Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 113

Канада је забележила највећи пад запослености у другом кварталу.

Статистика Канаде известила је да је запосленост у сектору природних ресурса опала за 7,3 одсто, што је "најбржи пад икад забележен", јер су ниске цене природних ресурса допринеле широком губитку радних места. Такође износе да је допринос сектора ресурса бруто домаћем производу земље опао, док је извоз пао за 9,3 процента услед пада цена роба.

Наставак...

Посета српске делегације Вашингтону и Белој кући почетком септембра, осим дебата о садржају потписаних докумената, изазвала је бурне реакције у јавности пошто су објављене фотографије председника Вучића како седи сам у столици наспрам Доналда Трампа у фотељи за столом.

Наставак...

Онтарио се припрема за нову школску годину, али већ сама најава показује да никако неће бити лако. Тако је Школски одбор региона Торонто већ померио почетак наставе, и онлајн и у клупама, за два дана за већину средњошколаца, на 17. септембар, због проблема са наставним кадром и распоредом часова.

Наставак...

У Храму Светог Саве и око тог сакралног објекта радови су у завршној фази, а мозаик који се простире на површини око 15.000 квадратних метара, по чему је Храм јединствен у православном свету, а можда и у свим сакралним објектима, завршен је.

Наставак...

Такозвана контрола оружја је предмет жестоке расправе у Канади више од 30 година. Од пуцњаве у којој је 1989. погинуло 14 студената Политехничке школе, до расправе која је поново била жучна овог пролећа, када је пуцњава у Новој Шкотској однела 23 живота. Врло брзо после масакра у Новој Шкотској канадска влада усвојила је закон Ц-71, којим се забрањује 1.550 врста и модела аутоматског оружја у тој земљи.

Канађани који већ имају у својини неку врсту забрањеног оружја имаће две године да испоштују нове прописе.

Пошто је премијер Џастин Трудо изјавио да у Канади нема користи од оружја које је предмет забране и поручио: „Нема места за такво оружје”, посланица је конзервативне партије Мисел Ремпел Гарнер за Си-Би-Ес рекла да постоји парламентарна петиција која позива Трудоа да одмах укине „шему одузимања оружја”, називајући је „недемократском, наметнутом без расправе током пандемије, док је парламент био распуштен”.

Такође, она тврди да та одлука представља директан напад на демократију.

Наставак...

2020.09.12

Случај "Канада": Драма у Бањалуци

Животна судбина Северина и Свјетлане Благојевић из Бањалуке, који су пре четири године по експресној процедури усвојени у БиХ и одведени у Канаду, доспела је у медије ове северноамеричке државе, јер брату и сестри сада прети депортација.

Наставак...

Претпостављам да је наш народ на уму имао првенствено такозване избирачице (нема више таквих, или су реткост), девојке за које ни један ђувегија није довољно добар и које су одбијале једног по једног просца све док их рад времена не би претворио најпре у уседелице, затим у наџак бабе.

Облачење Маре, међутим, има и друга значења, од којих ћемо нека обрадити у нашој данашњој колумни. Ево, рецимо, једног. Док се српска јавност (свих боја, укључујући и опозициону) одушевљавала победом црногорске опозиције у МЗ Глава Зете и МЗ Глухи До, српска опозиција је изгубила локалне изборе у Шапцу.

Мало ко је изван атара Шапца уопште знао да се тамошњи локални избори уопште понављају, мало ко је уопште приметио да су изгубљени. Нисам се јутрос обавештавао, али гарантујем да ће се Зеленовић & Со јадати како је СНС „крао, застрашивао, куповао гласове и возио се црним џиповима“, али 1. шта је ту ново и 2. зашто СНС не би радио то што ради кад му нико и не покушава да стане на пут.

Кад смо већ код Маре, ред је да поменемо и Путинову Хркаловићку, Марију Захарову, која је - да л’ по партијском задатку, да л’ самоиницијативно - урби ет орби одаслала твит у коме је наше Високо Биће упоредила са Шерон Стоун у филму „Ниске страсти“.

Вицкаста, каквом ју је Бог саздао, а Путин запослио, Мара Захарова је испод жита инсинуирала да је наше Високо Биће Трампу показало минџу, што у преводу са кремаљског руског на колоквијални српски значи да је у очима званичне Москве Високи испао ординарна минџа.

Наставак...

Председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти су са председником САД Доналдом Трампом у Белој кући потписали споразуме о нормализацији економских односа Београда и Приштине. Споразуми Србије и Косова са САД имају по 16 тачака, првих 15 је исто у оба документа, док се тачка 16 разликује.
Текст споразума названих "Економска нормализација" гласи:

Наставак...

Снимак два туристичка брода на Нијагари - једног крцатог а другог скоро празног - најбољи је пример разлика у рестриктивним мерама између две северноамеричке државе, пише “Гардијан”.

Мори ДиМаурисио, директор главног канадског тур оператера “Хорнблоуер Нијагара крузис”, каже да бродови његове компаније могу да превезу до 700 људи, али да због строгог правила о физичкој дистанци због пандемије корона вируса може да превезе свега шест путника у једној тури.

За разлику од њега, амерички “Мејд ов Мист” - чији бродови имају места за око 500 људи - оперишу са 50 одсто капацитета.

Упадљива разлика рефлектује радикално другачије приступе које су Канада и САД предузеле у борби против пандемије.

Наставак...

Најлепше место на којем сам била. Фејсбук ме је недавно "подсетио" на ову моју објаву од пре шест година. Вероватно бих је само носталгично погледала, можда поделила и не бих о њој више размишљала да се баш некако у то време није десио инцидент у којем су због налета хеликоптера у кањону Увца настрадали младунци белоглавог супа.

Наиме, фотографија уз коју сам написала ону реченицу настала је баш тамо - на видиковцу изнад кањона.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 113