Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас, на обележавању 82 године од злочина над Србима у Гаравицама код Бихаћа, да је 15.000 Срба убијено јер су били православне вере и поручио да је највећа освета - сећање и постојање Републике Српске. Додик је рекао да су Србе убијале њихове комшије, муслимани и Хрвати, преноси Срна.

„Касније су ти исти постали важни представници у бившој држави. Због тога је и запуштено и оскрнављено спомен-обележје”, рекао је Додик. Он је нагласио да је у Гаравицама страдало више Срба него Бошњака у Сребреници, али да и то није довољно да овај дан прође без провокације.

„Данас су овде поједини, који све снимају и шаљу на портале, да би се могли иживљавати. Данас у овом месту Срба нема, и то довољно говори о намерама према Србима”, истакао је Додик. Он је указао да у Гаравицама нема представника међународне заједнице, али ни представника локалних власти да искажу поштовање према жртвама.

„Покушавамо да добијемо сагласност да нешто изградимо овде, али не можемо. Остаћемо посвећени овом месту и покушаћемо са нашом Црквом да изградимо  спомен-капелу са именима свих жртава”, нагласио је Додик. Он је указао да се о овом злочину није знало и није се учило у бившој држави.

„Тако је и у Броду на Дрини. И данас има оних који мисле да је то тако требало. Нећемо више дозволити ударац на нашу земљу и наша права”, рекао је Додик.

Председник Републике Српске је поновио да граница у БиХ постоји и да су јасне надлежности.

„Боли ме као припадника српског народа што овде нема достојанственог обележја за страдале Србе. Муслимани и Хрвати достојанствено обележавају страдања. Увек ће тако бити, а ми ћемо у Федерацији како можемо”, рекао је Додик.

Претходно је у Гаравицама код споменика убијеним Србима служен парастос и положени су венци.

Почетком Другог светског рата 1941. године усташе су у месту Гаравице, једном од највећих стратишта српског народа у Независној Држави Хрватској (НДХ), убиле 12.000 српских цивила, а међу жртвама је био и велики број деце.

Обележавање сећања на страдање Срба у Гаравицама организује Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова... ДАЉЕ

Танјуг