Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 90

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас, поводом 100 година од потписивања Дана примирја, да бројне чињенице потврђују да су се Хрвати и Муслимани током Првог светског рата показали највећим делом као огорчени непријатељи Србије - већи и од самих Аустријанаца.

Линта истиче да се често заборавља чињеница да је посебно одушевљење за рат против Србије 1914. године, у великој већини, исказао хрватски народ, да је становништво Загреба, Карловца и низа других хрватских градова одушевљено  пљескало антисрпским песмама хрватске омладине и исто тако одушевљено  пљескало војсци на поласку у рат против Србије. Он је навео и да је Загребачки 13. корпус током напада на Србију 1914. године био ударна песница аустроугарске војске, а да је сачуван велики број сведочанстава која говоре да су Хрвати, у униформама аустроугарских војника, најжешће јуришали на Србе у Церској бици, на Мачковом камену и у Колубарској бици.

„У то време Хрвати су ушли у више српских пограничних места као што су Лешница, Шабац, Обреновац, где је војницима била дозвољена одмазда. Хрвати су убијали и вешали српске цивиле и пљачкали њихову имовину”, додаје се у изјави.

Наставак...

Централна свечаност којом је свет обележио век од краја Првог светског рата одржана је у Паризу испред Тријумфалне капије. Свечаности је присуствовало више од 80 државника, како из земаља победница, тако и оних које су поражене у Великом рату.

Французи су се борили за своју отаџбину и слободу, доживели су пакао који нико не може да замисли, а њихова је патња саградила Француску, рекао је председник Емануел Макрон у обраћању. Подсетио је да се Европа умало самоуништила у паклу који је прогутао војнике, којој год војсци да су припадали.

Победници и побеђени су дуго били у истој жалости, истакао је Макрон, и поручио, да лекција не може бити "један народ против других" - та поука нас обавезује да мислимо о будућости и суштинским стварима. Упозорио је да се данас јављају "демони из прошлости" спремни да поново сеју хаос и смрт, а историја понекад прети да ће наставити својим трагичним токовима.

- Морамо да афирмишемо одговорност да деци пренесемо свет о којима су претходне генерације сањале - поручио је Макрон и нагласио да је мир врховна вредност, јер се зна која је цена да се одбрани. Навео је да је у рату погинуло 10 милиона војника, милиони цивила, а милијарду пројектила је испаљено само на Француску.

Наставак...

Свећа, жито, тамјан, икона, славски колач… већини Срба добро познати реквизити. Уз то углавном и богата трпеза и наравно - вино. Сезона слава је увелико стигла.

Овај, за Србе карактеристичан празник, један је од ретких који су се одржали још од паганских времена. Некад су се славили богови, данас свеци. Обичаји се заборављају, неки се додају „у ходу“, Цркви и вери смо све мање привржени, али кад дође слава, гледа се да све прође „по правилима“. Уз Божић, овај празник се сматра најзначајнијим црквеним празником.

Наставак...

Група независних новосадских уметника, на иницијативу удружења „Буте добри“, урадила је највећи мурал у Србији у част краљу Петру Првом Карађорђевићу. Мурал се простире на 150 квадратних метара на Булевару краља Петра Првог, у новосадском насељу Блок, а уметници су његовим осликавањем желели да обележе сто година од ослобађања Србије у Првом светском рату.

Израда мурала посвећеног краљу Петру Првом Карађорђевићу трајала је седам дана, а уметници и удружење „Буте добри“ имали су велику подршку комшија из новосадског насеља Блок. Из удружења су се посебно захвалили уметницима и свима који су учествовали у овом пројекту додајући да их изузетно радује што ће Нови Сад ускоро добити споменик посвећен краљу Петру Првом.

„Изузетно смо поносни што смо допринели да наш град буде богатији за уметничко дело оваквих размера. Поред чињенице да се мурал налази на истоименом булевару, јако је важно споменути и то да се у непосредној близини налазе две средње школе и овом приликом бисмо желели да наши најмлађи обрате пажњу на велику и значајну историјску личност каква краљ Петар I Карађорђевић свакако јесте“, истиче Дане Баста из Удружења „Буте добри“.

Наставак...

Нису више само од еколога омрзнути угаљ, гас и нафта одговорни за глобално загревање. Нова опасна претња по климатске промене стиже од још једне „руде”, али овог пута не фосилне, већ дигиталне, ископане уз помоћ рачунара. Само биткоин може да подигне глобалну температуру изнад катастрофичног прага за више од два степена Целзијуса до 2034. године уколико се употреба криптовалута буду ширила досадашњим темпом, показује најновији извештај објављен у утицајном научном часопису „Нејчер”.

