Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дејтонским мировним споразумом који су, 21. новембра 1995. годинe, парафирали тадашњи председници БиХ Алија Изетбеговић, Хрватске Фрањо Туђман и Србије Слободан Милошевић званично је окончан троипогодишњи рат у Босни и Херцеговини. Савет безбедности УН продужио мандат ЕУФОР-у за још годину дана. Тринаест година касније, нико од потписника споразума није жив, оригинални документ је изгубљен, а политичари у БиХ и даље расправљају о његовој ревизији.
Споразумом, који је парафиран у војној бази Рајт-Петерсон у америчком градићу Дејтон, после тронедељних преговора челника БиХ, Хрватске и Савезне Републике Југославије, уз посредовање САД, БиХ је подељена на два ентитета, Федерацију БиХ и Републику Српску.
Споразум, парафиран у Дејтону, у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, Милошевић, Туђман и Изетбеговић званично су потписали три недеље касније, 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Потписници су се обавезали да међусобне односе регулишу према Повељи УН, Завршном хелсиншком акту и другим документима ОЕБС-а, као и на међусобно поштовање суверенитета и решавње неспоразума искључиво на мирољубив начин.
Југословенски парламент је 13. новембра 2002. године ратификовао Дејтонски споразум, чиме је СР Југославија јасно поручила суседима да нема територијалних претензија према БиХ и да се у потпуности придржава одредби из Дејтона.
Првих пет година након потписивања споразума, у Дејтону је сваког новембра међународним скуповима обележавана годишњица окончања рата у БиХ.
Последњи пут представници држава потписница и међународни посредници окупили су се у Рајт-Петерсону у новембру 2000. године, али обележавању јубилеја тада није присуствовао нико од потписника.
Последњих година политичари у БиХ, међународни представници и поједине међународне институције, указивали су на потребу ревизије Дејтонског споразума.
Добро избалансиран документ
Председник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Дејтонски споразум добро избалансиран документ који је омогућио БиХ да живи. "Они који одлуче да уруше баланс између ентитета и заједничких органа ризикују да доведу у питање многе ствари у БиХ", упозорио је Додик.
То што се потписивање Дејтонског споразума не обележава у Федерацији БиХ је ствар њихових одлука, рекао је Додик и наглаио  да је Дејтонски споразум баланс који је најбоље погодио односе у БиХ и обезбедио њено функционисање сада и у будућности.
"Ми сматрамо да је то важан дан, јер је успостављен мир на основу креације политичког система у БиХ који се базира на два ентитита'', рекао је Додик и нагласио да је време које долази сигурно време у коме ће морати да се прича са партнерима.
Лајчак : стали реформски процеси
Нови, шести високи представник за БиХ, словачки дипломата Мирослав Лајчак, преузимајући ту дужност у јулу прошле године, изразио је забринутост стањем у БиХ, уз оцену да је "БиХ сада најудаљенија од Европе у односу на све државе региона", јер су у тој држави стали реформски процеси (полиција, уставне промене) који су основни услов за потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању.
РТС