Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Здрав живот

Страница: 1 2 3 ... 147

Док свет чека вакцине како би се изборио са пандемијом ковида-19, амерички милијардер и филантроп Бил Гејтс предвиђа пандемију нове заразне болести у наредних 20 година. Оснивач „Мајкрософта“ и један од најбогатијих људи на свету је у подкасту Бил Гејтс и Рашида Џоунс постављају велика питања изнео своја предвиђања о пост-ковид свету и са каквим ће се изазовима суочити човечанство. Гејтс је и раније упозоравао на могућност глобалне пандемије смртоносног вируса и верује да је наредна пандемија неизбежна у глобализованом свету.

„Надајмо се да ће се десити за 20 година, али морамо да се понашамо као да ће избити за две или три. Разумно је претпоставити да ће се свет суочити са тако нечим у наредних 10, 15 година“, сматра Гејтс.

Велики напредак са вакцинама протеклих недеља даје наду да је крај пандемији коронавируса известан, а неколико фармацеутских компанија забележило је успешне фазе тестирања.

Нема повратка старом животу

Победа над ковидом-19 неће довести до враћања живота у оно стање у којем је био пре избијања пандемије. За то је указао на све чешћи рад од куће, јер су запослени и послодавци приморани да се прилагођавају мерама социјалног удаљавања. 

Наставак...

Божићни пост почиње 28. новембра и траје до 6. јануара 2021. године. Пост подразумева прелазак на другачији режим исхране. Не треба заборавити да је пандемија коронавируса тренутно у свом најјачем замаху и да је организму неопходна храна која ће му обезбедити јак имунитет, са доста витамина, пре свега витамина Де.

Како испоштовати пост, а сачувати здравље и имуни систем? Како постићи баланс у исхрани и имунитету пошто је актуелна епидемија коронавируса. Гостујући у Јутарњем програму нутриционисткиња Тања Бакрач истакла је да пост подразумева изостављање намирница животињског порекла и треба да буде разноврстан. Важно је да водимо рачуна да унесемо довољно нутријенета, беланчевина, масти и угљени-хидрате.

„Пост не треба да буде једноличан да не бисмо смањили имунитет и да не би дошло до проблема са здрављем. Посебно је важно не избегавати доручак. Током поста треба узимати намирнице које су свеже и садрже витамине, минерале и влакна", истакла је нутриционисткиња Тања Бакрач.

Имуни систем нас чини јаким и пружа нам могућност да се одбранимо од вируса и бактерија. Како припремити организам за пост и прелазак једног начина исхране на други?

Наставак...

Тим CBC-овог Маркетплејса проверавао је у којој мери различите маске, најприсутније на домаћем тржишту, штите од преношења коронавируса. Тестирање је спроведено на двадесет различитих маски, разноврсних по материјалу и дизајну, и купљених у продавницама и преко интернета. Све маске су провераване по одредбама стандардног теста Националног института за безбедност и здравље на раду, којим се мерила ефикасност филтрације, односно количина честица које маска филтрира при дисању. По њиховим критеријумима, маска Н95 мора да има ефикасност филтрације од 95 одсто, али је утврђено да су још неке маске подједнако делотворне.

Једна од њих је маска од полипропилена, топљене, неткане пластичне тканине, која се обично користи у хируршким и N95 маскама. Испоставило се да е маска са унутрашњим слојем од полипропилена и спољашњим слојевима од памука, ефикасна исто као и Н95.

Трослојне хируршке маске, најчешће плаве боје, имају једну од највећих стопа ефикасности, и то највероватније такође због средњег слоја од нетканог полипропилена.

Испитиване су и двослојне и трослојне маске, у потпуности сачињене од памука. Занимљиво је да су ту боље резултате показале двослојне, него трослојне маске, а већу ефикасност имале су и оне направљене од гушће тканог памука.

Наставак...

Истраживачи су пронашли везу између конзумирања чили папричица и значајног смањења ризика од добијања кардиоваскуларних обољења и рака.

