Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дијабетес типа 1 је обољење код кога тело не производи довољно инсулина. Дијабетичари су због тога зависни од спољних залиха овог хормона помоћу ињекција или пумпи. Истраживачи које је предводио Мартин Фусенгер са Одељења за биосистемске науке и инжењерство на ЕТH Цирих у Базелужеле да животе пацијената учине лакшим, па траже начин да се инсулин производи и даје директно у телу.

Једно решење које научници истражују је стварање дизајнираних ћелија које могу да производе инсулин и њихово смештање у капсуле које би могле да буду имплантиране у тело. Да би контролисали када и колико инсулина ће те ћелије ослободити у крв, истраживачи су проучавали различите окидаче - светлост, температуру и електричне импулсе.

Фусенгер и његове колеге развиле су нови начин стимулације: користе музику за покретање отпуштања инсулина у року од неколико минута. И то им је посебно добро ишло са хитом британског бенда The Queen "We Will Rock You", пише ScienceDaily.

Да би довели до тога да ћелије које производе инсулин реагују на звучне таласе, научници су користили протеин из бактерије ешерихије коли. Такви протеини реагују на механичке стимулусе и чести су код животиња и бактерија.

Протеин се налази у мембрани бактерије и регулише отпуштање јона калцијума у ћелије. Истраживачи су искористили овај канал и уградили га у ћелије које производе инсулин.

Како су научници успели да покажу у студији, овај канал у ћелијама отвара се као одговор на звук, дозвољава позитивно наелектрисаним јонима калцијума да путују у ћелију. То доводи до преокрета набоја у ћелијској мембрани, што заузврат изазива инсулином напуњене везикуле у ћелији да отпусте инсулин да изађе из ње.

Неуобичајени симптоми дијабетеса

Истраживачи су прво одредили које фреквенције и јачина звука најјаче активирају канале за јоне. Открили су да је то око 60 децибела и фреквенција баса од 50 херца. За активацију отпуштања инсулина, звук или музика морају да трају најмање три секунде, а да пауза траје највише пет секунди. Ако су интервали превише раздвојени, премало инсулина се отпушта.

"We Will Rock You" је победник

На крају су истраживачи проучавали који жанрови најјаче покрећу одговор инсулина на јачини од 85 децибела. Победник је роцк музика са јаким басом као у песми "We Will Rock You", а пратила ју је музика из филма "Осветници". Инсулински одговор на класичну и гитарску музику био је слаб у односу на ово.

"We Will Rock You" је покренуло отпуштање око 70 одсто инсулина у року од 5 минута, а сав у року од 15 минута. То је упоредиво са нормалним отпуштањем инсулина код здравих особа, рекао је Фусенгер.

Да би тестирали систем, научници су убацили ћелије које производе инсулин у мишеве и ставили животиње тако да су стомаком биле на звучнику. То је био једини начин да почне отпуштање инсулина. Ако би се животиње кретале, ништа се није дешавало, наводи се у саопштењу.

- Наше ћелије су испуштале инсулин само када је извор музике био директно на кожи изнад имплантата - рекао је Фусенгер.

Амбијентални звук није покретао отпуштање инсулина у тим ћелијама.

Медији