Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 141

Новооткривена преписка сугерише да је Пије Дванаести, који је био папа у време Другог светског рата, имао детаљне информације добијене од немачког језуите, да је и до 6.000 Јевреја и Пољака сваког дана убијано гасом у Пољској под немачком окупацијом, што поткопава аргумент Ватикана да тада није могао да потврди извештаје о нацистичким злочинима, па зато ни да их осуди. Та документација из Ватиканског архива, објављена овог викенда у италијанском дневнику „Коријере дела сера“, вероватно ће додатно подстаћи дебату о наслеђу папе Пија Дванаести и о његовој сада заустављеној кампањи за беатификацију, преноси  АП.

Наставак...

“Покидао си коментар текме, брате. Дивим ти се како нађеш оригиналност у секунди”. Рана је зора у Њујорку после победе над Литванијом, а захваљујући модерним технологијама, та порука нашла је пут до далеких Филипина и колеге Дарка Плавшића.

“Не знам да ли ћу икада имати сличну прилику. Ако освојимо или тако нешто, ја не знам како ће то звучати”, написао ми је Даре касније у дописивању.

Наставак...

У поређењу са најбогатијим спортистом у историји

Француској фудбалској звезди Килијану Мбапеу понуђено је милијарду долара да би прешао у саудијски клуб Ел Хилал. Свакако импресивна свота новца учинила би га најплаћенијим спортистом данашњице, али по богатству не би могао да приђе Диоклеу, неприкосновеном шампиону од пре скоро два миленијума.

Наставак...

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас, на обележавању 82 године од злочина над Србима у Гаравицама код Бихаћа, да је 15.000 Срба убијено јер су били православне вере и поручио да је највећа освета - сећање и постојање Републике Српске. Додик је рекао да су Србе убијале њихове комшије, муслимани и Хрвати, преноси Срна.

Наставак...

Oд Велике до Мале Госпојине

У Грачаници на Косову и Метохији у току су Дани општине, на којима се представља традиција, култура и гастрономија Срба тог подручја. „Грачаничко прело“ окупило је чуваре народног стваралаштва у срединама јужно од Ибра, а на Данима Грачанице своје производе представили су и пчелари.

Дани Грачанице у дану Велике Госпојине литургију је у средњовековној цркви Успења пресвете Богородице служио Епископ рашко-призренски Теодосије. А онда су се ређале манифестације један за другом.

Наставак...

Немачка влада ће најкасније до краја ове седмице донети нацрт Закона о родном самоопредељењу. Тај правни акту службено утврђује друштвени и биолошки пол особе без обзира на стварни биолошки статус. Ради се о томе шта је на папиру, не на особи.

Наставак...

Један од највећих градова на далеком северу Канаде евакуише се усред упозорења да би шумски пожари могли да дођу до њега током викенда. Око 20.000 житеља Јелоунајфа, престонице Северозападних територија Канаде, добило је поруку да се евакуишу до петка у 18.00 GMT, пренео је BBC.

Касно у среду, ватра је била на 17 километара од града. Други пожар прети заједници Хеј Ривера. Једна евакуисана житељка рекла је CBC-у да је њен ауто почео да се топи док се са породицом возила кроз жеравицу да побегне из града.

Наставак...

Пошто је Канада донела закон којим технолошке компаније морају да обештете домаће издаваче чије садржаје објављују, „Мета” је одговорила блокирањем новинских текстова и прилога на „Фејсбуку” и „Инстаграму”. Тако се ударац упућен корпорацијама претворио у шамар медијима који се, као и у остатку света, боре за опстанак због смањених прихода од огласа, а друштвене мреже користе за стицање публике. Иако споран закон ступа на снагу тек у децембру, „Мета” је на овај начин започела неку врсту превентивног штрајка.

Наставак...

Истраживање спроведено 2021. на 4.000 грађана Европе показало је да би 51 осто испитаника размотрило идеју да угради микрочип под кожу ради плаћања у продавницама, отварања врата и из многих других практичних разлога.

У свету је све већи број људи, заступника правца који се назива трансхуманистички. Према овом правцу, човек је предодређен да се стопи са технологијом, надмаши себе и постане живо биће новог типа.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 141