Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Био је истакнути вођа сељака у Војводини у шеснаестом веку. Његову тајанственост увећавала је чудна црна пруга која му се пружала од слепоочнице до стопала ноге, због чега су га и прозвали Црни. Држао је Бачку и делове Срема и Баната. Очистио је ове крајеве од Турака, а земљу, коју су после Мохачке битке оставили мађарски племићи и разделио је сељацима и војницима. Тиме је навукао гнев угарских и српских велепоседника.
У сукобу са Аустроугарском војском на бојишту је изгубио око осам хиљада војника. Био сам рањен и убијен у селу Торњош, између Сенте и Суботице, 26. јула 1527. године.
На слици - Споменик Јовану Црном
На централног градском тргу у Суботици, између Градске куће и Народног позоришта данас стоји велики бели споменик цару Јовану Ненаду Црном. Споменик је подигнут између два светска рата, да би 1944. ослободиоци разбили цареву главу. Оскрнављени споменик стајао је у дворишту Градског музеја све до 1991. године, када је обновљен и поново постављен у центар града. Интересантно је да је цар Јован Ненад надимак Црни завредио јединственим црном младежом-белегом који му се протезао од пете до врата.