Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Хунка има фондацију на Универзитету Алберта

Скандал у вези са украјинским ветераном Вафен СС са канадског парламента проширио и се на Универзитет Алберта. Та институција се извинила и затворила фондацију названу по нацистичком сараднику само неколико сати након што су руске дипломате откриле његову повезаност са универзитетом.

Универзитет је у среду увече признао да има фондацију названу по Јарославу Хунки, 98-годишњем украјинцу, коме су канадски посланици аплаудирали током посете председника Володимира Зеленског парламенту прошлог петка.

После објављивања Хункине нацистичке прошлости, инцидент је постао међународна срамота за Отаву, што је довело до оставке председника Представничког дома Ентонија Роте, јавног извињења премијера Џастина Трудоа и признања Немачке да је њен амбасадор аплаудирао бившем члану Ваффен СС.

Фондација названа по нацисти

Хункина породица донирала је 30.000 долара 2019. за оснивање задужбине, назване по њему и његовој супрузи, на Канадском институту за украјинске студије Универзитета Алберта. Амбасадор Русије у Канади Олег Степанов рекао је за РИА Новости да је амбасада открила Хункину везу са универзитетом и објавила ту чињеницу. Неколико сати касније, установа је најавила отказивање.

„После пажљивог разматрања сложености, искустава и околности оних који су погођени ситуацијом, донели смо одлуку да затворимо фондацију и вратимо средства донатору“, рекао је универзитетски проректор Верна Јиу у саопштењу. „Универзитет препознаје и жали због ненамерне штете.

Хунка је био добровољац у 14. Вафен гренадирској дивизији СС-а, украјинској јединици која је чинила зверства над Јеврејима и Пољацима на Источном фронту. Русија би могла да затражи екстрадицију Хунке на основу истраге о његовој потенцијалној умешаности у ратне злочине, рекао је Степанов у среду. Хиљадама украјинских нацистичких бораца било је дозвољено да емигрирају у Велику Британију и Канаду након Другог светског рата, упркос њиховом могућем учешћу у зверствима.

Дуга историја нацистичких веза

Међутим, фондација Хунка била је само „врх леденог брега“ у погледу нацистичких веза Универзитета Алберта, рекао је званичник Ден Панетон за канадске медије.

Панетон је тврдио да је чак и бивши канцелар Универзитета, Петер Саварин, био припадник озлоглашене украјинске нацистичке јединице. „Желели бисмо да их видимо да признају да је ова историја стварна, да су имали људе везане за Вафен СС јединицу укључене у њихов универзитет много, много година“, рекао је он.

Споменик на гробљу у Едмонтону, Алберта, одаје почаст Вафен СС. Такође у Едмонтону, биста Романа Шухевича, украјинског нацисте чија је нацистичка јединица масакрирала Јевреје током Другог светског рата, изложена је у Украјинском комплексу јединства младих.

ФСВЦ, који је дуго лобирао да се споменици у Едмонтону уклоне, обновио је те позиве после прошлонедељног дебакла.

„Верујемо да су у питању споменици људима који су саучесници у геноциду над шест милиона Јевреја и милионима других жртава нацистичког режима и њихових сарадника“, рекао је Панетон канадском Глобал Њуз - у.

Погледајте - House Speaker apologizes for honouring Ukrainian who fought with Nazi unit

Политика, Ненад Апостоловић