Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Празници Свети Трифун, који славе православни хришћани, и Свети Валентин, који је део западне традиције, биће обележени истовремено и као заштитници и празници искрене љубави. Српска православна црква и верници славе данас празник Светог Трифуна, који се у народу слави као заштитник многих заната и оних који искрено воле негујући хришћанску љубав.
Црква, Светог Трифуна слави као великомученика који је пострадао за хришћанску веру, не искључујући његов значај као заштитника брачне љубави и верности које су део хришћанске проповеди.

Према хришћанском учењу, брачна љубав је у равни љубави према Богу, о чему својим делима најбоље сведоче Христови великомученици, међу којима је и Свети Трифун. Култ Светог Трифуна веома је развијен у српским крајевима, а славе га посебно виноградари, док га својим заштитником сматрају и гостионичари.
Српска православна црква и држава Србија сутра славе празник Сретење. У народу се веровало да на Сретење почиње прелазак из зиме у пролеће. Обично се каже да ако је на Сретење облачно - онда ће крај зиме бити леп, а ако је ведро, биће хладан и ветровит.
По црквеној доктрини, на Сретење је Богородица, четрдесетог дана од Исусовог рођења, отишла у храм да принесе жртву и тамо срела старца Симеона који је у малом Исусу препознао спаситеља. Тај сусрет малог Исуса и праведног старца је хришћански празник - Сретење Господње.
Празник Сретење прославља се од 541. године.
Агенције