Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Здрав живот

Страница: 1 2 3 ... 167

Ближи се лето. Држите дијету,али вага никако да покаже да сте смршали. Шта саветују стручњаци, како до здравог губљења килограма.

Период у коме смо јели масну и тешку храну и мање вежбали, оставио је последице. Неки су добили и који килограм више. Како овог лета поново да обучете омиљену хаљину, сукњу или панталоне... Како здраво доћи до мањег конфекцијског броја?

„Саветујем да се током целе године припремамо за лето и да увек водимо рачуна да здраво живимо. Тако нећемо имати проблем да за два месеца брзо смршамо. Они који желе да смршају треба да се хране уравнотежено, балансирано, да једу више воћа, поврћа, житарица. Та функционална храна, својим ефектом дијетних влакана и солубилних и несолубилних може да делује, да дође до ресорпцијеи смањеног скока и шећера и м асноћа у крви, да они остану искоришћени, а да ми нисмо гладни. То значи да морамо да избегнемо смути, уситњену и самлевену храну, јер на тај начин губимо дијетна влакна“, истакла је професорка Димитријевић Срећковић.

Колико недељно можемо да изгубимо килограма, а да не угрозимо здравље?

Наставак...

Научници су скупили искоришћене е-цигарете пронађене на колеџу Бакстер у Кидерминстеру и тестирали их у лабораторији.

Е-цигарете заплењене од ученика садрже високе нивое олова, никла и хрома, открива BBC. Резултати су показали да би деца, која их користе, могла да удишу двоструко веће количине олова од препоручене на дневној бази и чак девет пута веће количине никла.

Неке е-цигарете садржале су и штетне хемикалије као оне које се налазе у диму цигарета.

Изложеност високим нивоима олова код деце може да утиче на развој централног нервног система и мозга, према Светској здравственој организацији, преноси BBC.

Најгори резултати икад

Лабораторија „Inter Scientific“ у Ливерпулу, која сарађује са произвођачима е-цигарета како би осиобезбедила испуњавање регулаторних правила, анализирао је 18 е-цигарета. Већина је била илегална и није прошла никакву врсту тестова пре него што је продата у Енглеској.

Један од оснивача лабораторије Дејвид Ловсон рекао је да за 15 година тестирања никада није видео олово у е-цигаретама. Ништа од тога не би требало да буде на тржишту.

„Крше сва правила о допуштеним количинама метала. Ову су најгори резултати које сам икада видео“, додао је он.

У е-цигаретама које изгледају попут флоуресцентних маркера, откривене су следеће количине метала:

Наставак...

Јаја се скоро свакодневно налазе на нашем дневном менију, али да ли сте знали да нису здрава у комбинацији са свим намирницама?

Јаја садрже много хранљивих материја, те пружају бројне здравствене предности јер су добар извор протеина и могу помоћи у смањењу упале, побољшању здравља костију и здрављу мозга.

Једу се за доручак, после тренинга или као ужина, а могу се припремити на много начина - кувана, пржена кајгане. Међутим треба пазити са чиме једете јаја. Само зато што су здрава, не значи да их можете комбиновати са нездравим састојцима.

„Због висококвалитетних протеина и витамина Б које садрже, нема сумње да јаја могу бити део здраве и уравнотежене исхране. Али када се једу заједно са храном са високим садржајем масти, натријума и других нездравих састојака, све то пада у воду“, рекла је дијететичарка Лорен Манакер.

Јаја се често једу са кобасицама и прженим кромпиром. Таква храна је пуна засићених масти и соли.

„Када одлучите да једете јаја, обавезно их једите са другом хранљивом храном као што су авокадо, хлеб од целог зрна и поврће“, упозорио је Манакер.

Данас, Ивона Дубичанин

Доктор кинеске медицине Ангела Тиан Зху истиче да се промаја или јак ветар сматрају узроком бројних здравствених проблема у старој кинеској медицини - ево шта може да вам се деси од промаје.

Вероватно нисте могли да избројите колико сте пута у детињству чули да се треба чувати промаје и колико су различитих симптома успеле да доведу ваша бака, тетка или мајка са овим страшним злом. Ако цури носа, то је од промаје. Ако вас око сврби и сузи, то је од промаје. Ако некога боли доњи део леђа, то је од седења на промаји, а ако неком отекне зуб - пре каријеса увек би се бар на кратко посумњало у ту звер.

Па, изгледа да су наше баке и тетке биле у праву, јер традиционална кинеска медицина заиста верује да превелика промаја или ветар могу бити један од главних узрока многих болести!

