Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 81

Према најновијем извештају Уједињених нација, Финска је најсрећнија земља на свету. Напредовала је за пет места у односу на прошлу годину и са врха листе потиснула Норвешку. Од 156 земља обухваћених истраживањем Србија је на 78. месту, а на дну листе је Бурунди. Нордијске земље годинама су у првих пет најсрећнијих земаља на свету, због јаке економије, образовања, социјалне заштите и бриге о мигрантима.

Упркос оштрој клими и недостатку сунца, Финска је проглашена за најсрећнију земљу на свету. На скали од нула до десет, Финци су својој земљи дали оцену 7,6. Задовољни су економијом, безбедношћу, здравственим и образовним системом, што није изненађење.

Финска је у светском врху по квалитету образовања. Ученици имају бесплатне оброке, уџбенике, социјално и здравствено осигурање, плаћена су им и камповања, излети и позоришта. Немају тестове и домаће задатке до 16-те године, када полажу и први стандардизовани тест. По знању су међу најбољима у свету. 
„Шалила сам се са Американцима да ми овде у Финској живимо амерички сан. Читаво друштво подређено је потребама људи, од школа и универзитета, бесплатног здравства до транспорта. Све функционише одлично", каже учитељица Брајана Овенс.

Наставак...

Водећи информатички стручњак Џејсон Блумберг објавио је у магазину „Форбс“ чланак у којем је упозорио да је илегално трговање криптовалутама највећа претња 2018. године и да их треба законом забранити.

„Прошле седмице написао сам чланак о илегалном трговању криптовалутама – о томе како хакери уграђују софтвер за трансакције криптовалута у пословне мреже, личне рачунаре и друге направе. Покушао сам подићи узбуну и назвао то највећом претњом 2018. године. Нисам отишао довољно далеко“, пише Блумберг у новом чланку за Форбс.

После дужег размишљања, Блумберг је дошао до закључка да је илегално трговање криптовалутама толико застрашујуће да би све криптовалуте требало укинути.

Наставак...

Светска здравствена организација упозорила је на болест која би могла да однесе на милионе живота, а у овом моменту још није позната и стога је названа „болест икс”. Сваке године СЗО, са седиштем у Женеви, организује састанак истакнутих научника да би се утврдила листа болести које представљају опасност.

Претходних година, на листу су стављене болести као што је ласа грозница, која тренутно хара Нигеријом и ебола од које је умрло више од 11.000 људи у западноафричким земљама у периоду од 2013. до 2016. године, подсећа британски „Телеграф”.

Сада је на ову листу додата и девета болест, названа „болест икс”.

Иако не прецизирају о којој је болести реч, стручњаци сматрају да је неопходно да будемо припремљени на масовну заразу. Научнике забрињава чињеница што у ствари не знају шта је у питању, али су сигурни да ће до епидемије доћи и страхују да ће нова болест прећи са животиња на човека.

Подсећајући на садашња догађања у свету, научници СЗО указују на опасност од развоја хемијског оружја и ратовања, али и од вештачки створених смртоносних болести. 

Танјуг

Средњовековни споменици на Косову и Метохији нашли су се на листи 15 места које британски лист „Индепендент” препоручује да се што пре обиђу, јер су угрожена из различитих разлога.

„Индепендент” упозорава своје читаоце да постоји много локација чија је будућност неизвесна из различитих разлога, што због „политичких преврата”, што због великог броја посетилаца, мањка средстава за њихово одржавање и чување, до природних фактора.

„Због неизвесне будућности ових знаменитости, што пре кренете на пут, то имате више шанси да их видите у њиховом пуном сјају”, наводи британски лист. Наглашава се да је Косово богато средњовековном архитектуром која је много претрпела током немира на Балкану деведесетих година.

Наставак...

Данас се навршава 14 година од великог пожара у манастиру Хиландар у којем је уништено више од половине његовог комплекса, а обнова би требало да буде завршена 2022. године.

Саветник у сектору за културно наслеђе Министарства културе и информисања Србије Милош Гајић рекао да је до сада обновљено 70 одсто објеката изгорелих у пожару.

Наставак...

Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу званично су затворене свечаном церемонијом на Олимпијском стадиону после 17 дана такмичења.

Око 3.000 спортиста из 92 земље такмичило се у 15 спортова и 102 дисциплине, а XXIII Игре биле су прве на којима је подељено више од 100 сетова медаља. 
Најуспешнија земља у Пјонгчангу била је Норвешка, која је са 39 одличја поставила нови рекорд по броју освојених медаља.

Наставак...

Паметни телефон појачава егоцентризам, убија бонтон, смањује способност да се емоционално изражавамо. Просечна особа "провери" телефон 33 пута дневно, "сурфује" два сата, а сваки трећи погледа у телефон у првих 5 минута од буђења

Она седи у кафићу и док чека друштво, чита књигу. Кад другари стигну, почиње живахан разговор. Свако сваког гледа у очи, слуша пажљиво и фокусирано, постављајући питања и потпитања. Да ли је ово уобичајена слика коју сте навикли да виђате у српским кафићима? Да ли вам нешто фали у овој сцени? Можда - његово величанство мобилни телефон. Убаците њега у причу и сцена изгледа потпуно другачије.

Наставак...

Иако дуго најављивано, формирање Комисије за утврђивање последица НАТО бомбардовања по животну средину и здравље људи у Србији је остало само на речима. Наиме, конкретни кораци о оснивању тог тела нису предузети после састанака чланова Иницијативног одбора са министрима здравља, одбране и заштите животне средине у новембру и децембру прошле године.

Са друге стране, у Нишу је недавно најављено формирање Савета за покретање тужбе против 19 чланица НАТО пакта због бомбардовања Србије осиромашеним уранијумом због све већег броја оболелих од малигних болести. 

Члан Иницијативног одбора за утврђивање последица НАТО бомбардовања и начелница Клинике за неурохирургију КЦС Даница Грујичић рекла је за Танјуг да је после два састанка са министрима и подршке добијене из Канцеларије председника Србије ''све стало и да ништа више није урађено''. 

Наставак...

Србија и њени грађани данас обележавају Сретење - празник државности. На данашњи дан почео Први српски устанак 1804. године, а 1835. наша земља добила први Устав

Сећањем на славне дане 1804. када је српски народ кренуо ка свом ослобођењу и 1835. када је написан и донет чувени Сретењски устав, Србија ће данас обележити свој Дан државности. Празник Сретење сматра се не само датумом рођења слободе, већ и зачетком модерне српске државе.

Од 2002. године од када се овај празник обележава као Дан Србије, указује се на домете и значај историјске фазе познате као "српска револуција". Она је почела свенародном буном против вишевековне турске окупације, а окончана доношењем модерног Устава. Овим чином заокружено је стварање савремене српске државе.

Наставак...

Посланици Европског парламента усвојили су данас у Стразбуру резолуцију којом се предлаже одустајање од режима летњег и зимског рачунања времена у ЕУ, објављено је сајту ЕП. Посланици ЕП су одлучили да Европској комисији предложе укидање летњег и зимског рачунања времена.

На самом почетку расправе било је јасно да Европска комисија после опсежне анализе учинка не препоручује такву промену.

Према речима комесарке за саобраћај Виолете Булц, њене службе су анализирале све доступне доказе који су показали да би некоординисана промена рачунања времена у државама чланицама била штетна за јединствено европско тржиште, због чега се она изјаснила против тога.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 81