Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Видовдан

2008.06.28

Видовдан је празник који Срби славе са посебним поштовањем. Он се обележава 15. јуна према старом Јуллијанском календару, према коме СПЦ рачуна време, односно 28. јуна по новом календару. Тог дана, 1389. године српска војска под вођством кнеза Лазара сукобила се са турском под вођством султана Мурата. Од тада па све до данас, за Србе је Видовдан мерило вредности, правде, истине и побожности.
- Народни и црквени празник Видовдан, добио је име по пророку Виду, који црква обележава 28. јуна. У црквеном календару, после Косовске битке, црвеним словима је уписано и име Светог великомученика Цара Лазара као и Светих мученика србских, што значи да се они у црквеним богослужењима посебно помињу, да су им посвећене молитве и црквене песме - објашњава за наш радио вероучитељ Хаџи Драган Поповић. Говорећи о догађајима који су се десили пре седам векова, наш гост подсећа да је кнез Лазар, кога српски народ из љубави зове царем, уочи Косовске битке свечано прославио своју славу, пророка Амоса,  такође 28. јуна. На дан битке, изјутра, пре самог боја, кнез је у цркви био на светој литургији и причестио се заједно са својим војницима.

- То је веома важно када се говори о Видовдану, јер се тиме заправо показује суштинска везаност српског владара са црквом. Иако је српска војска била поражена на бојном пољу, од надмоћније турске војске, до данас се сматра да је заправо била победник. Није освојено земаљско царство, али је освојено небеско. Зашто је свети кнез Лазар одабрао небеско царство? Зато што оно представља и јесте Царство вечних божанских вредности. Побеђују они који су са Христом, који верују и живе по тој вери – истиче Драган Поповић, тумачећи на тај начин и суштину православља.
- Сва војска је била причешћена, што значи и спремна да погине и оде са овога света. Али заједно са својим кнезом они су знали да, у складу са православљем, тиме почиње живот вечни, који су и одабрали. Отуда и кованица - косовска етика - каже Поповић. Према његовим речима, зато и данас многи Косовску битку узимају као параметер размишљања и делања.
- Свети кнез Лазар се руководио вечним врлинама, вечном истином, правдом, надом и вечним животом. Тим вредностима руковођен, положио је живот за отаџбину и народ. Зато се и каже да је то аманет сваком Србину – наглашава вероучитељ Поповић.
Он подсећа и на речи патријарха Данила ИИИ који о кнезу Лазару пише: „Кнез Лазар је од детињства украшен многим добрим делима и свим врлинама. Показиваше се племенит, велеуман и мужествен. Био је благ, кротак, незлобив. Једном речју он је у свом животу испунио у целини Јеванђеље Христово.“
Занимљиво је да су се на овај празник десили бројни догађаји везани за српску историју. Рецимо 1914. године десио се атентат на Франца Фернинанда, на кога је у Сарајеву пуцао српски родољуб Гаврило Принцип; 1919. године на тај дан је завршен Први светски рат; 1921. основана је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца; а 2001. године Слободан Милошевић је испоручен Хашком трибуналу.
На Видовдан ће у свим храмовима СПЦ бити служена Свете литургије, а у многим црквеним портама и на градским трговима ће потом бити организовани народни сабори у говорништуву и рециталу, као и позоришне представе и такмичења у спортским дисциплинама.
Љиљана Синђелић Николић.