Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На гробљу у Братунцу обележена 16. годишњица убиства 109 српских цивила од стране снага под командом Насера Орића. Хашки суд је ослободио Орића одговорности, а нико други није одговорао.
Паљењем свећа и полагањем цвећа на гробљу у Братунцу и служењем парастоса код цркве у Бјеловцу, данас је обележена 16. годишњица страдања 109 српских цивила које су убиле муслиманске оружане снаге из Сребренице, под командом Насера Орића.
У злочиначком нападу на Бјеловац, насеље на левој обали Дрине у Републици Српској, тада је и рањено 78 људи.
Јаке муслиманске снаге су у зору 14. децембра 1992. године из суседних села Пирићи и Полозник опколиле и напале то српско село и починиле највећи злочин и масакр који се у једном дану догодио Србима у БиХ током последњег рата.
"Историја се поновила јер су Бјеловац напали комшије муслимани, односно синови или унуци оних истих који су то исто урадили у Другом светском рату, 1942. године", рекао је председник Борачке организације Братунца Зоран Милосављевић.
У нападу муслиманских јединица читаво село Бјеловац је уништено, разорено је и попаљено 350 кућа и других објеката. Убијане су и читаве породице, међу којима и породица Славке Матић, којој су убијени муж и две ћерке.

За овај стравични злочин, као и за све друге злочине који су током 1992. и 1993. године почињени над Србима у општинама Братунац и Сребреница, где је убијено 1.500 Срба, још нико није одговарао.
Хашки суд је 3. јула 2008. године ослободио Орића оптужнице, јер, наводно, није доказана његова командна одговорност за почињене злочине.
РТС