Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Здрав живот

Страница: 1 2 3 ... 161

Свима је познато да је испијање алкохолних пића веома лоша навика, која, нажалост, код неких људи прерасте у зависност. Ипак, већ вековима уназад, алкохол се користи као средство за опуштање и подстицај на дружење због својих стимулативних својстава.

Међутим, чим ниво алкохола у крви пређе 0,1 промил, организам лучи хормон стреса који ремети његово нормално функционисање.

Зато, уколико желите да дружење са пријатељима употпуните алкохолним пићима, будите опрезни. Нарочито када су спољне температуре високе, јер тада последице на здравље могу бити озбиљније.

Од алкохола ће вам бити још топлије

Ако попијете неколико пића када је напољу топло, још више ћете се загрејати. Наиме, алкохол је вазодилатор, што значи да шири крвне судове. Ширењем крвних судова телесна температура брже расте због чега ће вам бити још топлије. У таквим ситуацијама постоји већа шанса да не осетите колико вам је заиста вруће, јер под дејством алкохола постајете мање осетљиви на све што вас окружује.

Бићете дехидрирани после алкохола

Алкохол је диуретик и утиче на избацивање течности из организма. У ствари, узрокује да бубрези отпуштају више воде кроз урин, него што би то иначе чинили. Дакле, не губите воду само кроз зној (од врућине), већ и кроз урин, што може да вас дехидрира, али и умањи могућност да се расхладите.

Наставак...

Шта је боље од слатке и сочне кајсије за ужину? Ево пет сјајних здравствених разлога да једете више овог укусног воћа.

1. Подршка за имуни систем

Две велике кајсије пружају отприлике трећину ваше дневне потребе за витамином Ц, што доводи до јачања имунитета.

2. Сјајан антиоксиданс

Садрже бета-каротен, антиоксиданс за борбу против болести који тело такође претвара у витамин А како би подржао здрав вид.

3. Боље варење

Две кајсије задовољавају 10 посто дневних потреба за влакнима.

4. Бољи вид

Кајсије садрже лутеин и зеаксантин, два одлична једињења која спречавају макуларну дегенерацију узроковану старењем.

5. Свежа или сушена варијанта

Најбоље је јести свеже, али је и шака сушених кајсија здрава. Пет сушених кајсија садржи више од 1 мг гвожђа, што је око пет посто дневних потреба жене.

Извор: Healthy Food 

City Magazine, Милица Арсић

Једна прехрамбена навика може се прогласити главним кривцем за повећање крвног притиска, сматра нутрициониста Лаура Бурак. 

„Наиме, ради се о прекомерној конзумацији натријума. Већина људи га уноси у организам једући укусно месо, конзервисану храну и грицкалице попут чипса и слично”, објаснила јe она у интервјуу. 

Бурак препоручује конзумирање свежег воћа и поврћа. Такође, обавезно исперите конзервирану храну пре кувања. Постоји још једна навика, каже она, која тајно повећава крвни притисак, а то је хронична дехидрација.

„Људи једноставно не пију довољно воде. Када комбинујете исхрану са високим садржајем натријума са недостатком воде, то може бити озбиљан проблем”, рекла је.

Иако стрес није навика у исхрани, он је, наравно, веома присутан у нашем свакодневном животу и врло лако може негативно утицати на крвни притисак.

„Прекомерни стрес иде руку под руку са избором хране приликом куповине. Већина нас посеже за чипсом или чоколадом када смо узнемирени”, рекла је. 

Константно седење је такође навика која није везана за храну, али се подразумева да у великој мери утиче на здравље. 

Политика

Летња температура и дужи боравак на отвореном погоршавају симптоме проширених вена. Како нам се тело природно загрева, вене се шире да би омогућиле бољи проток крви. Код особа са проширеним венама, чији залисци не враћају крв ка срцу како би требало, ово доводи до отока, а отоци доводе да осећаја бола, тежине или умора у ногама.

Према речима др Дариа Јоцића, васкуларног хирурга, операција је једино ефикасно решење за венске болести. Ипак, ако из било ког разлога још нисте спремни, лагана шетња, хлађење ногу хладним тушем и пливање могу привремено смањити или отклонити тегобе у најтоплијем периоду године.

