Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Сребеница

1995.07.11

Војска Републике Српске заузела је Сребреницу 11. јула 1995. године и према извештају комисије Владе РС до 17. јула убила 7.800 заробљених мушкараца, што је Хашки трибунал оквалификовао као геноцид. Према документацији Центра за истраживање злочина над српским народом, из те 'заштићене зоне' Уједињених нација муслиманске снаге су од 1992. до 1995. у нападима на околна српска села убиле 3.287 људи.
Филм Милице Томић, у продукцији "Жена у црном", под називом "Жене Сребенице говоре", приказан је на београдском Тргу Републике, поводом обележавања 13. годишњице злочина у Сребреници.

Обележавање годишњице страдања муслимана у Сребреници организовали су и Фонд за хуманитарно право, Иницијатива младих за људска права, Хелсиншки одбор за људска права, Комитет правника за људска права и "Queeria centar".

Активисти неколико невладиних организација и глумица Мирјана Карановић оценили су да је злочин, почињен у Сребреници пре 13 година, симбол великог страдања невиних људи, да треба да се суочимо са тиме и да злочинци треба да буду приведени правди.
Активиста "Queeria centar" Бобан Стојановић рекао је да су,"према подацима Међународног црвеног крста, у Сребреници убијене 8.372 особе, али је, према сведочењима жртава, тај број вероватно већи од 10.000".
Карановићева је рекла да друштво мора да се бори за појединачно прихватање чињеница о злочину у Сребреници."Морамо да се боримо за саосећање са жртвама, а не да говоримо о бројкама. Докле год су жртве бројке, а не људи, ово друштво се неће окренути будућности", рекла је Карановићева и закључила да се злочини не могу поправити, али да се говорењем о томе даје допринос будућности.
Сутра се навршава 13 година од уласка снага Војске Републике Српске у Сребреницу, муслиманску енклаву у источној БиХ која је формално била под заштитом Уједињених нација и у којој је потом извршен масакр над становништвом.
Напад на Сребреницу почео је 6. јула 1995. године и завршио се пет дана касније уласком генерала Ратка Младића у град.

Холандски батаљон УН био је стациониран у енклави у време напада српских снага.
Према оптужницама Хашког трибунала, војници под командом генерала Младића су до 19. јула организовано и систематски убили око 8.000 муслиманских мушкараца и дечака. Око 30.000 жена и деце депортовано је за два дана.
РТС