Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 114

Хиљаде верника опростило се од патријарха Иринеја у Храму Светог Саве у Београду, где је поглавар Српске православне цркве сахрањен данас.

После литургије и опела, припадници Гарде Војске Србије пренели су ковчег патријарха у крипту храма.

Самом чину сахране присуствовали су владике и свештеници, али не и јавност, због скученог простора и мера заштите од корона вируса.

Наставак...

Празник по којем се зна какви ће бити зима и пролеће

Данас је Аранђеловдан, дан који је црква посветила у славу свих анђела и првог међу њима, светог архангела Михаила. 
Анђели су духовна, бестелесна бића, извршавају Божји промисао, има их веома много и, према хијерархији, подељени су у девет рангова или чинова. Сваки човек на дан крштења добије свог анђела, који се назива анђео мирни, верни учитељ, чувар душа и тела. Ти анђели чувају човеку живот и здравље и пазе да човек, због свог незнања и несмотрености не направи какву погрешку.

Наставак...

Федерална влада саопштила је нове захтеве који ће важити за све који долазе у Канаду, поред уобичајених који се односе на карантин, контакте и податке о путовању. Многе од нових мера односе се на ArriveCAN tool који је влада представила у априлу, како би помогла путницима да се придржавају мера при преласку границе. ArriveCAN може се добити преко интернета, или као мобилна апликација.

Наставак...

Скулптура "Слепи гуслар", дело вајара Пашка Вучетића, коју су Аустроугари уклонили 1916. године када су уништили споменик вожду Карађорђу, после 104 године биће враћена на београдски Калемегдан. Поводом Дана примирја у Првом свјетском рату, који означава победу савезника у том рату, овај споменик сутра у 9.00 часова биће откривен у близини Споменика захвалности Француској на Београдској тврђави. Скулптура ће се налазити близу Споменика захвалности Француској да подсећа на стари Карађорђев споменик, који се баш ту налазио.

Аустроугарски окупатори су 1916. године однели овај монумент, који је део композиције споменика Карађорђу, а на његово место хтели су да поставе споменик аустријском цару Фрањи Јосифу.

Весић, који је иницијатор враћања скулптуре "Слијепи гуслар", рекао је за "Вечерње новости" да је она део композиције споменика Карађорђу који се налазио на Калемегдану између 1913. и 1916. и једини је сачувани дио споменика који су уништили аустроугарски окупатори Београда 1916. године.

Наставак...

Слика данашње Србије 

Не престају коментари јавности на срамно вређање новинарке Н1, Жаклине Таталовић, од стране турбо-фолк певача Аце Лукаса у емисији "Хит твит" на ТВ Пинк, коју уређује новинарка Верица Брадић. Међутим, чињеница да су преостала два госта, др Александар Шапић и Зоран Ћирјаковић, упадљиво ћутали на увреде, посебно је огорчила јавност и оставила горак укус у устима.

Наставак...

Чланови Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) нису усвојили нацрт правилника према којем би ријалити програми прешли у ноћни термин а уместо тога усвојена је одлука да службе регулатора ураде надзор над таквом врстом програма који се тренутно приказују и да може да се уведе цензура, саопштио је УНС.

Наставак...

За знање 150.000 динара, за примитивизам 50.000 евра

Да је Србија земља поремећених вредности јасно је свакоме ко у њој живи. На цени су примитивизам, неморал, простаклук, а праве вредности попут памети и знања су предуслов за брзо налажење посла, али, нажалост, у иностранству.

Наставак...

Храм Светог Саве на Врачару јуче је, на празник Свете Петке, отворио врата за посетице, а на платоу испред храма у коме је пре неколико дана завршен велелепни мозаик, данас пре подне није владала велика гужва.

Верници и грађани су по обиласку Храма поделили импресије о мозаику који се простире на површини око 15.000 квадратних метара, садржи више од 50 милиона комадића, по чему је Храм јединствен у православном свету, уз коментаре о томе како моћно и прелепо изгледа, како је унутрашњи део Храма јединствен у Европи и да га треба посетити.

Наставак...

"Уживала сам у сваком кутку ваше земље"

Села је за разбој да тка пиротски ћилим, доживела културу кроз манифестације, храну, наше свадбе и славе. Ручни радови жена из Србије који сведоче о културној историји овог поднебља - пиротски, стапарски и сјеничко-пештерски ћилим, пустоване лопте и минијатуре рађене везом и златовезом, путоваће са њом и на други континент на којем ће служити свој нови мандат.

Одлазећа амбасадорка Канаде у Београду Кати Чаба, у интервјуу за "Блиц недеље" описује шта је на њу у Србији оставило најјачи утисак, коју храну је пробала а коју уме да припреми, али и шта би од традиције и наслеђа требало задржати, а шта превазићи.

Када сте пре више од три године дошли у Србију, шта је био ваш први утисак?

- Издвојила бих две ствари. Прво, готово истог тренутка по доласку, осетила сам колико су људи срдачни и пријатељски расположени према мени и мојој породици, због чега смо се осетили добродошло. Било је лепо што смо дочекани раширених руку.

А друго?

Наставак...

Поводом отварања фестивала „Мирдита, добар дан” у Центру за културну деконтаминацију (ЦКЗД) око три стотине људи протестовало је у Бирчаниновој улици. Чланови и симпатизери странке „Заветници” стигли су испред ЦКЗД-а нешто пре 18 часова. Носили су српске и страначке заставе, фотографије на којима се могу видети призори порушених православних цркава на Космету, као и транспаренте. Ориле су се песме „Ој, Косово, Косово”, „Ораховцу, башто рајска”, „Христе Боже”, али и пароле „Вучићу, педеру”, „Вучићу, Шиптару” и „Убиј, убиј Шиптара”.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 114