Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

По православном календару слави се 26.јула. Сматра се да је празновање овог дана установљено још у IX веку у Светој Гори, поводом јављања овог арханђела у једној ћелији, где је прстом у камену написао песму Богородици. Песма се звала "Достојно јест", па се ова ћелија и данас тако зове.
У вези са овим помињу се и остала јављања арханђела Гаврила, као јављање Мојсију, када је овом изабранику Божијем открио како је створен свет, а Мојсије је то записао у књизи Постања. Јавио се и пророку Данилу и објавио му тајне о будућим царствима и доласку Спаситеља, а затим и светој Ани, којој је обзанио да ће родити Девицу Марију. Много пута се јављао и девици Марији док је боравила у Храму јерусалимском.
Првосвештенику Захарију објавио је рођење сина - светог Јована Крститеља, а светој Деви у Назарету саопштио је благовест о зачећу и рођењу Господа Исуса Христа. Јавио се и праведном Јосифу, пастирима код Витлејема, женама мироносицама и, најзад, самом Господу у врту Гетсиманском када га је, као човека, крепио пред његово страдање.