Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Немачкој је јуче обележен дан сећања на Кристалну ноћ 9. новембра 1938. када су широм Немачке нацисти палили јеврејске радње, куће и синагоге и у којој је, према историјским подацима, погинуло више од 1.300 људи од којих су неки умрли од задобијених повреда, неки су се сами убили, а други су страдали у концентрационим логорима.
Церемонији сећања на Кристалну ноћ, која је претходила холокаусту, присуствовали су, како преносе немачки медији, канцеларка Ангела Меркел, председник Бундесрата Петер Милер, председница Централног савеза Јевреја Шарлоте Кноблох и други представници политичког, привредног и културног живота Немачке, као и гости из иностранства и преживеле жртве фашизма.
„Немци не могу да буду равнодушни према антисемитизму. Равнодушност је први корак ка кршењу основних вредности. Више се никада не сме дозволити да се у Европи поново јаве ксенофобија, расизам и антисемитизам”, изјавила је јуче немачка канцеларка Ангела Меркел на годишњици обележавања страдања немачких Јевреја у берлинској синагоги Рајкестасе.
Кноблохова је нагласила да је Кристална ноћ опомена за све будуће генерације и поново затражила забрану рада Националдемократске партије Немачке, екстремно десне и неонацистичке странке, чији посланици већ седе у неколико источнонемачких покрајинских скупштина.

Седамдесета годишњица Кристалне ноћи обележена је у сарадњи Централног савеза Јевреја Немачке и владе у Берлину, пренели су домаћи медији.
Генерални секретар Хришћанскодемократске уније Роналд Пофала позвао је јуче све политичке снаге у Немачкој да подрже и јачају јеврејске заједнице у држави.
Пофала је указао на значај борбе против антисемитизма и даљу изградњу односа са Израелом и нагласио да је један од централних задатака одговорних политичара да се одржи живо сећање и на тамне стране сопствене историје.
Кристална ноћ, према Пофали, спада у најтамније догађаје немачке историје.
Поглавар Римокатоличке цркве Бенедикт XVI изјавио је окупљеним верницима у Ватикану да и дан-данас осећа „бол због тих трагичних догађаја”, а да „сећање мора да служи да се такви ужаси никада не понове”, пренео је Ројтерс.
Морамо се на сваком нивоу борити против свих облика антисемитизма и дискриминације”, рекао је папа.
Папа је позвао вернике да се с њим моле за жртве Кристалне ноћи и да му се прикључе „у изражавању дубоке солидарности с Јеврејима”.
Кристална ноћ је датум који је означио почетак организованог уништења европских Јевреја, односно први корак у правцу такозваног „коначног решења” – масовних убистава у концентрационим логорима, пренео је немачки радио Дојче веле.
До пораза нацистичке Немачке непуних седам година касније у погрому у окупираним земљама Европе је ликвидирано шест милиона Јевреја.
Пре Другог светског рата у Немачкој је живело око 600.000 Јевреја, а њихов број је 1945. године пао на само 12.000.

Данас у Немачкој поново постоји значајна јеврејска заједница, са више од 110.000 чланова, и већа је него у било којој другој европској земљи.
Танјуг