Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 137

Пре деветнаест година, 17, 18. и 19. марта 2004. године, над Србима Косова и Метохије догодио се погром. Био је то други велики погром који су косовски Албанци починили над Србима Косова и Метохије, по агресији НАТО-а на Србију, односно СРЈ 1999. Током јуна 1999. године изгнано је приближно четврт милиона Срба и других неалбанаца. Притом се све догађало у присуству међународних војних снага.

Током својеврсне „Кристалне ноћи” над Србима, као и над њиховом имовином, светињама, храмовима и споменицима, марта 2004, са Косова и Метохије протерано је 4.012 Срба. Већина се никада није вратила у своје домове.

Наставак...

Владика Григорије је изнео свој став о изборима у Фудбалском савезу Србије, на којима је у уторак за председника савеза изабран Драган Џајић.

Текст владике Григорија за Време преносимо у целости:
„Колико год да је било јасно како је Немања Видић најбоље рјешење за српски фудбал, исто је тако убрзо постало јасно да од тога неће бити ништа. Но ипак, говорили смо у себи, нема везе, није страшно да изгуби од некаквог лијевог министара, то и није пораз, јер напросто нису иста категорија. 

Наставак...

Светска премијера документарног филма "Ју Група - Тренутак сна" редитеља Дарка Лунгулова, свечано је одржана синоћ у великој сали Мтс Дворане на 51. издању ФЕСТ-а, у присуству многих колега из света домаћег рокенрола.

Ново остварење је приказано у програмској селекцији "Фест Фокус", и једини је дугометражни музички документарац на овогодишњем међународном филмском фестивалу. Филм осликава портрет антологијске "Ју Групе", на челу са бесмртном енергијом и снагом рокерске браће - Драгија и Жике Јелића, иначе најдуговечнијег бенда на нашим просторима, који постоји поносно већ 52 године.

Архивски видео снимци последњих пет деценија, кроз ВХС материјале и старе фотографије, уз причу из савременог тренутка, представљају концепт и формат новог дела од 85 минута.

Наставак...

Амерички државни тужилац Мерик Гарланд и директорка Националне обавештајне службе Аврил Хејнс затражили су од челника Конгреса да обнове закон донет после 11. септембра који дозвољава Сједињеним Државама да шпијунирају стране мете било где у свету. Иако је закон изричито намењен надзору странаца, коришћен је за праћење милиона Американаца.

Наставак...

Идеја о четвородневној радној недељи све се више помиње и чини се да има све више присталица. Многи сматрају да би ускоро требало очекивати да почне шире да се примењује, по неким предвиђањима већ у наредних пет година.

Већ сада има фирми које су прихватиле неку од варијанти цетвородневне радне недеље, и код свих су резултати више него повољни, од продуктивности, до задовољства међу запосленима. Најчешће су то фирме из области технологије, софтвера, финансија и професионалних услуга.

Наставак...

У Србији се 15. фебруара, на Сретење, обележава Дан државности, у знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века, а овај дан као државни празник слави се од 2002. године.

На Сретење 1804. године, почео је Први српски устанак. Био је то зачетак нововековне српске државе. Тог дана 1804, група српских првака, наистакнутијих личности у Срба са простора негдашњег Београдског, односно Смедеревског пашалука, изабрала је Ђорђа Петровића Карађорђа за вожда, предводника устанка.

Наставак...

Протекле године свако друго ново радно место у нашој земљи било је у сектору информационих технологија. Увођење програмирања у школе, изградња научно-технолошких паркова и увођење специјализованих програма на факултетима, унапредило је развој те индустрије. Шанса за успех српским програмерима пружа се и на пољу нове web3 технологије.

Будућност интернета - тако заговорници примене нових технологија најједноставније дефинишу web3. Web1 нам је донео приступ интернету и огромном броју података. Web2 представља интернет какав данас познајемо и повезује се са појавом друштвених мрежа.

Наставак...

Осам је ујутро и стојим у улици Ист Хејстингс у центру Ванкувера са малим пакетом дроге крек кокаинa у руци, пише репортер британског "Телеграфа". Снег пада, а десетине - ако не и стотине зависника о дрогама - већ су у покрету. У уличицама прекривеним графитима, мушкарци у мајицама са капуљачама пуне шприцеве хероином и забадају игле у своје подлактице. Жене умотане у ћебад на -1 степени, упаљачима топе каменчиће крек кокаина, пре него што крену да удишу пару кроз пластичну цев. Локалне новине ову улицу описују једноставно као "пакао". Али, полиција у патроли једноставно пролази - у очима закона од овог уторка ти људи не раде ништа лоше.

Наставак...

Похвале на рачун Новака Ђоковића не престају. Хвалоспеви стижу са свих страна света, али нико није тако погодио у срж, као што је то учинио чувени шпански писац Хуан Мануел де Прада.

Човек који долази из земље Рафаела Надала, написао је импресиван текст "No-Vac No-Covid" у коме је одао признање Србину за све што је учинио на терену, али и ван њега.

Новак је пре годину дана у Аустралији доживео највеће понижење у животу. Онемогућено му је да брани титулу у Мелбурну, депортован је из земље као најгори криминалац и доживео је невиђену медијску тортуру. Међутим, то га није сломио, подигао се као феникс из пепела и сервирао сурову освету Аустралијанцима. Његов подвиг одушевио је шпанског писца.

"Годину дана пошто је постао легенда, Новак Ђоковић (No-Vac No-Covid за пријатеље) постао је најуспешнији тенисер у историји. Урадио је то у Аустралији, да би божја правда лепше засијала. А као шлаг на торту, на трибинама је био геноцидни филантроп Бил Гејтс. Ђоковић, који је преузео улогу универзалног жртвеног јарца пред покорном кукавичком генерацијом, награђен је за сву патњу коју је доживео", пише Прада и додаје:

Наставак...

 Алеја Светог Саве у Бањалуци украшена је натписима са мудрим речима првог српског архиепископа, светитеља и просветитеља Светог Саве.

Српска православна црква данас прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Савиндан се обележава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 137