Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 104

Живимо у Канади, земљи која је по свим економским мерилима припада врху најразвијенијих земаља света (члан Г7 земаља, висок ГДП, стабилан финансијски систем  али исто тако у земљи чији су сервиси (банкарске услуге, осигурање, телекомуникације) једне од најскупљих на свету.

Наставак...

„Много сам хтео, много започео, али је ратни вихор однео мене и моје дело...” Када су се чуле ове речи генерала Драгољуба Драже Михаиловића, измученог оптуженика, које он изговара у судници на крају монтираног процеса, у публици је настало комешање. То је претпоследња секвенца документарног филма о команданту Југословенске краљевске војске (у отаџбини), аутора Милослава Самарџића, уредника некадашњих „Погледа”, који је, у организацији Покрета обнове Краљевине Србије, приказан у препуној сали Скупштине града Крагујевца. Трен касније, када се на екрану појавила фотографија мртвог Драже и његовог оскрнављеног тела, сви су занемели.

Наставак...

Нову врсту звезданог система

Астрономи су открили радио сигнал чије је порекло тешко објаснити. Једна од хипотеза је да га емитује нови тип звезданог система, кажу британски научници.

Међународни тим истраживача открио је радио-сигнал који емитује небеско тело удаљено око 1.800 светлосних година од Земље, у близини сазвежђа Јужна Ара. Посматрање је обављено уз помоћ телескопа МерКАТ, у пустињи Каро у Јужној Африци. Необични сигнал настао је од двје звезде које се врте једна око друге. Међутим, испоставило се да је ово откриће врло тешко објаснити.

Енигматични звездани систем

Тим научника је закључио да се извор сигнала поклапа са положајем звезде, који се зове ТИЦ 8332-2529-1. Ова звезда је релативно светла, па су је у прошлости запазили бројни различити оптички телескопи.

Астрономи су користили податке настале после више од 18 година посматрања звезда које су сакупљали други оптички телескопи. Испоставило се да је у питању џиновска звезда која је отприлике двоструко већа од Сунца.

Наставак...

... а Индијанци Дан жалости

Данас, 28. новембра, четвртог четвртка у новембру САД је славио Дан захвалности, а домороци су обележили Дан жалости.

Наставак...

Диана Будисављевић добиће споменик на Савском кеју, одлучила је данас Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града. Споменик ће бити постављен на потезу од Бранковог моста према Бетон хали, уз Карађорђеву улицу, а та локација, по речима председнице Комисије Андрее Радуловић, има посебну симболику. Одатле се, како је објаснила, пружа поглед на другу обалу Саве и неке од објеката логора на Сајмишту где су били заточени и страдали многи очеви и браћа деце, коју су спасавали Диана Будисављевић и њени сарадници.

Наставак...

...црногорско-српско-босанско-хрватски језик
На друштвеним мрежама појавио се распоред часова црногорских основаца, на коме се види да се у Црној Гори учи „црногорско-српско-босанско-хрватски језик”.

Наставак...

Одбор за професионалну етику је утврдио да постоје елементи академске нечеститости у изради докторске дисертације кандидата Синише Малог и сходно томе је донео одлуку да се поништи одлука Наставно-научног већа ФОН-а, рекла је ректорка БУ Иванка Поповић. Додаје да је одлука Одбора коначна и да она аутоматски представља став Универзитета. Докторска дисертација Синише Малог ће бити поништена.
Иванка Поповић је за РТС навела да је Одбор за професионалну етику дао налог да се поступи по одговарајућем правилнику, "где се заправо може рећи да је дошло до плагирања, односно до преузимања туђе интелектуалне својине без одговарајућег навођења"... ДАЉЕ

Људско тело представља невероватан механизам о коме се много тога не зна. Чињеница као укупна дужина свих крвних судова, артерија, вена и капилара, од 96.500 километара, заиста је фасцинантна.

Наставак...

У говору на грађанском протесту „Један од пет милиона” који се у Београду вечерас одржава по 49. пут, професор Медицинског факултета Владан Чокић је на платоу испред Филозофског факултета рекао да се „Србија претвара у поданичко друштво”.

Наставак...

... од најважнијих личности у Срба

Писац и реформатор српског језика Вук Стефановић Караџић рођен је 6. новембра 1787. године - Вук је прешао пут од болесног /шепао/ сеоског дечака до бечког докторанда и једне од најзначајнијих особа у српској историји.

Његови највећи доприноси јесу записивање народне књижевности која је до тада искључиво преношена усменим путем и реформисање српског језика којом је створио један од најједноставнијих и најлогичнијих правописних система.

Цитат "Пиши као што говориш, а читај као што је написано", наш народ обично приписује Вуку Караџићу. Међутим, цитат је ортографски принцип који је измислио Јохан Кристоф Аделунг, немачки граматичар и филолог.

Караџић је искористио његов принцип како би спровео реформу српског језика. Вук је сматрао да сваки глас треба да има само једно слово, па је из дотадашње азбуке избацио све непотребне знакове, који су писани иако нису имали својих гласова.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 104