Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

После смртне пресуде војног суда, у Првом светском рату су на Солунском пољу, 26. јуна 1917. године, стрељани генералштабни пуковник српске војске Драгутин Димитријевић Апис и мајори Љубо Вуловић и Раде Малобабић, осуђени као организатори атентата на регента Александра Карађорђевића.
Приликом ревизије Солунског процеса 1953, утврђено је да су "атентат" инсценирали сам Александар и Радикална странка, и сви осуђени су рехабилитовани.
Апис је ухапшен на Солунском фронту у децембру 1916. као припадник тајне организације "Уједињење или смрт", познате и као "Црна рука", коју је с неколико другова основао 1911. ради рушења Отоманског царства и Аустроугарске и остварења народног идеала - уједињења српства.

Као начелник обавештајног одељења Главног генералштаба српске војске, повезао се с националнослободилачким покретима и организацијама Срба ван Србије. Био је главни инспиратор официрске завере и убиства краља Александра Обреновића и краљице Драге Машин 1903, чиме је одлучујуће допринео да се на српски престо врати династија Карађорђевић.
На слици Апис са десне стране
Још која реч о Солунском процесу