Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 97

Одлука Гугла да ускрати Хуавеју лиценцу за коришћење андроид оперативног система, изазвала је узнемиреност и недоумице међу корисницима паметних телефона кинеског произвођача, а из обе компаније поручују да нема места паници.

Из Хаувеја су потврдили за ТВ CNBC да су развили сопствени оперативни систем за смартфоне и рачунаре за случај да им буде забрањено коришћење софтвера америчких фирми, а из Гугла тврде да ће садашњи корисници Хуавејевих паметних телефона и других уређаја и даље моћи да користе, ажурирају и скидају апликације преко Гугла.

Ричард Ју, главни извршни директор Хуавејевог сектора за кориснике, рекао је да компанија има бекап оперативни систем, за случај да јој буде ускраћено коришћење софтвера из САД-а.

„Припремили смо властити оперативни систем. Ако се деси да више не можемо да користимо системе Гугла или Мајкрософта, бићемо спремни. То је наш план Б. Али, наравно да више волимо да радимо на екосистемима Гугла и Мајкрософта”, изјавио је Ју.

Сa друге стране, портпарол Гугла је рекао да ће за актуелне кориснике њихове услуге Гугл плеј и даље функционисати на Хуавејевим уређајима. Додатне детаље није откривао, али је навео да се разматрају импликације одлуке која је донета, преноси Ројтерс.

Наставак...

Водеће фармацеутске компаније у САД „постигле су међусобни договор и подигле цене лекова за невероватних хиљаду одсто, варајући америчке грађане у превари за коју се претпоставља да износи милијарде долара.”

Ова оптужба, која је скренула пажњу америчке јавности на пословање фармацеутских компанија, не само у САД него и целом свету, суштина је заједничке тужбе коју су против тамошњих фармацеутских фирми поднеле 44 америчке савезне државе. 

Наставак...

НАТО је, током 78 дана напада на СР Југославију, бацио безмало 300.000 комада касетне муниције. Ово је прича о пет или шест бомбица које нису експлодирале и људима који су их пронашли.

Пет, можда шест жутих касетних бомби треснуло је на разровани, прашњави друм у Грачаници, десетак метара од места које сам изабрао да, наслоњен на бандеру, упалим цигарету и размислим о догађајима који су се, свуда унаоколо, развијали муњевитом брзином.

Наставак...

Талас побуне против признања Косова шири се Западом. После италијанских и чешких, петицију су покренули и интелектуалци у Француској са намером да натерају владу у Паризу да преиспита одлуку из 2008. године којом је призната државност српске јужне покрајине.  

Европски интелектуалци су, како тумачи ове потезе бивши шеф диломатије СРЈ Живадин Јовановић, схватили да је Косово преседан који може донети немир целој Европи.

- Французи могу такође да буду суочени са сепаратизмом у Каталонији, јер њима припада северни део те историјске провинције, док је у јужном снажан покрет за отцепљењем од Шпаније. Француска стрепи од исте могућности у Северној Баскији, а у Италији област Венето тражи самосталност - указује Јовановић за "Вести".

Дугогодишњи дипломата не крије симпатије за организаторе петиција који сведоче да постоји линија разума и истине.

У Француској су петицију покренули историчар и политиколог Алексис Труд, председник организације Колектив за мир на Косову, и драмски писац Пол Антоан, а подржао их је Комитет изузетних личности, у којем су између осталих и пуковник Жак Огар, адвокат француско-јеврејског порекла Жил Вилијам Голднадел, писац Патрик Бесон и политиколог и стручњак за међународне односе Александар дел Вал. Петиција може да се потпише на Фејсбуку, сајту организације, или да се пошаље електронском поштом.

Наставак...

У Србији по угледу на Русију шетао Бесмртни пук

Поводом Дана победе у Другом светском рату у Београду, али и још 12 градова Србије одржана је шетња "Бесмртни пук" по узору на исту манифестацију која се деценијама одржава у Русији. Реч је о маршу у којем потомци у знак сећања шетају носећи фотографије учесника и страдалих у рату.

Наставак...

Српска православна црква и верници данас славe Светог Георгија, једног од девет великомученика и првих страдалника за хришћанску веру. Према народним обичајима, Ђурђевдан је празник који се односи на здравље укућана, удају и женидбу младих, плодност стоке и добре усеве.

Празник Светог Георгија, једног од девет великомученика и првих страдалника за хришћанску веру, обележава се у свим храмовима Српске православне цркве и једна је од најчешћих слава православних Срба.

Ђурђевдан се у народу сматра за границу између зиме и лета, празник који се односи на здравље укућана, удају и женидбу младих, плодност стоке и добре усеве.

Црква на овај дан обележава погубљење Светог Георгија, које се десило 23. априла 303. године.

Ђурђевдан је празник који се односи на народне обичаје, од којих је главни плетење венаца од биља, умивање биљем, купање у реци.

Наставак...

Господске улице у Бањалуци осванула је украшена најлепшим цитатима познатих српских књижевника.

Наставак...

Грађани плаћају, власт и опозиција се споре, а све око нових пројеката за Београд и Србију. И великих и малих, углавном грађевинских. 

До последњег трвења два оштро подељена политичка пола и њихових присталица дошло је пошто је директор владине Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић најавио да ће у наредне две године бити изграђено шест нових фудбалских стадиона, а три ће бити реконструисана.

Наставак...

Бројни научници процењују да се Земља налази на почетку новог „масовног изумирања“, феномена који карактерише нестанак врста у алармантном броју за релативно кратко време, овог пута изазваног људским активностима.

У протеклих 500 милиона година, планета је пет пута била сведок периода током којих је у трептају ока геолошке историје нестало више од половине живих бића. Свеукупно, више од 90 одсто врста које су некада ходале, пливале, летеле или пузале Земљом сада је изумрло.

Наставак...

Због уклањања изложбе о Нато бомбардовању у Паризу

Министарства спољних послова Србије закључило је да није било пропуста надлежних приликом привременог уклањања дела изложбе приређене у Културном центру у Паризу поводом годишњице НАТО агресије, нити на намере да се на било који начин повреде жртве НАТО бомбардовања. Тако је стављена тачка на случај који је у марту изазвао бурна реаговања у домаћој јавности, када је привремено уклоњен део поставке изложбе „Србија 1999. године - 20 година после - док су бомбе падале” током одржавања комеморативне трибине „1999, НАТО и Југославија”, којој су присуствовали и званичници НАТО-а.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 97