Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 88

Полагањем венаца на Галовића пољу у Прањанима је обележена 74. годишњица мисије „Халијард”, током које су у Другом светском рату мештани овог краја спасли више од 500 америчких пилота.

Наставак...

Стручњаци за климатске промене тврде да ће Земљу до краја године највероватније да погоди јак и разоран El Niño, природна метеоролошка појава повезана са променом климе. Ако се прогнозе остваре, онда би предстојећа зима на нашем подручју могла да буде мало топлија са кратким, али обилнијим падавинама, углавном кишом, коју ће прекидати краћа раздобља екстремне хладноће.

Последњи El Niño погодио је Земљу пре две године, а Светска метеоролошка организација (WТО) предвиђа да ове године неће имати толико снажан утицај као тада, пише BBC.

Наставак...

Са растућом инфлацијом, већим трошковима живота у градовима и променом перцепце о богатству, шест нула више не значи толико много.

Амерички истраживачки институт Стратфор, који се бави геополитичким и стратешким анализама и предвиђањима, у свом извештају наводи да досећи статус „милионера“ више и не тако велика ствар. У извештају се наводи да у свету има више од 16 милиона милионера, од чега је 4,3 милиона само у Сједињеним Америчким Државама.

Такође су објављени инфографски подаци агенце 'Knight Frank' из извештаја о глобалном богатству за 2018. годину (Global Wealth Report 2018), према којима близу 130.000 особа у свету има богатство од 50 милиона долара и изнад.

Графикон приказује супербогаташе према земљама и регионима, успоређујући промене у броју становника између 2016. (четврти квартал) и 2017. године (четврти квартал).

Ултрабогаташа највише у Северној Америци

Према класификацији коју је провела агенција за истраживање кретања у скупини ултрабогаташа Global Wealth Intelligence & Market Research, позната као Wealth-X, богаташи са 50 милиона долара и више у 2017. години сортирани су по регијама:

Наставак...

Администрација бившег америчког председника Била Клинтона пружала је значајну политичку и финансијску подршку црногорској власти пошто се председник Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић дистанцирао од политике Слободана Милошевића, пишу подгоричке Вијести.

Како се наводи, то се може закључити из докумената који су крајем прошле недеље постављени на сајту „Председничке библиотеке и музеји Била Клинтона”, у којима се наводи да је администрација бившег председника САД само 1999. године Црну Гору помогла са 55 милиона долара.

Наставак...

Манифестација „Дани Републике Српске у Србији” почела је свечаном академијом у „Комбанк дворани”. Смотру је отворио председник Републике Српске Милорад Додик.

- Манифестација се организује шесту годину заредом, а ја увек имам почетничку трему када вам се обраћам јер увек желим да то буде још боље - поздрављајући многобројне званице признао је Додик и додао да Србији и Српској не треба ново упознавање, већ је важно да потврде пријатељство и да покажу да су истинска браћа, која се окупљају око свете речи, а то је слобода. Он је истакао да овом приликом одаје пошту прецима који су дали живот за слободу коју сада има српски народ у Србији и Српској. Председник Додик поручио је да српски народ мора да буде свестан снаге коју има, а која није мала.

Наставак...

Канада је прва на ранг листи најобразованијих држава на свету, коју је саставила Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) мерећи ниво образовања одраслих у 36 земаља чланица те организације. Према ОЕЦД-у, преко 56 процената одраслих грађана Канаде стекло је неку врсту образовања након средње школе. ОЕЦД је ниво образованости држава изразио као проценат припадника одрасле популације, старости између 25 и 64 године, који су завршили неку врсту терцијарног образовања, односно стекли дипломе на двогодишњим или четворогодишњим студијама или стручној специјализацији.

Наставак...

До 2050. човечанству ће да се “обију о главу” последице које је сам изазвао. Са којим проблемима се човечанство суочава данас, чини се да већини људи није јасно, а онима који су свесни размера опасности од тога се диже коса на глави. “BBC Future Now” истражио је који проблеми ће да притискају човечанство 2050. године. Преносимо вам њихове мрачне прогнозе.

На прву лопту, мењање ДНК људи како би били отпорни на одређене болести чини се попут светог грала медицине. Историја човечанства, а посебно 20. и 21. века учи нас, међутим, да се при свакој савршеној и “спасоносној” идеји пре или касније отварају и врата пропасти. Овде је у питању етичка дилема о томе у ком тренутку ће таква генетска манипулација да прерасте у "дизајнирање беба" у фази ембриона, како би деца испала одређеног нивоа интелигенције, одређеног изгледа... 

Наставак...

Део леденог брега на северној обали Гренланда познат као „последња ледена површина”, дебљине готово четири метра, почео је да пуца. На овом подручју Арктика налази се, наиме, најстарији и најгушћи лед у том региону који је, све досад, одолевао ефектима климатских промена.

Док пуцање морског леда у овом делу Арктика није никада у прошлости било документовано, ове године се према изјавама стручњака догодило чак два пута због топлих ветрова и веома високих температура, пише лондонски Гардијан.

Наставак...

На интервенцију Министарства културе и информисања, у понедељак поподне, из излога Културно-информативног центра (КИЦ) Србије у Паризу, уклоњен је артефакт који је изазвао контроверзе у српској дијаспори, али и у домаћој јавности, саопштило је Министарство културе. У излогу КИЦ-а у Паризу била је постављена скулптура Дизнијевих јунака Микија Мауса и Паје Патка, постављених у положај који асоцира на сексуални чин, пишу „Новости”. 

Непримерене фигуре постављене су испод велике фотографије Белог анђела из манастира Милешева која је и својеврсни заштитни знак ове установе.

Наставак...

... и новчане накнаде за пораст наталитета у Србији - добре намере, али недовољне

Предлог Владе да сузбије продају дроге ђацима и младима, тако што ће спровести едукацију, маколико био доказ искрене бриге за млади нараштај, неће дати никакав резултат, јер едукација не може сузбити продају и употребе дроге. Једина мера која ће бити успешна је примена драстичних казни над онима који се богате на крви и упропашћавању живота нашег младог нараштаја

Кинеске власти су недавно пред неколико стотина ђака јавно отсекле главе трговаца дрогом. То ће искоренити покушај продаје дроге у Кини. Србија такву меру не може применити. Али може применити драстичне законске мере и  дилере осудити на тешке затворске казне и друге казнене поправне мере, и то прочитати пред нашим ђацима, и представити им на лични увид фаце злочинаца оковане букагијама и ланцима, да виде ко су ти који се богате на њиховим трагедијама

Значајне новчане стимулације за пораст рађања ће ипак дати више резултата. Али овакве мере не ударају у праву мету, јер је сиромаштво само један од узрока опадања наталитета, а не најзначајнији. У Србији се највише рађало када је Србија била најсиромашнија. Проблем је врло сложен, деликатан, ствар је деценијама  запостављана, није препозната, и упуштена је.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 88