Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Здрав живот

Страница: 1 2 3 ... 128

За неке ће дијета значити програм исхране који треба да нас држи под контролом занемарујући њихове потребе, док ће за друге бити „казна” за понашање у нормалној исхрани на коју су навикли и у коју желе да се врате после ње. Истина је негде друго, а то је да је дијета начин да промените лоше навике у исхрани и више размишљате о томе шта једете.

Наравно да ће у дијети бити заступљена нутритивно вредна и здрава храна, водећи рачуна о њеној количини и потребама појединца. Дијета се најчешће држи у циљу регулисања телесне тежине и ради постизања бољег здравственог стања.

Свака дијета утиче на психу појединца који је држи, па морате паметно и да приступите њој. Како би осигурали успех у дијети ради постизања одређеног циља, неопходна је ментална припрема и одлука да промените ваш начин исхране, али и неке лоше навике које можда имате.

Популарне дијете које не воде рачуна о вашим потребама су лоше решење јер ћете у том случају кренути корак напред да бисте се вратили два или три корака назад. 
Опасности од дијете нису мале и због тога је битно пре започињања било које дијете да консултујете нутриционисту.
 Ако не уносите довољно калорија на дан, смањује се ниво глукозе у крви, што представља основни извор енергије за мозак и мишиће, па тело надокнађује овај мањак разграђујући гликоген који се налази у јетри и мишићима. Затим ће тело тражити нов извор енергије, а то је путем катаболизма, где ће разграђивати мишићно ткиво и синтетисати глукозу потребну за рад мозга и тела.

Наставак...

Јабука не пада далеко од стабла, па од родитеља можемо наследити бројне физичке особине, али и болести

Од сваког родитеља "купимо" по две копије свакога гена, а мутација одређених гена главни је окидач за наследне болести. Први на листи је високи холестерол, за шта у потпуности можемо да "кривимо" породицу, тврди америчка генетичарка Шивани Назарет.

"Један од 500 људи има генетску мутацију која је узрочник породичне хиперхолестеролемије - наследне болести срца која може бити узрок преурањеног срчаног или можданог удара", открива Назарет и додаје да оболели од породичне хиперхолестеролемије не могу да регулишу холестерол који се зато нагомилава у венама. Не помажу чак ни ригорозне дијете или физичка активност, јер су у овом случају гени учинили своје, каже Назарет.

И док оба родитеља могу бити кривци за високи холестерол, рак дојке наслеђујемо од оца.

Наиме, сваки човек је рођен сa генима БРЦА1 и БРЦА2 који не стварају здравствене проблеме док нису мутирани. Али жене које наследе мутацију једног или оба БРЦА гена од стране оца, имају већи ризик од настанка рака дојке. Докторка Назарет објаснила је да наведени гени нису опасни по здравље мушкараца јер је рак дојке ретка појава међу мушком популацијом, док се исто не може рећи и за жене.

Ако за губитак косе окривљујете мушку страну породице - обраћате се на погрешну адресу. Ген који има кључну улогу код ћелавости налази се на хромозому X, који мушкарци увек наслеђују од мајки, док жене исти ген преузимају од оба родитеља.

Наставак...

Мобилни телефони опасни по наше здравље. Уколико се држи у џепу на грудима дугорочно штетно делује на срце. Приликом позива треба сачекати пар секунди па тек онда апарат прислонити на уво

Готово да нема особе која данас нема мобилни телефон. У тренду су, наравно, "паметни" телефони са невероватним могућностима, за које се корисници све више отимају. Постају доступни свакоме, јер их сервиси мобилне телефоније нуде на месечну отплату за динар са неограниченим бројем бесплатних минута и другим сличним погодностима. Евентуално зрачење са негативним последицама тек се, с времена на време, наговести. Уз образложење да је реч о готово занемарљивим дозама, тема зрачења бива брзо потиснута. 

А да ли је баш ова цивилизацијска тековина нешкодљива чак и када се у коришћењу претерује, објашњава др Игор Радовановић, стручњак за телекомуникације. Са екипом домаћих стручњака у протекле две године укључен је у међународни тим који се бави, како каже, темом која је "већ прилично закаснила". У овај тим су укључени Британци, Холанђани, Словенци и други стручни познаваоци не само штетног деловања, већ и начина како да се оно предупреди. 
- Ризици по здравље услед употребе мобилних телефона још нису у потпуности сагледани. Ову свеприсутну опасност која негативно утиче на квалитет живота треба храбро препознати, уместо да се стално гура под тепих.
 

Наставак...

Ово је све што треба да знате о исхрани

Искрено речено, тешко је знати како да се хранимо у ово модерно доба. Таман кад се навикнете да кувате користећи кокосово уље, избаците угљене хидрате увече и смањите уношење меса, стиже нова студија или се појави неки стручњак који каже да је све што радимо погрешно. 

