Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Рођен је 16. јула 1858. године, ослободилац Београда 1918. у Првом светском рату. Као питомац Артиљеријске школе, учествовао је у српско-турским ратовима од 1876. до 1878, а у српско-бугарском рату 1885. истакао се храброшћу у борбама на Врабчи, Сливници, у Драгоманском теснацу, код Пирота и Цариброда (садашњи Димитровград).
У Првом балканском рату 1912. и 1913. као начелник Штаба Прве армије, изузетно је допринео победама над Турцима у Кумановској и Битољској бици. У Другом балканском рату 1913, пробио је бугарске положаје на Рајчанском риду, што је одлучило исход и Брегалничке битке и рата.
У Првом светском рату командовао је Првом армијом 1914. у Церској бици и ослободио Шабац, а дужност није напустио ни после рањавања. После мучког напада Бугара 1915, с неупоредиво слабијим снагама их је спречио да продру на Косово, што је - уз потпору црногорске војске с другог бока - омогућило одступање српске армије преко Албаније.

У јануару 1916. је, уместо оболелог војводе Радомира Путника, постао начелник Штаба Врховне команде и организовао је пребацивање војске на Крф и у Бизерту, а од септембра до новембра 1916. руководио је офанзивом у којој су заузети Кајмакчалан и Битољ.
Због неслагања са савезничком командом о ширини фронта додељеног српској војсци, смењен је у априлу 1918. и постављен за команданта Прве армије, која је после пробоја Солунског фронта, заузела Велес и Овче поље, код Куманова разоружала Бугаре, продужила гоњење бројчано јаче немачке Друге армије и разбила је јужно од Ниша без помоћи савезника, који су заостали 200 километара.
На челу Прве армије 1. новембра 1918. ослободио је Београд, где је после смрти 1945. сахрањен без икаквих почасти.
Дела : "Метода за решавање тактичких задатака у границама здружених одреда", "Упут за обуку регрута у ратној служби", "Васпитавање војника", "Шта имамо и можемо да очекујемо од егзерцирних правила уопште, а шта од пешадиских посебице?", "Одбрана Косовога Поља 1915", превод с француског дела белгијског генерала Анрија Алексиса Бријалмона (Henri Alexis Brialmont) које је објавио под насловом "Бојна тактика пешадије, коњице и артиљерије".