Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Пре 90 година, српска војска уз помоћ савезника почела пробој Солунског фронта у Првом светском рату, који је завршен ослобођењем Београда 1. новембра 1918. године.
Солунски фронт је настао као покушај савезника да помогну Србији у јесен 1915. године против здруженог напада Немачке, Аустро-Угарске и Бугарске, али је помоћ дошла прекасно и у недовољном броју да спречи пад Србије.
На крају је створен стабилан фронт, који се простирао од албанске обале Јадранског мора до реке Струма, који је остао прилично стабилан све до велике савезничке офанзиве у септембру 1918, која је резултирала капитулацијом Бугарске и ослобођењем Србије.
Погинули војници на фронту су сахрањени у склопу српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну.
Споменик генералу Крсти Смиљанићу на Златибору
У оквиру свечаности обележавања 90. годишњице пробоја Солунског фронта, на Краљевом тргу у центру Златибора данас је у присуству многобројних делегација, као и потомака ратника, откривен споменик генералу Дринске дивизије Крсти Смиљанићу.

Споменик, рад академског вајара Бранка Тијанића, открили су председник Општине Чајетина Милан Стаматовић и унук генерала, Манојле Смиљанић.
Општина Чајетина, у сарадњи са Удружењем бораца ослободилачких ратова 1912-1920, је организатор обележавања годишњице највеће српске победе, која је однела много жртава.
У пробоју Солунског фронта је погинуо 681 Србин, 182 су нестала, а више од 2.000 је рањено.
РТС