Прошлог месеца је један харвардски професор рекао да је кокосово уље - које обожавају Гвинет Палтроу и скоро свака звезда са инстаграма која води рачуна о здрављу - „чист отров” зато што садржи засићене масти. А прошле недеље је једна студија са Мекмастер универзитета у Канади установила да можемо слободно да једемо дупло више пуномасног сира и црвеног меса неко што смернице за добро здравље тренутно прописују. Истраживачи су изјавили да њихова открића „доводе у питање конвенционално знање” и да конзумирање три порције пуномасних млечних производа и једне и по порције црвеног меса дневно чак може да смањи ризик од преране смрти за четвртину, а од фаталног срчаног удара за 22 одсто.

„Наши резултати показују да су млечни производи и месо корисни за здравље срца и дуговечност”, каже др Салим Јусуф са Мекмастер универзитета. „Они се разликују од тренутних препорука о исхрани.”

Наставак...

Смоква има јединствен, слатки укус и лагану, меку текстуру и садржи ситне јестиве семенке. Свеже смокве су осетљиво воће и лако су кварљиве, па се често суше чиме им се знатно повећава рок употребе. Иначе сезона смокава је у јеку, па их, ако сада путујете на море, лако можете наћи у приморским крајевима.

Као суво воће смокве могу да се једу током целе године. Постоји више различитих врста смокава, различитих боја и текстура. Пре него што је бели шећер освојио планету, смокве су често коришћене као заслађивачи.

Јасно је да смоква садржи пуно шећера, минерала и витамина. Од минерала садржи калијум, калцијум, магнезијум, гвожђе и бакар и представља добар извор антиоксидативних витамина А, Е и К који доприносе добром здрављу.

Сто грама сувих смокава даје приближно 249 калорија, а садржи 3,3 г протеина, 0,9 г масти, 69 г угљених хидрата и 5,6 г влакана.

Сa друге стране, 100 грама свежих смокава има приближно 80 калорија и садржи 1,3 г протеина, 0,3 г масти, 20,3 г угљених хидрата и 2,2 г влакна.

Смоква помаже у регулацији крвног притиска. Многе особе у исхрани употребљавају превише натријума (соли), који се налази у прерађеним намирницама. Великои ун уношење натријума може довести до недостатака калијума и ова неравнотежа између два минерала може резултовати хипертензијом. Исхрана богата воћем и поврћем – укључујући свеже смокве, природно повећава калијум и на тај начин утиче на смањење крвног притиска.

Наставак...

Витамин Д врло је важан за здравље и правилно функционисање људског организма.

Један од витамина топивих у масти познат је и под називом “сунчани витамин” зато што га наше тело, управо захваљујући сунцу, путем коже синтетизује и производи. Међутим, оно што сте евентуално скупили током лета биће довољно за кратко време, а затим га треба додатно узимати.

Наиме, контролисаним излагањем УВ зрацима кожа производи чак 80 одсто дневне потребе за тим витамином, а остало се добија и путем хране или уношењем суплемената. Међутим, витамин Д се синтетизује кроз кожу под деловањем сунчеве светлости само ако је дужина таласа сунчевих зрака довољна да постигне одређени интензитет, а то је случај углавном само лети.

Међутим, и у ово доба година, да би се произвела потребна количина витамина Д треба провести на сунчеву светлу најмање 15 минута дневно, а директном утицају сунчевих зрака треба бити изложено барем 40 одсто површине тела. Креме за сунчање, које нас штите од штетних Сунчевих зрака, спречавају апсорпцију витамина Д.

Како да проверите недостаје ли вам овај важан витамин? Једини начин да сигурно утврдите недостаје ли вам витамин Д јесте анализом крви, али постоје и неки знакови и симптоми који указују на његов недостатак. Ако неке од њих препознате код себе, било би добро да што пре направите анализу крви.

Наставак...

Познато је да ваше расположење одређује шта вам се једе (или не једе) од намирница, па се често деси да у томе претерате или изгубите апетит у потпуности. На пример, дипломирали сте и желите да почастите себе (и вама драге особе) омиљеним вам ђаконијама и посластицама. Са друге стране, осећај потиштености, губитка, туге и бола је готово по правилу праћен потпуном незаинтересованошћу за храном. Дакле једемо како, колико и када смо расположени. И у другом смеру све ово такође функционише, тако да храна коју једете може утицати на расположење.

