Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Здрав живот

Страница: 1 2 3 ... 156

Смокве су пореклом са Блиског истока и западне Азије. Могу да се једу као сирове, као сушене и богате су шећером

Смокве могу да се конзумирају свеже или осушене, а њихова природна слаткоћа чини их савршеном заменом за шећер у колачима и тортама. Љубичаста или зелена кора смокви је једнако јестива као и њихова розикаста унутрашњост. Осим што су укусне, оне су и веома здраве.

Смокве садрже неопходне хранљиве материје за наш организам

Оне су одличан извор калцијума, магнезијума, гвожђа, и витамина А, К и Б6. Пуне су влакана, фенола и флавоноида, и садрже велику количину антиоксиданаса који спречавају и умањују штету коју на ћелијама праве слободни радикали.

Ако вам је стало да здравља вашег срца, смокве би требало релативно често да се нађу на вашем тањиру. Доказано је да оне могу да утичу на смањење крвног притиска, али и нивоа холестерола.

Смокве су добре за дијабетичаре

Мада имају висок садржај природног шећера, смокве уопште нису лоше за дијабетичаре. Студија из 1998. је открила да умерена конзумација ове воћке смањује потребу за инсулином за 12%.

Наставак...

Они који желе да кажу збогом пушењу морају бити стрпљиви, довољно мотивисани и истрајни у жељи да се реше ове ружне и штетне навике

Пушење изазива хронична инфламаторна обољења дисајних путева, кардиоваскуларног система, рано започињање атеросклеротичних обољења и низ малигнитета. Пушачи и непушачи изложени дуванском диму удишу канцерогене материје које се ослобађају сагоревањем. Оне се у организму метаболишу и у ћелијама доводе до промена на ДНК. Мутације у ћелијама могу довести до развоја рака тако што ремете нормалне сигнале за контролу раста

Годишње око четири милиона људи на планети изгуби живот због пушења цигарета, односно сваких осам секунди по једна особа умре од неке болести изазване дуванским димом. Једна цигарета садржи доста штетних материја, од којих је најмање 60 потенцијални изазивач карцинома.

Штетност пушења цигарета по организам пушача огледа се у постојању више од 6.000 иритативних и токсичних материја које се налазе у дуванском диму. Баш је он главни кривац за болести изазване пушењем, каже др Александра Јешић, специјалиста опште медицине. Она објашњава да се веома често штетности настале пушењем доводе у везу са ефектима никотина.

Наставак...

На здравље очију утичу многи фактори којима смо окружени: прашина, ветар, издувни гасови, физичке трауме, вибрације, дуготрајно гледање у монитор, УВ зраци и веома ниске температуре.

Без улажења у медицинске третмане којима можете поправити вид, постоји нешто потпуно безболно, здраво и укусно, чиме можете повољно утицати на њега. То је ваша храна. Многе намирнице имају благотворан утицај на здравље очију. Потребне минерале, витамине, антиоксидансе и друге биолошки вредне материје који погодују бољем виду унећете уравнотеженом исхраном богатом лиснатим поврћем, рибом, воћем и месом. Заштитите очи од лоших утицаја средине, одмарајте их када год стигнете и не задржавајте се пуно пред рачунаром, ако не морате. На генетске факторе, нажалост, не можете утицати, али вашим очима можете дати оно што им треба из нутритивно вредне хране.

Шаргарепа: Први избор за бољи вид је увек шаргарепа. Вероватно сте већ чули за њена благотворна својства, али укратко, њена снага лежи у обиљу бета каротена, ликопена и лутеина. Први је добар за мрежњачу ока и штити је од УВА зрачења. Ликопен делује као антиоксиданс и штити очи од УВБ зрака. Лутеин је заштитни фитонутријент који има изразито јако антиоксидативно деловање против слободних радикала.

Наставак...

Због таласа врућине и загађеног ваздуха

Канађанин из места Нелсон у провинцији Британска Колумбија који је суочен са проблемима са дисањем први је пацијент у свету који болује од последица климатских промена, јер лекари сматрају да су таласи врућине и лош квалитет ваздуха узрок његовом стању.

