Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић, представници Скупштине града и борачке организације положили су венце на Спомен гробљу поводом 64. годишњице ослобођења Новог Сада у Другом светском рату.
У завршним операцијама за ослобођење, 23. октобра 1944. године у Нови Сад су, после борби код Жабља, ушли борци Новосадског партизанског одреда и других јединица Народноослободилачке војске Југославије, пошто су се из града претходног дана повукли остаци мађарске и немачке окупаторске војске.
Фашисти су за собом оставили опустошен и разорен град, хиљаде људских жртава бомбардовања у априлу 1941. године и стрељања током свих ратних година.
Српско становништво у Новом Саду било је десетковано, а крај рата дочекале су само две јеврејске породице.
Град је слободу дочекао са разореном инфраструктуром, без иједног индустријског погона као и без мостова на Дунаву, јер је, дан пре ослобођења, окупатор срушио делимично обновљен мост Краљевића Томислава.
У оквиру обележавања једног од најзначајнијих датума у новосадској историји, у Градској кући биће уручене традиционалне Октобарске награде и Новембарске повеље заслужним појединцима и колективима.
PTC