Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 103

У говору на грађанском протесту „Један од пет милиона” који се у Београду вечерас одржава по 49. пут, професор Медицинског факултета Владан Чокић је на платоу испред Филозофског факултета рекао да се „Србија претвара у поданичко друштво”.

Наставак...

... од најважнијих личности у Срба

Писац и реформатор српског језика Вук Стефановић Караџић рођен је 6. новембра 1787. године - Вук је прешао пут од болесног /шепао/ сеоског дечака до бечког докторанда и једне од најзначајнијих особа у српској историји.

Његови највећи доприноси јесу записивање народне књижевности која је до тада искључиво преношена усменим путем и реформисање српског језика којом је створио један од најједноставнијих и најлогичнијих правописних система.

Цитат "Пиши као што говориш, а читај као што је написано", наш народ обично приписује Вуку Караџићу. Међутим, цитат је ортографски принцип који је измислио Јохан Кристоф Аделунг, немачки граматичар и филолог.

Караџић је искористио његов принцип како би спровео реформу српског језика. Вук је сматрао да сваки глас треба да има само једно слово, па је из дотадашње азбуке избацио све непотребне знакове, који су писани иако нису имали својих гласова.

Наставак...

Сатови су због сезонског завршетка "летњег рачунања времена" прошллог викенда у Европи померени један од последњих пута јер се показало да је та промена лоша и за привреду и за људско здравље, пише на свом сајту амерички месечник за технологију "Вајерд" (Vired).

Последње недеље у октобру, цела Европа сваке године пролази кроз исти ритуал померања часовника сат уназад, те људи устају одморнији него уобичајено, захваљујући додатном сату који су провели у креветима, а други ту промену времена коју су пропустили, схвате тек када негде стигну сат раније него што је требало.

Али можда неће тако остати још дуго: у марту 2019. године Европски парламент је одлучио да се потпуно оконча сезонска промена рачунања времена - почетак и крај летњег рачунања. Ако то одобри самит ЕУ, а затим државе чланице ратификују и претворе у законе, сатови ће се последњи пут померити у марту или октобру 2021. године.

Ако се то догоди, свакој држави-чланици ЕУ ће бити препуштено да одабере да ли ће трајно живети у "летњем времену" - у којем случају ће њихова последња промена сата бити у марту 2021. године, или у "старом" које сада важи само зими - те би тим земљама последње померање сата било у октобру 2021.

Наставак...

Писмо мајке основној школи: 

Ја као родитељ не дозвољавам да моје дете слави Ноћ вештица на Светог Луку који се истог дана слави као крсна слава! 

На друштвеним мрежама у Србији појавило се писмо мајке Д.М. из Београда која се обратила једној основној школи поводом прославе тзв. Ноћи вештица.

Наставак...

Али чувајте свој мобилни телефон

Програми за праћење и надзор на мобилном телефону могу се наћи у слободној продаји. Цене се крећу од 8 до 15 долара месечно и на интернету се увелико оглашавају. Стручњаци кажу да одбране нема - само држите на оку свој телефон.

Праћење и надзор на дигитални начин помоћу разних апликација, када не знате ко вас прати и зашто противзаконито је и злонамерно, упркос томе што су такви огласи чести на интернету и у слободној продаји.

„И у слободној продаји и у слободној понуди таквих апликација, па чак и хардвера. Рецимо на једном сајту можете пронаћи апликацију која се легално инсталира на телефоне и служи за праћење власника телефона. На сајту који продаје детективску опрему може се наћи низ хардверских додатака или решења за праћење других особа. На крају, и мобилни оператери нуде специфичне видове могућности праћења, рецимо, да свом кућном љубимцу, или чак, свом детету купите огрлицу или сатић са картицом за мобилну телефонију“, напомиње Воја Гашић, новинар часписа Пи-си прес. 
На Факултету безбедности истичу да је довољно на интернету да укуцате претрагу најјефтинијих програма за „спај“ варијанту на андроиду и појавиће се десет најпопуларнијих апликација. Месечна цена је од осам до петнаест долара, а оне скупље се плаћају и до 100 долара.

Наставак...

Када смо и зашто смо увели летње време

Тик-так. Време је да се поново помера сат.

И не, нећете спавати дуже, ако унапред урачунате разлику.

На зимско рачунање времена прелази се сваког последњег викенда у октобру у ноћи између суботе и недеље (или прве недеље у Канади), - када се казаљка са три сата помери на два.

Наставак...

Балканска дијаспора о изборима у Канади и Трудоу 

„Хвала вам што верујете у нас и то да земљу водимо у правом смеру“, изјавио је Џастин Трудо пошто је добио другу шансу на изборима.

Наставак...

Сваки крагујевачки октобар је време за тугу, помињање, али и размишљање, па и овај данашњи, када се обележава 78 година од крваве одмазде немачких војника над недужним цивилима. На локалитету Думача, између села Љуљаци и Баре, на путу од Горњег Милановца ка Крагујевцу, Крагујевачки партизански одред и Гружански четнички одред заједно су напали колону 3. батаљона 749. пешадијског пука.

Наставак...

... у историји ваздухопловства

Њујорк и Сиднеј од данас ће бити повезани директном авио-линијом без слетања, која ће оборити све досадашње рекорде када су у питању комерцијални летови.

Наставак...

Мој једини мотив је био да се сазна истина о корупцији

Ништа нисам сакрио, ништа слагао, ништа нисам украо, само сам желео да истина о пословању 'Крушика' изађе на видело, каже за 'БИРН' Александар Обрадовић који је после притиска јавности пуштен из затвора и враћен у кућни притвор у Ваљево.'

“Тачно је, све сам рекао тужиоцу. Немам шта да кријем. Ништа нисам сакрио, ништа слагао, ништа нисам украо. Само сам желео да истина о пословању Крушика изађе на видело“, каже Обрадовић за 'БИРН', у свом првом интервјуу по изласку из Централног затвора.

Обрадовић је 18. септембра 2019. године ухапшен на свом радном месту у фабрици наменске индустрије у Ваљеву под сумњом да је починио кривично дело одавање пословне тајне, јер је новинарима доставио документацију из које се види да је фирма 'ГИМ' коју је заступао отац министра полиције Бранко Стефановић, по повлашћеним ценама куповала наоружање из 'Крушика'.

Јавност три недеље није била обавештена да је Обрадовић ухапшен, све док недељник 'НИН' 10. октобра 2019. године није објавио прву незваничну информацију после које је 'БИРН' објавио детаље о случају.

Иако Александар Обрадовић признаје шта је радио, он каже да није починио било какво кривично дело.

“Ништа нисам слагао нити фалсификовао. Ово су чињенице - и то само део чињеница - о пословању 'Крушика'. Тврдим да је у питању систематско исисавање новца од стране државе из ове фирме. Мене су занимала само документа која се тичу корупције“, каже Обрадовић. Присећа се како је изгледала та среда 18. септембра када је у пола три поподне десетак полицајаца дошло да га ухапси.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 103