Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Здрав живот

Страница: 1 2 3 ... 145

Из Агенције за јавно здравље стиже упозорење да свако од нас може да допринесе да предстојећи талас оболелих од ковида-19 буде што блажи и да се избегне ново затварање. Најважније је придржавати свих мера предострожности.

Здравствени званичници предвиђају да би, у октобру, дневно могло бити и преко пет хиљада оболелих.

Али, уколико, по препоруци начелнице Агенције за јавно здравље др Терезе Тем, будемо у наредним данима смањили контакте и избегавали велика окупљања, онда бисмо многе нежељене последице могли избећи. Она је посебно апеловала на младе, до 40 година, међу којима је и највише инфицираних током летњих месеци.

И федерална министарка здравља Пети Хајду замолила је све да, пре него што прихвате позив за дружење или прославу ван уобичајеног блиског круга људи, добро размисле о свим могућим ризицима. По њеним речима, одбијени позив помаже у смањењу броја новоинфицираних.

Наставак...

Разлог за нагло смањење популације инсеката у већини европских земаља, могло би да буде зрачење мобилних телефона. На то указује опсежна студија Немачког удружења за заштиту природе и биолошку разноврсност (НАБУ).

Уз негативан утицај пестицида и губитак станишта, повећана изложеност електромагнетском зрачењу „вероватно има негативан утецај на свет инсеката”, показују  резултати студије представљени прошле недеље у Штутгарду. Студија још није прошла рецензију независних научника.

Анализу 190 научних истраживања су, заједно са Националним удружењем, спровеле и две невладине организације, једна из Немачке и друга из Луксембурга. Студије се позивају на резултате 83 научна истраживања, од којих су 72 показала негативно деловање зрачења на пчеле, осе и муве.

Негативни утицаји се крећу од смањене способности летења и навигације због поремећаја магнетских поља до оштећења генетског материјала и ларви.

Конкретно, зрачење мобилних телефона и бежичних интернетских мрежа отвара калцијумове канале у одређеним ћелијама, што значи да оне апсорбирају више калцијевих јона. То код инсеката може да изазове биохемијску реакцију која ремети њихов циркадијални ритам (биолошки ритам за период од 24 сата) и негативно утиче на њихов имуни систем.

Наставак...

Због сталног раста броја оболелих од ковида-19, премијер Џастин Трудо позива грађане на опрез и поштовање упутстава која дају надлежни људи и службе за јавно здравље. Уверен да нико не жели да се ове јесени понови затварање кроз које смо прошли током пролећа, он је истакао да одржавањем физичке дистанце, ношењем маски и честим прањем руку показујемо одговорност и према себи и према другима.

Слично наглашава и шефица службе за јавно здравље др Тереза Тем, апелујући на све и да се вакцинишу против грипа, и тако заштите и себе и здравствени систем.

На важност вакцинације против грипа сваке године нас подсећају епидемиолози и инфектолози, али се сада потенцира њен још већи значај због пандемије. Др Ајзак Богок, специјалиста инфектолог из Торонта, наглашава да грип може бити веома опасан по здравље посебно старијих особа, мале деце и особа са здравственим проблемима, те да њих вакцина може спасити. Он каже да се од ковида можемо штитити само дистанцирањем, ношењем маски и прањем руку, али да је од грипа најбоља заштита баш вакцинација.

Наставак...

Али наносите штету и свом срцу

Научници са Универзитета у Тенесију спровели су студију о утицају начина опхођења према другим људима на здравље срца. У истраживању је учествовала укупно 2.321 особа и сви они су преживели срчани удар.

Истраживачи су открили да они који изражавају особине као сарказам, имају „већи ризик од смртног исхода услед поновљеног срчаног удара". 

Научници су анализирали учеснике у студији и дошли до закључка да је велики број њих изражавао особине и понашање које укључује цинизам, незадовољство, нестрпљење, раздражљивост, као и сарказам.

