Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Здрав живот

Страница: 1 2 3 ... 120

Рођење Исуса Христа је празник који се прославља са породицом у дому, као и одласком на црквена богослужења. 

Уз све обичаје, окупљање целе породице око богате трпезе је централни догађај. Обавезно се пали кандило и ломи се чесница. Али, на столу је још један од великих симбола најрадоснијег хришћанског празника - Божићно жито.

Иако се пред Божић може купити готово свуда, уколико сте од оних који воле да поштују обичаје, засадите га сами!

Да би израсло до Божића треба га на време посадити. Треба да је зелено и бујно, јер ће такви бити и усеви током године, каже старо веровање.

Пшеница се сади на празник Свете великомученице Варваре, 17. децембра код православаца, а код католика 13. децембра, на дан Свете Луције. 

За садњу вам је потребна шака пшенице и тањир или посуда у коју ће се посадити.

У плитку посуду ставите земљу, па на њу поређајте пшеницу, која је стајала у води преко ноћи. Одозго прекријте зрна са још мало земље, коју ћете свакодневно квасити, односно прскати водом на собној температури.

Пшенична зрна се могу ставити и без земље. Само се распореде по дну посуде, тако да је у потпуности прекрију. Остави се до ивице бар 1 цм, јер ће се пшеница ницањем раширити. Заливати умерено. Најбоље је само прскати водом једном до два пута дневно.

Наставак...

Како се приближава Божић, многи верници прилагођавају своје навике у исхрани. У току поста се лишавају намирница животињског порекла, а уз такав режим исхране верници се припремају и духовно.

Неко пости цео пост, неко недељу или две, строже или мање строго. Неки то чине по савету духовника, а неки и на своју руку. Посна исхрана у општем смислу не представља гладовање, већ се у њој налазе намирнице биљног порекла. То су поврће, воће, житарице, уље и орашасти плодови, а викендом и празником и риба и морски плодови.

Најстрожи је пост на води, затим на уљу, а онај најблажи на риби. Дуготрајан пост свакако може да утиче на организам, па је можда потребно више пажње обратити на сигнале које нам шаље наше тело.

Многи нутриционисти саветују да се с времена на време пости, али не нужно из верских разлога. Према истраживањима, пост (у смислу исхране) може да очисти организам од токсина и подстакне бољу размену материја.

Вегане и вегетаријанце не треба поистовећивати са особама на посту јер је пост привремени начин исхране, док прва два представљају лични избор особе која жели да се храни на одређен начин. Пост је дакле временски одређен, а служи за прочишћење тела и духа. Он није само дијета, односно програм исхране, већ има и своју духовну функцију.

Пост није за свакога. Особе које имају хроничне болести свакако треба да се консултују са својим лекаром да ли смеју да посте, на који начин и колико дуго.

Наставак...

Често можемо чути да је хладноћа добра за наше здравље, а да ли знате које су те добробити које наш ум и наш организам имају од ниских температура?

1. Више енергије

Изложеност хладним температурама, нпр. шетња по хладноћи, испуниће вас енергијом па ћете бити "енергични" и по повратку у топло. Да би хладноћа имала такав учинак, не морате да јој будете дуго изложени. Довољна ће бити и кратка шетња - зато, идите на брзо ходање.

2. Бољи сан

Људи који пате од несанице имају вишу телесну температуру, па ће им спавање у лагано расхлађеној просторији, на идеалној температури од 16 до 20 степени Целзијуса, помоћи да боље спавају. Како они који пате од несанице, тако и сви остали.

3. Сагоревање калорија

Хладноћа подстиче сагоревање калорија у тамном масном ткиву. Тамно масно ткиво производи топлоту и сагорева масноће. Код беба оно служи за регулисање телесне температуре, док се оно код одраслих налази у мањим количинама.

4. Мозак боље ради

Доказано је да на високим температурама људи ређе доносе веће и сложеније одлуке. Топло време брже исцрпљује наше резерве глукозе, а пошто глукозу користимо у менталним процесима, њен недостатак утиче на нашу способност доношења одлука.