Ова појава је очигледна одмах по конзумирању хране, али и у дужем периоду чим схватите да боља исхрана мења и ваше ментално здравље набоље. Како то? Најкраће речено: здравија исхрана утиче на мозак, а он на расположење. Постоји нераскидива веза између мозга и желуца. Оба су се формирала у исто време од истих ткива у фетусу. Ова два органа, односно система, везана су преко пнеумогастричног живца (живац луталац или лат. nervus vagus), десетог можданог живца који повезује мождано стабло и трбух. Овај живац је основна веза коју ваше стомачне и цревне бактерије користе да пошаљу одговарајућу информације вашем мозгу.

Одржавање доброг варења је, дакле, од веома велике важности за одржавање доброг менталног здравља. На западу, али и код нас, постоји много фактора који негативно утичу на добро варење и цревну флору, а онда и на ментално здравље.

Наставак...

Из године у годину смањује се број људи који конзумирају млеко, углавном због негативне кампање у медијима, али и из бројних других разлога.

Међутим, занимљиво је да се, у исто време, не смањује него повећава број оних који указују поверење органском млеку, уверени да је чишће, природније и без додатака у виду антибиотика и хормона.

Та чињеница је подстакла новинаре Торонто стара да испитају у коликој мери заиста постоји разлика између органског и обичног млека. Они су направили једно свеобухватно истраживање, у које су укључили произвођаче, стручњаке, дијететичаре, научнике и професоре.

Резултат је разочаравајући за органско млеко, када се узму у обзир стандарди за тестирање и квалитет.

Уз све поштовање разлика у начинима на које се долази до органског и обичног млека, ни у једном млеку нису пронађени пестициди, а ни други параметри нису се драстично разликовали.

Канадски закон забрањује антибиотике и хормоне раста у било којој врсти млека, па они нису ни пронађени, а остале вредности, хранљива вредност, додати витамин Д после пастеризације, метали и масноће од значаја за срце, све је имало исте вредности.

Наставак...

Високе температуре направиле су приличну гужву у чекаоницама Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић”. Од када је жива у термометру прешла 30 степени, у овој болници бележе чак 30 хитних прегледа дневно, што је за трећину више него оним данима када телевизијски дневник не почиње метеоролошким вестима. Др Ивана Сташевић Карличић, в. д. директора клинике „Др Лаза Лазаревић”, која 24 часа дневно прима најтеже душевне болеснике и у којој се годишње хоспитализује око 40.000 пацијената, истиче да 30 степени у хладу не прија ни здравим особама. Због тога се већина у време владавине наранџастог метео-аларма осећа нервозно, раздражљиво и безвољно, односно нема снаге за обављање свакодневних активности.

- Баш као што се особама које имају чир на желуцу стање погоршава у пролеће и у јесен, тако и пацијентима који имају поремећај расположења не пријају изразито високе температуре. Када температура пређе тридесети подељак, ове особе постају раздражљивије и импулсивније, па њихове реакције често нису у складу са реалном ситуацијом. Психијатријски лекови често обарају крвни притисак, због чега су чешћи колапси на високим температурама. Осим тога, често долази до дехидратације, која узрокује промене у вредностима крвног притиска и поремећаје електролитне равнотеже, што обавезно погоршава хронично душевно обољење. Другим речима, поремећај физичког здравља доводи до погоршања менталног стања, и то постаје зачарани круг из кога је веома тешко изаћи - истиче др Ивана Сташевић Карличић.

Наставак...

Витамини

2018.08.18

Витамини су природне супстанце у храни, неопходне телу да би могло савршено да функционише. Сваки витамин има своју улогу у организму. Витамини су углавном активни у развоју нервног система, вида, бројних реакција у организму, али и у минерализацији костију.

Постоје две групе витамина: они који се растварају у води (витамин Ц и сви витамини Б комплекса) и они који се растварају у масноћи (витамин А, Д, Е и К). Иако су неопходни за одржавање живота, витамини се већином не производе у организму, већ се уносе, пре свега, путем хране. 

Витамин А и његов провитамин КАРОТЕН 

Дневне потребе су од једног до два мг. У већим количинама садржи га зелено поврће, посебно спанаћ и кељ, шаргарепа, парадајз, першун, грашак, млеко и пуномасни млечни производи, суво и уљасто воће, цитруси, банане, брескве, трешње, јаја, џигерица, житарице, рибље уље. Недостатак витамина А изазива слабљење вида ноћу, ломљиве нокте, промене на кожи. Утицај на тело: служи за раст, за изградњу и одржавање ткива, коже и слузокоже. 

Витамин Б1 

Дневне потребе су око 3 мг. У већим количинама садржи га квасац, семење житарица, ораси, лешници, махунарке, кукурузно брашно, шунка, спанаћ, шаргарепа, лишће репе, грејпфрут. Недостатак витамина Б1 изазива затвор, слабост мишића, сметње у циркулацији и нервну слабост. Утицај на тело: утиче на нерве, претвара угљене хидрате у телесну енергију. 

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 128