашња конструкција куће са четири спаваће собе може да се направи за 24 сата и то по цени која је свега десети део цене за уобичајену градњу.

Наставак...

Српска православна црква позвала је све грађане да не губе веру у Вучића, јер наше спасење зависи управо од вере у овог човека, оцена је после седнице редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.

Према њиховим речима, у последње време све је више људи, посебно оних млађих, који губе веру у Вучића. Они све више преиспитују његове речи, упозорава СПЦ, што може да буде веома опасно, чак и погубно по наш народ.

- Људски је да човек поставља нека питања, да тражи неке одговоре, да жели да допре до истине, али на том путу он никад не сме да сметне са ума да је Вучић тај који се сваког дана жртвује за све нас. Не сме да заборави Вучићев улазак у Тирану, Вучићев пут на Бриселске преговоре и најажније, оне велике мисли које је поделио са нама у Беседи на Пинку - изјавио је патријарх српски Иренеј и нагласио да народ треба да поштује и апостола Додика, који шири Вучићево учење по удаљеним крајевима. Он је подсетио и на бројна Вучићева чуда, попут оног када 15 сати није ишао у тоалет током скупштинског заседања, или онда када је једном шерпицом пуњених лигњи нахранио гладне.

Наставак...

Синиша Мали оригинално

Име и презиме Синиша Мали на корицама доктората Синише Малог су у потпуности оригинални и као такви не могу бити оспорени, што значи да јсе докторат признаје као валидан, утврдила је комисија за проверу доктората Синише Малог, министра финансија у Влади Републике Србије. Комисија, састављена од чланова који такође имају оригинална имена, тврди да су све оптужбе овим падају у воду и да је јасно да комбинација имена Синиша и презимена Мали сасвим јасно говори да се ради о оригиналном доприносу домаћој и светској науци.

Име и презиме стоје на самом почетку рада, и јако је битно чије је то име и презиме. У овом случају смо утврдили да то јесте име и презиме Синише Малог, тако да даље од тога нема шта посебно детаљно да се гледа, каже један од чланова комисије који је желео да остане анониман. - Синиша је много али је само један Синиша Мали, закључује он.

Према резултатима истраживања комисије, било је јако битно утврдити да ли је овај конкретни Синиша Мали баш тај Синиша Мали и да ли је повезан са истим људима са којима је повезан и Синиша Мали, као људи који имају имена и презимена “Ана Брнабић” и “Александар Вучић”. 

Наставак...

Очекујем од вас, грађана, да поднесете оставку јер сте изгубили Космет

Драги грађани,

Десило се оно чега сам се прибојавао и на шта сам свих ових година упозоравао, али ме нико није слушао: изгубили сте Косово и Метохију. Шта је ту је, идемо даље, људи праве грешке, а кад кажем људи, мислим сви осим мене.

Након свега, очекујем од вас да признате кривицу за губитак Косова и Метохије и да моментално поднесете оставку. Мислим да је то најмање што можете да урадите, будући да нема никакве дилеме ко је крив за ову трагедију. За сваки случај ћу напоменути још једном да нисам крив ја, него ви. Нема потребе да се сада правдате и смишљате изговоре за нешто што сте, својом исхитреношћу, ароганцијом и нестручношћу упропастили за сва времена и за све генерације које долазе после вас. Јако ми је жао што сам се баш ја затекао на месту председника у овом тренутку када сте изгубили велики део територије моје земље. Не знам чиме сам заслужио да будем кажњен на тако суров начин.

Оно што ме боли можда и највише од свега јесте то што ни у једном тренутку нисте нашли за сходно да ми изложите своје планове нити да разговарате са мном. А уз моју помоћ сте могли да сачувате свету српску земљу.

Наставак...

Разграничење са пекаром у Борчи

Председник Вучић изнеће свој предлог о разграничењу са пекаром у Борчи пред саветом безбедности УН следеће недеље. Вучић каже да је разграничење од пекаре Рома једини начин да Срби и Албанац живе у миру.

- Чињеница је да је суживот на овим просторима Борче немогућ између Срба са једне, и власника пекаре са друге стране. Предложићу да се између Србије и пекаре направи чврста граница која би раздвојила Србе од Албанца и тиме зауставила даља ескалација сукоба и сачувао мир на овом подручју за наредна поколења, изјавио је српски председник.

- Већ вековима се на овим просторима дешавају конфликти због тога што наши народи не могу да живе заједно. Стога је једино решење да се на уласку у пекару постави пасошка и царинска контрола које ће направити бафер зону између Срба и Албанца. Уверен сам да овако нешто неће неће утицати на слободан проток бурека, путер кифли и жужуа, већ само на физичко одвајање два потпуно различита народа који не могу да живе и сарађују. Свој генијални план о раздвајању нас и њега ћу представити највишим светским званичницима и уверен сам да ће и Ангела Меркел и Емануел Макрон и остали европски челници умети да цене намеру да се иде потпуно супротно од онога чему Европа тежи већ деценијама, нагласио је председник Вучић.

Наставак...

На Вилсоновом шеталишту осликан је први три-де пешачки прелаз у Сарајеву. У будућности се планира још тродимензионалних зебри у близини основних школа и вртића са циљем повећања сигурности деце у саобраћају.

Имајући у виду све веће гужве на главним саобраћајницама у Сарајеву, посебно онима у близини институција, неминовна је потреба повећања нивоа сигурности саобраћаја, посебно најрањивијих учесника у саобраћају - ученика, пише портал klix.ba.

