Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Сутра се навршава 30 година од још некажњеног злочина над српским цивилима у Мирловић Пољу код Дрниша, које је 6. септембра 1993. године убила и масакрирала диверзантско-терористичка група из састава Хрватске војске, саопштено је из Информационо-документационог центра "Веритас".

У овом злочину масакрирани су пет жена и два мушкарца, од којих је троје било старије од 80 година, а напад је, према информацијама "Веритаса", извела Девета бојна "Рафаел витез Бобан", ХОС-ова јединица која је названа по усташком пуковнику и генералу из Другог светског рата. Ова јединица била је у саставу 114. бригаде Хрватске војске, којом је командовао Марко Скејо из села Ружић код Дрниша.

- То је исти онај лик који је годинама на државној прослави "Олује" у Книну, без икаквих последица, марширао са својим црнокошуљашима, са усташким амблемима на униформама, узвикујући усташки поздрав "За дом спремни!", осим ове године, када га је полиција, иако је био позван од организатора, хрватске Владе, невољно спречила да уђе у Книн, вероватно због овогодишњег председавања Хрватске Међународној асоцијацији за сећање на Холокауст - навели су из "Веритаса".

Тог 6. септембра 1993. године у 6.30 часова у село Мирловић Поље, које се налазило под контролом власти Републике Српске Крајине, упала је диверзантско-терористичка група из састава Хрватске војске и масакрирала седам српских цивила. 

Село је било мешовитог хрватско-српског националног састава, али је већина становништва, баш због близине фронта, раније напустила село, тако да се у време овог догађаја у њему налазило нешто српских цивила, који су, охрабрени присуством Унпрофора, остали да чувају куће и стоку.

Шездесетпетогодишња Марија Трзин и њена тада педесетпетогодишња комшиница Љубица Трзин тог јутра извеле су овце на испашу и када су почеле да падају гранате по селу склониле се у подрум једне куће. Оне су, чувши куцање на подрумским вратима, кренуле да провере ко је и чим су се отворила врата хрватски војник је у подрум убацио бомбу, која је на лицу места усмртила Љубицу, а Марију тешко ранила. Тек увече Марију је пронашла група српских војника, одвезла је у книнску болницу и тако јој спасила живот.

Цивилна заштита Републике Српске Крајине сутра је дошла у село у пратњи припадника Цивилне полиције УН ради асанације терена и, осим тела Љубице Стеванове, пронашла и тела осталих шест цивила.

На згаришту својих кућа пронађени су запаљени лешеви шездесетседмогодишњих Милана Бибића и његове супруге Василије, као и педесетшестогодишње Љубице Трзин, које је још догоревало, док су тела осамдесетшестогодишњег Боже Бибића, његове осамдесетједногодишње супруге Божице и осамдесетшестогодишње Марте Шарац пронађена код сеоске локве.

Убијена Марта Шарац је сестра рањеној Марији Трзин, чији је муж Илија /1924/ погинуо у фебруару 1993. године у родном селу од испаљене гранате са хрватских положаја.

Тела су одмах сахрањена, а десетак дана касније ексхумирана у присуству војних посматрача УН и војног лекара британског батаљона у саставу снага УН, док је тело прегледао судски вештак Жељко Каран из Бањалуке, који је сачинио комплетан налаз у који су имали увид и представници Унпрофора.

Иако се овај догађај одиграо пред очима многобројних припадника Унпрофора, до сада, ни пред међународним ни пред домаћим судовима, нико није процесуиран за злочин над Србима почињен у Мирловић Пољу.

У новембру 2011. године "Веритас" је Тужилаштву Србије за ратне злочине, на њихов захтев, доставио сву расположиву документацију за овај злочин, а то Тужилаштво је, после спроведеног преткривичног поступка, предмет уступило хрватском тужилаштву, пред којим се истрага и даље води против Н.Н.

Због неефикасности истраге пред хрватским правосуђем, породице убијених правду траже, на основу члана два Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

У Мирловић Пољу је 1991. године живело 188 Срба, а данас ниједан.

СРНА