„Биће вам опроштено ако нисте упознати  са чињеницом да дигиталне валуте могу уништити нашу планету. Шест месеци раније ни ја то нисам знао”, каже Камило Мора, водећи истраживач на овом пројекту за магазин „Форбс”.

Када је Кати Таладеј предложила да заједно ураде анализу колико биткоин емитује штетних гасова у атмосферу, Мора је помислио да се шали. Деловало му је то као нека видео-игра. 
Али, истраживање је открило да криптовалуте и те како отежавају пројектовани циљ да се глобално повећање температуре држи испод два степена Целзијуса. Само у прошлој години због „рударења” биткоина имали смо последицу да је у атмосферу испуштено 69 милиона тона угљен-диоксида. Мора каже да су то бројеви од којих се врти у глави и свакога треба да забрину.

Наставак...

Археолози са америчког Универзитета Стенфорд нису могли ни да сањају да ће, трагајући за храном коју је јео праисторијски човек на тлу данашњег Израела, пронаћи најстарију пивару на свету.

„Ово је најстарије сведочанство на свету о алкохолу који је произвео човек“, објашњава Ли Лиу, вођа истраживачког тима.

Наставак...

Србија победила, ви нисте приметили…

Тријумф српске женске одбојкашке репрезентације над Италијом у финалу Светског првенства у Јапану био је повод да се јавно огласи италијански писац Мауруцио Монте, који је свету поручио "Србија је победила, али, као и обично, ви то нисте приметили.

Наставак...

Оклевање је злочин пред револуцијом, рекао је Владимир Иљич Лењин, уочи преврата 1917. године. Иако је актуелна Четврта индустријска револуција сасвим другачија од поменуте бољшевичке, ни она не трпи премишљање и неодлучност. Ко јој се не придружи, нестаће са тржишне мапе света.

Да би се Србија укрцала на воз технолошке будућности, знане и као Индустрија 4.0, нужно је да наша предузећа дигитално трансформишу сва подручја свог пословања: пројектовање, производњу, маркетинг, управљање, продају.

Наставак...

У мандату предходног амбасадора, а у разговору за радио, госпођа Шпирић је наговестила скорашње решење (крај 2017. године), социјалног осигурања између Канаде и Босне и Херцеговине. Као што знате то се није догодило.

Замолио бих Вас да у интересу слушаоца српског радија из Кичинера, одговорите докле се стигло са овим важним споразумом, а у интересу великог броја људи из БиХ, који живе и раде на простору Кичинер-Ватерлоа и Канаде.
 

Унапред захвалан

Предраг Војиновић, уредник

www.radiooaza.com 

 

Поштовани господине Војиновићу,
 

Амбасадорица Шпирић је завршила мандат у августу 2017. године. На жалост по овом питању се није ништа десило у последњих пар година. Апсолутно се слажем да је ово једна од најважнијих ствари која је на агенди амбасаде Босне и Херцеговине у Канади. Ја сам већ преузео одређене кораке непосредно по мом доласку и ступању на дужност крајем марта ове године. Један од њих је био и састанак са амбасадором Канаде за Босну и Херцеговину Исабелле Isabelle Poupart, у мају ове године у амбасади Босне и Херцеговине у Отави, где смо идентификовали потребу за заједничким деловањем у циљу финализације овог јако важног споразума.

Амбасада Босне и Херцеговине у Отави се захваљује Вама и Вашим слушаоцима на постављању овог јако важног питања за све људе који живе на простору Канаде. У исто време желимо да поздравимо све слушаоце 'Pадио Oазе'.
 

С поштовањем, 

Амбасадор Срђан Лалић,

Амбасада Босне и Херцеговине, Отава

http://www.ambasadabih.ca/index.php/bs/

Један од ретких ђака који су преживели масовна стрељања у Крагујевцу у октобру 1941. Драгољуб Јовановић преминуо је у 94 години, објавио је на свом Фејсбуку историчар Дејан Ристић.

„Имао је свега 17 година када је био стрељан. У телу је имао чак 11 рана од метака. Био је тешко рањен. Био је на самрти. Нашла га је мајка, скоро на издисају. Тајно га је пренела у њихову кућу и ангажовањем једног доброг лекара неговала и опорављала у наредним месецима”, написао је Ристић који је имао прилику да га упозна.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 90