Доктор Кајл Мерит, који је одговоран за дијагнозу дату пацијенту из Нелсона оболелог од астме, нагласио је да је ово први пут у протеклој деценији да је климатска промена узрок проблема.

- Уколико не видимо узрок и само лечимо симптоме, онда ћемо и даље заостајати. Једноставно, покушавам да схватим шта се дешава - нагласио је Мерит.

Канада је током јуна била суочена са неуобичајено јаким таласом врућина који је потом пратио густ смог узрокован шумским пожарима. Британска Колумбија налази се на крајњем западу Канаде и премашила је температурне рекорде у јуну који су узрок смрти најмање 500 људи. Шумски пожари утицали су да квалитет ваздуха буде 43 пута гори од прихватљивих нивоа током јула и августа.

Дијагноза коју је дао доктор Мерит довела је до тога да и остали лекари из провинције покрену иницијативу под називом "Лекари и медицински техничари за планетарно здравље". Професионални радници здравствених служби користе ову групу за заступање бољег здравља заштитом екологије.

Наставак...

Померање казаљки часовника за сат уназад, што смо имали протекле ноћи, може према мишљењу психолога Невене Чаловске утицати на људе, а пре свега на њихов сан, апетит, телесну температуру, док на психолошком плану могу да уследе промене у мишљењу и одржавању пажње.„Можемо постати психолошки тромији, мало раздражљивији. Све ове могуће промене, последица су промене наших навика и промене уобичајеног ритма која нам је померањем казаљки наметнута”, рекла је Чаловска за Танјуг телевизију.

Истакла је да је сан код човека најосетљивији а пошто, како објашњава сан чува ритам, ова промена може да утиче баш на сан.

Утицај ове промене може да буде и позитиван, јер ако има више светлости када се пробудимо, што је последица чињенице да устајемо сат касније, то може деловати тако да будемо боље расположени.

„Светло делује на синтезу мелатонина и других неуротрансмитера, па и чувеног серотонина који зовемо хормоном среће”, објашњава Чаловска.

Према њеним речима, и главобоља може да буде повезана са померањем казаљки на сату али само код осетљивих људи који иначе реагују главобољом у стресним ситуацијама.

Наставак...

Нема дилеме да веће уношење воћа и поврћа може само да има више користи за ваше здравље. Често слушамо расправе о томе да ли је боље воће и поврће јести без гуљења, а већина закључака се своди на ствар менталитета. Воће и поврће често гулимо због навике, или у покушају да смањимо додир са пестицидима. Међутим, уклањање коре може довести до уклањања једног од делова биљке богатог нутријентима.

Не гулите јабуку да бисте после пили суплементе витамина.

Генерално говорећи, неогуљено воће и поврће садржи веће количине витамина, минерала и других корисних биљних једињења, у поређењу са ољуштеним намирницама.

На пример, свежа јабука с кором садржи три пута више витамина Ка, 142 одсто више витамина А, 115 одсто више витамина Це, 20 процената више калцијума и до 19 одсто више калијума од исте такве, али ољуштене јабуке.

Кувани кромпир са кором може да садржи до 175 одсто више витамина Це, 115 процената више калијума, 111 одсто више фолата и 110 одсто више магнезијума и фосфора од ољуштеног.

Чак 30 процената укупне количине влакана у поврћу може се наћи у кори, односно љусци. Зато, ако једете воће и поврће неогуљено, заиста можете повећати уношење хранљивих материја.

Наставак...

Артритис, болест од које у Србији годишње оболи преко 70.000 људи, једна је од најчешћих болести савременог доба а узрок њеног настанка је још увек непознат.

„Артритис“ назив за групу од више од 100 обољења која, пре свега, захватају зглобове. Људи могу бити погођени овом болешћу на најразличитије начине, али најчешћи симптоми јесу укоченост, бол и отицање једног или више зглобова.

Због чињенице да, уколико се не лечи, артритис се погоршава, веома је важно посетити лекара при првим боловима у зглобовима, како би на време добили дијагнозу и били упућени на одговарајућу терапију. Једна од најважнијих ствари у превенцији ове болести јесте редовна физичка активност, односно правилно вежбање и активација зглобова.

