Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Које су најздравије и због чега?

Зашто се зелене банане препоручују дијабетичарима, зреле онима са стомачним проблемима, а смеђе свима? Кад купују банане, већина људи тражи да буду таман зреле и таман жуте.

Док неки љубитељи банана ни за шта не би загризли зелену банану, другима би сама помисао на мекану, кашасту, смеђу - или обрнуто - могла бити одбојна. Међутим да ли сте знали која је банана боља или можда чак здравија?

Нутриционискиња Rhiannon Lambert је открила да су недовољно зреле банане корисне за дијабетичаре, мало презреле за оне са стомачним проблемима, а зреле и тамне банане корисне су за све.

Недовољно зреле банане имају мање шећера

Ако имате дијабетес, требало бисте чешће да једете недовољно зреле банане. Садрже мање шећера.

“Истраживања показују да у недовољно зрелим бананама скроб представља 80 до 90 одсто удела угљенохидрата који се, када банана сазре, претвара у слободне шећере. Зато особама са дијабетесом саветујемо банане које нису презреле, како не би превише подигле ниво шећера у крви”, рекла је Ламберт.

Зреле банане се лакше варе

Лепо дозреле банане вероватно су бољи избор за све који имају проблема са пробавом. Док зелене банане имају више такозваног “отпорног” скроба, што може бити добро за вас јер га воле добре цревне бактерије. Зрелије банане просечна особа лакше вари, рекао је Ламберт.

Смеђе банане су пуне антиоксиданса

Банана постаје готово или потпуно смеђа када се сав њен скроб разгради у шећер. Ове банане су и слађе и људи их радије користе за печење. Међутим, таква банана је и пуна антиоксиданса који су важни у заштити људског организма.

Ако подвучемо црту, сваки избор банана је добар, пише Science Alert. Нутритивна вредност банане не мења се са њеним нивоом зрелости.

Све што се мења је укус и начин на који ваше тело прерађује шећер из банане.

Н1