Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Данас се навршава 10 година од убиства ученика Ивана Обадовића (14), Вукоте Гвозденовића (16), Светислава Ристића (17), Зорана Станојевића (17), Драгана Трифовића (17) и студента Ивана Радевића (25), који су убијени 1998. године у кафићу „Панда” у Пећи.
Дејан Раденковић, заменик председника Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије, изјавио је Танјугу да је тадашње убиство голобрадих српских младића један од највећих злочина у Метохији после Другог светског рата.
„Поражавајуће и увредљиво, не само за родитеље убијене деце већ и за државу Србију и међународне структуре присутне на Космету, звучи чињеница да не само да налогодавци и извршитељи тог монструозног чина нису откривени, већ се од момента повлачења српских и југословенских снага безбедности са Косова, ништа није ни покушало да уради на проналажењу и евентуалном кажњавању егзекутора”, истакао је Раденковић.
„Очекујемо да ће мисија Еулекса дати свој допринос да се ово питање реши и да ће бити далеко ефикаснија од оних које је заменила”, рекао је он.
Раденковић је истакао да су албански терористи и екстремисти у међувремену порушили и уништили надгробне споменике свих убијених младића из „Панде”, а такозване косовске институције до данашњег дана нису дозволиле да се гробље у Пећи ваљано уреди, односно да се споменици реновирају.

Пећ је 14. децембра 1998. године била најтужнији српски град, сахрањујући дечаке који су убијени рафалном паљбом из аутоматског оружја.
Било је то тада својеврсно упозорење Србима у Метохији, а после доласка Унмика и Кфора у покрајину, у Метохији су се на мети непознатих нападача нашла и српска деца из Гораждевца, која су се 2003. купала на реци Бистрици.
Танјуг