Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Занимљивости

Страница: 1 2 3 ... 248

Данас, 29. новембра, славио се Дан Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. Земје које више нема. Тог дана одржано је Друго заседање Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ), у Јајцу, у Босни и Херцеговини.

Нерадни дани, полагање заклетве, плаве капе, црвене мараме, богата трпеза и разне свечаности, само су неке од ствари којих се са носталгијом сећају сви они који су прослављали 29. новембар. Ђаци прваци су добијали црвене пионирске мараме, дељена су разна ордења.

Колико је био важан овај датум, којим се обележавало "братство и јединство" југословенских народа, сведочи и овај снимак Бранка Коцкице, који објашњава деци зашто је важно да све републике у Југославији остану заједно.

- Ми смо мала, сиромашна земља, морамо бити заједно, јер нека јака, економски силна земља, може да нас прегази - објаснио је Бранко Коцкица.

Затим је то деци демонстрирао преко снопа прућа, које је немогуће преломити ако стоје заједно.

Наставак...

Забрањено исмевање нечијег акцента

Француски парламент усвојио је ове недеље необичан предлог закона против дискриминације људи који француски језик говоре са неким акцентом, а закон предвиђа и велике казне, до три године затвора и 45.000 евра, преносе тамошњи медији. Парламент је са 98 гласова за и три против усвојио предлог закона којим је забрањено исмевање и ругање нечијег акцента. Закон ће бити додат на већ дугачак списак разних облика дискриминације који се налази у Кривичном закону и закону о раду.

Тако ће дискриминација на основу другачијег језичког акцента бити кажњена као и други облици дискримација - на расној, етничкој и верској основи, као и због сексуалне оријентације.

Закон је предложио посланик са југа Француске Кристоф Езе (Crhistophe Euzet) а текст је одмах, у првом читању, усвојен.

Други посланици, посебно они из француских прекоморских територија су први поздравили предлог таквог закона.

"Усвајали смо законе против разних облика дискримације, а сада смо усвојили закон за заштиту 30 милиона Француза који наш језик изговарају са другачијим акцентом", рекао је Езе.

Наставак...

Који није виђен од средњег века

Путање Јупитера и Сатурна крајем децембра ће се поклопити на начин који није виђен са Земље још од средњег века, кажу астрономи.

Када Сунце буде зашло 21. децембра, на дан зимске краткодневице, сви они који погледају у небо видеће Јупитер и Сатурн ближе један другом него што их је ико данас жив имао прилике да види.

Биће то први пут да се такав призор појави на небу после скоро 800 година.

„Поравњање путања ове две планете јако се ретко догађају, углавном једном на сваких 20 година, али ово поравњање које ће бити видљиво ове године изузетно је ретко јер ће нам обе изгледати нарочито блиске једна другој“, напомиње астроном Патрик Хартиган са Универзитета „Рајс" у Хјустону.

Последњи пут такав призор је био видљив на ноћном небу са Земље пред зору 4. марта 1226. године.

Приближавање Јупитера и Сатурна траје још од лета, али када буде достигло врхунац, између 16. и 25. децембра размак између њих ће бити мањи од ширине пуног Месеца.

„У ноћи 21. децембра ће изгледати скоро као једна дупла планета, одвојена једна од друге само за једну петину пречника пуног Месеца“, напомиње професор Хартиган.

Наставак...

Бурегџиница у Љубљани је понудила да плати казну момку који је кажњен јер је на јавном месту скинуо маску да би појео бурек.

„Тражимо славног достављача хране који је прошле недеље у Љубљани платио казну због конзумирања хране на степеништу испред Фрањевачке цркве. Намеравамо да га питамо где је купио бурек. Ако се докаже да је наш бурек, спремни смо да му платимо казну“, објавила је на Фејсбуку позната бурекџиница „Бурек Олимпија“.

Случај момка који је са 400 евра кажњен у центру Љубљане јер је скинуо маску да би појео бурек постао је веома популарна тема у Словенији, а фотографија како му полицајац исписује казну проширила се интернетом.

О њему се причало и у парламенту.

