Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Српска православна црква и верници славе Божић, најрадоснији хришћански празник, који се у народу слави три дана. 
Према јеванђељима, Исус Христос је рођен тачно у поноћ, када се најсјајнија звезда која се кретала од Истока према Западу зауставила изнад пећине крај Витлејема. У часу Рођења Исуса Христа, који је у овај свет дошао ради спасења читавог људског рода од греха и вечене погибељи, звезда је обасјала Витлејемску пећину, а на небу су анђели запевали "Слава Богу на висини и на земљи мир, међу људима добра воља".
Богомладенцу су се прво поклонили пастири, који су му даривали јагње, а затим три мудраца која су му на дар донели смирну, тамјан и злато.
Божић је један од највећих хришћанских празника. На иконама се слика пећина у којој се Богородица одмара уз дете положено у јасле.

У пећини или испред ње седи Јосиф, ослобођен сумње у Маријину верност и пастири задивљени божанским рођењем.
У првим вековима Хришћанства, Божић се празновао 6. јануара, заједно са празником Христовог Крштења, под заједничким називом Богојављење.
Божићна симболика
У народу се верује да је Дан Христовог рођења је тренутак промене у природи, крај једногодишњег циклуса и час када стара година препушта време новој.
Код Срба Божић је празник са доста обичаја и његова прослава почиње одласком на јутарњу литургију, на којој верници који су постили Божићни пост приступају Светој тајни причешћа.
После литургије, укућани се окупе око божићне трпезе, помоле се Господу, а затим певајући тропар "Рождество твоје Христе Боже наш", окрећу и ломе чесницу - погачу у коју је стављен новчић.
На свечаној божићној трпези, најважнија је чесница.
Према народним обичајима, то је бела погача умешена од пшеничног брашна без квасца. Негде је меси домаћин, а негде домаћица. Меси се уз молитву првом водом која се у зору тог дана узме из бунара или са извора. У чесницу се ставља златан или сребрни новчић.Чесница се за ручком искључиво ломи рукама, не сече се ножем.
Верује се да ће ономе у чијем делу чеснице буде новчић наредна година бити посебно срећна.
Божић је породични празник, тај дан се не иде у посете, са изузетком полазника или положајника - мушке особе, обично је то кум, комшија или породични пријатељ, који долази у кућу слављеника и први честита Божић.
Божић се слави три дана, а верници се поздрављају са "Мир Божији - Христос се роди", уз отпоздрав "Ваистину се роди".
На дан Божића сви људи су срећни, а топлина и мир владају у домовима јер овај дан представља породични празник препун праве љубави, доброте, истине, правде и праштања.
Централна божићна литургија на Косову у манастиру Грачаница
У манастиру Грачаница божићну литургију служио је владика рашко-призренски Артемије са свештенством.
Литургији је присуствовало неколико стотина верника, колико их је било и синоћ на окупљању на Бадње вече. Владика Артемије је са свештенством синоћ испред манастира заложио бадњак.
У обраћању поводом Божића владика рашко-призренски Артемије је раније навео да услови у којима православни верници на Косову дочекују Божић у многоме се разликују од оних услова у којима се тај празник дочекивао и дочекује у било ком месту у Србији изван Косова и Метохије.
"То је позната безбедносна ситуација и гетоистички начин нашег живота у коме смо лишени многих могућности, основних људских права па и слободе кретања (чак и слободног одласка по бадњак у шуму). Но и у таквим (не)приликама ништа не може да помути унутрашњу радост коју доноси сам празник Божића, те се и данас на Косову и Метохији Рођење Христово слави и дочекује по традиционалном српском обичају", навео је Артемије.
Владика је казао да се дуго радило, плански и систематски на секуларизацији српскога народа, на његовом одвајању од светих предака и православног темеља.
Прослава Божића на Косову за православне вернике протиче у миру.