Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Српска Православна црква и њени верници славе празник преподобне Параскеве, која је у народу и у цркви позната као Трнова Петка и страдалник за хришћанску веру.
Празновањем Трнове Петке Српска православна црква завршава летњи "циклус женских празника", коме припадају и Огњена и Блага Марија.
У црквеном календару црвеним словом нису обележени ови празници али су веома поштовани и за њих се везују бројна правила.
Трнову Петку посебно поштују жене, а обичај је да се избегавају тежи послови у пољу и у кући - да "не трну руке", како се верује у народу.
Празник је посвећен светој Петки и слави се увек осмог дана августа по грегоријанском или 26. јула по јулијанском календару.
Светитељку као своју заштитницу славе манастири Фенек код Београда и Петковица у Срему.

Света Петка je живела је у другом веку. После смрти родитеља, имање је разделила сиромашнима, замонашила се и живот наставила проповедајући забрањену Христову веру, због чега је била оптужена цару Антонину Пију. Исцеливши и самог наставила је мисију.
Због проповедања хришћанске вере и чудеса која је чинила затварана је, мучена и на крају  посечена мачем око 140 године.