Више о чињеницама везаним за ову болест говорио је доц. др Предраг Остојић, председник Удружења реуматолога Србије, који је на обележавању Светског дана борбе против артритиса изнео забрињавајуће податке.

„Хронични артритис најјаче удара на почетку, у прве две године болести, тако да ако га не препознамо на време, можемо направити велики проблем, толики да се око 50 процената оболелих пензионише услед инвалидитета“, истиче доктор Остојић.

Наставак...

Мале кесице силицијум-диоксида обично налазимо у кутији, када купимо нови пар обиће и најчешће их одмах бацамо. То је зато што мислимо да су потпуно бескорисне и чак и отровне. Али, истина је да не садрже отров. Пуне су силицијум-диоксида који је веома користан за разне намене. Ове кесице су нетоксичне и савршена су средства за сушење која ће упити воду где год се нашле. 

Ово је седам најбољих начина за употребу кесица са силицијум-диоксидом у вашој кући:

Ставите их у торбу за теретану

Као што смо рекли, њихова главна намена је да упијају вишак влаге и штите вашу обућу. А, као што знамо, бактерије се углавном размножавају на влажним и мокрим местима. Зато кесице силицијум-диоксида могу помоћи да елиминишу влагу и бактерије из ваше торбе за теретану, а одличне су и за уклањање непријатног мириса.

Ставите их између пешкира

Ово ће спречити да вам се пешкири наквасе и поприме непријатне мирисе. Зато у ормарић са пешкирима ставите пар кесица са силицијум-диоксидом.

Дуже чувају ваше бријаче

Немојте бријаче више чувати поред каде где се увек поквасе. Једноставно их ставите у пластичну посуду и додајте неколико кесица силицијум-диоксида унутра. Оне ће продужити животни век вашим бријачима.

Наставак...

Џентлмен је једна од англосаксонских речи која се никада није примила у Србији. Овде се за неког ко је лепо васпитан и отмен каже - господин човек. Притом, та одредница не значи у исто време и социјално порекло онога о коме се говори. Може се мирно рећи да много више праве господе постоји по српским селима него у градовима, а најмање њих живи у приградским насељима.

Ко је, дакле, џентлмен, а ко простак, најлакше је утврдити приликом групних туристичких путовања и, за вас који сада летите овим авионом, биће то занимљива игра на вашем десетодневном путовању са особама које раније нисте познавали.

Пођимо најпре од спољашњих обележја, која су по канадском социологу Маклуану, продужене поруке које преко одеће и осталог једна особа упућује свету око себе. Наравно, најпре ћемо из џентлменске лиге избацити мушке особе које на црне мокасине носе беле чарапе или оне којима су ципеле, истина, нове, али упрљане родним блатом.

За ту селекцију најстручније су стјуардесе. Обратите пажњу на њих када пролазе кроз седишта и броје путнике, оне никад не гледају у лица већ им је поглед углавном оборен и концентрисан на ципеле. Прави џентлмени носе, истина стару, али до савршенства усијану обућу. Зато ћемо из џентлемнског рода избацити богате дрипце (израз који је у наш језик званично увео познати режисер Емир Кустурица).

Наставак...

Цене прехрамбених производа у свету порасле су у септембру други месец узастопно под утицајем погоршања извозних могућности и велике потражње за производима као што су пшеница и палмино уље, саопштила је Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).

Индекс цена хране агенције ФАО, који прати промене међународних цена основних прехрамбених производа на месечном, износио је у септембру у просеку 130 поена, што је 1,2 одсто више него претходног месеца и чак 32,8 одсто више него септембра прошле године, наводи се у извештају објављеном на интернет страници ФАО.

Цене житарица су прошлог месеца порасла за 2,0 одсто у поређењу са августом, при чему је пшеница поскупела за готово 4,0 процента у односу на август и за 41 одсто у односу на годину дана раније, због недовољне понуде и велике потражње.

Светске цене пиринча су такође ојачале, док су котације кукуруза повећане за умерених 0,3 одсто на месечном нивоу због побољшаних изгледа глобалног рода и почетка жетве у САД и Украјини, што је у великој мери компензовало негативне ефекте застоја у америчким лукама које су изазвали урагани.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 156