Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Патријарх српски Арсеније III Чарнојевић је - после пораза Аустријанаца у рату с Турцима, у којем је као савезник Беча предводио Србе - на Калемегдану у Београду, 26. јуна 1690. године, одржао Сабор српских епископа и свештенства с обеју страна Саве и Дунава. Патријарх је тих дана, посредством епископа Исаија Ђаковића, преговарао с аустријским царем Леополдом I о преласку преко Саве и Дунава и Срби су прешли два дана пре него што су Турци поново заузели Београд.
Идући на север, населили су се у око 50 места у Војводини и Угарској, укључујући Сент Андреју, најсевернију тачку српског расејања.

Велика сеоба Срба одиграла се почетком 1690. године, током Великог бечког рата, који је трајао од 1683. до 1699. године и завршио се миром у Сремским Карловцима.
Савез хришћанских сила и Света лига (Свето римско царство, Пољска, Русија и Млетачка република) ратовали су против Османског царства. Аустријска војска је успешно ратовала, ослободила је Угарску, Србију и продрла до Македоније. Приликом проласка кроз Србију, Срби су подигли устанак и прикључили се аустријској војсци 1690. године. Тада је Француска напала Аустрију, па се аустријска војска повукла из Србије на леву обалу Дунава и Саве. На челу је био Пећки Патријарх Арсеније III Чарнојевић.
Године 1690. у Београду је одржан црквено-народни сабор. Срби су поставили захтев о неком свом изабранику, епископу Исаију Ђаковићу и послали су га аустријском цару Леополду I и тражили су од њега да да дозволу да се населе и да им гарантује црквено-школску аутономију. Послао им је повељу у којој им дозвољава да се населе све до Будима и Коморана и гарантовао им је црквено-школску аутономију уз услов да они буду аустријски војници.
Овом повељом је озакоњен положај Срба у Угарској.
Википедија