Тим истраживача је тако закључио да такво константно расположење и понашање може оптеретити здравље.

Иначе, сви који су учествовали у студији, на почетку процеса су урадили тест личности, а затим су их истраживачи пратили током 24 месеца.

После две године, стопе преживљавања учесника упоређиване су са резултатима њихове личности, а наведене особине попут сарказма и исказивања непријатељства, коришћене су за метод предвиђања опасности од смртног исхода код оних који су имали поновљени срчани удар.

Наставак...

Истраживачи из Монтреала идентификовали су више од 20 врста биљних молекула који успоравају старење ћелија, повећавајући тако године активног људског живота. Пре три године истраживачи са Универзитета Конкордија и „Ајдон Технолоџист”, открили су прву серију од шест „анти-ејџ” молекула изведених из биљака. Затим су прошле године открили да је њихова снага против старења десетоструко повећана комбиновањем неких од ових биљних екстраката.

Уверени у потенцијал ових открића, научници су наставили истраживања у нади да ће пронаћи друге сличне молекуле.

У студији објављеној у научном часопису „Онкотаргет” објаснили су да су тај циљ постигли идентификовањем петнаестак додатних биљних екстраката који могу да смање утицај времена на ћелије.

Да би се дошло до ових закључака, извршени су тестови на ћелијама квасца, чије је старење слично старењу људских ћелија. Захваљујући идентификованим биљним екстрактима, који се називају модулатори, животни век ових ћелија се повећава са 2,5 дана, на између пет и осам дана.

Према Ерику Симарду, председнику компаније „Ајдон Технолоџист”, која користи резултате овог истраживања за комерцијализацију природних производа, десетак молекула „против старења” у прошлости је већ било познато научној заједници, али је њихова „снага” била врло ограничена.

Наставак...

Велики унос индустријски прерађене хране, такозваног „џанк фуда“, утиче на промене на хромозомима које су повезане са старењем, наводи се у новом истраживању.

Три или више порције високо прерађене хране, у коју спадају брза храна, грицкалице, сокови, удвостручује шансе да теломере, низови ДНК и протеина на крају хромозома, буду краћи него код људи који ређе конзумирају такву храну, саопштено је на Европској и међународној конференцији о гојазности.

Кратке теломере су знак биолошког старења на ћелијском нивоу и истраживање показује да је исхрана важан фактор који доводи до тога.

Иако је веза јака, узрочни однос конзумирања веома прерађене хране и скраћених теломера и даље је спекулативна, упозоравају аутори.

Свака људска ћелија има 23 пара хромозома у којима се налази наш генетски код.

Теломере не носе генетске информације, али су виталне у чувању стабилности и интегритета хромозома и, последично, читавог ДНК материјала од којег наше тело зависи да би нормално функционисало.

Старењем се теломере скраћују јер сваки пут када се ћелија подели, део теломера се изгуби. То скраћивање се дуго већ узима као знак биолошког старења.

Наставак...

Кухиња је необично место за чување лекова, а није им место ни у спаваћој соби, што значи да је купатило за то логичан избор, зар не?

Али фармацеути кажу да је то вероватно најгоре место за кућну апотеку. 

Лекови су тамо изложени великој влажности, што ће вероватно утицати на то да изгубе своју ефикасност, кажу из удружења немачких фармацеута BAX. То вреди чак и ако не отворите паковање. 

Уместо тога, већина лекова воли хладна и сува места, између 15 и 25 степена Целзијусових. Не би их требало излагати високим температурама или великој влажности. 

У фрижидер иду лекови на којима то изричито пише или ће вас на то упозорити апотекар. 

Када жива у термометру пређе 25 Целзијусових степени, већину лекова и козметичких производа најбоље би било спремити у фрижидер или просторију заштићену од директног извора топлине, светлости и влаге.

Ако лек није адекватно чуван може доћи до отапања, распадања корисних материја и смањења делотворности лекова. Истовремено може доћи до промене органолептичких својства, односно боје, конзистенције, мириса и укуса. 

