Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Животни век је у просеку око 72 године. То наравно значи да ће неки људи у свету статистички имати већи животни век од других.

Пет места, посебно, спада у категорију дуговечности. Ове земље имају надимак “плаве зоне” и људи који имају срећу да тамо бораве често доживе и 100 година. Зоне захватају регионе Јапана, Костарике, Италије, Грчке и Калифорније. Међу њима су Лома Линда у Калифорнији; Икариа - Грчка; Окинава - Јапан; Сардинија - Италија; Никоја у Костарики.

Према аутору Дан Буетнеру, који је био пионир идеје о Плавим зонама, становници тих подручја имају пет заједничких основних животних особина.

1. Једу мање меса и више угљених хидрата

Људи у овим подручјима једу врло мало меса. Уместо тога, они живе од исхране испуњене угљеним хидратима и поврћем, укључујући пасуљ, орашасте плодове и поврће као броколи и купус.

Исхрана у плавој зони врло је слична здравој медитеранској прехрани, која је последњих година од стране нутрициониста рекламирана као најздравија исхрана.

Медитеранска исхрана садржи много намирница које су добре за вас, а мало хране као оне са високим садржајем шећера. Ова дијета је доказано корисна за срце, чак помаже у смањењу ризика од срчаних болести.

2. Крећу се сваких 20 минута

Сви знамо да је вежба добра за нас, али многи се боре да нађу времена за одлазак у теретану. Међутим, Дан је рекао да се људи који живе у Плавим зонама не замарају ригорозним вежбама.

Уместо тога, на крају практикују кретање природно довршавајући свакодневне активности као вртларство. Студије су откриле да тако мале радње током дана могу да учине много за укупну кондицију.

Једно истраживање, објављено 2023. године, открило је да свакодневно ходање степеницама може да смањи ризик од најмање девет врста тумора.

3. Живе са сврхом

Ако имате разлога да устанете ујутро, такође можете дуже да живете. У Јапану то зову “икигаи”, а у Костарики је то “план де вида”. Оба се отприлике преводе као “разлог за живот”.

Дан је рекао да оба концепта помажу становницима да осете да постоји разлог да устану и заврше ствари сваки дан.

Оећај сврхе повезан је са мањим бројем можданих удара и ређим срчаним ударима код особа са срчаним обољењима, показују студије.

4. Прихватају помоћ пријатеља и породице

Подељени проблем је преполовљен проблем, како каже стара пословица. Ово је углавном начин размишљања усвојен у јапанској плавој зони.

Људи формирају друштвене групе зване “моаи” да им помогну у успонима и падовима живота.

“Родитељи групишу своју децу у групе од петоро људи и шаљу их кроз живот заједно”, како је Дан објаснио.

Н1