Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Цркви светог Ђорђа на Опленцу, у породичној гробници династије Карађорђевић, биће служен помен краљу Александру.
Парастос и Свету архијерејску литургију служиће епископ шумадијски Јован, уз саслужење свештеника опленачког намесништва и хора "Опленац".
Церемонија свечаног одавања високих војних почасти и полагања ловорових венаца на гроб краља Александра биће одржана у 11.30 часова.
Александар Карађорђевић (1888 - 1934) рођен је на Цетињу. Детињство је провео у Црној Гори. Школовао се у војној школи у Петрограду, а затим у Београду. Судбински преокрет принца Александра наступио је 1909. године, када се његов старији брат, принц Ђорђе одрекао права неследства престола.
Краљ Александар Карађорђевић био је командант Прве армије у Првом и Другом балканском рату, а као врховни командант српске војске успешно је водио ратне операције у Првом светском рату.

После смрти оца, краља Петра Првог 17. јула 1921. године, постао је краљ новостворене државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, која је 1929 године преименована у Краљевину Југославију.
Приликом службене посете Француској, припадници хрватског усташког покрета и македонске ВМРО убили су у Марсеју краља Александра 9. октобра 1934 године.
Заједно са њим тада је убијен и француски министар спољних послова Луј Барту.
Његови посмртни остаци пренети су у земљу 18. октобра 1934 године и положени у породичну гробницу опленачког храма.
Сахрани краља Александра присуствовале су делегације многих држава и хиљаде грађана Краљевине Југославије.
На слици - Атентат на краља Александра у Марсеју
РТС