Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Земље у последњих 125.000 година

Последњих 12 месеци било је најтоплији период у свету од како се мери температура, што су научници упоредили са ''филмовима апокалипсе'', односно са високим температурама, жестоким шумским пожарима, снажним олујама и разорним поплавама, док нови подаци откривају колико је оваква ситуација неуобичајена и ''ванредна''.

У великом климатском извештају које је ове седмице објавила истраживачка група Климатска централа, наводи се да је човечанство доживело најтоплији период од 12 месеци у последњих најмање 125.000 година, као и да је ''сасвим извесно'' да је 2023. била најтоплија година у забележеној историји, после пет узастопних месеци рекордно високих температура, преноси CNN.
Период од новембра 2022. до краја октобра 2023. био је најтоплијих 12 месеци, са просечном температуром од 1.32 степена Целзијуса изнад температура прединдустријског периода, према анализи међународних података коју је у данас објавила непрофитна истраживачка група Климатска централа.

Огромна већина становника планете била је погођена неуобичајено топлим температурама током овог 12-месечног периода, наводи се у истраживањима, при чему  7.3 милијарде људи, односно 90 одсто глобалне популације, је искусило најмање 10 дана високих температура "са веома јаким климатским отисцима".

У Индији, 1.2 милијарде људи, односно 86 одсто становништва те земље, искусило је најмање 30 дана високих температура, а у САД та бројка је износила 88 милиона људи, или 26 одсто становништва.

Само две земље, Исланд и Лесото, искусиле су температуре које су биле ниже од просечних током овог периода, наводи се у извештају.

Медији

You’ve just lived through Earth’s hottest 12 months on record