Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 119

Дала 293 локације за МХЕ

Бивши министар за заштиту животне средине Горан Триван реаговао је на изјаву министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић да су поједине мале хидроелектране грађене ван прописа, јер министстарство на чијем је челу био Триван није реаговало. Он је у писаном саопштењу навео да је издавање локацијских дозвола за 293 мале хидроелектране омогућила Михајловић, као и да су незадовољство и еколошки бунт грађана оправдани.

Саопштење бившег министра за заштиту животне средине Горана Тривана преносимо у целости:

Наставак...

Уочи Васкршњих празника, посебно значење за вернике има Храм Христовог васкрсења у Јерусалиму. То је место где је Исус страдао и васкрсао. Верници се после свих искушења, попут пандемије, враћају овом најважнијем хришћанском светилишту.

У последњој недељи земаљског живота, Исус је прешао пут поплочан цвећем, прославом пасхе са ученицима на гозби познатој као "тајна вечера", преко Јудине издаје и хапшења по наређењу свештеничког поглавара Кајафе када је предат римском прокуратору Понтију Пилату на основу оптужбе за побуну, и да је тврдио да је јудејски цар, до погубљења када је разапет на крсту на брду Калварија, познатог као Голгота.

Наставак...

Исус Христ на сликама мајстора

Живот, разапињање на крст, смрт и Васкрсење Исуса Христа кроз историју уметности били су непресушан извор инспирације. Безброј је књига, филмова, документарних и играних, емисија, композиција које су за лајтмотив имале кратак, али буран пут, страдалништво и на крају Христово Васкрснуће.

Овим темама одвајкада били су окупирани и великани ликовне уметности, направивши ремек-дела. Ево десет уметничких дела која на специфичан начин дају виђење Исуса Христа, по избору магазина „Артист“ 

„Један од вас ће ме издати“ - Исус Христ на сликама мајстора

Страдање Христово у 12 слика

Тицијанова „Тајна вечера“ сто година била неопажена у цркви

Авиокомпаније очекују да ће и ова година бити јако тешка са кумулативним губицима од 47,7 милијарди долара упркос мањем побољшању изгледа око броја путника за 2021. годину, саопштила је данас водећа организација из тог сектора Iatа. Процене финансијских резултата представљају погоршање у односу на претходне пројекције Међународне асоцијације за ваздушни саобраћај (Iata) објављене у децембру, када су очекивани губици били процењени на 38 милијарди долара.

Наставак...

Светски богаташи морају радикално да промене начин живота да би смањили климатске промене, пре свега да мање лете и да мање возе теренске аутомобиле, истичу аутори британске студије, објавио је данас BBC.

Један проценат најбогатијих људи на свету производи двоструко више емисија угљен-диоксида него 50 одсто најсиромашнијих, према подацима УН.

Наставак...

Недавни рекордан раст вредности биткоина могао би да буде један од разлога поновног интересовања за пројекат „дигитализације“ јуана, наводи Народна банка Кине. Утицај је приметан упркос томе што је најпознатија светска криптовалута у Кини забрањена.

Наставак...

Народ у Србији у 20. веку има трагично искуство ваздушних разарања економских, војних, и других ресурса, насељених градова и места, и убијања цивила, профилисаних непријатеља као 1941. али и „пријатељских цивила”, „савезника” 1943–1944. Просто речено бомбардовали су нас у датом тренутку и непријатељи и пријатељи. Посебно Београд, Ниш, Лесковац, Краљево, Смедерево и још 28 других места.

Наставак...

Навршава се осам деценија од Априлског рата и ваздушних напада на Београд у којима је град био разорен и у којима је погинуло више хиљада људи. Живот за одбрану града дало је 11 пилота. Они су се, заједно са осталим југословенским ваздухопловцима, храбро супротставили ројевима немачких авиона који су надирали. Извори са немачке стране наводе да је тако бруталан напад био последица Хитлеровог беса и жеље за осветом.

Наставак...

Зоран Симјановић, композитор филмске и позоришне музике, преминуо је у 75. години, од последица инфекције коронавирусом, објавила је Југословенска кинотека.

Компоновао је музику за познате ТВ формате међу којима су серије и филмови Грлом у јагоде, Специјално васпитање, Отац на службеном путу, Национална класа, Петријин Венац, Тито и ја, Мајстори, мајстори, Балкан Експрес, Маратонци трче почасни круг, Сабирни центар, Тајне винове лозе... 

Компоновао је и музику за познату шпицу Дневника и Јутарњег програма РТС-а, и бројне композиције за рекламне садржаје. 

Рођен је у Београду, где је завршио Музичку академију. 

Шездесетих година почео да свира у музичким саставима „Силуете" и „Елипсе".

Компоновањем креће да се бави 1975. године.

На Факултету драмских уметности у Београду, предавао је од 1993. до 1999. године.

У периоду од 1965. до 1999. године је издао 24 музичка албума. 

Наставак...

Многобројни научнофантастични филмови баве се тематиком опасности из свемира која би могла тотално да уништи живот на нашој планети. Суочени са чињеницом да теоретски постоји опасност од удара огромног метеорита који би збрисао живи свет, научници су дошли на идеју да на Месецу у специјалној барци ускладиште ДНК материјал свих познатих организама и биљака са наше планете.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 119