5. Боље дисање

У јесен и зиму ваздух је бољег квалитета него у проЛећним и Летњим месецима. Због свежег, чистог ваздуха ово доба године је идеално за боравак у природи, дуге шетње и дубоко дисање. 

Наставак...

Најстарији људи на свету имају око 115 година, а интервенцијом научника у процесу старења животни век могао би да се знатно повећа и да износи око 140 година.

Најстарија особа на свету била је 122-годишња Францускиња, која је умрла прије 20 година.

"У прошлости је 70 одсто људи умирало рано од разних инфекција, а данас их 70 одсто умире од болести типичних за старост", наводи израелски универзитетски професор Хаим Коен, који проучава молекуларне механизме старења.

"Ако можемо да манипулишемо самим процесом старења - можемо да повећамо и максимални животни век", тврди он.

Коен и његов тим су у "Геронтолошком журналу" објавили студију у којој се истиче да се, захваљујући напретку медицине, очекивани животни век човека знатно продужила. Они су спровели на стотине експеримената којима су интервенсали у процесу старења гљивица, црва, мува и глодара и открили да се њихов максимални животни век стално повећавала.

Када би се сличне интервенције предузеле на људима, максимални животни век могао би се продужити за 30 одсто, сматрају научници.

Коенова истраживања супротна су студији научника са Медицинског факултета у Њујорку, који су прошле године закључили да је људски род достигао природни лимит трајања живота - 115 година.

Срна

У Србији по глави становника постоје 1,2 мобилна телефона, од чега, како се процењује, чак 74 одсто деце и тијнеџера користи мобилне уређаје. Последице зрачења ових апарата могу бити нервоза, несаница, губљење виталности, смањење телесне активности, главобоља... У Русији је објављено истраживање које указује на то да деца која користе мобилне телефоне имају слабију моћ репродукције и учења за 64 одсто.

Чуло се то на трибини Удружења "Биоген" у Крушевцу. Иако је без брзих комуникација данас живот незамислив, ово удружење, које се бави проучавањем и детекцијом тзв. нејонизујућег зрачења, као и изналажењем начина за заштиту грађана од ових појава, истовремено упозорава да технологија треба да служи а не да господари.

Мобилна телефонија, међутим, није једини извор ризика. Тешко да има уређаја чијим електромагнетским зрачењем потенцијално не може да се угрози здравље, чак и ако се користи на одговоран начин. Међу изворима нејонизујућег зрачења су електроинсталације, потрошачи попут фрижидера, фенова, пегли, те кабловске-сателитске комуникације, појачивачи сигнала по зградама, рисивери, тјунери, кабловске инсталације, ТВ и радијски емитери, као и телекомуникацијски уређаји, базне станице, бежични, односно "дека" телефони и вај-фај рутери за пренос интернетског бежичног сигнала.

Наставак...

Психолози су релативно брзо схватили да прекомерно коришћење технологије може лоше да утиче на мозак тинејџера.

Стив Џобс и Бил Гејтс су, такође, ово схватили још поодавно, јер су настојали да своју децу васпитавају што даље од паметних телефона и таблета, а недавно је објављена и књига која поручује исто то: 

"Паметна технологија одлична је ствар, али прекомерно коришћење, поготово у сврху забаве и дружења, може да заглупи децу".

О овоме је писао и Бизнис Инсајдер који је ту тезу поткрепио резултатима истраживања који кажу да се код деце у осмом  разреду, која учестало користе друштвене мреже, може појачати опасност од депресије за забрињавајућих 27 одсто.

Осим тога, спомиње се и податак да деца која свакодневно проводе минимално три сата за паметним телефонима, могу да развију и склоност према суициду и да се број број самоубистава тинејџера у САД све више повећава, а главног кривца виде баш у прекомерном коришћењу паметних телефона.

Зато су аутори поменуте књиге нагласили да су баш две највеће технолошке легенде, Џобс и Гејтс, одлучили да гаје своју децу, барем делимично, без технологије. Тако је Гејтс својој старијој ћерки, која данас има 21 годину, тек са 14 дозволио први паметни телефон.

Агенције

Самаца је на свету све више. Осим што немају ништа бољи сексуални живот од оних у везама, према резултатима низа рецентних истраживања, код самца постоји још један велики проблем - исхрана.

