Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Премијер Канаде Џастин Трудо заменио је седам од тридесет осам министара своје владе у највећој реконструкцији кабинета у последњих неколико деценија. Ова велика промена на политичкој сцени Канаде уследила је пошто су четири министра почетком ове седмице објавила да се неће кандидовати на следећим изборима, што је био велики ударац Трудоовој политици.

Једна од најзначајнијих измена је отпуштање досадашње министарке одбране Аните Ананд, која је била изузетно активна у одговору Отаве Русији на инвазију Украјине, а која је сада премештена на ниже место у Одбору за трезор.

Реконструкција кабинета доказује да Трудоови либерали схватају да су погрешно поступали у кључним областима, посебно у политици становања, поручили су опозициони лидери. Они не верују да ће нови министри нешто променити.

„Џастин Трудо је отпустио много министара и признао да је његова влада сломљена, али није отпустио министарку за инфлацију Кристију Фриланд, која је недељама након што је рекла да дефицити подстичу инфлацију одлучила да задужи земљу за још 60 милијарди долара”, рекао је лидер Конзервативне партије Пјер Поалијевре. Он истиче да Трудо није отпустио „министра за порез на угљеник” Стивена Гилбоа, који жели да „ороби” људе са још 61 центом по литру бензина.

„И није отпустио јединог министра који је најодговорнији, јединог министра који је допринео рекордном повећању трошкова живота, удвостручењу цена станова, растућем криминалу и хаосу на нашим улицама, а тај министар је - сам премијер”, каже Поалијевре.

Резултат осмогодишње владавине либерала, истиче он, јесте драстично поскупљење трошкова живота. Плате су толико ниске да се тешко преживљава, трошкови становања су се удвостручили, криминал је у порасту. Џастин Трудо реконструише владу како да би одвратио пажњу од свега што је упропастио, категоричан је Поалијевре, политичар у успону, кога многи виде као будућег премијера, а који има подршку великог дела српске заједнице у Канади.

Лидер коалиционог партнера Либерала, Нове демократске партије (НДП), Џагмит Синг рекао је да промена у кабинету не може да прикрије осам година нереаговања владе на стамбену кризу у Канади.

„Живот људи је постао лошији, дефинитивно”, каже он.

Овдашњи муслимани, пак, кажу да одласком Омара Алгабре, досадашњег министра транспорта, Трудо губи свог правог човека у муслиманској заједници.

Влада Џастина Трудоа је мањинска, али је у парламенту подржава НДП, који је добио одређене уступке за то. Многи министри који су промењени били су задужени за портфеље који су кључни за испуњавање Трудоових обећања НДП-у у оквиру њиховог споразума о „снабдевању и поверењу”.

Сви критичари Трудоове политике слажу се да је највећи пораз ове владе лоша стамбена политика, па тако данас Канађанин с просечном платом није више у стању да отплати кућу или стан у току свог радног века. Сви се слажу да је Канађанима заправо много горе него раније. Ив Франсоа Бланше, лидер Квебечког блока, описао је реконструкцију кабинета као све осим признања владе да постоје озбиљни проблеми у кључним ресорима.

„У протекле две године влада није била у стању да реши пасошку кризу, хаос на аеродромима, стамбену кризу, страно мешање (мисли се пре свега на кинески утицај), кашњења у имиграционим досијеима и осигурање запослења”, наводи се у саопштењу Блока Квебек.

Следећи избори на федералном нивоу у Канади су 2025. године и Бланше тражи да федерална влада „поштује Квебек и друге провинције и њихове јурисдикције”.

Најновија истраживања јавног мњења показују озбиљно незадовољство грађана премијером. Анкета агенције „Абакус дејта”, у којој је учествовало 2.500 Канађана и која је објављена пре два дана, показује велики пад поверења у либерале премијера Трудоа. На националном нивоу, конзервативци имају 38 одсто подршке бирача, а либерали 28 процената, док је НДП на 18 одсто. Што је још важније, конзервативци имају 39 одсто у Британској Колумбији, где бирачи иначе традиционално гласају за НДП, односно имају 14 одсто више гласова од НДП-а и 16 одсто више од либерала. У традиционалном упоришту либерала, Онтарију, конзервативци имају 39 процената подршке у поређењу с 33 одсто за либерале и 19 процената за НДП.

Политика, Ненад Станковић

Canada's Prime Minister Trudeau shuffles cabinet in major overhaul