Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Индијски орашчићи су пуни антиоксиданата, витамина и минерала, као што су аминокиселине, цинк, калијум, гвожђе, калцијум, бакар, фосфор, нијацин и витамином Б6. Сви они неоходни су за нормално функционисање организма. Ови моћни ораси пореклом су из приморских области североисточног Бразила, али су врло популарни широм света. Ако их још нисте пробали, ова листа могла би да вас натера да промените мишљење.

Индијски ораси јачају имуни систем

Цинк, бакар и витамин Е само су неки од минерала присутних у индијском ораху који помажу јачање имуног система. Имунским ћелијама неопходни су цинк и бакар да би могле да расту и функционишу. Витамин Е је снажан антиоксиданс и може да заштити ћелије од оштећења и смањити оксидативни стрес и упалу.

Могу помоћи у губитку тежине

Иако се индијски ораси сматрају мастима, они садрже добар холестерол. Дакле, супротно популарном веровању, они који једу индијски орах најмање два пута недељно добијају мање на тежини у поређењу са онима који једу мање. Ипак, битно је да имате на уму да са овим орасима не треба претеривати, јер би у супротном могли да допринесу добију килаже. Препоручена дневна доза је 10-так орашћича дневно или једна пуна шака.

Снижава висок крвни притисак

Због свог садржаја магнезијума, индијски ораси могу помоћи у снижавању крвног притиска.

За здраве кости

Магнезијум је такође од виталног значаја за здравље костију. Магнезијум добро “сарађује” са калцијумом и витамином Д који кости чине јаким. Конзумирање индијског ораха добро је за здравље костију из још једног разлога - витамин К који садрже помаже у одржавању густине костију и смањује ризик од остеопорозе.

Регулише шећер у крви

Индијски ораси имају низак гликемијски индекс који помаже у спречавању скокова нивоа шећера у крви. Док висок садржај влакана успорава апсорпцију шећера у крвотоку, здраве масти побољшавају осетљивост на инсулин. Предности увођења индијских ораха као део уравнотежене исхране може помоћи у регулисању нивоа шећера у крви код особа које имају дијабетес или су у опасности од развоја дијабетеса.

Спречава камен у жучи

Дневни унос индијских орашчића може смањити ризик од развоја камена у жучи и до 25 одсто.

За здраве десни и зуби

Као што је раније поменуто, садржај магнезијума присутан у индијским орасима је веома добар за кости. Овај магнезијум такође чини здраве зубе и јаке десни.

Помаже у смањењу штете од слободних радикала

Индијски ораси помажу телу да правилно користи гвожђе и елиминише слободне радикале који могу довести до здравствених проблема.

Кожу чине сјајнијом

Индијски ораси су богати бакром и тако могу помоћи у повећању производње колагена који је неопходан за еластичност коже. Витамин Е и селен, који су присутни у индијским орах, одлични су антиоксиданси који штите кожу од оштећења изазваних слободним радикалима и од прераног старења.

Помаже варење

Због високог садржаја влакана, ови ораси помажу у побољшању варења смањујући затвор и побољшавајући редовно пражњење црева. Пребиотици, који су присутни у индијском орашу, класа су влакана која помажу у развоју добре цревне флоре. Међутим, индијски ораси треба да се конзумирају умерено, јер конзумирање превише влакана може имати контраефекат за пробавни систем.

Нова.рс