Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У православним храмовима и домовима данас се празнују Бадњи дан и Бадње вече, којима се свечано најављује Божић, дан рођења Исуса Христа. Иако месец и дан рођења Исуса Христа нису утврђени, тај празник се, још од 380. године нове ере, по старом, Јулијанском календару, слави 7. јануара, а цркве које користе нови, Грегоријански календар, славе га 25. децембра.
Божић је породични празник и слави се у кући. Сматра се да би тог дана сви који су током године били у свађи, требало да се измире и опросте увреде.
Прослава Божића почиње на Бадњи дан.
Бадњи дан је у српском народу и цркви добио име по бадњаку, који се према древном обичају, уочи празника Рождества Исуса Христа, са првим сутоном, уноси у домове.

Бадњак је младо храстово или церово дрво које се, како налаже обичај, пали по уношењу у кућу, где догорева до поноћи када настаје божићно славље. У великим градовима, обичај је поједностављен, па се у кућу само уноси свежањ сувих гранчица цера или храста са сламом.
Бадњак је симбол дрвета које су, према предању, пастири донели Јосифу и Марији да заложе ватру и загреју пећину у којој је рођен Исус.
Према Јеванђељу, Исус је рођен на слами, па одатле и слама у свежњу бадњака, као и обичај да се простире у хришћанским домовима.
Празник љубави и слоге
Бадње вече је и верски и породични празник па се за уношење или спаљивање бадњака у православном хришћанству везује и породично славље.
Око бадњака који догорева укућани се греју љубављу и слогом.
Божићу претходи 40-дневни пост, а на дан празника трпеза је богата.
Православци месе чесницу и ломе је на онолико делова колико има укућана.
У чесницу се ставља новчић од сребра или злата који симболизује дар новорођеноме Христу, а верује се да ће онај у чијем комаду буде новчић, наредне године бити срећан.
Божић се слави три дана.
У ноћи између 13. и 14. јануара, осмог дана по рођењу Христа, по старом календару се обележава почетак Нове године, јер се сматра да је тог дана Христ био обрезан.
Црква је установила празник уписан црвеним словима, познат у народу као "Млади Божић", а Срби га још зову Православна нова година.
Празник прослављају Српска православна црква, Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света гора које су задржале Јулијански календар, док остале хришћанске цркве Божић прослављају 13 дана раније, по Грегоријанском календару.
Празнична бдења и молитве у којима се помињу догађи везани за рођење Исуса Христа у Витлајему биће служени у свим храмовима, а у београдском храму Светог Саве на Врачару служиће викарни епископ патријарха Павла, Атанасије хвостански.
Епископ Атанасије предводиће и обред паљења бадњака испред Спомен-храма на Светосавском платоу.
Празнично бдење почиње у 16 часова у свим храмовима СПЦ, а Бадње вече завршава се тачно у поноћ, када се служи прва божићна литургија и слави Рођење Христово, најрадоснији празник за хришћански свет.
РТС