Наиме, код мушкараца који се хране сами изгледи за развој гојазности већи су за 45 одсто. Исто је у са високим крвним притиском и повећаним нивоом холестерола, показало је истраживање сеулског универзитета Донгук.

Последице таквих навика у исхрани показале су се негативнима како за мушкарце, тако и за жене, али су ипак горе по мушки род.

У студији је учествовало 7.725 мушкараца, којима је постављено питање колико често једу сами. Установљено је да навике у исхрани представљају опасност за здравље оних који једу сами више од два пута дневно.

Јужнокорејски су научници установили и да се већином радило о самцима који су често прескакали оброке. Код њих се најчешће развила абдоменална гојазност коју карактеришу наслаге масног ткива у пределу стомака.

Наставак...

Федерална мрежна агенција Немачке, телекомуникационо регулаторно тело те земље, саопштило је данас да забрањује продају смарт сатова које родитељи могу користити да проверавју своју децу, рекавши да сатови крше немачке законе о прислушкивању.

Агенција је саопштила да је већ предузела мере против неколико фирми, које продају сатове преко интернета, преноси Ројтерс.

Инсистирају да родитељи униште сатове који су широко досутпни деци од 5 до 12 година у Немачкој.

„Путем апликације, родитељи могу да користе сатове како би тајно прислушкивали шта се дешава у окружењу детета. Виђени су као забрањен одашиљач. Наша истрага показала је да су родитељи користили сатове да прислушкују учитеље у учионици”, рекао је председник агенције Јохен Хоман.

Агенција наводи да забрањени сатови користе СИМ картице и нуде ограничене телефонске функције, које се могу контролисати путем апликације.

Програмирањем да позову телефонски број, могу се користити да прислушкују разговоре, што је забрањено у Немачкој. 

Танјуг

Све је већи број младих који због излагања високим нивоима буке имају зујање у ушима - здравствени проблем који може изазвати отежано спавање, учење, а уколико дуго траје, чак и депресивно расположење, а на крају и губитак слуха, каже професор Медицинског факултета у Београду, хигијенолог Горан Белојевић.

„Реч је о једном од тешко решивих здравствених проблема који је често неизлечив, а посебно је изражен међу млађом популацијом и може, али и не мора, да буде повезан са губитком слуха“, упозорава Белојевић.

Белојевић скреће пажњу да је истраживање, рађено међу београдским средњошколцима пре четири године, показало да 13 одсто њих има повремено или стално зујање у једном или оба уха и да је дупло учесталије код девојака него код младиће.

Истраживање је објављено 2014. године у међународној литератури и од тада у Србији није било нових истраживања, али како наводи Белојевић за четири године, не могу очекивати неке велике промене.

То није ствар која се мења из године у годину, тако да су резултати овог истраживања апсолутно релевантни и сада.

Наставак...

Вероватно се сећате неких ствари везаних за исхрану које су вам родитељи обично приговарали за столом кад сте били мали. То су, углавном, исте ствари које се понављају још од старих времена и, можда без разлога, остављају деци у аманет. Сада, кад смо одрасли, можемо да их анализирамо из угла наших родитеља.

„Немој да грицкаш између оброка. Покварићеш апетит!”

Овако су родитељи вероватно хтели да нас мало држе под контролом да се не бисмо угојили. Иако ово родитељско размишљање може да има основа, јер се исто примењује и током рестриктивних дијета у смислу одрицања од нездравих грицкалица, ужине између главних оброка су ипак здраве уколико су нутритивно вредне. Изаберите, рецимо, воће, орашасте плодове, семенчице, јогурт. Што даље од чипса, флипса, чоколада и сличних празних калорија.

Здраве ужине изједначавају ниво шећера током дана, тако да тело не размишља о преједању, а оброци који следе сигурно неће бити преобилни, јер за тим нема ни потребе. Резултат није гојазност. Напротив. Не би требало да имате дужи временски период без јела, осим преко ноћи, па се тако на свака четири сата препоручује оброк, било да је то основни оброк (доручак, ручак, вечера) или ужина.

„Има да поједеш све са тањира!”

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 120