Мада су раније студије већ откриле да чили папричица има антиинфламаторно дејство, да садржи антиоксидансе и да омогућава организму да адекватно регулише ниво шећера у крви, пре свега захваљући капсаицину, који паприкама даје љутину, ово је прво велико научно истраживање које је дошло до доказа да конзумирање ове намирнице смањује ризик од преране смрти.

Истраживачи су имали приступ здравственим подацима чак 570.000 људи из САД, Кине, Италије и Ирана. Они су такође располагали подацима о исхрани сваке од ових индивидуа, што им је омогућило да направе адекватна поређења између оних који једу чили папричице и оних који их избегавају.

На њихово изненађење, примећен је смањен ризик морталитета од чак 25% за особе које често конзумирају чили папричице у односу на оне који их једу ретко или никад. Истраживачи ипак позивају на опрез у изношењу великих закључака с обзиром на чињеницу да још увек нису открили механизам који објашњава овај феномен, а напоменули су и да у својој студији нису упоређивали ефекте различитих врста чили папричица на здравље људи.

Извор: Индепендент 

Стручњаци упозоравају да би предстојећи зимски период могао бити наклоњенији вирусу корона, него нама.

Пре свега, ту су ниске температуре, које га дуже одржавају у животу, а сув ваздух омогућава и да доспе даље него када је влажно. Затим, хладно време чини да много више и дуже боравимо у кућама, и уопште у затвореном простору, који се много мање проветрава него када је време топлије. Уколико је више особа у просторији и при том се прозор не отвара довољно често да уђе свеж ваздух, утолико се ствара погоднија средина за евентуално преношење вируса.

За животне и радне просторе се препоручују овлаживачи ваздуха, који могу имати благо позитиван ефакат по здравље.

Када је хладно, онда носимо рукавице. Али, у овим околностима, рукавице могу бити и опасне, па се у препорукама наглашава да видимо рачуна шта и колико додирујемо рукавицама. Посебно треба да водимо рачуна да рукавицама никако не додирујемо лице. Такође, наглашава се да ће плетене рукавице, уколико су суве, после паузе од неколико сати поново бити погодне и безбедне за ношење, захваљујући порозном материјалу од код су направљене. Уколико су се поквасиле или овлажиле, треба их осушити пре поновног ношења и тако се заштитити од вируса. 

Наставак...

Појачане мере хигијене и опреза због пандемије навеле су екипу ЦБЦ Маркетплејса да провере какво је стање у маркетима највећих трговинских ланаца.

На мети њиховог испитивања нашло се неколико најчешће додириваних и, стога, вероватно, најризичнијих места у маркетима - ручке колица за куповину, предња страна колица, седиште за бебе, ручице корпи, врата фрижидера и тастатуре за укуцавање пина. Посетили су укупно 24 маркета, узели узорке и дали их на проверу стручњацима из акредитоване микробиолошке лабораторије у Мисисаги. Циљ анализе било је да се установи колико и којих бактерија, укључујући и ешерихију коли, има на свакој од ових површина.

За многе је неочекивано да је највише бактерија пронађено на тастатури за укуцавање пина. Но, то је више него логично, када се зна да запослени у маркетима готово нигде и никад не чисте тастатуру после сваке употребе.

На другом месту по броју бактерија нашла се ручка корпе, док треће место деле ручка фрижидера и предња страна колица за куповину, односно она страна коју обично додирнемо када желимо да привучемо колица.

Како се истиче, нису опасне све бактерије које су се нашле на овим површинама, између осталог и због поштовања додатно уведених хигијенских мера.

Наставак...

A микропластика је свуда

Сваке године у свету се произведе преко 300 милиона тона пластике. Рециклира се око 10 одсто, а најмање осам милиона тона пластике заврши у природи. Микропластика је свуда - у ваздуху, земљи, рекама и најдубљим деловима океана.

Научне студије показују да конзумирање воде из пластичних флаша знатно повећава количину унетих честица које могу бити токсичне и да одрасли годишње поједу око 50.000 микропластичних честица, а деца око 40.000. Честице нанопластике величине вируса могу се наћи у води и у храни и утичу на наше здравље.

