Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У галерији РТС-а изложба поводом 100 година од рођења сликара Пеђе Милосављевића, на којој ће бити представљено 18 дела из фонда Народног музеја.
Као завршница обележавања јубилеја стогодишњице рођења академика Пеђе Милосављевића, у Галерији РТС-а биће представљене слике и акварели које чува Народни музеј у Београду и уприличен директан пренос отварања изложбе.
Биће представљено 18 слика и акварела из фонда Народног музеја, која су настала од 1935. до 1968. године, која дају јасан увид у стваралаштво једног од наших најзначајнијих представника инитимизма, поетског реализма и особеног експресионизма 20. века.
Биографија Пеђе Милосављевића
Пеђа Милосављевић рођен је 1908. године у Лужницама код Крагујевца. Гимназију и Правни факултет завршио је у Београду, а сликарство је приватно учио код Јована Бјелића, док се усавршавао у Паризу.

Као дипломирани правник био је више година у дипломатској служби у Паризу, Мадриду и Лондону. Чланке о уметности објављивао је у "Уметничком прегледу".
Поред књиге есеја "Између трубе и тишине", написао је и неколико драма, међу којима је најпознатија "Зопир" из 1966. године.
Као сликар био је члан група "Дванаесторица" и "Шесторица", а редовни члан САНУ постао је 1976. године.
Носилац је Гран прија за сликарство на Међународној изложби у Паризу, 1937. године, Седмојулске награде, награде Октобарског салона, Златне плакете УЛУС-а и других.
На нашу ликовну сцену ступио је 1929. године у јеку разних трендова, али се ниједном није приклонио. Свој стил је назвао "стил човек".
Своју љубав да црта четком образлагао је: "Добра страна ове технике је што обавезује на синтезу."
Сликарске боје је у својој књизи описивао као "ткиво, крв и тело сликарства" и као "највиши облик сликарске мисаоности".
Пеђа Милосављевић је, једном речју, транспоновао у своју уметничку реалност све што га је као уметника занимало, од париских кровова и Дубровника до актова и животиња. Међутим, ни друштвену стварност онакву каква је била није прећуткивао.
Пеђа Милосављевић је пример ренесансне личности каква се код нас ретко виђа, са ставом који није крио зарад личног интереса.
Академик Предраг Пеђа Милосављевић преминуо је 1989. године у Београду.
PTC