Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник Србије Борис Тадић и градоначелник Београда Драган Ђилас положили су венце на Гробље ослободилаца Београда поводом 64. годишњице ослобођења града у Другом светском рату.
"Ослободиоцима Београда вечна слава, а нама обавеза да чувамо успомену на њихову жртву. За слободу Србије", записао је председник Тадић у књигу утисака после обиласка Гробља.
Полагању венаца присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош, а учесници Народно ослободилачког рата и грађани.
Београд данас обележава 64 године од ослобођења у Другом светском рату, када је 20. октобра 1944. године, после тешких година под немачком окупацијом, дочекао дуго очекивану слободу.
Годишњица ослобођења главног града у Другом светском рату биће обележена одавањем државних и војних почасти и полагањем венаца и  на Споменик незнаном јунаку на Авали.
Венце полажу и председник Скупштине Београда Бранислав Белић у Алеји стрељаних родољуба 1941-1944 на Новом гробљу, заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић на Споменик ослободиоцима Београда, као и на Споменик погинулим совјетским ветеранима на Авали.

Као Дан Београда 20. октобар слављен је до 1997. године, а онда су га градске власти укинуле тако да се овај датум сада обележава само као Дан ослобођења града.
Одлуком Скупштине Београда од 15. новембра 2002. успостављени су нови Дани Београда од 16. до 19. априла.
Дванаест дана тешких борби
Заједничком акцијом Народноослободилачке војске Југославије и јединица Црвене армије, којима су командовали генерали Пеко Дапчевић и Владимир Жданов, уз несебичну помоћ Београђана, град је ослобођен после вишедневних, крвавих борби.
Током 12 дана тешких борби погинуло је 16.800 Немаца, а 8.739 је заробљено. Међу ослободиоцима погинула су 2.944 југословенска борца и 960 Црвеноармејаца.
РТС