Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Обележава се данас, а у Србији је, према последњим подацима, близу 100 хиљада избеглих из БИХ и Хрватске и 206 хиљада интерно расељених са Косова и Метохије. Мада се број избеглих смањио, Србија је и даље прва у Европи по њиховом броју, а 13 у свету, и проблеми су веома тешки.
Удружење избеглица у Србији упозорило је међународне и домаће институције на, како тврде, прикривене процесе етничког чишћења и геноцида у земљама домицила, односно драстично кршење избегличких права. Удружење је у отвореном писму институцијама, поводом 20. јуна - Светског дана избеглица, упозорило и на маргинализацију, обесправљење и сиромашење избеглица у Србији са несагледивим негативним последицама по перспективе и развој друштва. Притом је указано и на егзистенцијалне проблеме избегличке популације који још нису решени, иако су у оружани сукоби окончани пре 13 година. Писмо се заснива на резултатима анкете у којој је учествовало 2.312 избеглица из 242 општине на простору бивше Југославије и земаља избегличке дијаспоре на основу којих су усвојени закључци на 15. Конференцији Удружења избеглица и прогнаника у Србији.

Истраживање је показало да вредност отуђене имовине и власништва избеглица у завичају износи више од 350 милијарди евра, а више од 150.000 пензионера у избеглиштву закинуто је у стеченим правима или уопште не може да их оствари. Избеглицама је ускраћено право на учешће у подели акција у процесу приватизације предузећа. У остваривању права повратници нису равноправни с осталим грађанима и зато се многи поново враћају у избеглиштво, тврди се у писму Удружења избеглица.
Србија није једина земља  која  са поменљивим успехом решава  проблеме избеглица и расељених. Број особа које су напустиле своје земље или домове због ратних сукоба или природних катастрофа, повећао се у свету прошле године на укупно 67 милиона особа, саопштио је Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР).  Број интерно расељених, унутар својих земаља, повећао се са 24,2 милиона 2006, на 26 милиона 2007. године, односно за 6,5 одсто. Поред тога, 25 милиона остало је без домова прошле године због природних катастрофа. После пет година опадања броја избеглица, између 2001. и 2005. године, њих је већ две године све више, што је забрињавајуће, изјавио је високи комесар УН за избеглице Антонио Гутерес. Указујући да сложени светски изазови прете повећањем расељавања у будућности, Гутерес је навео да упропашћавање природе и раст цена хране изазивају нестабилност у многим земљама.
На Округлом столу о проблемима избеглица, одржаном у Београду, на коме су учествовали представници УНХЦР за  Западни Балкан, могло се чути да мањи  број избеглица у региону говори о напорима да проблем буде решен.
- Донатори су већ уморни и треба их нанаово мотивисати - рекао је представник УНХЦР-а у Србији Дејан Кладарин. Он је додао да, упркос великим издвајањима српске државе и УНХЦР-а,  проблем неће моћи да буде решен без коришћења претприступних фондова Европске уније.
Анђелка Марисављевић