Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дешавања

Страница: 1 2 3 ... 110

Британски посланици Тим Фарон и Стив Бејкер позвали су НАТО и Велику Британију да подрже вернике и свештенике СПЦ у Црној Гори, у тексту за 'Њузвик', у којем оцењују да је црногорски Закон о вероисповести донесен у супротности са модерним, демократским, парламентарним нормама, владавином права, имовинским правима и правима појединаца да упражњавају своју вероисповест „пред Богом и без државе и политичара, који служе као посредници”.

Наставак...

Друга највећа економија света и земље где је прошлог децембра најпре регистрована корона - Кина - могла би у 2020. години да забележи привредни раст од једног процента

Осамнаест хиљада милијарди долара монетарних и фискалних стимулација. Укупни глобални дугови већи него у Другом светском рату. Први пут у историји, сви региони света истовремено су у рецесији. Запад је на економским коленима, док милиони радних места висе у ваздуху. Истовремено, заражених и преминулих од последица ковида 19 све је више: јуче је био 9,1 милион оболелих од мистериозног вируса, више од 500.000 умрлих. Притом, вакцине нигде на видику. - Ове застрашујуће здравствене и економско-финансијске последице текуће пандемије вируса корона у позадини су најмрачније овогодишње процене Међународног монетарног фонда (ММФ) о изгледима за скоро глобално избављење од ћудљиве заразе.

„Ово је криза какву свет није видео”, упозорила је Гита Гопинат, главни економиста ММФ-а, у ажурираном извештају „Светски економски изгледи” институције „Бретон Вудс”.

ММФ је у априлу процењивао да светска привреда са короном клизи у најгору рецесију од Велике депресије тридесетих година прошлог века, због очекиваног пада глобалних економских активности од три одсто. Сабирајући глобалне економске и финансијске последице епидемије од априла до јуна, ММФ је сада изашао с туробном проценом да ствари стоје много горе него што се пролетос могло и замислити.

Наставак...

У јавности се говори да је донета пресуда која може да нанесе велику штету државном буџету, а председница ПАС-а наглашава да не може да коментарише одлуку која још није изашла из суда.

Наставак...

Објављена је годишња ранг-листа за 2020. најконкурентнијих економија света коју већ 32 године припрема Светски центар за конкурентност (IMD), а којом су обухваћене 63 државе. 

Наставак...

Онтарио планира да отвори ресторане и предузећа који су били затворени због пандемије корона вируса, али забрањује певање у ресторанима или вртићима, са образложењем да се вирус тако лакше шири.

Наставак...

Турска има право да промени статус цркве Аја Софија у Истанбулу и да је претвори у џамију без обзира на мишљење других држава, изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.

Наставак...

Српско културно наслеђе на простору данашње Северне Македоније, истинита прошлост храмова и слављење крсне славе као српског обичаја тенденциозно се брише више од једног века, упозорава доцент Филолошко-умјетничког факултета у Крагујевцу Јасмина Ћирић. Ћирићева, која је и сарадник Института за историју уметности Филозофског факултета у Београду, истиче за Срну да ниједан од српских средњовековних храмова - цркава и манастира, који су до данас опстали на простору целе Сјеверне Македоније, није означен као споменик српске културне баштине.

УНИШТАВАЊЕ ТРАГОВА СРПСКЕ СРЕДЊОВЕКОВНЕ ДРЖАВНОСТИ

Српске средњовековне задужбине, чак и када су заштићене, Северна Македонија означава само као "средњовековно културно наслеђе". Све то, изузев проблема са албанским екстремистима, део је процеса започетог још средином 19. века.

Ћирићева објашњава да је реч о процесу уништавања трагова српске средњовековне државности, који је почео непосредно пре укључења Скопске епархије под духовну власт Бугарске егзархије - бугарске националне цркве, створене 1870. године неканонским путем. Егзархисти су тако, на пример, већ 1869. године прекречили фреске у задужбини краља Вукашина /крај 13. и почетак 14. века/ и његових синова, Цркви Светог Димитрија у Марковом манастиру код села Сушице, како би уклонили трагове српског порекла.

Наставак...

Од почетка марта Канадском центру за борбу против преваре, одељењу у оквиру канадске полиције (RCMP), пријављено је више од 1.000 кривичних дела повезаних са COVID-19. Канађани су изгубили око 1,8 милиона долара путем преваре везане за COVID-19 од почетка марта. Али то су само губици за које је RCMP сазнао путем извештаја центру. Могло би бити више жртава које се нису јавиле, кажу полицајци.

У оквиру тога 269 људи је пријавило да су изгубили или новац или личне податке.

Наставак...

Нови Насин експеримент узнемирио је планету. Већина електронских медија, углавном цитирајући једни друге -пишу да НАСА- стручњаци и научници имају доказе који би могли доказати постојање паралелног универзума. Научници су пронашли нешто што се још не може објаснити нашим тренутним разумевањем физике. 
„Да будемо јасни, постоји 'нула' доказа да је 'паралелни универзум', одмах поред нашег, где изгледа да сва правила физике делују обрнуто", рекао је Ибрахим Сафа из УВ -Медисона.

Експеримент детекције космичког зрака довео је до проналаска честица за које се сумња да потичу из паралелног универзума.

Истраживачи агенције НАСА су користили специјалну антену АНИТА /aнтартичку импулсивну привремену антену/, односно, радио детектор који је постављен у балон који може да детектује ваздушне тушеве космичког зрака у сувом и хладном ваздуху, изнад Антартика. 
Шта је Анита?

На овом месту нема шумова који би могли да ремете истраживања. АНИТА је током летова 2006.и 2014. године открила фонтану високоенергетских честица које емитује лед који подсећају на туш космичких зрака који је постављен наопако. Ово истраживање је прво било одбачено, али је 2016. године ипак прихваћено.

Наставак...

Четвородневна радна недеља могла би да помогне обнови канадског туризма после COVID-19, кажу експерти. Та идеја је недавно добила подршку када је новозеландска премијерка Јасинда Ардерн предложила као начин да се помогне земљи да се поново отвори након пандемије.

Сан о четвородневној радној недељи мозда више није незамислив.

Наставак...
Страница: 1 2 3 ... 110