Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Стручњаци саветују како да поступате са новом капом за готовину. Они кажу да је HELOC драгоцено финансијско средство, али упозоравају власнике кућа да га не користе као банкомат.

Како растући дуг домаћинстава доводи финансијски систем наше земље на ивицу, нове смернице Канцеларије наџорника финансијских институција (ОSFI) спремају се да смање могућност задуживања неких канадских власника кућа.

Смернице циљају на комбиноване планове зајма (CLP), такође познате као хипотеке са поновним улагањем. CLP, према ОSFI, комбинују типичан амортизујући хипотекарни зајам са кредитном линијом за власнички капитал (HELOC). Како сваког месеца отплаћујете главницу хипотеке, тај новац постаје одмах доступан у кредитној линији до одређеног прага.

„У ствари, то омогућава зајмопримцима да задрже хипотекарни салдо и кредитну линију на 80 одсто“, објашњава Кристофер Молдер, главни брокер у компанији Tridac Mortgage са седиштем у Торонту. Али ускоро ће банке смањити кредитни лимит доступан за поновно авансирање на 65 посто како би ублажиле ризик за зајмопримце и зајмодавце. У зависности од фискалне године банке, ова промена ће ступити на снагу крајем октобра или децембра.

Обезбеђени дуг - као HELOC који користи вашу имовину као колатерал - често је најјефтинији извор новца за зајмопримца.

Услови за задуживање на име куће били су посебно повољни у раним данима пандемије када су каматне стопе биле на дну, а цене некретнина расле, каже Ијан Калверт, потпредседник компаније HighViev Financial Group. Он додаје да је кредитна линија корисно средство које зајмопримци могу искористити за покривање великих, неочекиваних трошкова који могу настати због губитка посла, поправке куће или хитних медицинских случајева.

Али стручњаци упозоравају да можете да упаднете у опасност ако користите HELOC за допуну прихода или за куповину робе широке потрошње.

„А садашња правила ефективно омогућавају зајмопримцима да увек остану максимално исплаћени на 80 одсто односа кредита и вредности“, додаје Молдер.

Док су неки зајмопримци већ добили писма о променама правила HELOC, други који су подигли CLP намеравајући да искористе кредитну линију за личне или пословне сврхе могу бити изненађени када открију да је износ који им је на располагању смањен, каже Молдер .

„И то би их могло оставити у шкрипцу ако планирају да се ослоне на своју кредитну линију како би положили учешће на кући или стану прије изградње, на примјер.

Сада када смо у окружењу са вишим каматним стопама, Калверт каже да максимизирање вашег ХЕЛОЦ-а може проузроковати више штете него користи.

Канађани који могу да плаћају само камату теже ће штедети за црне дане или пензију.

„Чак и ако можете да наставите да сервисирате своју кредитну линију, не желите да то угрози вашу дугорочну пензиону штедњу. Закључак: Када се користе на одговарајући начин, HELOC-ови су драгоцено финансијско средство, али будите опрезни када користите свој дом као банкомат, каже Молдер.

Новине Торонто

Getting a home equity line of credit