Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

"Поводом обележавања Дана обољења простате у Европи сваки други мушкарац старији од 50 година, због бенигног увећања тог органа, има проблема при мокрењу", рекао је Директор Института за урологију и нефрологију Клиничког центра Србије Сава Мићић.
Мањи број оболелих на подручју Медитерана повезује се са здравом исхраном, док је број оболелих у Србији сличан земљама средње Европе. Негативан утицај на сексуални живот јавља се у 66 одсто случајева.
"Са старењем је нормално да се организам мења, као и спољашњи и унутрашњи органи, а у факторе ризика за обољевање простате убрајају и генетски фактор и исхрана богата животињским мастима", изјавио је заменик директора Института за урологију и нефрологију Цане Тулић.
Мушкарци треба да се јаве лекару уколико отежано или болно мокре, често одлазе у тоалет, губе на тежини, боле их леђа, осећају неугодност у пределу карлице, или им се појави крв у мокраћи и семеној течности.
Простата је мишићно-жлездасти орган величине кестена и налази се испод мокраћне бешике, па се тегобе са тим органом најчешће рефлектују на пробле при мокрењу.

У Србији се данас четврти пут обележава Дан обољења простате у Европи, а трећа недеља у септембру је традиционално "Недеља простате".
PTC