„Пливање је вероватно, од свих летњих спортова, најбољи начин да се вене одморе, а циркулација у ногама побољша,” наводи стручњак.

Пливање се сматра кардиоваскуларном вежбом ниског интензитета и може да помогне у борби са непријатним симптомима проширених вена. Помаже тако што поправља циркулацију, ојачава ноге и стимулише проток крви.

„Покрети приликом пливања, осим што вам помажу да се крећете кроз воду, такође помажу да се крв испумпава из ногу, јер притисак из воде ефикасније гура крв из ногу назад у срце. Током пливања, ноге су махом изнад нивоа срца, јер сте у хоризонталном положају, што помаже отицању крви из вена,” наглашава др Јоцић.

Наставак...

Са порастом температуре, која је све присутнија на глобалном нивоу, мењају се и услови живота за свеукупан живи свет. Ни човек није изузетак, па чак стиже и упозорење да би поједини делови планете могли бити претопли за живот људи.

Професор Блер Фелмејт, шеф Intact Centre on Climate Adaptation, на Универзитету Ватерло, један је од аутора извештаја о потенцијално леталној будућности за Канађане, што се тиче топлоте. Посебно се истиче јужни део Британске Колумбије, дуж границе са САД-ом у преријском делу, као и југ Онтарија и Квебека.

Научници истичу да се код продужене изложености високим температурама организам осећа исцрпљено, јер се органи и организам више троше да нас расхладе и одрже у животу. Повећана влажност је нарочито неповољна, зато што отежава знојење, које је од есенцијалне важности за расхлађивање тела.

У екстремним случајевима топлотног удара у организму сепрактично одиграва процес који подсећа на кување јајета, све до уништавања ћелија и оштећења органа до којег долази због промена у протеинима. 
Сем на физичком, екстремна топлота доноси промене и на менталном плану, од проблема са спавањем, лошег расуђивања и повреда, па до штетних утицаја на ментално здравље. Препоручује се, зато, да соба за спавање буде тако расхлађена да тело може добити прилику за што бољи одмор.

Наставак...

Укупно 12 пацијената је завршило терапију достарлимабом, леком који је одобрен за употребу у Сједињеним Државама и Европској унији 2021. године, и подвргнуто је праћењу од најмање шест месеци. Свих 12 пацијената имало је клинички потпуни одговор, рак је потпуно нестао.

У мањој клиничкој студији коју је спровео Меморијални центра за рак „Слоун Кетеринг“ у Њујорку, установљено је да је код свих 12 пацијента са раком ректума који су добили терапију новим леком дошло до потпуног нестанка тумора.

У раду објављеном у престижном медицинском часопису The New England Journal of Medicine, истраживачи су навели да се малигнитет више не може детектовати физичким прегледом, ендоскопијом, позитронском емисионом томографијом или ПЕТ скенирањем, или МР скенирањем. Ово показује да достарлимаб има потенцијал да буде „могући“ лек против једног од најсмртоноснијих тумора.

Ово је „нешто што се догодило први пут у историји онкологије“, наглашава др Луис А. Диаз из Меморијалног центра за рак у изјави за Њујорк тајмс. Достарлимаб је лек направљен у лабораторији и функционише као сурогат за антитела у људском телу, тврде стручњаци.

Очекивало се да ће свих 12 пацијената који су примили овај лек морати да буде и оперисано. Међутим, сви су били изненађени када су сазнали да више није потребна терапија.

Наставак...

Уштедеће 144 милиона тона пластике

Иновативно решење за паковање више лименки доноси значајну уштеду пластике и приближава компанију циљу да до 2030. године рециклира сву амбалажу коју користи.

Збирно паковање од четири лименке Кока-коле до сада се на тржишту могло наћи обмотано пластичном фолијом. Кока-кола ХБЦ Србија, као лидер у својој категорији, увела је на тржиште иновативно и одрживо решење, картонски поклопац (KeelClip) који држи више груписаних лименки у једном паковању, а који ће заменити пластичну фолију. На овај начин, само до краја године смањиће се употреба седам тона пластике, а у наредних пет година на овај начин ћемо елиминисати употребу 144 тоне пластике.