Тродимензионални пешачки прелази су оптичка илузија која привлачи пажњу возача, како би успорили вожњу, а у неким земљама, заменили су „лежеће полицајце“.  

Осим што ће оваки прелази натерати возаче да успоре, пошто угледају наизглед лебдећу зебру, забавиће и пешаке, који ће имати осећај да ходају по ваздуху. 

Пројекат исцртавања три-де пешачких прелаза показао се успешним у многим државама широм света.

Агенције

... кесе са ђубретом, јер због кише не могу да роштиљају

Ружно време и киша покварили су планове многима који су желели да данас у неком од паркова распале роштиљ поводом Празника рада, па се због тога већина њих договорила да само разбацају около кесе са ђубретом, јављају наши репортери са излетишта широм Србије.

- Имамо Вајбер групу “Кошутњак Роштиљање 2019” коју смо отворили дан после 1. маја прошле године. Пошто је данас време никакво, одлучили смо да не правимо роштиљ, али да ипак учинимо нешто поводом овог великог празника. На месту на којем традиционално славимо Први мај, разбацаћемо ђубре у кругу од неколико десетина метара. Какав је то Празник рада ако не оставимо макар неки траг да смо се данас борили за права радника? - упитао се Милош Добриновић са Карабурме који сваке године на истом месту на Кошутњаку са друштвом прославља овај празник.

Како јављају наши репортери из београдских паркова, од раног јутра почела је борба за тражење што бољег места за остављање смећа.

- Нас неколико поранило је јутрос како бисмо заузели што боље место око неке од канти у Топчидерском парку, али изгледа да нисмо стигли први јер су канте већ биле пуне, па смо одлучили да ђубре побацамо по околној трави и шуми. 

Наставак...

Давне 1938. године, 30. априла, емитован је цртани филм у коме несташни зец поставља сопствена правила у шуми. Душко Дугоушко (Bugs Bunny) данас прославља 81. рођендан. Рођен у Бруклину, омиљен широм света, овај зец цртана је верзија stand-up комичара. Највећи је цртани лик свих времена и поседује звезду на Холивудској стази славних.

“Народе, да ли он стварно мисли да мене може да превари?“, реченица је којом се Душко Дугоушко обраћа публици кад год се надмудрује са осталим актерима, најчешће Патком Дачом или Елмером. Карактер лика направљен је тако да садржи особине својствене обичном човеку. Не натрпросечно интелигентан већ сналажљив и враголаст, и иако често намћораст истовремено и духовит.

“За ово ћу да добијем Оскара!“

- Као карактер лик Душка Дугоушка прецизно је дефинисан као једна врста безобразног, самосвесног шерета и духовитог човека који одговара у традиционалном смислу, архетипу преваранта, варалице, тј симпатичног преваранта и варалице који је у ствари херој народних прича, наглашава за сајт Данаса социолошкиња Милена Драгићевић Шешић.

Наставак...

У Осипаонице код Смедерева васкршња јаја фарбају се у природи, на старински начин - у луковини, копривама, вину и маслачку.

У воћњаку на обали Језаве пуши се шпорет, пуцкетају дрва. Кувају се ускршња јаја у коприви, маслачку, вину и луковини, увијена у чарапе и биље.

"Можете да ставите комплетно луковину без чарапа, без украса. Раније је тако било. Међутим, сад наберемо доста лишћа од коприве, јагоде и других трава, поквасимо, залепимо за јаје и увијемо чарапомoм. Здравије је кад имамо малу дечицу кад поједе и кад пукне фарба", каже Љиљана Ђурђевић из Удружење "Поморавски вез".

Ову технику фарбања јаја у природи научиле су од својих бака.

"Ту су биле колибе, ретко која њива није имала по неку колибу. Онда су ту баке купиле своје унучиће и фарбале су јаја са овим травкама. Тада нису биле чарапе, већ обична крпа. Вежу и ето тако су шарале", објашњава Мирјана Радивојевић из Удружење "Поморавски вез".

Јаја су се некада фарбала и у боји за вуну и предива. И тада се, као и данас прво бојило црвено јаје, којим су се због здравља обележавала деца по челу и образима.

"Прво оставимо за чуваркућу. То чувамо до следеће године. Онда то јаје, тако су радиле, баце га на раскршће да се разбије, јер стиже ново", каже Олга Ивановић из Осипаонице код Смедерева.

Наставак...

Феномен који се среће код неких врста дрвећа љубитеље природе оставља без даха. У питању је шара коју формирају крошње суседних стабала јер се међусобно не додирују!

Да се додирну крошњама избегавају стабла еукалиптуса, ситканске смреке, јапанског ариша. Појава је интересантна и биолозима и љубитељима природе јер када посматрач погледа ка небу види на стотине мањих и већих „канала, меандара и пукотина“ између „острваца“ зеленила.

Такво понашање забележено је код неких врста када се налазе међу „сународницима“, али и када су окружене другим дрвећем.

Биолози се овом биљном мистеријом баве још од двадесетих година 20. века. И није да им ова тема није задавала главобољу.

После бројних посматрања и истраживања, безмало век касније, имају потврду да је феномен забележен на разним крајевима планете.

Јединствено објашњење које би прогласили узроком оваквог понашања дрвећа, научници нису пронашли, али имају бројне теорије. 

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 233