Опозиција га је искористила да би критиковала предузете мере и описала их као апсурдне и претеране, а за казне истакла да су дискриминаторне, јер су се у јавности неки политичари појављивали без маски, али нису кажњени, наводи Јутарњи лист.

Словеначка полиција тврди да је кажњавање било оправдано, јер момак није у складу са прописима носио маску на јавном простору.

РТС

Свака има значење

У свету постоје свега четири боје пасоша, црвена је најчешћа, а какво је значење сваке од њих?

Црвена је најчешћа боја за пасош, а углавном је бирају земље које су биле комунистичке, или су то још увек. Црвену боју су изабрале земље попут Србије, Словеније, Кине, Русије, Летоније, Румуније, Пољске и Грузије. Такође, црвене боје су пасоши скоро свих чланица ЕУ, осим Хрватске.

У државама које желе да се прикључе унији су већ неколико година пасоши црвене боје, а то је случај са Северном Македонијом, Турском и Албанијом.

Боливија, Колумбија, Еквадор и Перу су чланови Андске заједнице нација, и они такође имају пасоше тамно црвене боје.

Плава

Плава боја представља "Нови свет" којем припада 15 карипских држава. Плаву боју пасоша користе и чланови трговинске уније Меркосур. Од чланица ове уније једино становници Венецуеле још увек имају црвене пасоше.

Наставак...

Тим канадских научника развио је невероватан начин за спуштање нивоа алкохола у крви, и то три пута бржи од уобичајеног. Све што је потребно је предмет величине фасцикле који би могао да спасе милионе живота широм света годишње. Група научника Универзитета здравља у Торонту са Џозефом Фишером на челу, трагала је за начинима за решење проблема акутног тровања алкохолом, пише Раша тудеј.

Истраживачи су открили могућност која изазива подозрење јер је изузетно једноставна. У питању је дисање у направу која личи на папирну кесу.

„Необјашњиво је како то нисмо пробали одавно", рекао је Фишер.

Нови метод подразумева изазивање плућа да избаце алкохол из организма, што помаже јетри да снизи количину алкохола у крви пацијента.

На овај начин се тело ослобађа алкохола три пута брже него иначе, међутим, постоји опасност да због јаког избацивања ваздуха из плућа човек хипервентилира и падне у несвест.

Једини постојећи метод уклањања алкохола из крви је дијализа, али то није изводљиво у случајевима озбиљнијег тровања јер траје предуго. Јетра мора да преради око 90 одсто унетог алкохола и на брзину њеног рада не може се утицати споља.

Фишер и његов тим техником дисања убрзавају процес три пута.

„Не можете само хипервентилирати јер бисте се за минут или два онесвестили“, објашњава Фишер.  

Наставак...

Насина Стратосферска опсерваторија за проучавање инфрацрвене астрономије (SOFIA, Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) по први пут је уочила воду на сунчаној страни Месеца. Ово веома важно откриће указује на то да воде има на знатно већој површини Месеца, а не само у хладним и мрачним деловима Земљиног природног сателита.

SOFIA је приметила молекуле воде у кратеру Клавијус, највећем видљивом са површине наше планете који се налази у јужној хемисфери Месеца.

Ранијим посматрањима површине Месеца уочена је једна форма водоника, али научници нису успели да направе разлику између воде и једињења сличног хемијског састава.

Подаци до којих се дошло говоре да се вода налази у концентрацији око 600 милилитара по кубном метру тла Месеца, преноси НАСА.

Пол Херц, директор Астрофизичког одељења Насе каже да сада сигурно знају да на Месецу има воде. Он додаје да овај проналазак употпуњује наша сазнања и поставља нова питања о ресурсима који ће бити потребни за путовање дубље у свемир.

Као пример о откривеној води, можемо да напоменемо да пустиња Сахара садржи сто пута мање воде у односу на воду откривену на Месецу.

Наставак...

Са брзином оптичког интернета од 1000 Мб/с, у тренутку премошћујемо даљине било где у свету, пратећи уживо оно што се дешава. Штеди се време "путовања" важних вести, порука наших ближњих, занимљивих ТВ садржаја или других онлајн формата. А поред самог времена, уштеда је и у томе да нам је брзина оптике доступна за само један динар месечно током првих 12 месеци у оквиру мтс Бокс пакета.

