Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Један од највећих градова на далеком северу Канаде евакуише се усред упозорења да би шумски пожари могли да дођу до њега током викенда. Око 20.000 житеља Јелоунајфа, престонице Северозападних територија Канаде, добило је поруку да се евакуишу до петка у 18.00 GMT, пренео је BBC.

Касно у среду, ватра је била на 17 километара од града. Други пожар прети заједници Хеј Ривера. Једна евакуисана житељка рекла је CBC-у да је њен ауто почео да се топи док се са породицом возила кроз жеравицу да побегне из града.

- Нисте могли ништа да видите, возили смо кроз жеравицу. Мој шестогодишњи син ми је рекао: “Мама, не желим да умрем” и наставио је да то понавља - рекла је Лиса Манди.

Северозападне територије прогласиле су касно у уторак ванредно стање док се боре против преко 200 шумских пожара. Регионални министар за околину Шејн Томпсон рекао је на конференцији у среду да су се пожари “још једном погоршали” и да сада представљају “праву претњу” Јолоунајфу.

- Желим да нагласим да град није у непосредној опасности. Али без кише могуће је да ће ватра досегнути предграђе града до викенда. Стављате себе и друге у ризик ако изаберете да останите - рекао је он.

Градоначелник Хеј Ривера Кендис Џемсон процењује да је у уторак упркос обавештењу о евакуацији остало око 500 људи у заједници од око 3.500 житеља. Ватра се за неколико сати померила 30 километара због снажног ветра раније ове недеље, затварајући једина два аутопута ван града.

У удаљеном региону угашене су и телефонска и интернет услуга.

Ванредно стање због шумских пожара

Влада канадских Северозападних територија прогласила је ванредно стање због шумских пожара, што властима даје додатна овлашцења да реагују на хитне случајеве.

Канадска влада саопштила је у уторак да је одобрила савезну помоц у борби против шумских пожара и распоређивање оружаних снага за помоћ у гашењу пожара у Северозападним територијама, преноси Ројтерс.

У главном граду Јелоунајфу такође је проглашено ванредно стање касно у понедељак због потенцијалних ризика од оближњих пожара. Мера је донета из предострожности и становницима није наређена евакуација, саопштили су градски званичници.

Јелоунајф се налази 450 километара јужно од Арктичког круга и са око 20.000 становника једно је од највецих насеља на слабо насељеном северу Канаде.

За становнике већине заједница у региону Слејв на југу Северозападних територија, које се налазе на граници са провинцијом Алберта, током викенда је наређена евакуација.

Село Ентерпрајз са више од 100 становника, готово је потпуно уништено у пожару.

Шумски пожари захватили су ове године делове готово свих 13 канадских провинција и територија, а изгорело је више од 130.000 квадратних километара земљишта. На подручју Северозападних територија било је 265 шумских пожара од почетка године, много више од десетогодишњег годишњег просека који износи 185.

State of emergency declared in Yellowknife

Блиц, Милијана Миликшић