Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Рођен је 15. јула 1663. године, стручњак за хидроградњу и бродоградњу, поморац и математичар, руски кнез и један од најученијих људи свог времена. Као наставник Поморске академије у Венецији, подучавао је и младиће из Русије примљене на молбу цара Петра Великог. У родном Перасту руководио је радом једне од најстаријих поморских школа на Јадрану.
Основно образовање са елементима из поморства стекао је у Перасту, а касније кроз праксу на броду. Био је, пре свега, изванредан поморски трговац који интензивно плови на свом фрегадуну "Cavalier Vigilante". Захваљујуци поморском искуству и вештини, 1697. године, Млетачки сенат га је изабрао да, са другим педагозима, поучава поморским вештинама групу руских кнезева и бољара, које је руски цар Петар Велики послао у Венецију.

Као поморски педагог, он је у Венецији руским питомцима предавао наутику, и то, како сведоче извори конкретно "о бусоли, о познавању ветрова и читању навигационих карата". Уз теоретска предавања, Марко Мариновић је са својим питомцима извео и три практична путовања. На једном од њих 1698. године зауставили су се у Перасту, где је обављена допунска настава. О делу наставе у Пераст сачувана је једна слика непознатог аутора, која се данас чува у Музеју града Пераста. Малена кућа Марка Мартиновица, у којој је део те обуке изведен, прозвана је "Наутика". Она се налази на северном крају Пераста, у близини палате Бујовић.
Тај сусрет капетана Марка Мартиновица са руским племићима и њихов боравак у Перасту 1698. године обележава почетак поморског педагошког деловања код нас, као и почетак веза Боке и Црне Горе са Русијом Петра Великог.
Историјска слика: "Кап. Марко Мартиновић учи руске племиће поморским вјештинама"