Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Овогодишњим Даном планете Земље почеће глобална кампања "Зелена генерација".
Кампања ће трајати до наредне године, када ће бити обележен јубилеј 40. година од прве прославе овог значајног датума. Планирано је да се у мрежу "Зелена генерација" до следеће године укључе грађани који ће покренути личне или колективне акције решавања проблема попут климатских промена или светске кризе у водоснабдевању. Осим тога, у децембру 2009. године биће донета одлука о новом споразуму о климатским променама који ће заменити постојећи Кјото протокол.

Због тога ће овогодишња прослава Дана планете Земље бити усмерена на грађанске иницијативе у области обновљивих извора енергије и смањења зависности од фосилних горива, ангажовање појединаца на одговорној и одрживој потрошњи, стварање нове "зелене" економије која би смањила сиромаштво и увођење тема о проблемима животне средине у образовни систем.
Министарство животне средине и просторног планирања подржава глобалне и појединачне акције усмерене на очување животне средине.
У складу са тим, Министарство је покренуло акцију Очистимо Србију у сарадњи са грађанима, локалним самоуправама, привредом и медијима.
Осим чишћења огромног броја дивљих депонија у Србији, планирано је решавање проблема управљања отпадом, као и едукативна кампања о потреби заштите животне средине.
РТВ