Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Навршава се осам година од великих демонстрација у Србији којима је окончана владавина режима Слободана Милошевића. Коштуница: Само Србија нема алтернативу и то је идеја која би морала свима да буде водиља. Колунџија: Србија се у протеклих осам година значајно приближила Европи.
Централне демонстрације одржане су 5. октобра 2000. у Београду, где се на позив тадашње опозиционе Демократске опозиције Србије (ДОС)  окупило више стотина хиљада људи.
ДОС је позвао на демонстрације због непризнавања резултата избора за председника СР Југославије. На изборима 24. септембра 2000. за председника СРЈ изабран је кандидат ДОС-а и лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница са 2.470.304 односно 50,24 одсто гласова бирача, победивши дотадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића који је освојио 1.826.799 гласова односно 37,15 одсто гласова бирача.
У јуну наредне године Милошевић је изручен Хашком трибуналу.
Демонстрације у Београду, 5. октобра, биле су кулминација вишедневних протеста и штрајкова широм Србије, организованих због одлуке Савезне изборне комисије према којој је требало да се одржи други круг избора за председника СРЈ.

Демонстранти су у Београд, на плато испред савезне скупштине, стигли из читаве Србије, пробијајући полицијске блокаде на путевима.
Већ у преподневним сатима, полиција је употребила сузавац како би спречила демонстранте да уђу у зграду парламента, али безуспешно.
Зграда савезне скупштине је демолирана и запаљена, као и зграда РТС-а.
Полиција је убрзо престала да пружа отпор и придружила се народу.
У демонстрацијама је погинула Јасмина Јовановић из Чачка, која је пала под точкове камиона, а један човек преминуо је од последица срчаног удара. Повређено је 65 људи.
У вечерњим сатима грађанима се са терасе Скупштине Београда обратио нови председник СРЈ Војислав Коштуница, а наредног дана, 6. октобра Милошевић је признао изборни пораз и честитао Коштуници.
Коштуница: Траје борба за остварење државних интереса
Лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је, поводом осмогодишњице од демократких промена, да и осам година после тих догађаја у Србији и даље траје "велика борба за остваререње државних и националних интереса".
Коштуница је два дана после протеста 5. октобра 2000. положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине као први демократски председник СРЈ.
"Када 5. октобра 2008. године погледамо које су кључне теме са којима се суочава Србија, видимо да и даље траје велика борба за остваривање наших најважнијих државнин и националних интереса", рекао је Коштуница Танјугу.
Он је истакао да су најважнији државни и национални интереси очување државе Србије у њеним међународно признатим границама, развој демократије и јачање привреде како би грађани Србије "живели нормално од свог рада".
"Претходних осам година показало је да нема лаких, једноставних и брзих решења у остваривању суштинских државних и националних интереса. То је тешка борба у којој смо имали успона и падова", рекао је Коштуница.
Он је оценио да ће и време које је "пред нама донети бројна искушења за која се Србија мора спремити и пронаћи најбољи одговор у интресу наше државе".
"Уместо олаких обећања о светлој будућности данас нам је, узимајући сво ово искуство, потребна озбиљна и одговорна стратегија за остваривање наших интереса", сматра Коштуница.
Он је оценио да Србија има снаге да оствари своје државне и националне интересе.
"Да би у томе успела неопходно је да нам први и највиши приоритет буде Србија. Искуство које имамо довољно јасно сведочи да само Србија нема алтернативу и то је идеја која би морала свима да нам буде водиља", поручио је Коштуница.
Колунџија: Србија постала друштво компромиса
Шеф посланичке групе Демократске странке Нада Колунџија оценила је да је Србија за осам година од петооктобарских промена постала друштво у којем су могући компромиси о назначајнијим питањима.
"Постали смо друштво које, упркос различитим политичким погледима на поједина питања, карактерише способност да трага за компромисним решењима око којих може да се окупи већина грађана и политичких опција", изјавила је Колунџија Танјугу поводом осме годишњице петооктобарских промена.
"То што су две супротстављене стране 5. октобра 2000. године сада у истој влади сматрам значајном променом набоље и као изузетно важан тренутак у коме су Србија и политичке странке у њој успеле да превазиђу антагонизме и дубоке поделе које су их раздвајале и да нађу заједнички интерес у погледу на будућност и најважније циљеве Србије", рекла је Колунџија.
Колунџија је оценила да је Србија за осам година прошла кроз најозбиљнију фазу периода транзиције и постала држава коју у свету препознају као демократско друштво, друштво које се интегрише у Европу, које је отворено, повезано са светом и које прихвата вредности и стандарде савремених развијених демократија.
Према њеним речима, Србија се у протеклих осам година значајно приближила Европи, и ратификовањем Споразума о стабилизацији и придруживању дошла надомак стицању статуса кандидата за чланство у ЕУ.
Она је уверена да је протеклих осам година заправо најзначајнији период у новијој политичкој историји Србије:
"То је време у коме се Србија најозбиљније променила и створила услове да постигне оне циљеве које грађани препознају као свој интерес, а то је да живе у нормално уређеном демократском друштву, нормално комуницирају са светом, да су отворени према свету и да се истовремено стварају услови у којима ће грађани живети квалитетнијим животом", рекла је Колунџија.