Антибиотике током лета треба чувати у фрижидеру јер би, на пример, на собној температури изгубили стабилност и делотворност. Капи, вагиналете, инхалаторе и инсулинске ињекције треба чувати на температури од два до осам степена.

Наставак...

Пандемија коронавируса је без сумње обележила 2020. годину и значајно променила наше животе. И док већина жели да се што пре ослободимо вирусa и да се живот врати у нормалу, неки су одлучили да своје тело „украсе“ тетоважама које ће их заувек подсећати на пандемију.

Изгледа да су тетоваже инспирисане корнонавирусом постале тренд у свету последњих неколико месеци. Мада на приви поглед делује застрашујуће, занимљиво је да већину краси здрав хумор и велика доза креативности.

Неки су се одлучили да одају признање и искажу поштовање према здравственим радницима који су поднели највећи терет. Други, пак, су желели да прикажу мотив заштитне маске за лице у различитом, понекад и шаљивом контексту, а многи су акценат ставили на прање руку.

Осим наведених, љубитељи тетоважа су се одлучили да на своме телу нацртају и тоалет папир који је био један од главних „симбола“ пандемије, с обзиром на то да су га у великим количинама куповали људи широм света.

Џош Јанг, професионални тату мајстор каже за портал Боред панда да он лично није приметио неки нагли тренд раста тетоважа инспирисаних коронавирусом, али да је већ урадио неколико тетоважа са натписом „Преживео сам ковид 19“ или ликова медицинских сестара са маском на лицу.

Наставак...

Правите више штете него користи

Из дана у дан сазнајемо да много ствари које свакодневно обављамо радимо на потпуно погрешни начин.

Сада су стручњаци открили да можда не водимо пуно рачуна о зубној четкици па је и користимо на потпуно погрешан начин.

Наиме, стручњаци из 'PriceYourJobs' открили су да већина четкицу пре и после четкања испире под водом што значи да је не чисте добро, посебно између чекиња. Тако уствари прањем по зубима разносе бактерије. 

Универзитет у Манчестеру открио је да се у зубним четкицама крије више од 100 милиона бактерија, укључујући ешерихију и стафилококе.

Ако је то случај и код вас, зубе чистите прљавом четкицом за зубе.

Како да очистите четкицу? 
Један од начина је да је умочите у антибактеријско средство за испирање уста и држите у њему 30 секунди. 

Ако немате средство за испирање уста, мешавина воде и две чаше соде бикарбоне такође ће да учини чуда.

Директно.рс

Хесташица воде за пиће у Немачкој

Климатске промене, сувише мало падавина зими, раст потрошње воде... Све то доводи до снижења нивоа подземних вода и несташице питке воде. Екипа „Дојче велеа“ посетила је град у Немачкој који већ осећа последице.

Улрихштајн је град на највећој надморској висини у немачкој покрајини Хесену. Налази се на 614 метара. Ако се гледа питома зелена околина никад се не би рекло да ту постоје огромни проблеми са водоснабдевањем.

Тамошњу идилу већ недељама нарушава бука великих грађевинских машина. Фирма специјализована за проналажење воде покушава да нађе нове подземне изворе. Тај пројекат је споран.

Несигурност и велики напори

Геолози кажу да на месту у Улрихштајну на којем се сада обављају бушења - воде нема! Фирма која обавља радове тврди супротно. Та ситуација забрињава градоначелника Едвина Шнајдера: „Никада не бих ни помислио да ово нама може да се догоди“. А чуо је да и нека друга места у Таунусу, том брдском подручју у Хесену, имају проблема с водом. И чуо је такође за проблематичне регионе у Доњој Саксонији на истоку Немачке.
Проблем у Улрихштајну је следећи: шест извора који већ стотину година питком водом снабдевају око 3.000 становника, налазе се на дубини од само два до три метра. И полако пресушују. 

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 145