Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Почела је 12. aвгуста 1914. године у Првом светском рату у којој је српска војска до ногу потукла аустроугарску војску и однела прву савезничку победу у рату. Посебно се истакао ђенерал Стeпa Стeпaнoвић, који је после битке дoбиo чин вojвoдe.
Од 200.000 аустроугарских војника који су покушали да окупирају Србију, у њој није остао ниједан, изузев 4.500 заробљеника. Током крвавих борби, губици аустроугарских трупа достигли су 27.000, а из строја је избачено више од 16.000 српских војника, од којих је 2.107 погинуло.
Аустроугарски војник и новинар Егон Ервин Киш записао је о тим драматичним тренуцима у дневнику:
"Армија је потучена и налази се у безобзирном, дивљем и паничном бегу. Једна потучена војска - не, једна разбијена руља, јурила је у безумном страху према граници..."

Церска битка
До првог окршаја на планини Цер дошло је у ноћи 12. на 13. августа између делова 21. аустроугарске дивизије и делова Комбиноване дивизије. У огорченим ноћним борбама код села Текериша, Срби су приморали аустроугарске снаге на повлачење. Али, сутрадан ујутро, 9. аустроугарска дивизија угрозила је лево крило Комбиноване дивизије и приморала је да се повуче.
Фронт се стабилизовао после интервенције команданта Степановића који је увођењем Моравске I дивизије одбацио 9. аустроугарску дивизију и заузео Беглук. Коњичка дивизија дејствовала је са снагама Друге армије и Шумадијске I дивизије. Повлачење преко Дрине разбијене аустроугарске снаге отпочеле су у ноћи 16. на 17. августа и наставиле цео сутрашњи дан.
Због изузетних заслуга у руковођењу и командовању у Церској бици, командант Друге армије Степа Степановић унапређен је у чин војводе. Ta
прва победа савезника у Првом светском рату афирмисала је команданта Степу, и битно ојачала и морал савезничке војске.
У Церској бици српске снаге изгубиле су више од 16.000 војника, док су аустроугарски губици износили око 25.000 погинулих.
Прочитајте још о Церској бици