Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Новооткривена преписка сугерише да је Пије Дванаести, који је био папа у време Другог светског рата, имао детаљне информације добијене од немачког језуите, да је и до 6.000 Јевреја и Пољака сваког дана убијано гасом у Пољској под немачком окупацијом, што поткопава аргумент Ватикана да тада није могао да потврди извештаје о нацистичким злочинима, па зато ни да их осуди. Та документација из Ватиканског архива, објављена овог викенда у италијанском дневнику „Коријере дела сера“, вероватно ће додатно подстаћи дебату о наслеђу папе Пија Дванаести и о његовој сада заустављеној кампањи за беатификацију, преноси  АП.

Историчари су дуго били подељени око понтификата Пија Дванаести. Док његове присталице инсистирају на томе да је користио тиху дипломатију како би спасао животе Јевреја, критичари кажу да је он ћутао док је холокауст био у пуном јеку.

„Коријере“ је објавио писмо немачког језуитског свештеника папином секретару, од 14. децембра 1942. године, из најављене књиге о новоотвореним досијеима из времена Пијевог понтификата, коју је написао Ђовани Коко, истраживач и архивиста у Ватиканском апостолском архиву.

Коко је за „Коријере“ рекао да је то писмо значајно, јер представља детаљну преписку о нацистичком истребљењу Јевреја и потиче из обавештеног црквеног извора у Немачкој, који је био део католичког антихитлеровског отпора и био у могућности да тајне информације проследи Ватикану.

Писмо свештеника Лотара Кенига упућено Пијевом секретару, језуити Роберту Лајберу, такође Немцу, датирано је 14. децембра 1942. године. Он се у писму, написаном на немачком, Лајберу обраћа са „драги пријатељу“ и даље извештава да су нацисти свакодневно убијали до 6.000 Јевреја и Пољака из Раве Руске, града у предратној Пољској, који се данас налази у Украјини, и транспортовали их у логор смрти Белзец.

Према спомен обележју Белзец, који је отворен 2004. године, у том логору је страдало укупно 500.000 Јевреја. На сајту меморијала се наводи да је чак 3.500 Јевреја из Раве Руске током 1942. године послато у Белзец, као и да је од 7. до 11. децембра ликвидиран јеврејски гето у том граду. „Око 3.000-5.000 људи је стрељано на лицу места, а 2.000-5.000 људи је одведено у Белзец“, наводи се на сајту.

Датум Кениговог писма је значајан, јер сугерише да је преписка једног поузданог колеге језуите стигла у Пијеву канцеларију исте три недеље пре Божића 1942. године, у време када је папа примао више дипломатских нота од британских и пољских изасланика у Ватикану са извештајима да је до тада до милион Јевреја убијено у Пољској.

Иако се не може са сигурношћу тврдити да је Пије Дванаести видео писмо, Лајбер је био његов главни помоћник и био је у његовој служби док је био амбасадор Ватикана у Немачкој током 1920-их, што сугерише њихов близак радни однос, посебно у вези са питањима везаним за Немачку.

Према књизи „Папа у рату“, антрополога Дејвида Керцера, добитника Пулицерове награде, високи државни званичник, монсињор Доменико Тардини, рекао је британском изасланику у Ватикану средином децембра 1942. да папа Пије Дванаести не може да говори о нацистичким зверствима јер Ватикан није могао да провери информације.

„Новина и значај овог документа произилази из ове чињенице: да о Холокаусту сада постоји извесност да је Пије Дванаести од Немачке католичке цркве добијао тачне и детаљне вести о злочинима који су почињени над Јеврејима“, каже Коко за „Коријере“, преноси Танјуг.

Међутим, Коко је напоменуо да је Кениг такође позвао Свету столицу да не износи у јавност оно што је открио, јер се плашио за свој живот и животе својих извора који су му дали податке.

Пијево наслеђе и открића из новоотворених ватиканских архива биће разматрана на великој конференцији на римском Папинском универзитету Грегоријана следећег месеца, која је значајна због листе учесника и спонзорства широм спектра.

Ватикан, израелски институт за истраживање холокауста Јад Вашем, амерички Меморијал холокауста, као и израелска и америчка амбасада, сви то подржавају, између осталих.

Државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин отвориће тај скуп од 9. до 11. октобра на којем ће учествовати научници, укључујући Керцера, Кокоа и Јохана Икса, архивисту Државног секретаријата Ватикана, чија сопствена књига о архивима, „Пије Дванаести и Јевреји“ објављена 2021. године, хвали Пија и напоре Ватикана да се брине о Јеврејима и људима који беже од рата.

Коко је рекао да је Кенигово писмо заправо пронађено у Ватиканском секретаријату државних архива и да је предато главном апостолском архиву Ватикана тек 2019. године, јер су папири државног секретаријата били неорганизовани и разбацани, а неки од Пијевих докумената чувани су у пластичним контејнерима у складишном простору у поткровљу, где су их топлота и влага оштећивали.

Политика