Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Многи родитељи из најбољих намера праве невероватне грешке када је исхрана деце у питању. Многи мисле да је вегетаријански начин исхране савршен. Истина, можда за одрасле, али за децу сигурно није. Такође избегавају да деци дају црвено месо, али не знају да је управо ово месо богато гвожђем које је деци непходно. Ево још неколико најчешћих грешака када је храна у питању, а праве их родитељи.
Без млека
Уза све то, исхрана без млечних производа и надокнаде калцијума деци доноси покварене зубе и лоше кости. А будући да кости расту до 20. године, слабе кости у тинејџерским годинама значе слабе кости за цео живот и врло могућу остеопорозу.
Страх од црвеног меса
Црвено месо повезује се с појавом тумора, али мајке које су због тога потпуно избациле црвено месо из јеловника своје деце вероватно су заборавиле на гвожђе које се ту налази. А деци треба гвожђе за развој мозга и раст.

Превише меса - премало Житарица
Други родитељи опет претерују с месом науштрб угљених хидрата - дијета богата месом, рибом и салатом не даје довољно енергије за активан тинејџерски живот. Деци, а посебно оној која се баве спортом, потребно је константно опскрбљавање енергијом, а то се најбрже постиже угљеним хидратима. Мајке под утицајем модерних месних дијета могу опасно да погреше.
Превише влакана
Неки лекари су се сусрели с малим пацијентима који су непрестано патили од дијареје. Родитељи су их хранили готово искључиво хлебом и поврћем и нису схватали шта није у реду. Али, стање ове деце одмах се поправило након преласка на исхрану с мање влакана.
Превише целовитих Житарица
Сви стручњаци се слажу у једном, не третирајте децу као да су одрасли и не подвргавајте их помодним дијетама псеудостручњака или екстремном режиму физичких активности.
Деци предшколског узраста не би требало да дајете превише целовитих житарица јер ће у каснијим годинама ова здрава мршава деца бити у опасности од гојазности. У прилог томе говори и студија коју су спровели амерички стручњаци, а која је показала да забрањивање посластица у детињству носи ризик од веће количине поједених посластица у зрелијим годинама. А ово је посебно тачно код девојака којима су слаткиши били табу.
Блиц