„Утиче као носилац, као вектор који преноси микроорганизме, бактерије, вирусе. Повећана загађеност утиче на стерилитет, односно на повећан број губитка трудноће и повећан број малформација плода. Све више се сматра да утиче на неуродегенеративне болести. Затим, код деце оно што је примећено је аутизам. Велики број стручњака сматра да је загађеност пластиком разлог зашто је појава тих болести знатно пвећана“, наглашава др Миодраг Стојковић, професор хумане генетике на Универзитету Харвард.

Наставак...

Неуропсихијатар, психотерапеут, филозоф и књижевник Владета Јеротић, човек чија предавања су била увек крцата, је имао ту дивну особину да своје огромно знање преноси и дели лаким језиком разумљивим обичном човеку. У једном свом излагању је објаснио како је упевао да задржи савршену меморију у позним годинама.

“Преко 30 година, сваког другог дана ја себе преслишавам енглеске речи. То ми је трећи језик. Први је био француски, немачки други, кога је било највише када сам био у Европи. Енглески сам научио после 30 година. Био сам у Енглеској неколико месеци, нисам научио бог зна колико. Читам скоро без речника, али није исто читати и говорити. Имам увек неки нов енглески текст пред собом и преслишавам се шта радим.

Преслишам се прво две-три нове речи од пре два дана, не више од тога. Ако сам их запамтио, онда читам текст и нове речи из текста бележим у речник и преслишавам се опет за два дана. А ако нисам запамтио оне речи од б, не учим нове, него и даље обнављам старе. Радим преко 30 година сваки дан на свом речнику.

Друга ствар је учење песмица. Налазите нове песмице, учите их, преслишавајте се и знаћете 15-20 песмица напамет једног дана. Обнављате своје памћење изнова и освежавате га.

Наставак...

Маске су почетком године постале наша свакодневница и производ који нам представља велику обавезу. Сходно томе, иновације и преокрети на ову тему привлаче велику пажњу јавности. Трагање за заштитом достигло је нови ниво производњом личног система за пречишћавање ваздуха који делује као штит против вируса, бактерија и алергена.

Моторизовани штит помало подсећа на ронилачка и одела астронаута или опрему која се користи у опасним околностима, индустријским или здравственим.

Дизајнирала га је канадска компанија 'VYZR Technologies' са седиштем у Торонту. Његова првобитна цена била је 498 долара, а тренутно је снижена на 379.

Творци ове технологије BioVIZR 1.0 карактеришу као “еволуцију личне заштите” која је замишљена да обавља ту функцију онда када растојање није могуће.

Пројекат је настао као одговор на пандемију, иако појашњавају да нису размишљали само о covid-19 вирусу. Додају да ову технологију намеравају да учине доступном свима.

Систем се састоји од штитника за лице који не магле, два “прозора” за гледање са стране, уског прслука, подесивих бочних нараменица, рукавица за безбедно дирање лица, два вентилатора који могу и до осам сати да раде, вентилатора и батерије. Он тежи око 2 килограма и доступан је у три величине за одрасле.

Агенције

Можда је време да се присетите немачког или италијанског језика које сте учили у средњој школи, јер познавање два језика може одржати мозак здравијим.

Елен Бјалисток са Универзитета Јорк у Торонту, која је спровела ово истраживање, тврди да познавање више од једног језика помаже мозгу да се “поново покрене“.

- Што више користите други језик, то постајете бољи у њему. То није изненађујуће, али заједно с тим, што више користите два језика, ваш мозак се суптилно поновно покреће. Верујем да то има ефекта на степен пажње. То је заправо суштина спознаје, на тај начин знамо чему треба да посветимо пажњу - објаснила је Елен.

Иако можда човеков мозак може да се учини „здравијим“, Тамар Голан са Калифорнијског универзитета Сан Дијего, објаснила је чињеницу да двојезичност не може спречити да се Алцхајмерова болест догоди. Будући да не постоји познати узрок болести, не постоји ни начин како је спречити.

- Двојезичност не спречава да оболите од Алцхајмерове болести, односно не спречава да се догоди оштећење мозга ако имате болест. Оно што чини је да вас покреће да и даље функционишете, чак и кад имате оштећења на мозгу - објаснила је. Међутим, Биалисток верује да, што дуже говорите два или више језика, на мозгу ће да се види више промена.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 147