Ових дана представљен је прототип најбржег воза на свету - "маглева", који може да развије брзину од чак 600 километара на сат! Према најавама, прве путнике ће превести већ следеће године. Када се узме у обзир време потребно за припрему пута, путовање овим возом биће брже од лета авионом до истог одредишта.

Имамо ли у виду да је некада био потребан цео дан да отпутујемо у место удаљено 600 километара, постаје јасно колико нам, уштедом времена, брзина мења свакодневни ритам живота. Мења нам перспективу, као и поимање односа време-простор.

Слично је и са брзином оптичке мреже која нас, приступом различитом садржају, вестима, видео позивима и онлајн комуникацијом, повезује са свим деловима планете дословно у реалном времену.

Са брзином оптичког интернета од 1000 Мб/с, у тренутку премошћујемо даљине било где у свету, пратећи уживо оно што се дешава. Штеди се време "путовања" важних вести, порука наших ближњих, занимљивих ТВ садржаја или других онлајн формата. А поред самог времена, уштеда је и у томе да нам је брзина оптике доступна за само један динар месечно током првих 12 месеци у оквиру мтс Бокс пакета.

Promo

Најгледајнија свих времена на Јутјубу

„Беба ајкула“, изузетно заразна дечја песмица коју је снимила јужнокорејска компанија Пинкфонг, постала је најгледанији видео свих времена на Јутјубу.

Песма је сада пуштена 7,04 милијарде пута, претекавши претходног рекордера, песму 'Деспацито' латино-поп хита певача Луиса Фонсија.

Уколико би се пуштала изнова без прекида, то би значило да се „Беба ајкула“ непрекидно стримује 30.187 година.

Изгледа да је Пинкфонг само од Јутјуб стримова зарадио око 5,2 милиона долара.

Биле су потребне четири године да „Беба ајкула“ доспе на врх Јутјубове листе најгледанијих видео снимака, али песма је у ствари много старија. Сматра се да је настала у америчким летњим камповима 1970-их. Једна теорија каже да је измишљена 1975. године, када је филм 'Чељусти' Стивена Спилберга постао хит на биоскопским благајнама широм света.

Постоји огроман број варијација основне теме, укључујући једну верзију где сурфер губи руку због ајкуле, као и другу у којој главни јунак умире.

Постоје и међународне верзије - француска Bebe Requin и немачку Kleiner Hai (Мала ајкула), које су 2007. постале мањи хитови у Европи. Али нико од њих није могао да парира феноменалном успеху верзије Пинкфонга, коју је отпевала десетогодишња корејско-америчка певачица Хоуп Сегоин и поставила на Јутјуб 2015. године.

Наставак...

Међу најгледанијим спотовима на Јутјубу

Видео-спот, обраду песме „Ја сам момче са Косова", коју су за ПГП РТС снимили глумац Милан Васић и трубач Дејан Петровић, од премијере (у четвртак у 16 сати) до сада погледало је више од 300.000 људи на Јутјуб каналу ПГП РТС-а. Спот је међу првих пет најгледанијих на Јутјубу у Србији.

Музику и текст за песму Ја сам момче са Косова урадио је Светомир Илић Сики, који је ову композицију објавио још 1988. године, такође за ПГП РТС. 

Аранжман је тада урадио Зоран Влајић, али за ово извођење су се побринули Александар Петровић и Дејан Петровић.

„Мислим да смо стварно направили нешто што ће остати за генерације и генерације да слушају ту песму, јер ће то Косово увек бити болна тачка нас из Србије и људи који живе доле. Мислим да Косово има нову химну", изјавио је Дејан Петровић, приликом недавног гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

Уз сарадњу и подршку Канцеларије за Косово и Метохију, видео-спот за ову песму сниман је на локацијама у Великој Хочи, у Призрену, граду цара Душана, Брезовици, Грачаници, Митровици, Газиводама, на Шар-планини… 

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 248