Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Данас се навршава 139 година од рођења најзначајнијег српског правног писца и теоретичара државе у 20. веку.
Слободан Јовановић био је један од водећих српских интелектуалаца, историчара, политичара и предратног професора Правног факултета у Београду.
Јовановић, чији су историографски радови према оценама стручњака непревазиђени, сматран је једним од највећих светских ауторитета у области теорије уставног права.
Француски председник Шарл Де Гол послао му је "Нацрт устава Пете републике", замоливши га да га проучи и оцени.
Јовановић је 1941. године ушао у краљевску владу као нестраначка личност. Био је потпредседник владе у избеглиштву, а извесно време и њен председник, а затим поново потпредседник до 1943. године.
Комунистички режим је после Другог светског, у знак одмазде према политичким неистомишљеницима и противницима,  организовао монтиран судски процес против Јовановића. Осуђен је на 20 година робије, губитак грађанске части, а дела му нису штампана у Југославији.

После дугогодишњих покушаја да му се штампају сабрана дела, тек 1990. године три издавача - БИГЗ, "Југославија публик" и Српска књижевна задруга објавила су 12 томова сабраних дела Јовановића.
Веће за рехабилитацију Окружног суда у Београду донело је решење о рехабилитацији Јовановића, којим је утврђено да је ништавна пресуда Врховног суда ФНРЈ - Војног већа.
Живот и дело Слободана Јовановића
Јовановић је рођен 1869. године у Новом Саду у тадашњој Аустроугарској. Од средине 1872. године Јовановићева породица живи у Београду. Завршио је Прву београдску гимназију, Правни факултет у Женеви, након чега је изучавао Државно право у Паризу.
Радио је као професор Правног факултета у Београду пуне 43 године, а био је и дугогодишњи члан Одбора "Српског књижевног гласника" и један од најутицајнијих његових чланова. Био је шеф Просветног одељења Министарства иностраних дела које се у народу звало "Пропаганда".
У издању Матице српске, Јовановић објављује до тада, најстудиознију расправу "Јован Хаџић, српски законописац".
Слободан Јовановић био је дописни члан Српске краљевске академије, шеф Пресбироа при Врховној команди Српске војске у Првом и у Другом балканском рату, а исту улогу имао је и у Првом светском рату.
Преминуо је 12. децембра 1958. у деведесетој години у Лондону.
Дела Слободана Јовановића
"Вођи Француске револуције", "О суверености", "О држави" (Основи једне правне теорије), "Уставобранитељи и њихова влада", "Светозар Марковић", "Макијавели", "Друга влада Милоша и Михаила", "Влада Милана Обреновића", "Уставно право Краљевине Србије", Уставно право Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца".
PTC