Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Документарни филм Гаравице" о једном од највећих стратишта српског народа током Другог светског рата, имао је вечерас београдску премијеру у МТС дворани, уз благослов патријарха Порфирија.

Документарац аутора Драгана Радовића је приказан у препуној Сали 6 МТС дворане, у присуству патријарха Порфирија и бројног свештенства Српске православне цркве.

Филм је заснован на више од три хиљаде докумената, судских пресуда, саслушања, записника и извештаја, као и исказима 27 преживелих сведока, од којих 15 говори у филму.

Приказивању су од сведока присуствовали Мићо Ковачевић, Мићо Копанић и Жарко Глувајић, а филм објашњава и последице које су уследиле после ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу.

У обраћању посетиоцима пред почетак приказивања, патријарх Порфирије је истакао да је сваки људски живот светиња, али да се и данас свакодневно сусрећемо са умногострученим Каиновим грехом убиства, пред којима остајемо неми.

Патријарх је оценио да се захваљујући филму "Гаравице" после осам деценија сусрећемо са још једном утамниченом истином о страдању српског народа у Другом светском рату, и злочином "пред чијим размерама остајемо без даха".

"У групама је довођен православни народ да бездушно буде ликвидиран. Жене, деца, старци... затрте су читаве породице, а једини грех је био српско име и вера православна", рекао је патријарх Порфирије.

Оценивши да се у Гаравицама десио "злочин библијских размера", патријарх Порфирије је додао нас филм поново "подстиче на молитву страдалницима, јер су они свети мученици Христови".

Патријарх Порфирије је поручио да "ове и све невине жртве нису крик пораженог, него усклик победника и доказ снаге Божје у људима", и позвао "да памтимо своје страдалнике и уважавамо туђе", како се такви злочини више никад не би поновили.

Радовић се захвалио патријарху Порфирију на благослову и Информативној служби Српске православне цркве на организацији приказовања у Београду "Гаравице", у продукцији његове фондације Заборављени коријени. Напоменувши да је у припреми филма обилазио сведоке расуте по региону, проналазио стратишта у зараслим шумама, улазио у архиве и прикупио на хиладе докумената, које је одлучио приредити у три зборника.

Радовић је напоменуо да је током истраживања сазнао да је о злочинима на Кордуну и у бихаћком крају, односно "о свему што је доживео" партизан Драган Гргић написао књигу "Корана ко рана", која је забрањена 1961. године, а недавно га је објавила фондација Заборављени коријени.

Приказивању "Гаравица" у МТС дворани присуствовали су и државни секретар у Министарству за људска и мањинска права Иван Бошњак, помоћница у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић, саветник у Министарству одбране Никола Бањац и други.

РТС