Такође се сматра водећим злом за Qi  (енергију) од шест зала болести (ветар, хладноћа, врућина, влага, суша и врућина). Осталих пет зала Qi -а само се 'повезују' са ветром, тако да вас увек, у ствари, мучи ветар, било хладно (олуја), топло (маестрал), влажан ветар (југ) и слично.

Да не би било забуне, докторка кинеске медицине Angela Tian Zhu, која је у више од 40 година праксе радила неко време у Хрватској и Босни и Херцеговини, дала је дефиницију промаје: 

Наставак...

Такозване полипилуле могле би да смање ризик од шлога и инфаркта

Једна пилула, у којој би биле комбиноване четири активне супстанце, односно лекови за снижавање крвног притиска и холестерола, плус аспирин, могла би значајно да смањи ризик од настанка инфаркта или шлога. Ово је закључак недавне велике студије представљене на годишњем састанку Америчког удружења за срце и објављене истовремено у часопису „New England Journal of Medicine”. 

Новом студијом је по ко зна који пут отворена дебата о корисности такозваних полипилула, таблета које у себи садрже неколико активних супстанци, а која има своје заговорнике, али и противнике.

Др Салим Јусуф, кардиолог и вођа студије, са Универзитета Мекмастер у Онтаријутврди да када се смањи број појединачних таблета које пацијент мора да пије свакога дана, повећава се ефикасност терапије и олакшава живот тој особи. Још ако се дође до комбинације јефтиних лекова, чиме одмах терапија постаје доступнија, корист је вишеструка, верује канадски кардиолог.

То потврђује резултатима студије која је четири и по године пратила 5.713 људи. Испитаници су биле особе старије од 50 година, које су имале факторе ризика за срчана обољења, као што су висок крвни притисак или дијабетес типа два. Већина учесника студије била је из Индије и Филипина, а нико од њих није имао срчани или мождани удар. 

Наставак...

Школски психолог Бранка Тишма говорила је о трагичном догађају који се догодио јуче у основној школи "Владислав Рибникар".

После трагедије настава је у поподневним сменама отказана, али данас су многе школе наставиле са наставом. На постављено питање да ли школе треба да раде, она каже да треба јер то јесте природно место за одрастање. Настава ће почети минутом ћутања, а Тишма каже да деца можда неће у потпуности разумети ово, али ће умети да осете контекст тога.

„Што су млађа мање разумеју, али осећају. Оно што је важно је да ће се о томе разговарати. У млађим разредима то је ућитељица која је блиска са ученицима и користи речник који деца могу да доживе, не морају све да схвате. Сви ће данас имати лошу концентрацију. Одраслима је тешко, деци је међу вршњацима добро, добро је да се организује неке друге активности како би поделили тугу, страх и бригу и ово је време када деца треба да се уче о емпатији. Треба да разговарамо о емоцијама. Мало причамо с децом о томе шта није очекивање шта би требало да ураде, а о тим неким процесима и вредностима мало.“

Недостатак емпатије као окидач?

Бранка Тишма каже да је дете било јако усамљено и да је било ко ових дана разговарао са њим можда је постојала могућност да се овако нешто не догоди.

„Ово је последица свега онога што се нама дешава, плашим се да ћемо својим учествовањем и претпоставкама само допринети сензационалистичком погледу на ствари а не решавању проблема. Осећања треба да делимо са децом сa којима живимо и радимо, не треба одлагати ствари. Одлагање сусретања није добра ствар. Јако је важно да причамо с децом да прводимо време с њима, да разговарамо о осећањима“, закључила је школски психолог.

Наставак...

Пасионирани телевизијски гледаоци који проводе шест сати дневно испред екрана живе краће за 4,8 година

Седење није само знак лењости, већ и феномен који је изазован за истраживаче. Да би указали колико је оно штетно, научници су набројали чак тридесет пет различитих врста болести које се јављају као последица претеране неактивности. Оно што додатно забрињава јесте то што се негативне последице доцније не могу у потпуности отклонити ни накнадним вежбама.

Превише времена пред телевизором или компјутером утиче на скраћивање теломера које се налазе у нашим ћелијама, па су и ћелије подложније обољењима. (На крају сваког хромозома налазе се теломере које се, како старимо, скраћују па се тако повећава и ризик од деменције, болести крвних судова и тумора, објашњавају лекари). Најчешће је по среди карцином дојки, дебелог црева, панкреаса и простате.

Закључак је јасан - што дуже седимо, брже старимо и више оболевамо. Ризик код срчаних болесника је већи за чак 27 одсто, а оно што је још веће изненађење јесте повећани утицај „фотеље” на појаву тумора и то за 21 проценат, кажу студије.  

