Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 107

Ово су одговори на најчешћа питања у вези са коронавирусом - од симптома и начина преношења до тога како избећи заразу.

Који су симптоми заразе коронавирусом?

Колико је познато, вирус може узроковати благе симптоме сличне грипу, попут повишене телесне температуре, кашља, отежаног дисања, болова у мишићима и умора.

Наставак...

Климатске промене и пораст нивоа мора тренутно су толико озбиљни да уколико се наставе све пешчане плаже на свету ће нестати до 2100. године.

Чак и ако човечанство драстично смањи загађење из фосилних горива, више од трећине пешчаних плажа на свету ће нестати, што ће веома драматично утицати на живот људи у приобаљима и економије бројних земаља, наводи се у истраживању објављеном у часопису Nature Climate Change.

Наставак...

Новооткривена комета названа "Атлас" на путу је да постане једна од најсјајнијих комета која ће украсити наше ноћно небо још од Хејл-Боповe комете 1997. године.
Званичног назива C/2019 I4, комета је добила надимак "Атлас", како се у ствари зове телескоп који ју је приметио крајем децембра 2019. Како се ближи нашем Сунчевом систему, комета постаје све сјајнија.
„Комета тренутно ослобађа огромне количине својих гасова и зато је тако бљештава", изјавио је за SpaceWeatherArchive Карл Ботамс из Поморске истраживачке лабораторије у Вашингтону.
Од открића 28. децембра 2019. године, комета је све сјајнија и према том критеријуму, достигла је осму категорију. Иако није видљива голим оком, телескопи средње величине би требало да детектују комету у ноћним условима.
"Атлас" комета може да достигне магнитуде од +1 до - 5, до маја, када ће бити најближа Сунцу.
Важно је запамтити да су комете „ћудљиве". Током сваког њиховог путовања око Сунца, испаравају смрзнути састојци, што резултира јаким сјајем око језгра. Соларни ветрови затим то „растежу" у реп комете, а неки се протежу милионима километара од „главе" комете, преноси mnn.com.

Наставак...

Светска здравствена организација прогласила је пандемију новог корона вируса који се проширио на велики број земаља. Све државе увеле су ванредне мере опрезе у циљу спречавања даљег ширења вируса, али најважније је од свега јесте да се грађани придржавају препорука стручњака. 
Инфекција корона вирусом у око 80 одсто случајева узрокује благу болест и већина оболелих се опоравља, док шест одсто има тешки облик болести са компликацијама. Највећи број тешких облика болести регистрован је код особа старијих од 60 година и особа са хроничним болестима (болести срца и крвних судова, хроничне болести дисајних органа, шећерна болест).

Наставак...

Када једног дана све ово прође, неко ће морати грађанима Србије да објасни како смо од „најсмешнијег вируса у историји човечанства којег има и на Фејсбуку“ стигли до ванредног стања за свега 16 дана.

Наставак...

Институт за јавно здравство Републике Српске издао је упутство о томе како правилно очистити и дезинфиковати просторије за време кућне изолације, а већина ових савета може бити корисна и осталим становницима Српске, да се побрину за просторије у којима ових дана бораве.

За дефинфекцију су вам потребна следећа средства и заштитна опрема:

Наставак...

Азијске берзе су јутрос потонуле пошто су цене нафте у слободном паду због страховања да би светска привреда, ослабљена вирусном епидемијом, могла да буде презасићена залихама горива.

Наставак...

2020.03.08

Поклоне углавном бирамо према узрасту, полу, укусу, интересовању, стилу и још неким другим параметрима. Постоје датуми који нас на неки начин обавезују да драгој особи нешто поклонимо. Један од њих је и поклон за Међународни дан жена 8. март.

Пред Дан жена - увек та дилема - шта поклонити, а шта не поклонити?

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 107