Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На данашњи дан, 14. септембра 1219. године или 891. године после првог Васељенског сабора, на истом месту - у Никеји, проглашена је аутокефалност Српске православне цркве, а Свети Сава је хиротонисан у првог српског архиепископа.
Истовремено, на овај дан је, по црквеном учењу, или 1. септембра по старом календару, 5558. године пре Христа, створен свет, па се он још сматра и новом годином.
На првом Васељенском сабору у Никеји 325. године, православни оци озваничили су 1. септембар за почетак нове календарске године јер тај дан и код Јевреја представља почетак нове грађанске године, месец збирања плодова и проношења жртве благодарности Богу.
У живопису Светога Саве записано је да се он са Свете Горе бродом упутио у Никеју, где је било седиште византијског цара и васељенског патријарха, да би им изложио положај СПЦ и разлоге због којих она треба да буде самостална.
После тога, Сава се вратио у Хиландар, а затим отишао у Солун где је, како је записано, током подужег времена припремао све што је било неопходно за аутокефалност цркве.

Први сабор СПЦ, после добијања аутокефалности, одржан је 1221. године у манастиру Жича који је подигнут као седиште нове архиепископије.
Сава је на том Сабору одржао беседу о правој вери учећи краља, властелу и новоизабране епископе основним догмама тврдећи да су без ње добра дела узалудна.
Свети Сава Немањић рођен је 1169. године, а умро је 14. јануара 1236. године у Трнову у Бугарској.
СПЦ је данас у рангу Патријаршије са епархијама у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговими, осталим републикама бивше Југославије, као и у Европи, Северној Америци, Аустралији и свуда где живе православни Срби.
На њеном челу је српски Патријарх Павле, 44. по реду.
РТС