Картонски поклопац ради на једноставном принципу склопивог механизма, са којим је могуће држати више лименки (мултипак) одједном на једноставан, а опет друштвено одговоран начин. Од маја месеца у иновативном и одрживом KeelClip паковању потрошачи могу купити паковања од четири лименке Кока-кола и Кока-кола Зеро, у већим маркетима широм Србије.

Кока-кола ХБЦ Србија константно настоји да примени иновативна и занимљива паковања, а која у исто време имају мањи утицај на животну средину. Из компаније објашњавају да су иновацију прво увели на највећим брендовима, који имају и највеће учешће у продаји.

Наставак...

Ако назив недеља потиче од речи „не делати“, а сви се тог дана понашају као да је у питању било који дан и не престају са својим делатностима, онда недеља није недеља и са правом је побегла, тврди писац Давид Албахари.

Лепа је некад била недеља. Ујутру се дуже спавало, касније се доручковало и свако је смео да одуговлачи колико год жели.

Недељом се ишло на фудбалске утакмице, затим у шетње поред реке, а онда, пред крај дана, наручивале су се палачинке са чоколадом и орасима.

Вече се шуњало преко неба, али нико на то није обраћао пажњу јер смо знали да је недеља дан другачији од свих дана и да се, у ствари, никада не завршава.

Али онда се нешто десило и недеља је нестала.

Ма шта ми радили, ма колико покушавали, не успевамо да је нађемо. Сакрила се негде, увређена и застрашена од могућности да је неко натера да промени име.

Наиме, ако назив недеља потиче од речи „не делати“, а сви се тог дана понашају као да је било који други дан и не престају са својим делатностима, онда недеља није недеља и с правом је побегла.

Отишла је негде где се још поштује једноставни наук: Шест дана ради, а седмог се одмарај, читај књиге, пиши песме, отиђи у природу, буди нешто друго, нешто различито од онога што си осталих шест дана.

Наставак...

Ако сте започели неку дијету за мршављење ви већ имате циљ: масне наслаге морају да нестану! Сигурно желите да се у наредних неколико месеци решите нагомиланих резерви масти. Да ли сте се икада запитали како се сагоревају масти и где одлази то сало?

Неки шаљиви кажу да се претвара у мишиће, други кажу да наслаге постају невидљиве, да би се поново појавиле месецима касније када престанете са дијетом и физичким активностима… Посебни режим исхране и вежбање могу изгледати изазовно, али начин на који се сагоревају масти је много лакши него што мислите.

Телесна маст се ствара уносом вишка калорија у односу на потребе. Калорије су наш извор горива, обезбеђујући енергију за рад целог тела и добијамо их из хране и пића које уносимо.

Колико калорија је довољно? Број потребних калорија зависи од неколико фактора, укључујући старост, пол, тежину и висину. Такође вам је потребно више калорија ако сте физички активни и мање ако седите. Одраслим женама је потребно између 1.600 и 2.400 калорија дневно, а одраслим мушкарцима између 2.000 и 3.000 калорија дневно.

Када сваког дана уносите превише калорија, вишак мора негде да оде. Ваше тело складишти ове калорије претварајући их у телесну масноћу.

Наставак...

Ако јутро не почињете без јаке кафе, размислите о томе да је замените кафом из филтер апарата. Најновија студија показује да ћете тако умањити ризик од срчаних болести.

Више од 20.000 људи испуњавало је упитник норвешких истраживача који су желели да детаљно испитају навике испијања кафе, а лекари су истовремено анализирали њихову крв. Испитанике су поделили у групе зависно од тога коју и какву кафу пију, као и колико често. Анкета је показала да жене у просеку пију нешто мање од четири кафе дневно, док мушкарци у просеку попију пет.

За оне који пију три до пет шољица дневно утврђено је да филтер кафа у најмањој мери повећава холестерол. Реч је о повећању од 0,04 када су у питању мушкарци, и 0,07 милимола по литри када су у питању жене. Насупрот овом открићу, кафа из апарата повећава холестерол за 0,25 милимола код мушкараца и 0,18 милимола по литру код жена.

Ако бирате еспресо он повећава холестерол код мушкараца за 0,16 и код жена за 0,09 милимола по литри. Инстант кава повећава холестерол за 0,08 милимола код мушкараца, и 0,1 милимола код жена, а научници истичу да није реч о великим бројкама, али оне јесу значајне и индикативне.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 161