Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Хрватској је у 60. години, преминуо један од најбољих југословенских боксера свих времена Мате Парлов.
Парлов је рођен 16. новембра 1948. године у Имотском. Са 16 година почео је да се бави боксом у Боксерском клубу "Пула", и после само три године освојио је титулу првака Југославије у полутешкој категорији.
Тада и почиње блистава каријера овог аса којег су касније многи прогласили најбољим југословенским боксером свих времена.
Први већи успех на међународној сцени остварио је 1969. када је у Букурешту постаo вицешампион Европе. Две године касније у Мадриду је освојио златну медаљу, а 1973. у Београду одбранио титулу најбољег Европљанина у полутешкој категорији.
У међувремену, на Олимпијским играма у Минхену (1972) Парлов је освојио злато у незаборавном финалу против Кубанца Кариља, у којем су оба ривала летела на под. Меч је прекинут у другој рунди када се Кубанац четврти пут нашао у нокдауну.
Доминацију у полутешкој категорији Парлов је потврдио и у Хавани 1974, када је освојио титулу аматерског првака света у полутешкој категорији.

По завршетку аматерске каријере отиснуо се међу професионалце. Наставио је у истом стилу и 10. јула 1976, у незаборавном мечу на "Маракани" савладао Италијана Доменика Адинолфија и освојио титулу професионалног првака Европе у полутешкој категорији, у верзији Светског боксерског савета (ВБЦ).
Две године касније Парлов је постао и светски шампион, савладавши Аргентинца Мигела Анхела Куеља нокаутом у 9. рунди.
Поред европских, светских и олимпијских титула, Парлов је осам пута (1967-1974) освајао титулу првака Југославије, пет пута (1970-1974) титулу најбољег на Балкану.
Као аматер Парлов је имао 310 борби, од чега само 13 пораза. У професионалној каријери, у 29 мечева, забележио је 24 победе, три пораза и два "ремија".
Телеграме саучешћа упутили Борис Тадић и Снежана Марковић-Самарџић
Телеграме саучешћа породици Мате Парлова и Боксерском савезу Хрватске упутили су председник Србије Борис Тадић и министар омладине и спорта Снежана Марковић-Самарџић.
- "У име Министарства омладине и спорта Владе Републике Србије, молим вас да примите изразе најдубљег саучешћа поводом смрти легенде бокса Мате Парлова. Мате ће остати упамћен као велики човек и врхунски спортиста, који је својим успесима задивио цео свет", наводи се у телеграму Самарџић-Марковић.
РТС