Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 132

Можда их је тешко спазити, али када се уоче поларни мезосферни облаци, присуствује се спектакуларном делу природе.

Невероватно лепи, дивни - тим речима се описује један од приказа ноћних облака. Ако је небо ведро, посебно током ових дана, Канађани ће моћи јасно да их виде. Сваке године, отприлике од почетка јуна до августа, ти облаци - који се такође називају НЛЦ или поларни мезосферни облаци - појављују се на северном небу.

Боје у њима се преливају, сјајни су и чудно светлуцају док шарају небо...

Наставак...

Лазар и његови витезови послали су поруку да постоје вредности за које се вреди борити и страдати

Историчар Дејан Ристић поводом данашњег обележавања Видовдана и чувеног Косовског боја где су се на Газиместану сукобиле српска и турска војска, подсећа да је реч о најзначајнијем догађају у нашој историји, који означава победу српског народа у идентитетском и симболичком смислу. Ристић наводи да су кнез Лазар и српски витезови те 1389. године послали поруку будућим генерацијама да постоје вредности за које се вреди борити и страдати.

Наставак...

Oдавно ме нешто није изненадило као вест да је српско Тужилаштво за ратне злочине подигло оптужницу против четворице хрватских пилота због напада на колону избеглица на Петровачкој цести. Прва реакција била је онако, из срца - хвала богу, а онда је уследило и питање - шта се чекало до сад!

Наставак...

Холандска компанија „Лајтјир“ („Lightyear“) објавила је да ове јесени почиње серијску производњу аутомобила са соларним панелима - „лајтјир 0“. Модел аутомобила „лајтјир 0“ ће имати закривљене соларне панеле на свом крову, хауби и пртљажнику који ће да додатно напајају електричну батерију током вожње (или док стоји паркиран), а прве испоруке у Европи најављују се већ за новембар.

Наставак...

Комеморативна академија поводом обележавања 23. године од завршетка битке на Кошарама, једне од најтежих у новијој историји, у којој је 108 припадника Војске Југославије погинуло бранећи државну границу од албанских снага, почела је вечерас у Београду интонирањем државне химне.

Организатор комеморативне академије је Одбор Владе Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

Битка на Кошарама вођена је од 9. априла до 14. јуна 1999. године.

Та битка, заједно са оном на Паштрику, која је уследила после 78 дана, зауставила је НАТО поход на СРЈ, али и продор албанских снага, а за тај велики успех, заслужни су обични војници, борци и старешине тактичких јединица.

На Кошарама су страдали 21 официр и подофицир, 50 младића на одслужењу војног рока, 13 војних обвезника и 24 добровољца. Рањено их је 256 и сви су они данас ратни и војни инвалиди.

Око 1.500 припадника Војске СРЈ супротставило се надмоћнијој формацији терористичке војске Косова, која је била под командом НАТО официра, а у њиховом првом ешалону биле су две бригаде од 6.000 људи.

Наставак...

Канада и Аустралија оптужују кинеско ратно ваздухопловство за неопрезне акције изнад Јужног кинеског мора.
Пекинг одговара: "Шта ћете овде?" Око 60 инцидената од почетка године. Патроле борбених авиона и ратних бродова и у Јапанском мору и око Тајвана. 
Канада и Аустралија, са једне, и Кина, сa друге стране, наставили су у понедељак размену
 оптужби због серије инцидената у којима су учествовали војни авиони тих држава, јављају кинески и аустралијски медији. 

Наставак...

Иако су здравствени услови за одлазак на путовања ублажени, поново је за многе све неизвесније да ли ће ове године отићи на заслужени одмор.

Цена горива ће овог лета увећати трошкове путовања и многима ускратити задовољство путовања. Само од фебруара до априла, авионске карте су поскупеле за 13 одсто, а бензин је премашио два долара по литру.

Не треба занемарити ни да остали трошкови такође расту, па се готово из дана у дан повећава укупна цена летњег одмора.

Али, одлазак на путовањемогу да искомпликују и друге ствари. Уколико нисте на време проверили свој пасош, па се тек ових дана припремате да станете у ред за нови, припремите се за дуге редове и вишесатно чекање. Неки чак коментаришу да се ред помера само ако неко изађе из реда јер више не може да чека.

Надлежни истичу да су запослили додатних 600 људи како би успели да одговоре на појачано интересовање за путне исправе, али је очигледно да ни то није успело да смањи притисак на службу. Само током априла је поднета 261 хиљада захтева, за разлику од истог месеца прошле године, када је било свега 69 хиљада захтева.

Наставак...

Канадски продуцент, индијанског порекла, Келвин Редверс, удаљен је са црвеног тепиха у Кану зато што је, у жељи да представи своју културу из које потиче на највећем светском филмском фестивалу, уз смокинг обуо традиционалне мокасине.

Филмски продуцент Келвин Редверс по први пут је требало да прошета канским црвеним тепихом уочи премијере филма Заувек млади (Les Amandiers) редитељке Валерије Бруни Тедески. Знајући значај појављивања у Кану, Редверси је желео да искористи прилику и истакне припадност аутохтониј индијанској заједници северноамеричког континента, тако што је своју формалну одећу употпунио паром традиционалних мокасина.

„Желео сам да понесем нешто што се сматра формалном одћом у мојој културу, а то је био пар прелепих мокасина које је сашила моја сестра“, рекао је Редверс за Варајати.

Међутим, чим се појавио на црвеном тепиху, обезбеђење му је забранило улазак и захтевало да обује „обичне“ ципеле да би му дозволили да настави. Редверс наглашава да се осећао као „криминалац“ јер је носио мокасине које су биле направљене од лосове коже и украшене прелепим перлама.

Наставак...

Град првог пољупца

Пут до симбола Доњег Подунавља води кроз Голубац. Од уласка у град поздравља вас очаравајући Дунав, уз чију се обало протеже пешачка и бициклистичка стаза које су често у овом периоду празне.

,,Лети је све пуно, странци возе бицикле, деца се играју, старији шетају, млади праве журке доле по плажи. Сада тога нема, старији раде, а млади су по домовима у Београду, студирају деца”, каже стари дунавски алас Жика.

Наставак...

Град првог пољупца

Пут до симбола Доњег Подунавља води кроз Голубац. Од уласка у град поздравља вас очаравајући Дунав, уз чију се обало протеже пешачка и бициклистичка стаза које су често у овом периоду празне.

,,Лети је све пуно, странци возе бицикле, деца се играју, старији шетају, млади праве журке доле по плажи. Сада тога нема, старији раде, а млади су по домовима у Београду, студирају деца”, каже стари дунавски алас Жика.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 132