Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У поређењу са најбогатијим спортистом у историји

Француској фудбалској звезди Килијану Мбапеу понуђено је милијарду долара да би прешао у саудијски клуб Ел Хилал. Свакако импресивна свота новца учинила би га најплаћенијим спортистом данашњице, али по богатству не би могао да приђе Диоклеу, неприкосновеном шампиону од пре скоро два миленијума.

Питање колико спортисти заиста треба да зарађују и да ли су модерни трансфери превршили границу годинама већ изазива бурне дебате у јавности. Кристијано Роналдо, Лионел Меси, Леброн Џејмс и многи други спортисти примају огромне плате, а Килијану Мбапеу је понуђено невероватних милијарду долара да дође у Саудијску Арабију.

Ипак, сви они су малтене сиромаси када се у обзир узме богатство и божански статус који је уживао кочијаш Гај Апулеј Диокле. Трке двоколица биле су најпопуларнији спорт у древном Риму, а манифестација су одржаване широм царства и привлачиле десетине хиљада људи на стадионе.

Рођен око 104. године у провинцији Луситанија (данашња Португалија), која је имала велику коњичку традицију, где су и најбржи коњи тог времена гајени. Иако се не зна много о његовом детињству, верује се да је од малена гајен и трениран да постане возач двоколица. Његов природни таленат заједно са ригорозним тренингом помогао му је да брзо напредује у свету популарног коњичког спорта.

Невероватно богатство

Оно што га је, осим талента за трке, одваја од других спортиста тада и сада јесте имперсивно богатство које је створио током каријере. Захваљујући сталним победама и огромним наградама које су возачи добијали, Диокле је зарадио 35.863.120 сестерција, што би у данашњем новцу прилагођено инфлацијом износило око 15 милијарди долара!

Да би се заиста добила права слика о томе коликим новцем је располагао, треба узети и историјски контекст и колику куповну моћ је носило његово богатство. Диокле је био не само најбогатији спортиста Римског царства, већ један од најбогатијих људи у њему.

Поседовао је луксузне виле, огромна имања, војску слуга, уживао у најфинијим јелима и винима. Његово богатство једнако је око један и по одсто укупне годишње потрошње читавог царства, што би у случају неког америчког спортисте данас износило око 100 милијарди долара.

Рођени победник

Постојала су четири табора (нешто слично данашњим тимовима) у тркама двоколица у древном Риму - зелени, црвени, бели и плави. Сваки је имао своје штале, ергеле, менаџере, узгајиваче, мецене, спонзоре и возаче.

Биле су то огромне професионалне организације са великим бројем навијача и бурним ривалствима, а чак су и цареви обично имали своје омиљене тимове.

Диокле је већ са 18 година стигао у Рим. Испрва се придружио белима и победио своју прву трку након две године. Остао је ту још четири године, након чега је прешао код зелених. Ту га је пратила несрећа, низ лоших трка и озбиљна повреда.

Три године касније прешао је код црвених, где је остао 15 година и тријумфовао више од хиљаду пута, пре него што се пензионисао са 42 године. Његова каријерна статистика је учешће на 4.257 трка, од чега је победио у 1.463.

Уживао је статус праве суперзвезде. Осим што је побеђивао у тркама био је изузетно харизматичан, а публика га је обожавала. Какав статус је уживао најбоље говори и чињеница да су му после пензије подигнута два споменика.

На слици статуа Гаја Апулеја Диоклеа

РТС