Ево и неколико статистичких података до којих се дошло на основу опсежних истраживања - израчунато је да једночасовно гледање телевизије скраћује живот за 22 минута, а они који се „друже” с даљинским управљачем шест сати дневно живе краће за 4,8 година.

Наставак...

Свакодневно смо изложени различитим хемикалијама. Међутим, неке могу да угрозе наше здравље. Где се све налазе и о чему морамо да водимо рачуна, проверавала је Ивана Божовић на Фармацеутском факултету у Београду.

Са свих страна смо окружени хемикалијама. Могу се наћи у различитим производима попут пене за гашење пожара, папирној амбалажи за храну, козметици, тигањима…

Да ли ће хемикалије представљати ризик по здравље зависи од бројних фактора, пре свега од дозе коју унесемо, колико често смо изложени хемикалијама, али и од индивидуалне осетљивости, пола и узраста.

„Постоје и периоди када су људи посебно осетљиви, нарочито у најранијем развоју, детињству и пубертетском периоду. Опасних хемикалија има свуда око нас и, нажалост, немогуће их је избећи“, каже професорка Александра Буха Ђорђевић са Фармацеутског факултета.

Тако, примера ради, тигањи који имају премаз да се храна не би лепила по њима, могу бити извор штетних хемикалија.

Што се одеће тиче, одређени предмети, посебно они отпорни на воду и флеке, могу садржавати штетне хемикалије, а пластична амбалажа и посуде бисфеноле и фталате.

„Савет би био да једнократну пластику користимо заиста једнократно, а ако пластику користимо за складиштење хране, она не би требало да у њој дуго стоји. Пластичне посуде не треба прати у машини за прање судова, јер при високим температурама може да дође до ослобађања хемикалија“, објашњава Александра Буха Ђорђевић.

Наставак...

Ако се не чистимо с времена на време, доћиће до накупљања токсина у организму, али и низа здравствених проблема.

Богата Васкршња трпеза је за нама и сада је право време да јаку, масну, зачињену храну замене лагане намирнице, детокс миксеви како бисте избегли да на каишу бушите још једну рупицу. Како наводи нутрициониста и дијететичар Ана Тодоровић осим после празника детоксикација је неопходна повремено да би здравље било на оптималном нивоу.  

„Ако се не чистимо с времена на време, доћиће до накупљања токсина у организму, али и низа здравствених проблема. Симптоми које тело шаље и указује на потребу за детоксом су хронични умор, непријатан задах, успоравање метаболизма, опстипација и честе прехладе и инфекције. Најважнији путеви детоксикације у организму одвијају се путем јетре, али наравно да нам је важна прокрвљеност ткива, здрава жучна кеса, бубрези. У овом процесу од великог значаја је добар рад црева и редовно пражњење. На све наведено утичу стил живота, начин исхране, довољно сна, унос течности и физичка активност. Код женске популације неки хормонски дисбаланси такође утичу на слабљење механизама детоксикације организма. Познато је да поремећај рада штитне жлезде утиче на задржавање течности у организму док је синдром полицистичних јајника у уској вези са успоравањем метаболизма и накупљањем масних наслага”, објашњава наша саговорница.

Наставак...

Традиционално, Васкршња јаја су црвене боје, а модерна хришћанска култура прешла је пут од једнобојног украшавања до третирања Васкршњих јаја као својеврсног медијума уметничког изражавања.

Традиционална метода фарбања јаја луковином никада не излази из моде. Домаћице које су на време сачувале луковину, нису у проблему, а оне које су то пропустиле могу да се снабдеју на пијаци.

Незаобилазне најлон чарапе

Узмите једно јаје и поквасите га, а затим на њега ставите ситне комадиће луковине. Јаје затим пажљиво ставите у најлон чарапу и вежите је. Проверите да ли је „облепљено“ комадићима луковине са свих страна. Ставите затим чарапу у шерпу са луковином и прелијте хладном водом. Оставите да се баре на тихој ватри два-три сата.

Листићи

Једна од најчешћих техника украшавања је стављање листића на јаје, затим у најлон чарапу, у којој се кува.

Уколико желите да вам јаја буду необичних пастелних боја прокувајте пола сата исецкан љубичасти купус са сирћетом и мало соли. Процедите и у ту течност ставите претходно скувана бела јаја, најмање пет сати, а може и дуже. Ако хоћете жуту боју, користите куркуму, за розе цвеклу, а за зелена коприву.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 167